Гей мнение за ползата от гей парадите

Реших да потърся мнението на мой приятел  гей за ползата от гей парадите. Ето какво ми отговори той:

Заби ме с тоз’ въпрос. Седнах и мислих безмненийно 2 минути. И изведнъж ми проблесна, че аз полза от никакъв парад не виждам.

Каква е идеята на един парад?

Военните паради идат да ми покажат хора в униформа и техника за убийства и разрушение. Някой извратен мозък може да изпита гордост, докато гледа за какви безумия се харчи част от собствения му труд. Или може би някой презрян враг на съответния най-правилен политически, религиозен и икономически строй може да се стресне от заплашителния вид на парадиращите убийци и техния инструментариум… На мен лично военните паради не ми пречат особено, но ме дразни това, че са ужасно скъпи и се налага солидарно да плащам за нещо, което не държа да гледам.

По подобен начин се опитвам да погледна и на гей парадите – едни хора са много горди какво вършат в леглото и демонстрират гордостта си, за да дразнят други (обикновено скрито желаещи да вършат същото), които от своя страна беснеят и се чудят как да изтребят първите. Но тук идва, всъщност, очевидната идея, вложена в тези паради – да покажат на тези нещастни самопсихясващи се душици – латентните педерасти, че не умираш, ако правиш това което искаш. Мисля, че ако всички скрити лимонки се осъзнаят, в партии като атака и бнс ще останат само доказаните обикновени хетеросексуални шизофреници. А това, ако не е полза… здраве му кажи! 🙂

И продължение на мнението:

А ако ще в протест срещу хомофобията и репресиите, извършвани срещу хомосексуалисти, би следвало да няма паради, а просто да се отбелязва, че Хитлер не е затварял само евреи, но и комунисти и хомосексуалисти. Тоест всички действия срещу дискриминацията следва да са в контекста на тези възпоменателни мероприятия, а не като парадират нека си го кажем – маргинализирани хора. Аз не мога да се идентифицирам с проституиращите на Солни пазар цигани травестити, нито с надрусани до козирката с амфетамини крещящо изглеждащи педерасти, лесбийки с размерите на фадрома, които могат да ме носят с една ръка и ме гледат лошо и пр. субекти, които сами се стремят да се изолират от ‘нормалните’ хора.

Сега вече прегледах и за какво си писала в блога си. Погледнах и Сталик какъв блог има. И се сетих за по-сериозен поглед. Все повече смятам, че с гей парадите се успява само в едно – да се измести истинската тема, а тя е – че това не е тема. Надявам се ме разбираш. Ако ли не – то питам как лидерът на социалистите в България, се шашна от жълтите новини около Азер Меликов и последният в момента изглежда да е безработен. Как така лявата партия не намира място за гей, който не крие сексуалността си? Колко вестника се продадоха на тази тема, която не би следвало да е тема? Наместо просто да регламентират гей браковете, което не се случи с промяната на Семейния кодекс, направена от една социалистическа и две либерални партии, а това е важно от гледна точка на елементарни неща като семейна собственост, деца и пр. дреболии материални и социални, обществото се занимава с това дали един гей е бил експерт политическия кабинет на премиера. Е, пардон – ако има някаква тема това е тя – не би следвало да съществува тема относно това кой е гей и кой не. Дребното селско любопитство дали някой е гей противостои на безумни паради с горди хора и въобще бозата става все по-гъста, а темите – все по-далеч от реалните неща.


Реклами

26 thoughts on “Гей мнение за ползата от гей парадите

 1. Всъщност, парадът по другите държави вече си е свършил първоначалната задача и сега са ежегодни събития за забавление и веселие. Ние сме все още на първия етап – този, в който не се чувстваш нищожество и боклук заради сексуалната си ориентация, напротив, даже си способен да разсъждаваш и да си общественополезен. Нещо, което бръснатите глави с полираните мозъци не асимилират. И, понеже последните са склонни да извършват hate crimes, хората с различна от масовата сексуална ориентация са избрали мирния и цветен път да се изправят срещу дискриминацията, нападенията, омразата и пр. Отделен въпрос е че, робувайки на веруюто „Бъди истински българин, бъди негативен и нихилист, каквото и да става“, сме се лишили от адекватно лгбт- и хетерообщество, което да възприеме правилно идеята на парада и вместо само да се възмущава, пуфти и сумти, може да се включи в забавлението, да разбере защо тези хора търсят правата си и най-вече – че не са мрънкащите ревльовци, които правят стачки, ами предлагат музика и танци за всеки, който поиска да се включи. Въпрос на възприятия, разни хора – разни идеали.

