Как го предпочитате Туитър?

С една приятелка спорим дали е добре да се използва Туитър като част от онлайн присъствието на организация, която работи за почти неизвестна кауза. Аз смятам, че освен блог и Фейсбук група е хубаво да се използва и Туитър, за да може да се подават пресни новини накратко, линкове към актуални публикации в блога и пр. Моята логика е, че по този начин може да се стигне до хора, които не ползват Фейсбук или пък ако са членове на ФБ групата, не биха се сещали да влизат често в нея (както е с повечето членове на групи) и пр. – просто още един канал за подаване на информация.

Моята приятелка, обаче, смята, че ако не може да се сигури човек, който да е редовно в Туитър и да поддържа диалог с другите хора в Туитър чрез въпросния акаунт на организацията, е по-добре да не се ползва Туитър, понеже хората в Туитър не обичали да получават еднопосочно информация без да влизат в диалог.

Аз лично, пък, хич не харесвам „диалогичността“ на Туитър – в повечето случаи не разбирам в каква връзка някой е оставил някакво съобщение в акаунта на друг и се дразня от акаунти, изпълнени с реплики от диалози, които не схващам. Предпочитам да следя какво пишат хората / организациите в собствените си акаунти и толкова.

Пуснахме проучване в Туитър и Фейсбук. Отговорилите засега са малко и всички настояват за диалогичност, като казват, че възприемат другото по-скоро като спам. Хм, малко ми е странно това със спама, понеже в Туитър човек получава това, за което се е абонирал и е логично да не се абонира за неща, от които не иска да получава редовно информация.

Когато аз се абонирам за нечий акаунт в Туитър, то е за да получавам информация от него, а не за да му подавам информация. Това важи още по-силно за акаунти на организации. С което не казвам, че никога по никакъв повод не бива да се използват възможностите за диалог, а това, че нямам нагласата да го правя редовно, а по-скоро рядко.

Така че да оставим настрана кой какво е прочел и какво се говори за Туитър, ако се интересувате от някаква кауза и искате да получавате новини от организация, която работи за нея, държите ли непременно да си общувате с организацията в Туитър или бихте се чувствали ок с това да коментирате в блога й, (и ФБ групата)  след като получите линкове за новите публикации в  блога чрез Туитър?

Сложете ръка на сърцето и ми кажете кое предпочитате.

Advertisements

25 thoughts on “Как го предпочитате Туитър?

 1. Ами аз вече коментирах във ФБ преди да съм прочел поста ти тук – мнението ми съвпада 100% с твоето. В туитър всеки следи който и каквото поиска. Някои го ползват вместо IM, други – за получаване и разпространение на информация и новини. Все валидни сценарии.

 2. намирам, че приятелката ти не е съвсем права относно диалогичността.

  силно препоръчвам да погледнеш наръчника на вокси за туитър – въпреки неформалния си изглед, е верен и показателен във всяка една точка
  http://www.voxybg.com/2010/03/twitter.html

  диалогичността не е лошо нещо, но половината ти туитчета да са отговор на някого е изключително досадно за всички останали, които не са този някого

 3. Засега си трая, както сме се разбрали, но си мисля, че тук е най-добре да се чуе мнението на активни туитър потребители.

 4. 90 процента от ползвателите на туитър са асоциални дегенерати, така че приятелката ти е права в констатациите си. За останалите, тези 140 знака са малко и не може да се получи диалог, а и се съмнявам, че някой ше тръгне да си губи времето да се обяснява на хора, като описаните по-горе. Освен това повечето ползватели са писачи, а не четачи 😉
  Всички тези наблюдения са свързани с бг-тутърсите, а предполагам, че те са целевата ви група. С други думи туитър става да си правиш ташаци с тоя-оня, но не и за това, което явно искаш в този случай. Сори, такъв е материала 😀

 5. В туитър определено съм от следящите, не от диалогизиращите. Никой от хората, с които общувам редовно, няма туитър; направих акаунта, за да следя няколко души (те взеха, че станаха 80:). От тях истински чета/следя под 10% от съобщенията, няма физическо време за повече.

 6. Лид, споделям твоето мнение, а и такова е мнението на повечето световни Twitter лидери, които следвам: Twitter е място за споделяне на полезна информация.

  За съжаление, у нас повечето западни идеи се изкривяват и съвсем логично превърнахме Twitter в седянка. За много хора той просто е по-удобният чат и те не правят нищо друго, освен да чатят помежду си, с което отблъскват всички останали. Това ме принуди да unfollow-вам голяма част от хората, които следях, въпреки че са ми лични приятели.

