Видеото на ББТ с Адвокат Иларева

Валерия Иларева няма достъп до медицинските документи на Аревик. От МВР болница казват, че нямат право да й ги предоставят и следва да подаде молба до министерството. Досегашният й опит показва, че ако подаде молба до Министерството на вътрешните работи, ще получи отговор след около месец, че трябва да се обърне към … МВР болница.

В разговора се включва по телефона и гинеколог, който описва какви са баналните процедури, през които преминават бременните в България. Макар че Аревик не се чувства добре – вдига температура, повръща, обезводнява се и пр., той смята, че засега няма проблем за плода. Проблемът е, че на бременните следва да се направят серия изследвания, които засега нямаме информация да са й правени.

Добрата новина е, че Аревик се чувства добре в болницата, особено в сравнение с Бусманци, но за съжаление трябва да се върне Бусманци. За българските граждани, задържана под стража, при влошаване на физическото им състояние може да се иска замяна на мярката с по-лека. За чужденците, обаче, не съществува такава възможност – не и докато не изтекат 6 месеца от задържането им.

Директорът на Дома твърди, че твърденията на Иларева не са верни, че Аревик е откарана  в МВР болница веднага след като не се е почувствала добре, но това пък противоречи на нещата, които знам от Давид. Директорът твърди, че Аревик е преглеждана 16 пъти, но Иларева твърди, че повечето от тези прегледи са в кабинета в Бусманци, където обикновено й мерят кръвното. Той също така настоява, че тя е бременна във втори, а не четвърти месец. Настоява, че има документи, но както писах по-горе, на Иларева не й предоставят никакви медицински документи.

На кого да вярваме? На Иларева, Давид и Аревик или пък на Директора на дома? Мисля, че би било добре да не ни се налага да правим скок на вярата. Това може да стане след като всички медицински изследвания, прегледи и резултати се документират надлежно, а документирането им се следи от представител на Аревик, който да получава копия от тях. Даже би било най-добре ако върху всеки документ и копие стоят подписите на медицинските лица И представителя на Аревик. Да знам, че звучи доста сложно, но дотук така или иначе всичко около този и подобни случаи е сложно по принцип.

ББТ http://bbt.tv/video/689 Къде започват и свършват човешките права – кликвайте от дясната страна на лентата, докато стигнете до него.

Advertisements

2 thoughts on “Видеото на ББТ с Адвокат Иларева

  1. не дават достъп до медицинските документи на Аревик, в нарушение на чл.28б от Закона за здравето, който гласи:

    „(1) Пациентът има право да получи от лечебното заведение здравната информация, отнасяща се до неговото здравословно състояние, включително копия от медицинските си документи.

    (2) Пациентът има право да упълномощи писмено друго лице да се запознае с медицинските му документи, както и да направи копия от тях.“

    Валерия Иларева:

    „“Само преди година дори е нямало такава разпоредба в закона. Тя е добавена заради Европейската харта за правата на пациентите и е в сила от юни 2009г. Така че сега остава да видим кога ще се откажат от порочната си практика и ще започнат да прилагат закона. Всичко това е част от българския преход от полицейска към правова държава – бавен, но с малки крачки напред, вярвам.“

  2. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

Коментари са забранени.