 2. Лидия, мнението на твоя приятел красноречиво покозва колко объркани хора са педерастите… Аз усещам страха в думите на този човек. Този страх и подсъзнателното (а може би и съзнателно) усещане, че има нещо ненормално в техния т.нар. избор го кара да мечтае всички да са като него…
  От разговорите с педали, които съм водил, и аз съм се убедил, че мнозина от тях мечтаят всички да са от тяхната пратия.
  Уви, повечто хора все пак няма да бъдат. 😉

  И ако искаш да си сериозен блогър, помисли по въпроса за дискриманацията. Как се проявява тя, дали по отношение на педерастите тя не съществува само в тяхното съзнание, докато реално ТЕ я прилагат при всеки случай, който им се удаде. 😉

 3. Оставам с впечатление, че или не можеш да четеш или си доста объркан. Не знам дали съм сериозен блогър, но смятам, че определено има дискриминация и съм писала за това в постинга „ако синът ми е гей“.

 4. Гей парадите за много хора са провокация спрямо спокойния морално и естетически конситуиран традиционно живот. Нямаме моралното право да искаме от тях да го променят. Поне не персонално. Факт е, че животът се променя и той изисква от нас да сме адекватни спрямо времето. Затова, ако преди 89-та е било нормално хората да се примиряват със статуквото, то днес от нас като общество се изисква да се примиряваме със световните процеси. Гей общностите на запад са постигнали това, което и тук рано или късно ще се случи. Въпросът е кога и как ще се случи. Това в никакъв случай не означава, че трябва сме съгласни с всичко. Не е и необходимо. Все пак това е идеята на плуралистичната демокрация. Това предполага също и самите хомосексуални да имат правото да не са съгласни с формите на гей активизма, така, както се споделя в мнението. Това, че сме демократи, означава ли че трябва непременно да имаме едни и същи визии за политика? Мога да дам много подобни сравнения, за да ни стане ясно, че гейовете не са еднородно малцинство, изискващо еднакво, едно и също… Ето защо за гей парадите, дори да може да се формулира „полезността им“, то със сигурност е от гледна точка на това, че хомосексуалните имат правото да се събират публично и да го правят по начини, каквито те решат, стига да не нарушават законите и морала, такива каквито се предполага да има едно демократично общество.

 5. http://pride.portokal.bg/preview/2130/67?z=0xBZ#hidelogo
  Как да приема този слоган от хора, които се борят против дискриминацията? „Две майки зса по-добре от една!“ И аз мисля, че хомосексуалните няма да спечелят с подобни заявления. А наистина искам да прегърна каузата за равенството между хората с хомосексуална и хетеросексуална ориентация. Аз лично не правя разлика. И не мога да прегърна тази кауза като своя единствено заради начина , по който се представя.

 6. Всъщност, надписът на тениската е масов, продуктов, чак кух. На мен, макар и като човек, защитаващ интересите на лгбт-обществото, също не ми харесва.

  Вярно е, че начинът на представяне не може да се хареса на всички, били те хетеро- или хомосексуални. Не е и това целта.

  Преди време имаше някакво латино-шествие по бул „Витоша“. Щеше ми се хората да гледат на гей-парада като на онзи латино-парад. Нищо особено. Когато едните започнат да отбягват крайностите, вярвам, че и другите ще спрат да изпадат в тях и тогава няма да има делението на „едните“ и „другите“. Засега това ми се струва утопия.

 7. Имам против формулирането на заглавието, защото „гей мнение“ подвежда, че това мнение говори за общите насторения в гей обществото, което разбира се изобщо не е задължително да е така. Затова е подвеждащо по доста саботьорски начин. Един хомосексуален не говори непременно от името на всички.

 8. гей мнение = едно гей мнение. Изрично се уточнява, че е мнението на един човек. Освен това блогът е отворен за коментари от страна на хиляди гейове – стига да искат 🙂

 9. А моето мнение хетеросексуално мнение ли е? 🙂

  Ох, откъде да започна… първо, защо сексуалната ориентация трябва да се свежда до „онова, което хората вършат в леглото“? Аз съм хетеросексуална и извън „леглото“ и ако си бях останала девствена завинаги, пак щях да съм хетеросексуална. Освен това сексуалната ми ориентация определя в кого се влюбвам, което за мене не е никак маловажно. Но ако аз имам любовна връзка, на мене не ми се налага да я крия от „общественото мнение“.

  Това, че основната цел на парадите е „дразнене“ на евнтуалните латентни хомосексуални между „националистите“, просто не е сериозно. Както и че само „маргиналиирани хора“ ходят на тях.

  За съжаление, нащето общество още не е дорасло до момента „това не е тема“. Цялата „сага“ с Наредбата за обществения ред в Пазарджик много ясно го показа. В такова едно патриархално общество няма как депутатите просто ей така да уредят въпоса с гей браковете, или дори с практическото съжителство. И помяната няма да се случи от само себе си – все някой трябва да я започне, и парадът е само един от начините за „легитимиране“ на хомосексуалните – първо като човешки същества и второ като граждани.

