България е специална

Ако няколко години работиш легално в САЩ, Великобритания и други страни, не извършваш престъпления, можеш да получиш статут на постоянно пребиваващ, а впоследствие дори и гражданство. Такъв режим, обаче,  не е регламентиран ясно и недвусмислено в българското законодателство. Ето защо се случва след десетилетия живот и легална работа в България да се окажеш … нелегален чужденец, който следва да бъде депортиран, а поради тези съображения да се озовеш в Бусманци за неопределен срок. Можеш да чуеш обяснението за това в интервюто с Адвокат Иларева по BBT от 3 май. В това предаване са включени и интервюта със Светла Енчева, Аревик и Давид. Можеш да придобиеш представа за условията в Бусманци, както и за това, от което е лишен Давид – неща, които ние приемаме за даденост, понеже никой не ни е отказвал да ни издаде лична карта.

Предният линк води и до последната публикация в блога на Светла Енчева, която обяснява голяма част от проблемите ни с факта, че живеем в полицейска държава и ни напомня за някои последствия, които този факт би могъл да има за всички нас – българите, които нямаме проблем с легалното пребиваване в България. В него Светла публикува и линкове към историите на други хора, надявайки се да ти внуши, че историята на Давик и Аревик не е любовна история, а история на човешките права.

Светла беше поканена да напише и статия за webcafe, в която обобщава фактите покрай историята с Давид и Аревик, но по-важна е втората й част, която предлага коментар по случая.

Ние сме радостни и учудени, че историята на Аревик беше широко отразена от всякакви медии, защото една трогателна частна история би могла да привлече вниманието на хората и към общия проблем – положението на чужденците в България. Този медиен шум, обаче, започна да дразни някои хора – по различни причини. Предлагам ви статията на Балтазар Иванович, чиято гледна точка не споделям, но пък намирам за изключително ценен коментара на Зелен Бетон, който се дразни от основата на обществения интерес, а именно „кухненската милозливост“ към хубавото арменско момиче; струва си да помислим над въпроса „Добре, ами ако беше грозна 40-годишна кривозъба циганка от Бангладеш, забременяла защото се изчукала еднократно с някой арабин, продаващ китайски боклуци в Илиянци? “ – нещо, за което всъщност говорихме във Фейсбук групата в началото на кампанията.

Даниела Горчева припомня за нагласите на българите преди десетилетия – когато спасяват своите евреи, за манталитета на българите преди повече от век, когато новоприетата им конституция гласи „Всякой роб, от какъвто пол, вяра, народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия.“ и ги сравнява с разрастването на ксенофобските нагласи днес, в 21 век, когато „в уж демократична България важи обратното: всеки, стъпил  на българска територия, може да се окаже зад решетките.“ … освен ако не е  издирван от Интерпол международен престъпник. „Тогава можете необезпокоявано да си влизате и излизате в България с камара фалшиви паспорти, да живеете и да се придвижвате свободно в „страната на розите” „

Някои от активистите се притесняват, че някои статии и коментари биха могли да попречат на кампанията, като отклоняват хората от същината на проблема и дезинформират с микс от полуистини и агресивност. Интересен е фактът, че най-гласовитите противници на каузата са … анонимни. Темата е важна по принцип, но нека сега не отклонявам вниманието ви от случващото се с Аревик.

Припомням, че миналият четвъртък арменският посланик подаде нота до отдел „Миграция“ в Монтана, които на свой ред обещаха, че в петък ще излязат с решение. Те, обаче, внесоха …запитване по случая в съда и решение се очакваше в понеделник, 3 май. До този момент, обаче, решение няма и не знаем кога да го очакваме.

Междувременно, от сайта на Министерски съвет става ясно, че на 14 април 2010 „Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Държавната агенция за бежанците. […] Очакваните резултати са укрепване на административния капацитет, повишаване ефективността и качеството на управлението на работата на ДАБ, както и създаване на оптимални условия за изпълнение на дейностите по предоставяне на особена защита на чужденци в България.“ И ние очакваме резултати.

