Новините за Давид и Аревик

1)
Както вече съобщих, на 5 май, при обичайната си подписка в МВР Монтана, от Давид беше поискано да подпише документ на арменски език. Документът му е връчен от шефа на Дирекция Миграция, Наташа Филипова. Давид отказва да подпише документ на език, който не разбира. Когато родителите му идват и превеждат документа, се оказва, че това е пасаван – молба от Давид да му бъде разрешено да замине за  Армения и да обясни причината за изгубването на документите си. Както знаем, Давид никога не е имал документи. Той разполага само със свидетелство за раждане, тъй като на 14 годишна възраст не са му издадени документи нито от българска, нито от арменска страна, тъй като не бил отбил военната си служба.

Новата информация по горния случай е, че Посланикът на Армения у нас, Н. Пр. Сергей Манасарян  е заявил за КРОСС, че от посолството на Армения никакъв документ свързан с Давид и неговото семейство не е изпращан до български институции. Интересно кой е изготвил въпросния документ на арменски език.

2)
На 11 май мина делото, на което се обжалва издадената на 19 март, 2010 година заповед за връщането на Давид в Армения. Част от основанието за обжалване е следното: „Изпълнението на заповедта за връщане в Армения противоречи и на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), тъй като Давид е подал молба за убежище пред Президента на Република България. Съгласно чл.29, ал.1, т.1 и чл.67, ал.1 от ЗУБ, Давид Арутюнян е с легален статут на търсещ убежище и не може да бъде депортиран в очакване на произнасянето на Президента на Републиката по молбата му.“ Ето определението на съда: http://lcribg.files.wordpress.com/2010/05/otmiana-predvaritelno-izpylnenie.pdf

Според Давид и Адвокат Иларева, делото е минало чудесно, но … ще чакаме решение.

3)
Състоянието на Аревик е влошено сутринта на миналия ден; следобед към 15 часа е била настанена в МВР болница, с често повръщане и загуба на съзнание. Вчера нямаше подобряване на състоянието й. Днес продължава да не може да се храни, повръща, отслабнала е физически и психически. Добрата новина е, че днес няма да се върне в Бусманци, а ще остане в болницата по препоръка не гинеколог. Другата добра новина е, че бебето било добре.

4)
Хубаво е, че медиите не са изгубили интерес и вчера отново имаше интервю по Хоризонт – с Давид и Адвокат Иларева. Агенция Кросс са тези, които следят най-систематично случая. TV7 Също проявяват засилен интерес към проблема с имигрантите и бежанците в България. След вчерашното им интервю със Светла Енчева и Валерия Иларева, те заснеха и интервю с Ола, на 21 години, който пребивава в България от 5 годишен, но също като Давид губи правото си да продължи образованието си в гимназия.

Когато ми остане повече време, ще ъпдейтна файла с медийните отразявания.  Ето последните, върху които се базира днешното ми резюме:

Агенция Кросс 05 май 2010 15:37 ПКБИ категорично осъжда действията по депортиране на Давид  http://tinyurl.com/35ogtjg

Агенция Крос  12 май 2010 12:44 Бременното арменско момиче Аревик е на системи в болница   http://tinyurl.com/2wzu98d

БНР „Хоризонт до обед“ 12 май 2010 Интервю с Давид и Адвокат Иларева http://bulgaria.indymedia.org/article/36763

TV7 12.05.2010 20:25  Какво е да си син на нелегални имигранти в България? http://tv7.bg/news/57502.html

Реклами

3 thoughts on “Новините за Давид и Аревик

  1. ох, дано по-скоро се реши проблема… направо не мога да си представя какво им е на тези хора… :S

  2. Крайно време е да се приеме закон за нелегално пребивавалите в България повече от 3-5 години да им се предоставя статут на постоянно пребиваване.Нека всички да видят петицията за регулиране на статута на нелегално пребиваващите и да я подпишат за да се внесе в НС за приемане на Закон.Много от нелегално пребиваващите са членове на български семейства и нека се легализират, те не са престъпници.

  3. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

Коментарите са изключени.