Елементът

Предполагам, че много от вас са гледали Кен Робинсън в TED – видеото се разпространява от години – вероятно си спомняте историйката за момиченцето, което днес биха квалифицирали като хиперактивно, което завели на психолог, след като учителите казали, че е за помощно училище, а психологът казал, че е родена танцьорка, и после станало световно-известна балерина.

Същата историйка можете да прочетете и в книгата на Кен Робинсън, а също така и множество други историйки. Всъщност книгата е съставена основно от историйки, включително от личния живот на Кен Робинсън. Има и теоретични моменти, но те са леки, на  съвсем популярно ниво, колкото да заявят няколкото основни идеи на Робинсън за Елемента.

Основната идея е, че хората се раждат с някакви заложби и влечения, които, ако бъдат открити и реализирани, биха носили истинско удовлетворение. За съжаление, начинът, по който са устроени повечето училища, не само че не създава предпоставки, но по-скоро пречи за това, така че книгата би била много полезна за огромния брой ученици, които се чувстват посредствени и безполезни, само защото училището цени ограничен брой области, а средата извън училище често също не помага. Всъщност моят почти двайсет годишен учителски опит ме е срещал предимно с точно такива ученици и възрастни, но продължавам да вярвам, че всеки човек може да открие своето НЕЩО и се опитвам да помагам.

Книгата е различна от надъхващите книги за самопомощ, които често изглеждат неприложими точно във вашата трудна ситуация. Тя не казва, че ако откриете елемента си, ще станете богати; напротив, предупреждава, че може да се случи тъкмо обратното. Да речем както е станало с Пол Гоген, който е изоставил сигурната си работа и семейството си на около 40, за да стане художник и да замине за Таити [примерът мой]. Все пак Кен Робинсън е британец, а не американец, така че не напомня толкова за Тигъра от Мечо Пух и си дава сметка, че далеч не е единствения фактор за собствената си съдба, така че не очаквайте тази книга да ви разкрие Тайната, което не значи, че не отваря очи  🙂

Книгата е особено актуална за ученици, но също толкова полезна за студенти, както и работещи и безработни на млада, средна и по-напреднала възраст. Не тая кой знае какви надежди конвенционални родители да си я купят, да получат просветление и да се опитат да помогнат на децата си да намерят себе си, така че можете да я купите за подарък на децата им. Ако ли пък нямате тази възможност, пишете ми да ви я пратя на файлче на английски.

 

Advertisements

4 thoughts on “Елементът

  1. Ей, супер! Мерси за хубавото ревю! Задължително ще я потърся по книжарниците, макар и последното нерядко да се увенчава с неуспех през последните години. Затова ми прати файлчето на английски, please!

  2. Здравейте, аз също бих помолила да ми изпратите файлчето на английски, защото в момента ми е невъзможно да си я купя.

Коментари са забранени.