Advertisements

27 thoughts on “България е специална

 1. Не само България е специална – всяка страна е специална. Всяка страна си има особености.

  И затова вместо да осъждаме нашата страна, че е не като САЩ, Франция и т.н. (това е все едно да осъждаш един човек че се различава от друг), много по-полезно ще е да разясняваме на всички евентуални новопристигащи кандидати за убежище, за бежански или хуманитарен статут, какви точно са особеностите на България (както и какви са особеностите на ЕС, в който членуваме).

  Впрочем едно от нещата, които с огромна очевидност липсват във всички интервюта и писания досега по този въпрос е следното: как би изглеждал този случай, ако се развиваше на територията на някоя друга страна-членка на ЕС.

  Аз затова и цитирах наскоро тук (в коментар под https://lydblog.wordpress.com/2010/05/03/arevik-6/ ) именно евродирективата, която дава насоки как следва да се решават такива случаи.

 2. Едната възможност е да запазим особеностите и да ги разясняваме, а другата е да ги променим ако не ни харесват – и пак да ги разясняваме 🙂

 3. Извинете , че се намесвам във вашите рсъждения, но това което пишете не е вярно и е чиста демагогия ! Имам приятел в САЩ и той замина там през 2002г. със студентска виза . Даде около 10 000 долара по адвокати за да се установи легално след изтичане на визата, ама не става! Нито е правил престъпления, нито е задържан! Легални документи така и не получи ! Даже преди около 10 дни в САЩ затегнаха в някой щати закона за емигрантите -например в Аризона .Президента на Мексико нещо протестираше по случая. Това го съобщиха в новините на Канал 1. Така, че нека спазваме действащите закони в РБ, а ако парламента ги промени – друг въпрос !

 4. Студентската виза в САЩ не ти дава право на легална работа (освен на кампуса и други специални случаи), но пък зелената карта дава 🙂 Я да видим сега кой демагогства 🙂

 5. Така де! Съгласен съм с теб ! Просто човека искаше после да си извади работна виза и да бъде напълно законен. Ама не стана. В същото време той продължи да бачка без да извършва престъпления вече осма година, ама пак не му дават документи. Ако го гепнат емиграционните и дотук . А в нашия случай Аревик също няма зелена карта. Тогава какво правим ?

 6. Георги, статусът на Bашият приятел е бил ясен, докато този на Аревик още се изяснява. Там е разликата.

 7. При пристигането си в РБ, Аревик е била със статус турист за един месец ! После иска да го промени на хуманитарен, любовен и т.н. Ванката в САЩ отива като студент, харесва му там и иска да си промени статуса и да остане след дипломирането! Ама ето, че не му се получава до ден днешен! Просто исках да кажа, че осемте години учене и работа в САЩ не водят до неговата легализация!

 8. Ванката може и да няма документи, но стотици хиляди в неговото положение са получавали амнистия през годините, защото САЩ осъзнават, че няма полза от това да не се легализират хората без документи, които нямат друг дом освен САЩ.

  В последните години нещата се затегнаха под натиска на консервативни сили и много организации за защита на човешки и граждански права протестират. Но пък САЩ имат много различен проблем от България с нелегалните имигранти. Няма място за сравнение.

  България само губи като оставя отчаяни имигранти без документи, не е хубава комбинация това въобще. Ама кога ще ни узрее тиквата не е ясно.

 9. Yana, съгласен съм с теб, ама Аревик има друг дом освен РБ. В щатите не е имало амнистия повече от 20 години. Давид също има родина – Армения . Той говори арменски и виж профила му с колко хора от Армения общува. Да не мислиш, че с тях и Аревик са си говорили на български или бушменски ! Няма такъв момент !!! Нека не изкривяваме действителността и да си измисляме вратички за прекрачване на закона!

 10. @Г.И., абе човек, ти да не си Гонзо бе?!!? Сега сериозно – ако разчитаме, че непълните ни закони и понякогашното им спазване от страна на властите, ще запазят храната ни чиста от мутанти, природата ни незастроена и прочие, ви обещавам до 10 години на мястото на България да се издига единствено циментов паркинг!

