Позакъснели и навременни обобщения

Предполагам, че с всеки изминат ден губя част от читателите си, понеже все по-често пиша по една и съща тема – бежанците и имигрантите, Давид и Аревик, какво се случва с човешките права в тази държава, която все по-често не спазва собствените си закони. Съжалявам, и аз бих искала да пиша за други неща, но не ми остава време. Истината е, че ме чакат още каузи, за които не съм си мръднала пръста, макар че съм обещала. Чудя се дали да не направя и отделен блог, в който да публикувам всичко, което е свързано с проблемите, които уж не касаят никого от нас. Може и да направя, но това не значи, че няма да споменавам за тези неща и тук. Но нека оставя тези размишления за друг път.

Всъщност сега ще се опитам да направя бързо резюме на случващото се с Давид и Аревик.

Добрата новина е, че съдът отмени заповедта за депортирането на Давид и осъди МВР Монтана да заплати разходите по делото. Никой чужденец, който е подал някакъв вид молба за оставане в България, независимо на какви основания, не следва да бъде депортиран, докато съдът не вземе окончателно и неподлежащо на обжалване решение, че той не може да остане в България. Срещу този чужденец не следва да се налгат мерки, които обслужват депортирането му. Ето защо не е редно Давид всеки ден да се подписва в полицията, а Аревик да бъде в Бусманци.

Но какво от това? Аревик все още е в Бусманци и съдът все още не се е произнесъл относно отмяната на тази заповед. Всъщност тази заповед можеше да бъде отменена от този, който я е издал – онзи комисар от Монтана, на когото пращахме писма. Досега няма начин да не си е изяснил как стоят правно нещата. Предполагам, че в МВР  имат юристи. След като арменският посланик помоли официално за освобождаването на Аревик, полицията в Монтана прехвърли топката към съда, а съдът все още не е казал нищо по въпроса. Очакваше се да се произнесе по случая в началото на май, т.е. преди почти месец.

Аревик не само че продължава да стои в Бусманци, но днес не беше пусната да присъства на делото си. От Бусманци се оправдали с това, че Агенцията за бежанците не била уведомена, което изглежда да е лъжа, тъй като на делото се появила преводачката от арменски на въпросната агенция. И така, делото е отложено за 1 юни. Само няколко дни, но кой знае дали няма да бъде отложено отново, а Аревик е в Бусманци от 9 март, т.е. повече от 2 месеца и половина.

Какво друго се случи или беше написано откакто публикувах поредното си резюме по случая?

Аревик се върна от МВР болницата в Бусманци, където отново започна да й прилошава и т.н. Аз предложих идеята да направим нещо за облекчаването на положението на затворените в Бусманци – не просто да им осигурим забавления, които да им помогнат да забравят случващото се с тях, а да им помогнем да подобрят психическото и физическото си състояние, да не губят смисъл, да правят неща, които ще им помогнат за живота след Бусманци. И, разбира се, да им помогнем с осигуряването на прозаични неща, от които имат нужда – витамини, чорапи и какво ли още не. Всъщност не съм откривател на тази идея. Оказа се, че християнският център Прелом отдавна се грижи за тези хора и ги посещава веднъж месечно. Да, съвсем мъничко, но толкова им е разрешено.

Научих, че можете да посетите конкретен човек в Бусманци, след като подадете конкретна заявка за 30 минутна среща. Два пъти седмично, в работно време. Ако не познавате никого там по име, няма как да го направите. Другият начин е ако сте организация, на която е официално разрешено да посещава Бусманци, какъвто е случаят с християнският център „Прелом“. Все още не знам каква е процедурата да се издейства второто и дали изобщо съществува ясен регламент. Откъде бих могла да знам? Никъде няма нищо публикувано. Аз, обаче, смятам, че не е невъзможно достъпът на доброволци в Бусманци да бъде ежедневен и настоявам за това.

