Защо точно аз и точно за това?

На 26 юни ще се проведе София Прайд 2010. Що е това?

Това е шествие – едно от увеличаващия се по света брой шествия, които се организират в подкрепа на правото на хората да не стават жертви заради сексуалната си ориентация. Това е третото шествие, което ще се проведе в нашата страна.

Мотото на шествието тази година е „Love equality, embrace diversity! / Обичай равенството, прегърни многообразието!“.

Тази година шествието ще е заключителното събитие на едноседмична програма от културни мероприятия, фото изложба и дискусии. Самото шествие ще бъде предвождано от платформа с DJ и танцьори, към него ще се включат гости от Гърция, Франция, Румъния и други европейски държави. Можете да намерите повече информация за това и предишните две подобни събития на специалния сайт.

Моля, обърнете внимание на менюто вляво и ако искате да помогнете на организаторите, кликнете върху „ПОМОГНИ„. Тази година, вероятно заради кризата, по-трудно се събират дарения, а е насъщно да се съберат достатъчно пари поне за охрана. За какво му е охрана на мирно шествие? Нали сте гледали по телевизията на какво са способни футболните фенове? На подобни неща са способни и други групи, а хомосексуалните хора и тези, които ги подкрепят са един от любимите им обекти на насилие. Разбира се, пари са нужни и за озвучителна техника, гориво, мобилен генератор за ток и пр. неща, за които можете да прочетете на страницата. Можете да дарите средства чрез дебитна / кредитна карта или PayPal.

Защо точно аз публикувам информация за това събитие, че и апел за помощ?

Повечето от вас знаят, че нямам вкус към площадната демокрация по принцип, а някои вероятно си спомнят, че преди две години, в навечерието на първия български прайд точно в този блог писах за това, че не подкрепям предстоящото събитие. Би било интересно да се върнем назад и да прочетем мотивите, както и последвалите коментари.

Ако не откриете там отговора на горния въпрос, (пре)прочетете текста „Ако синът ми е гей“, писан на следващия ден.

В коментарите очаквам вашите отговори на въпроса защо разпространявам информация за предстоящото събитие, както и на въпроса дали вие бихте направили същото и дали бихте участвали в прайда.

Добавка – други текстове по темата:

Гей прайдът: да разлаеш кучетата

Необичайно ли е десницата да подкрепи провеждането на „София прайд 2010“?

Pride

Advertisements

11 thoughts on “Защо точно аз и точно за това?

 1. Прочетох „Британия на пет континента“ и пак се развеселих. Виж, това вече е кауза която бих подкрепил. Да направим хиляди тениски и да ги раздадем безплатно на футболните агитки. Хем ще им пречистим главите от националистическата рамка, хем ще им проблесне разликата между метросексуалния Бекъм и пещерняка Гонзо. Което е крачка напред 🙂

 2. Аз не бих разпространила информацията и не бих участвала.
  Но не се учудвам, че ти го правиш. Ти уважаваш правата на хората и се бориш за тях, включително за правото им да бъдат различни.

 3. Добре, айде да поговорим спокойно. Ще се помъча да бъда безпристрастен, макар че педерастите са ми крайно неприятни.

  Има ли неравенство? Тези хора РЕАЛНО ощетени ли са по някакъв начин (като средства, възможност за реализация, образование, работа , политически права и пр. и пр.)? Не, не са. Дори поради факта, че сами се изолират и създават своите хомо-групички, често пъти се радват на привилигеровано отношение, тъй като винаги има тяхни събратя на някое ключово място в социума. Т.е. друг човек по-скоро може да се окаже обект на дискриминация, защото не е педераст и да не получи длъжност, участие в дадена дейност, свързана с творчество и пр., въпреки, че има нужните качества. Знам такива примери…
  Така че ако се говори за дискриманация, нека се каже всичко.