  Държавата и законите са направени в УСЛУГА на гражданите, а не обратното! Когато държавата не изпълнява функциите си, така че да спазва правата на гражданите, те сами трябва да се борят това да стане, а не да очакват държавата да се самосезира, да си намери сама кусурите или някаква друга фантазия…

 11. Дафар :DDD

  Георги, няма начин да не се усещате колко Ви е смешен последния аргумент. Аз като имам стотина немци в списъка с приятели, това немкиня ли ме прави? И около трийсетина испанци имам, може пък испанка да съм…

  Между другото арменските връзки на Давид са напълно виртуални. Той цял живот не е излизал от Монтана, а там те са единствените арменци.

 12. Георги Иванов, родина не е равно на дом и е без значение какъв език говориш. Домът на Давид е България и той иска да се ожени за Аревик и да живеят в България. При това да не забравяме, че Давид не нарушава никакви закони, просто България не иска да му даде статут, защото имал военна служба да отбива. Това е просто идиотско като аргумент и няма никакви правни причини.

 13. Росица, а Вие не усащате ли колко смешна ставате с аргумента
  „Между другото арменските връзки на Давид са напълно виртуални. Той цял живот не е излизал от Монтана, а там те са единствените арменци.“
  В кой век живеем? Светла Енчева в статията си
  http://webcafe.bg/id_977137416_Darjavata_Bulgaria_sreshtu_armenskite_Romeo_i_Julieta
  посочи като аргумент именно „виртуалната връзка“ на Давид с Аревик.

  В ерата на Интернет двама млади арменци, той в Монтана, тя в Ереван, се запознават и влюбват с помощта на глобалната мрежа

  Та, Росица, според Вас да се влюбиш по Интернет може, а да научиш (и практикуваш) език (който при това ти е „майчин“) – не?
  Сигурен съм, че ако действително се опитвахте безпристрастно да гледате на създалата се ситуация, нямаше да допускате такива грешки в преценката.

 14. Yana, че „България не иска да му даде статут“ – това е само част от истината. Другата, и то по-важната част е, че Давид по някакви причини не желае да уреди статута си на арменски гражданин.

 15. Просто изках да кажа, че момчето разбира арменски, защото както светла каза не е знаел какво му дават да разпише на арменски в МВР Монтана ! А Росица, ти разбираш немски щом учиш в Германия ама това не те прави германка ! А той си е арменец отвсякъде погледнато ! И пасавана ще бъде издаден от арменското посолство ! МВР Монтана са били длъжни да му дадат документите за подпис! Аз много изкам да живея в Канада, сигурно властите там веднага ще ми дадат статут! Аз се чувствам канадец. Дано там правозащитниците са толкова готини, и се застъпят за мен! А после ще си викна и едно девойче от Нигерия за да е по цветна картинката! Дафар, не съм Гонзо, ама съм му фен! Само Левски !!!

 16. Той може и да знае арменски, може и даже да пише, но едва ли владее специализиран арменски, подобно на много деца на емигранти. Нищо чудно няма.

 17. Край ! Запачвам да празнувам ! Весели празници на всички !

 18. Запазвам си правото да отговоря и на двама ви в неделя, защото дотогава имам наистина много важна и вече неотложна работа.

 19. Преди малко една тъй любезна г-жа, подвизаваща се във
  Фейсбук като „Rossitza Ouzounova“ и администраторка на
  онази група във Фейсбук, която уж съдържала „цялата
  информация“ по случая, реши, че трябва да ме изключи от
  тази група.

  И забележете на какво основание: говорел съм само „празни
  приказки“, на които тя „само си губела времето да отговаря“.

  Така че ще я оставя тя да си говори там само нейните, явно „пълни“ (с какво ли?) „приказки“.

  Интересното в случая е, че същата г-жа напълно убедено вярва, че България е „полицейска държава“ и тя самата не спира да се бори против „полицейщината“.

  И това е човек, който ще защитава „правата“ на някого – горко
  му на „защитаваният“!

 20. Това е самата истина.