  Коментарът, че някой спами в Twitter е още едно доказателство, че хората у нас просто не разбират как се ползва този инструмент и какво е спам. Не може да си се абонирал съзнателно за един поток и след това да го обвиниш в спамене, но явно имаме нужда от повече време, за да ги проумеем тези неща.

  Twitter е инструмент. Един мой приятел казва така: той е като ножа – можеш да си отрежеш хляб или да си порежеш пръстите – всичко зависи от теб.

 7. Изивнявам се, сега ще съм малко надменна, но това са риторични въпроси. Twitter масово се използва за вашите цели, но той е канал за комуникация. Разровете. В момента, който регистрите акаунта, Twitter сам ще ви предложи сходни и ще се убедите, че така се прави.

  Да, направете акаунт, но не го ползвайте само да пускате инфо – комуникирайте, привличайте хора за идеята.

 8. Аз пък често си говоря в туитър с хората. Понякога си пиша неща, които просто искам да напиша.
  Понякога пускам и полезни връзки. Който не му харесва, да не ме фолоува…;)
  За бизнеса- според мен е хубаво да има туитър акаунт ако със сигурност знае, че активните туит потребители са заинтересовани от това, което предлага. И да – трябва да се включи в дискусията, но без да се натрапва…Не като Мтел, дето само спамят, а хората като ги питат за нещо се правят на недоразбрали 😉

 9. Също съм привърженик на редовната комуникация с потребители и често можете да научите за някой сайт точно от някоя социална мрежа и няма да е поради статичната им страница, която е забравена от тях самите, а точно защото си я поддържат ето пример за поддържана и рекламирана и обратният пример . В случея и двете подценяват Туитър, като това май е често явление в България?!

  В световен мащаб знам, че много компании водят постоянен диалог, чрез туитър! И аз също съм се абонирал за няколко интересуващи ме фирмени туитър акаунти и получавам точно информацията, която ме интересува.

  Като поне туитър е разработен като за маймуни и като не ви харесва нещо веднага сте unfollow…

 10. Pingback: Tweets that mention Как го предпочитате Туитър? « полетът на костенурката -- Topsy.com

 11. Има граница, ако организацията има 10 новини в месеца вероятно Twitter е подходящо място да ги линква, но ако всеки ден се бълват нови и нови става досадно, защото ако някой има желанието да ги получава ще ползва GReader-а или ще си отваря сайта, ето примерно Mashable линкват всяка тъопа и скучна статия която им се появи на сайта и така имат по 5 туита на час, ужасно, не разбирам как някой може да ги трае, ебаси достатъчно е да си отвориш сайта им в 10 часа и дотам, не 100 пъти в деня да им четеш скучнотиите

 12. Туитър е ужасно неудобен за диалог именно защото не става ясно на кое съобщение отговаряш.
  За следене също е неудобен, освен ако не следваш най-много десетина човека. Иначе трябва цял ден да следиш кой какво пише.
  За следене на последни новини също е супер неудобен. Вярно, че новините много често се появяват първо там, но като тръгнеш да търсиш нещо с или без # попадаш на кубрилиони РТ на едно и също, туитове на всякакви езици и подобни безполезности.
  Май излиза, че като цяло е тотално безполезен 😀 (Казвам това, въпреки че имам акаунт и даже го ползвам понякога. Ефективността на времето, прекарано там – ако не съм влязъл просто да прочета смешки и простотии – е поне 10 пъти по-малка, отколкото ако използвам времето за други неща)

 13. Според мен Twitter, пък и facebook и който и да е друг канал, е за споделяне на информация. В нашия случай фирмата или човекът поства линкове към свои публикации, към статии, които са го впечатлили, към някоя новина, или просто нещо за чувствата си. Също както да се срещнещ с познати в училище или на работното място и да кажеш какво ново става около теб, но за разлика от реалната ситуация, в която хората могат да ти отговорят, в Twitter follower-ите ти просто четат или преглеждат информацията, публикувана от теб. Представете си какво ще стане, ако всеки тръгне да отговаря на постванията на всеки – лудница. Аз поне, когато следя хора или фирми в Twitter, се интересувам от това какво става и се пише за това и онова. А за диалог използвам Skype и телефон естествено и в много редки случаи, когато нямам пряка връзка с човека, му пиша кратко съобщение в ФБ.
  Забележете какво пише на профила във Facebook „Какво мислите?“, а после „Сподели“. Същото е с Twitter – допустими са само 140 знака!