  Ето това според мене е добро обяснение на идеята за въпросните паради: http://www.desislavapetrova.eu/blog/?p=457 А полза има ли, няма ли, и аз не знам, но тази година и аз ще съм там – тъкмо ще видя какво точно ще се получи.

 10. Хубава тема.. никога не са ми пречили хомосексуалистите, да си лягат и стават с когото им е кеф, стига естествено да не парадират с това. По същия начин и хетеросексуалните нека си имаме парад щом ще е така, а защо не и маймуните от зоопарка?

 11. @lapleiade, защо свеждате нещата до „лягането и ставането“? И хомосексуалните могат да имат сериозни връзки!

  Организирайте парад на хетеросексуалните ако искате – никой не ви забранява. Не че и бе това няма демонстрации „кой с кого си ляга“ – сватби, венчални халки…

 12. Имах предвид, че за мен няма значение кой какви сексуални наклонности има. Ако става въпрос също толкова ме дразнят и онези, които се тупат в гърдите с колко са се чукали предишната нощ. Просто чрез тези паради още повече се нагорещяват страстите и колкото повече се изтъква хомосексуализма, толкова повече хора ще ходят да ги бият педитата, то е естествено. Не виждам смисъл от тая показност, freedom of choice е – който изпитва чувства към собствения си пол нека го прави, но без да го навира в носа на другарчето и да си показва белите га

 13. Имах предвид, че freedom of choice на всеки да изпитва чувства към когото си поиска, но нужно ли е да го тика в носа на другарчето или пък да си показва задника пред целия свят? Става ли въпрос дразня се и на онези, които се тупат по гърдите с колко са преспали миналата нощ. Тези паради само препичат и без това не чак толкова цветущата, ситуация и създават допълнително напрежение. Ако аз бях досаден комар, който постоянно жужеше в ухото ти щеше да ме смажеш – е, работата тук е същата – колкото повече излишна показност, толкова повече побоища.

 14. Lapleiade, не свеждай нещата до показността единствено. Както казах, това е реакция срещу насилието и престъпленията от омраза; такава реакция беше и вчерашната блокада на Попа. Насилието трябва да бъде спирано. Не мога да приема позицията „трайте си, за да не ви бият и си правете, каквото си искате, стига да не го виждаме“, защото това е пошла „демокрация“. ЛГБТ хората също имат право на узаконени връзки с партньорите си, на деца, семейства, икономически и пр. облекчения, каквито ползват разнополовите двойки. А тези права, повярвай ми, няма да се извоюват от стоене в килера.

  Честно казано, предпочитам някой да си замълчи или да заклейми напълно ЛГБТ, отколкото да каже „Аз, като съм хетеросексуален, да не ви парадирам с това? Лягайте си с когото искате, само не ми го навирайте в лицето.“ Ами, да, парадирате, всъщност. Както каза Дарина – сватби, халки и пр.?! Да не говорим, че никого не са пребили, защото е хетеросексуален, хетеросексуалиСТИТЕ (в отговор на хомосексуалиСТИТЕ, вместо хомосексуалните) нямат дискриминационни проблеми от този род, с които да се борят. В този ред на мисли, Михаил Стоянов е бил бит до смърт, защото помислили, че е гей. Дали е бил такъв, няма значение, факт е, че е мъртъв.

  Затова, премълчавайте си лицемерната демокрация, сериозно!

 15. Това е истерично – правете каквото искате, ама тайно.
  Смешно е, как никой не обръща внимание на дивия хетеросексуален маниер, като се започне от рекламите в списанията, мине се през патриархата, та се стигне до това кой с кого си ляга и музиката (особено чалгата).
  Напълно нормално се приема ученички да спят с чичковци за пари, но идеята зрели хора да споделят интимност доброволно едни с други, кара разни хора да хвърчи пяна от устите им.

  Същите хора мълчат оглушително при насилие в хетеросексуални връзки, при изнасилване, при побои (текстът ти за твоята позната, която е била в ужасен брак, която е била нападната, била е в болница и сега се опитва да продължи напред).

  Вижда ми се лицемерно. Тези хора се правят на пуритани, а после слизат в центъра и подминават десет сергии, на които има наредени петнадесет жени модели, аранжирани като купа в плодове, голи, за оглед.
  Проблемът не е в демонстрациите, проблемът е в отношението, в това, че всеки има право да избира връзките си, да има деца, да е свободен да бъде част от добоволна, здравословна връзка.
  Хетеросексуалните връзки не са по дефиниция перфектни, но за проблемите там не се говори, напротив, те се смитат под черджето, те са безинтересни и маловажни, защото не са нищо ново.