  Валерия Иларева:

  Любомир, повярвайте ми, не бих искала да излизате от групата. Радвам се, че проявявате интерес към случая и материята. Само недейте да изразявате Вашите впечатления в стил на: „Лидия, аз публикувах в коментар към твоя блог достатъчно подробно разяснение за това как принципно стоят нещата – не само у нас, а по света.“

  Мисля, че получихте достатъчно внимание и за днес, така че ще посветя останалото малко време от това денонощие на други не по-малко важни неща. Лека нощ!

  Аз:

  каква е мотивацията Ви за участие в тази група?

  целите да си изясните случая или да го изясните за другите? Имате ли за цел и основната цел на групата – освобождаването на Аревик от Бусманци, за да дочака съдебното решение в Монтана?

  Целта Ви е да си изясните за себе си или вече всичко Ви е ясно и остава да разясните на другите? Хайде да уточним!

  Отговор на последния въпрос не получих, а на предните два получих отговори, че Сирков иска да изясни случая.

 21. Етооо.. минахме и на лични нападки, които действително помагат да се изясни казуса с Аревик. Също както и личния бан с който „г-н Сирков“ ме е наградил след като след многократни предупреждения да промени тактиката си и да бъде по-конкретен, реших да спестя на много хора време и сили като откажа достъпа му до групата.

  Главната цел на групата е да изкаже гражданска позиция и да събере на едно място материали по казуса, а не в нея да си чешем езиците на гърба на хора изпаднали в затруднение, което може да промени съдбата им.

  Тъй като г-н Сирков не прие сериозно предупрежденията и подканванията ми да внася конкретни материали вместо да насочва дискусията към бездънни ями, реших да преустановя деструктивните му действия В ГРУПАТА чрез бан.

  Тъй като съм основател на тази група, не съм длъжна да обяснявам кого допускам в нея и защо. Тъй като съм човек, го правя.
  А следващите действия на г-н Сирков са предвидими. Тези, които се чудят защо, могат да прочетат тук:
  http://eneya.wordpress.com/2010/04/26/do-not-feed-the-trolls/

 22. Нямам нищо против да изясняваме истината, но имам нещо против отклоняването от поставените от мен теми в блога ми.

  Мисля, че ако Сирков иска да води дискусия по тема, която не съм поставила, може да си направи блог и да постави темата.

 23. Между другото (като съм почнала) с виртуални връзки имах предвид, че повечето от приятелите във ФБ профила на Давид са такива откакто се разчу за казуса, т.е. няма място за сравнение между 5 години ежедневни телефонни разговори и едно кликване „Потвърди като приятел“. Освен това с тези коментари се навлиза в личната сфера на Давид без негово съгласие, което е недопустимо.
  Сирков, аз съм заела ясна позиция по казуса. Сам си отговорете дали това ме прави пристрастна или не. В началото Ви симпатизирах, защото бях подлъгана от привидното Ви желание за обективност. Сега обаче, след като се видя какво всъщност целите, няма да ви правя удоволствието да Ви коментирам.

  Лид, това беше за последно.

 24. 🙂

  Изглежда някои хора тук не само се възмущават от прилагането на принципа „няма човек – няма проблем“, но и нямат нищо против те самите да го прилагат по отношение на останалите.

  А ако пък допускат все пак, че може и да „има човек“, предпочитат такъв без собствено мнение.

 25. Бреей, Сирков, какъв паралел само изпраска! Направи ни сталинисти за нула време. Я ни лепни по-добре и етикета „сатанисти“ та картинката да е пълна. Мрънкаш, че сме наричали България полицейска държава само заради някакви 2 „невинни“ нарушения на закона по „нашия“ случай, а гледай сам какви титанични индукции правиш. Ама верно, твоето его не може да бъде сравнявано по важност със съдбата на някакви си там две чуждоземчета.

  Няма проблем, продължавай да се излагаш..

 26. Росица, аз етикети на хората не лепя.

  И горното ми изказване не беше насочено конкретно към тебе,
  но щом ти сама първа се саморазпозна … значи можем да
  очакваме и други присъстващи тук да започнат да осъзнават иронията на собсвеното си положение.

 27. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

Коментари са забранени.