  Добре. Значи педерастите не бива да бъдат дискриминирани. Обаче на тях друга им е болката – те искат да бъдат приети и харесвани. Е, това няма как да го направят със закон. Тук вече си е мое (и на всеки друг човек) право да НЕ ги харесвам и да не одобрявам това, което прават. Не могат да ме задължат.
  Да, мое ПРАВО е да имам свое отношение към тях и ако няма формални прояви на дискриминация, не могат да ми попречат да ги презирам, нали? ))))))))
  Това им е болката – че техните права като хора могат да се спазват, но отношението, чувствата, които БОЛШИНСТВОТО хора изпитват, хич не са положителни. Но тук нищо не могат да направят – право на всеки е да има свое отношение към педерастията.
  Така че колокто и ще да си праввят паради, колкото и ще известни в арт-средите личности да демонстрират мекокоткието си, не могат да заставят хората да примет нещо, което не е нормално. Или е извратено. )))))))
  Иначе не бива да бъдат тормозени – не, няма смисъл. Най-много ще ги забори от това, да не им обръщат мнимание и мълчаливо да ги презират. Просто ще ги изяде отвътре – почти всички те са самовлюбени кокони, които много се дразнят, когато не са обект на внимание. )))))))
  За охрана – има си полиция. както всяка друга организация при подобни прояви разчита на полициятнта, така и те. Освен това в техните среди се въртят ДОСТАТЪЧНО ПАРИ, така че да се призовава да им се помогне финансово е доста… нелепо. )))))

 4. На мен лично не ми пречат със сексуалната си ориентация, нито ми пука с кого го правят нито как. Дразни ме това че взимат най-лошото от жените, а именно интригантството… Не съм забелязал да са дискриминирани.. но както Black Wolf написа „сами се изолират и създават своите хомо-групички, често пъти се радват на привилигеровано отношение“

 5. Лично аз не държа да бъда харесвана от друг освен от личните си приятели. Държа на правата си обаче, всичките!
  Искам когато някой ден имам дете да не го отглеждам със статут на самотна майка, просто защото закона не разрешава аз и приятелката ми да сме „семейство“ (от чисто правна гледна точка)!!!!
  За това е Прайд-ът!!! И недейте да казвате, че ние хомосексуалните не сме дискриминирани! Сме, и по-горния пример е доказателство…

 6. миналата година също имаше проблем с възможността за дарения – бяха объркали една цифра от банковата си сметка и разпространяваха по сайтове и медии номер на несъществуваща такава…

 7. Точно снощи писах по въпроса в блога на Ани*, и за да не препращам всички, сега просто мързеливо ще копирам мнението си:

  Щом питаш – въобще не мисля, че цялата тази работа с парада е добра идея. (Сега виждам лингвистичната връзка между парад и парадирам :-)) Та не мисля, че е добра идея, защото по този начин гей-хората само още повече показват на обществото, че са _различни_. Смятам, че много по-добър резултат би имало, ако всеки от тях (раз)каже какъв е – на семейството си, на приятелите, на колегите, на хората с които общува, дори да не са му близки, ей така, в обикновен разговор да го спомене – за да знаят те, че _въпреки това_ той си е съвсем нормален човек. Всяко изтъкване работи в обратната посока.

  Ако е просто е весело парти в центъра на града, супер! Но то има преди всичко политическа/ обществена цел – да покаже: „Има ни, тук сме, много сме, готини сме!“
  Следих случая с Пазарджик например, абсолютно шокирана съм, естествено, но просто не мисля, че предразсъдъците могат да се променят с тези средства.
  (Ако някой е пропуснал, да отдели време на ето тези два клипа ( http://tilia-tomentosa.livejournal.com/158411.html ), брутални са! Невероятни че се случват – днес и изобщо!)

  По другите два въпроса – не, не смятам по никакъв начин да подкрепям парада, че даже и пари да дарявам (от теб научавам); обратното – аз просто ги приемам за обикновени хора. Нали те точно това искат?

  * http://anchett.blogspot.com/2010/06/we-are-here.html

 8. А защо смятатае, че става въпрос за предрасъдъци, а не за ясна мирогледна позиция, която си има своите основания и всеки има право ДА ИМА такава, а? 😉

  За мен например е много показателно, че тантристите, които едва ли имат някакви морални пречки да приемат педерастията, се изказват категорично против нея. Приемат лесбийството съвсем спокойно, но передастията не – по простата причина, че води да дисбаланс и объркване на енергиите, а от там до редица емоционални, ментални и физически проблеми.

  Лично аз имам един приятел педераст. Да, той ми е приятел и аз го приемам. Което изобщо не значи, че приемам педерастията като такава.
  Не съм съгласен, че отрицателното отношение на много хора се дължи на непознаване – напротив, може би се дължи тъкмо на познаване на „алтернативно сексуално ориентираните“. 😉 И това не е мое голословно предположение – знам и други хора, които приемат свои приятели/роднини/познати педерасти, но не и това нещо по принцип…

Коментари са забранени.