Провинциално за София

Много пъти съм чувала хора да казват „София е най-голямото село”, „София не е за живеене” и т.н. Признавам на всеки правото на лош вкус, но ще споделя, че намирам тези изказвания за толкова клиширани и глупави, колкото и изказванията на софиянците, които смятат, че трябва да се забрани заселването на провинциалисти в София.

Вярно е, че в София може да има интензивен трафик и мръсен въздух, но е вярно и това, че живеейки далече от София, в средноголям град с големи претенции, години наред  не съм си позволявала да отварям част от прозорците си заради шум и мръсен въздух. Вярно е и това, че на доста места в града ми е ужасно трудно да пресичам … на зебра, както и да се влача в задръствания в 10 сутринта. Но не затова ми е думата.

Напоследък във Фейсбук непрекъснато се появяват снимки от пешеходната Шишман, от разни креативни събития в паркове, пък дори и протести – все неща, които хората в София си правят сами … като общност.

А ние тук, в Хасково … ние си имаме Кмет. Ако нещо се случва в този град, за хубаво или лошо, се свързва с неговата личност.  А всичко останало зависи от това колко пари има всеки от нас, за да се спасява поединично.

Не, не, не съм аз човекът, който ще гради общност в този град. Не и аз, която с неохота приемам покани от хасковлии във Фейсбук (освен ако не са ми ученици) и ограничавам достъпа им до стената в профила, която не знам адресите на местните новинарски сайтове.

Това няма нищо общо с удобството да живея в този град и поради тази причина да го предпочитам пред София.

Ето малко връзки – за тези, които може да не са чули:

повече текст

повече картинки

Реклами

13 thoughts on “Провинциално за София

 1. Че София не става за живеене, идея си нямам защо му е на някой да го нарече лош вкус.
  В същия ред на мисли – „Ямбол на три планети!!!“

 2. 🙂 Лид, ако всички, които смятат, че „София не става за живеене“ си тръгнат, тогава София ще си стане за живеене и те, вероятно на това се надяват и затова седят в София…

  🙂 На мен ми харесаха цветовете на Хасково. София е малко по-сива 🙂
  🙂

 3. Лид, мисля, че има светлина в тунела. До много скоро и софиянци чакаха за всичко на кмета. И още държат кметовете виновни, че те, софиянците, хвърлят боклуци по улиците и през прозорците. А и събитието на Шишман не беше направено съвсем от самите софиянци – дължим го в немалка степен на един все още не рутиниран заместник-кмет. Той обаче даде възможност на гражданите сами да се организират и те го направиха…

  Гражданските общества зреят бавно, ще дойде и редът на Хасково, някой ден 🙂

 4. Мероприятието на „Шишман“ всъщност последва едно такова в друг български град, но софиен… извинете – столичани – отново скромно се провъзгласиха едва ли не за първооткриватели на „жанра“. Всъщност подобни събития открай време са си обичайни в други градове и държави, не зная защо тукашните „артисти“ звучат толкова самохвално при представянето на иначе хубавите начинания.
  Аз преди десетилетие много исках да живея в София. Преди петилетка – вече не. Ако толкова много държах на шума, навалицата и уличните задръствания, щях да се преселя в Джакарта например.

  http://ulica-otec-paisiy.blogspot.com

 5. Вече 20 години поне веднъж,дваж месечно посещавам Хасково.Той се променя,не може да се отрече.Не знам през последните години на кмета ли се дължи или на нещо друго,но ги няма дупките по улиците,няма я мръсотията.Ако не са някои гледки,които напомнят картини от турски сериал,Хасково схокойно може да мине за европейски град.Много го плюха и вашия кмет,но според мен той си гледа добре работата.Какво значение има чия фирма е извършила ремонта и прибрала парите,ако работата е свършена качествено?!

 6. ей, като започнете с тези дупки……много мразя……всеки само дупките, та дупките…….все едно това е най-важното за един кмет….те затова и като се качат на власт първо това правят…дупките…..да запълнят , ама в собствения си джоб…..

  той и хитлер построи магистралите, нали? И да, има значение коя фирма и далие иамло конкурс….Стига с тази шуробаджанащина!

 7. Да живееш в София е удобно в много отношения. И това удобстве се плаща с тежка цена. Цената да живееш в София и бавно но неотклонно да полудяваш. 😉
  Проблемът не е града, а хората в него. Но те са такива навсякаде. Поне огромното мнозинство от тях. Всъщност сбърках. Исках да кажа не хората, а двукраките. Хората са много малко навсякъде. И в София, и в България, и в целия свят.

 8. Наистина заглавието е много точно! Провинциални изказванич за град, който само сте гледали по телевизията.

  Аз жишея в много тих, спокоен и чист квартал, на 15 минути пеша от центъра, до парк, а след 2 години ще мога да стигам за 4 мин. до пл. „Света Неделя“ с метрото.

  Но апартаментът, в който жишея струва 400 000 евро…

 9. 400 000 евро може би струва единствено сърцето ти, приятелю, и то само ако случайно се окаже, че си съвместим донор на човек с възможности

Коментарите са изключени.