Случайни грижи

В началото на тази седмица моя приятелка беше притеснена за една жена, която спяла на спирката до църквата „Св. Архангел Михаил”. Нейна позната й казала, че жената е лежала в психиатричната клиника в Болярово и е вероятно да е избягала оттам. Помолих мой познат да се отбие в Социални грижи и да съобщи за жената. Казали му, че знаят за нея и че неколкократно са й предлагали да я настанят в старчески дом, но нямала пенсия, с която да плаща престоя си там; предлагали й да й уредят социална пенсия, за да може да я настанят все пак, но тя отказвала. Била здрава психически. Имала 7-8 деца, но те не проявявали иинтерес към нея, нито тя към тях.

Не повярвах на историята на Социални грижи, така както не вярвам на градската легенда, че са предлагали дом на чичото с отрязаните крака. Доколкото съм си имала работа с тази институция покрай ромските си приключения, не мога да си представя социален работник да свърши работа без да бъде притиснат, ей така по своя инициатива, и на всичкото отгоре да помогне на човек, който не е дошъл на крака в офиса му да му се моли.

Днес от градски новинарски сайт научавам, че Социални грижи били алармирани от същия този сайт и веднага се разпъргавили и въпреки многото обективни пречки извършили и продължавали да вършат чудеса от храброст.

Същият този материал твърди, че жената била шизофреничка, което прави невъзможно настаняването й в какво да е заведение; сега временно била … в психиатричното отделение в Болярово. Освен това била на само 53 години, което пък правело настаняването й в старчески дом невъзможно. Ако искате да откриете всички разлики с версията на Социални грижи представена ни на 14 декември, вижте материала от 17 декември.

Добре, че бил и Отец Златко, който работи в църквата, пред която седмици наред е спала същата тази жена – най-после я забелязал (когато му се обадили от сайта). Което пък ме изпълва с надежда, че хората, които имат нещо общо с другата голяма и доста луксозна църква в нашия град, ще забележат, че в съседния двор от десетилетия се помещава един рушащ се дом за сираци.

Advertisements