И така, говорим за Бусманци, но всъщност когато хората излязат от Бусманци, те се нуждаят от не по-малко подкрепа, защото тогава възникват и проблемите с това, че не знаят добре или никак български, че имат нужда от придружители, когато посещават разни институции и лекарски кабинети, че имат нужда от жилища и финансова подкрепа, защото нямат официално разрешение за работа, докато чакат съдебните си решения и т.н. В тази връзка са нужни доброволци.

Ето защо регистрирах Фейсбук група, в която не съм поканила никого и не смятам да поканя; но пък групата е отворена и вече има членове. Няма нужда да се пълни с хора, които просто съчувстват на бежанците, но нямат никаква възможност или намерение да им помогнат. Не искам да се задръства с прочувствени съобщения по стената и да се пълни с хиляди хора, на които да не може да се разчита. Ако сте далече от Бусманци, това не означава, че не можете да помогнете. Ако имате идеи, заповядайте. Но пак казвам: ако ще се присъедините просто за да се възмущавате, да съчувствате на думи или пък да се заяждате, няма смисъл.

Много хора смятат, че бежанците и имигрантите са в тежест на българския данъкоплатец. Всъщност чужденците са в тежест на данъкоплатците докато са затворени в Бусманци. Ако са на свобода, за тях се грижат техни близки и познати, както и доброволци. Когато чужденците се сдобият с подходящия статут, който им дава право на работа, те започват да се грижат сами за себе си. Ако искате това да се случва по-бързо, моля подпишете петицията за регулиране статута на нелегалните имигранти в България. Ако имате желание и възможност, можете да я разпечатате на хартия и да събирате подписи от пълнолетни граждани. Можете да я свалите оттук.

Междувременно Светла обобщи новините около случая Аревик и събра в блога си видео-материали.  Имам да пиша и за други публикации, но днес нямам много време, затова ще спра дотук и обещавам тези дни да ви осведомя. Очаквайте и резюме на съдебното решение за отмяна на заповедта за депортирането на Давид.

Връзки:

Съдебното решение за отменяне заповедта за депортиране на Давид: http://www.asmontana.com/aktove/gs36fnpD2U.pdf

Християнски център „Прелом“ – публикации за Бусманци: http://tinyurl.com/38v7xov

Видео от сайта на „Християнството“: Гости в студиото: Адвокат Диана Даскалова от фондация „Център за правна помощ – Глас в България“ и Елена Дянкова, координатор на Гражданска инициатива „Справедливост 21“ към Християнски център „Прелом“; кадри от среща по проблемите на бежанците и българското законодателство http://www.hristiyanstvoto.eu/pred-gost.php?n=205

Фейсбук групата “ Доброволци помагат на затворените в Бусманци, София“ http://www.facebook.com/group.php?gid=115305021844073&v=info&ref=mf

Петиция за регулиране статута на нелегалните имигранти в България, Инициатори: Правна клиника за бежанци и имигранти, Фондация „Център за правна помощ – Глас в България“, Гражданска инициатива „Справедливост 21“ http://bgpetition.com/regulirane-statut-imigranti/index.html

Ако искате да принтирате петицията: https://docs.google.com/fileview?id=0B568Ho3GsPFKNjA3Zjk1YjctYTFhZi00YWMzLTg5NmYtNWE0NzU1YmEyOGE0&hl=bg

Видео-материали, събрани в блога на Светла Енчева http://svetlaen.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html

Advertisements

2 thoughts on “Позакъснели и навременни обобщения

  1. Крайно време е да се приеме закон за регулиране на статута на нелегалните имигранти в България .Моля всеки да подпише петицията за да се внесе в Народното събрание и се приеме закон, за тези изстрадали хора защото те не са престъпници а са част от нас, от нашите семейства.На 06.06.2010 год. ще има митинг пред Бусманци нека всеки който може да отиде и да подкрепи протеста, та дано някой чуе гласа на хората и приеме адекватен закон съобразен с Европейското право да не нарушава свободата на хората избягали от ужаса а попаднали в по нечовешки условия- затвора в Бусманци.Нека разума най-после надделее над всичко.

  2. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

Коментари са забранени.