Най-хубавата баница

Вече няколко месеца правя прекрасна баница със спанак. Всеки път става хубава, но днес беше божествена, така че явно е дошло времето да споделя рецептата.

Правя я с готови кори, не от най-разпространените, а от по-дебелите – ще ги познаете по надписите „ръчно точени“, „точени“, „печени на сач“ и бла-бла. Като се вгледате, ще се уверите, че са по-дебели.  Досега купувах „цариградски“ (в Килера), а наскоро открих и „пълнозърнести“ (в Кауфланд).

Използвам тава с незалепващо покритие, която намазвам леко със зехтин.

В тиган затоплям зехтин, в който сипвам зърна кимион, както и една готова смеска от ленено семе, сусам и маково семе. Като се загрее дотам, че да започне да се пържи, изсипвам едно пакетче замразен спанак. Не че не може и пресен, но първият път открих, че изисква доста време да се измие и накълца, а замразеният върши същата работа 🙂 Освен това в Кауфланд се намира и много евтин вариант от под левче за пакетче от 400 грама.

Докато спанакът се размразява в тигана, разбивам в купа 5 големички яйца, и ги разбърквам с 400-500 грама натрошено сирене.

Корите накъсвам на големи парчета, за да се подреждат лесно и бързо. Намазвам всеки ред кори – ту със спанак, ту със сирене. Не мажа всеки лист с мазнина, понеже в спанака вече има зехтин.

Последната кора намазвам леко с кисело мляко.

Пека на неясно колко градуса – фурната ми е стара и няма указани градуси – така че ту намалявам, ту увеличавам. Първо я загрявам силно, а като сложа баницата намалявам на 3. Като се попече, изключвам отдолу и засилвам отгоре, за да се зачерви.

Преди да я пека я нарязвам 🙂

Хубава е и топла, и студена, дори от хладилник. А и здравословна 😉

Advertisements

2 thoughts on “Най-хубавата баница

  1. По default не си падам по баниците със спанак, но тази изглежда примамлива (или по-скоро default-a ще бъде сменен).

  2. Ей така, по същия начин, пробвай и със задушен праз или с пера на млад лук, но когато има … Ще останете всички доволни, т.е. който от вас има зъби и не го кърмят де ;))

Коментари са забранени.