  Да, парадите са нужни, за да може да се зачекне една тема – сексуалността. Това все още е тема табу, чалгата се продава изцяло на тази база, музиката е за фон. Ако зачекнем в детайл сексуалността, била тя гей или не, означава да се замислим над много повече неща, например, какво е нормална връзка, какво означава здравословна връзка, какво трябва и не трябва да се толерира като отношение между партньори, като родители, но в случая обебването е кой с кого си ляга… което няма никакво значение.

  Трябва да зачекнем как етикираме хората. Ти също го правиш – едно ГЕЙ мнение, подчертавайки сексуалността. Можеше да сложиш заглавие, че просто е мнение и човекът ако иска да сподели сексуалността си в самия текст или не. Ако сексуалността няма значение, защо твоето мнение не беше озаглавено – едно хетеро мнение? Просто, твоята сексуалност е нормата… ти не я мислиш. Както не пишеш заглавия за бяла хетеро жена – мнение. Защо трябва да напъхваш някой в кутийка още от заглавието?

  Оценката на някого на база пол/сексуалност е нелепа, глупава, смешна, неадекватна и опасна. Той/тя не е еманацията на тази конкретна сексуалност, неговото/нейното мнение не е валидно за всички, но етикирането създава такова усещане, да, маргинализират се хората, заради етикетите, не защото отиват на парад. Твоята сексуалност няма отношение към логическите ти и аналитичните ти способности, защо неговата/нейната да има??

  Аз не съм гей (хомосексуална), но бих отишла, за да подкрепя мои приятели, които са тормозени и третирани като извънземни. Защото определено разбирам какво им е, била съм третирана различно, защото съм от женски пол, защото съм интелигентна, защото носех очила в гимназията, защото спортувах и ходех с къса коса и негримирана в споменатото училище. Била съм критикувана, задето НЕ се съобразявам с идеите как трябва да се държат жените, а после и защото СЕ съобразявах с тях.

  Истината е, че етикирането е проблемът тук, не парадите. И самата идея, че проблемът е нечия сексуалност (докато тя е доброволна и е част от здравословна връзка), е нелепо и глупаво, защото превръща хората в набор от три, четири етикета и нищо повече.

 16. Както казвате етикирането е онова, което създава условие за маргинализиране. Но гей парадите, особено на такива места, където все още не са осмислени, също така демонстрират подобно етикиране и би било добре да не се разглежда единствено и само като израз на свободната воля на едни малцинства.

  Въпросите тук стигат до идентификацията. Струва ми се повечето хора изпозват етикети, ползват набор от примитивно изградени представи за самите себе си, с други думи – хората изграждат персоналната и социална си идентичност на базата на тези представи. А колективните дейности са най-мащабните преносители на такива представи…

  Ето защо не е достатъчно свободните личности да са солидарни с проблемите на една или друга социална група. Хубаво е да изхождат от индивидуалностите, такива каквито са и те самите.

  Не знам дали успях да изясня един, според мен, много ключов момент. Проблемът не е самото етикиране, защото то съществува навсякъде и за всичко. Проблемът е идентификацията. Ако хората не държат да се затворят в една примитивна идентификационна форма, не биха бързали в етикирането на другите…

 17. Pingback: Гей Прайд 2010 – ДА!

 18. последни коментари на моя (според бай далай измислен) приятел:

  Яко. Днес чух, че Азис бил обяснил спокойно, че не вижда смисъл от парад на нещо лично, ежедневно и пр…
  Водещият бил попитал щом не трябва да се парадира, защо на албума му е сниман, прегърнат с мъж. В свободен цитат отговорът му бил: „Моля, не бъркайте Лондон и Луковит. Едното е шоубизнес, а другото – ежедневие.“
  Жалко, че се налага да се аргументирам точно с Азис. 🙂

  Живи и здрави да са – нека пишат хората. Те са истински гейове, останалите сме измислени. Те имат адекватни мнения, останалите – естествено – неадекватни… 😉

  Усмихвай се и не обръщай внимание,

  КАКТО И:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=526281

  Мисля, че заглавието изчерпва окончателно темата. Каквото искаха, постигнаха го. Ние просто не сме дорасли, за да оценим и уважим целите в живота на тези хора. Но има време, ще се научим… 🙂

 19. ъ-ъъ, статия на малоумник, който използва думите ‘нежни души’ и ‘обратните’ кво следва да покаже?!

 20. @Dete: Следва да покаже, че има твърде много байганьовци-журналисти.

  А аз пък съм с хетеросексуални НАКЛОННОСТИ! 😉

 21. Следва да покаже, че каквото и както и да го говориш, ако някой е решил да бъде тесногръд, винаги ще обърне нещата така, че ти да си крив и консенсусът да няма почва на Балканите. Точка.

Коментарите са изключени.