 14. 🙂 По принцип всички интернет канали ми се струват безполезни и не влизам често в акаунтите си, дори в електронната си поща. В същност компютърът ми не е включен често – не намирам смисъл в постоянното следене на най-новоте снимки на съучениците ми в ФБ, особено когато са се маскирали така че не приличат на нищо/ на себе си 😀 или пък постянното чатене в скайп – пълна глупост. Иначе, когато ми е необходина информация обичам да чета блогове и сама пиша от време на време. 🙂

 15. Някой като не иска двупосочна комуникация, да си спозели само RSS канала на блога/сайта! 😀

  Естествено, че и Twitter и Facebook могат да предполагат двупосочно споделяне на информация… То това е идеята. А не „пускаме ви новини, четете ни, ама не искаме да отговаряте“ – RSS е за такива случаи, еднопосочен канал… 🙂

  А Twitter може да е супер-полезен. Само трябва да знаеш, как се ползва. Facebook нямам.

 16. Pingback: Twitter – диалог или монолог? | Дневникът на един Gregg

 17. Значи ако се абонирате за нечий фийд, понеже намирате че е интересен и полезен, очаквате повече от простото получаване на това, за което сте се абонирали. От автора на фийда се очаква да отговаря на ваши въпроси и коментари (в рамките на 140 символа). Настоявате ли освен това той да бъде толкова активен, да чете и вашия фийд и да ви оставя коментари?

 18. здравейте и от мен 🙂

  малко късно се включвам, но темата Туитър много живо ме интересува, затова не мога да си позволя да не коментирам.

  аз имам много задълбочени наблюдения върху Туитър и самата аз участвам много активно в него – само че не в българския, ами в немския. ще рече, „контактувам“ почти без изключения с немски „туитъри“ (в момента следя близо 400 и нямам никакви проблеми – именно защото през последните 2,5 години съм ги филтрирала толкова добре, че почти всеки туийт е висококачествен и следователно когато и да погледна в timeline-а, има нещо свястно за четене).

  на няколко пъти вече се опитвам да пусна корен и в българския Туитър, но просто не става и туйто. обяснението? разликите в начина, по който се ползва туитър в България и в Германия, са колкото от земята до небето! тук (Германия) някакъв процент от хората, разбира се, смятат, че Туитър е за споделяне на полезна информация или за разни маркетинг идейки. но огромен процент от хората му приписват много по-сантиментален смисъл! в Туитър се побират в 140 знака стихове, игри на думи, политически коментари, риторични въпроси, дори коментари на телевизионни предавания и разни феномени в интернет – и всичко това с помощта на майсторски стилови изразни средства, направо да ти падне шапката!

  та ето го и отговорът на въпроса: по принцип много си зависи, но Туитър по определение не е платформа за диалог. Туитър не е Фейсбук, Туитър не е блог! действително позволява да бъде ползван по каквото и да било предназначение, стига да има достатъчно хора, които да се интересуват. но според мен една много, много съществена част от потенциала на Туитър в България просто не се осъществява – възможността той да бъде място, където хората на възраст 20-45 години да се срещат, изявяват, да коментират актуални събития, било то сериозно или с насмешка, да се ангажират за социални каузи и да абсорбират поне малко поетичност в ежедневието си. Туитър е в този смисъл много, много повече от едно елементарно споделяне на линкове, „полезна“ информация или малко по-нова форма на „чат“.

  за който желае да си представи по-конкретно какво имам предвид, нека погледне http://favstar.fm и съответно http://de.favstar.fm, защото именно „звездичките“ тук са най-ценната Туитър-валута, докато в България просто го няма навикът да се „fave“-ват туитове.

  друг пример за многопластието на Туитър е http://twitkrit.de – за жалост, пак на немски и не за всички разбираем, но основното е: една група хора подбират интересни туитове по актуални теми и ги представят на този сайт, придружени с високоинтелектуален редакционен коментар (сред авторите са германисти, маркетинг-специалисти, историци, дори някои съвременни немски писатели и т.н.)

  дългичко стана 🙂 но ми се искаше да кажа достатъчно. много ми се ще в близко бъдеще българкият Туитър да се промени – затова продължавам с отчаяните опити да се изявявам и чрез моя български акаунт. но с ръка на сърцето ще трябва да си призная: вече само поствам, повече не чета. тази „полезна“ информация и този диалог, който много търсят там, за мен е чисто и просто скучен и злободневен.

  естествено, не искам да обидя никого, а само да представя една пó друга перспектива, която може да бъде много интересна и (ще го кажа) „образователна“ за младите хора в България.

  поздрави от мен!
  петя

 19. добре, налага се да добавя нещо:
  коментарът ми се отнася до голяма степен до частното/личното ползване на Туитър (не за бизнес или някакви организации). наистина много автори, журналисти и други с подобни професии го ползват за разпространяване на свои текстове, канал за реклама и организиране на малко или много културни събития (четения, например) – значи с частично комерсиална цел. но все пак се извинявам, ако съм коментирала твърде off-topic. приемете го като кракът сравнителен обзор 🙂
  поздравче!

Коментари са забранени.