Какво се случва с Аревик и не само

Както знаете, повече от месец и половина арменското момиче Аревик е в Бусманци, а ние настояваме за освобождаването й, защото задържането й там е незаконно, защото тя не представлява заплаха за националната (пък и ничия друга) сигурност, защото е бременна и в лошо здравословно състояние. В този текст кратко и ясно съм обяснила тези съображения, както и други ключови неща относно случая. Вчера Агенция Крос публикува интервюта с Давид (приятелят на Аревик, който говори за състоянието й в момента ) и Валерия Иларева ( от Правната клиника за бежанци и имигранти, адвокат на Аревик, която обяснява как Агенцията за бежанци не си е свършила работата по най-добрия начин, какви са основанията Аревик да моли за хуманитарен статут и на какво основание следва да бъде освободена от Бусманци).

Искам да напомня на любителите на правото, че този блог не е съд и не следва да излизаме със съдебни решения – нека оставим тази работа на съда. Припомням и това, че конкретната цел на активистите, които работят за освобождаването на Аревик е единствено освобождаването й от Бусманци. За любителите на прецедентите и практиката в българското право, споделям този линк, който показва, че правото на личен  и семеен живот, закрепено в член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), бе уважено в Решение  на Варненския административен съд.

Случаят Аревик не е изолиран, а симптоматичен. Писала съм за това няколко пъти в категорията „бежанци и имигранти“, където съм публикувала и връзки към други източници. Споделям материал от вестник СЕГА, от който можете да се убедите, че у нас твърде голям брой чужденци “ … стават жертва на правен вакуум, който ги засмуква в ситуация без изход. Ако човек по някаква причина загуби легалния си статут у нас, няма никаква законова възможност да си го върне, дори да е от дълги години тук, дори да има деца, да сключи брак с български гражданин.“ Това означава, че понякога човек се оказва извън закона не защото иска да нарушава законите, а заради пропуски в самите закони. За да се запълнят тези пропуски, отдавна призоваваме за подписването на петиция за регулиране статута на бежанците и имигрантите. Надяваме се промените в правилата да направят възможно обикновените невинни хора, които искат да живеят почтено в България да живеят спокойно в България. Ако темата ви интересува, следете я и в Туитър.

Време е българите да разберат, че в България могат да изгубят свободата си не само чужденци, и не само истински нарушители на закона, а и българи, за които няма никакви доказателства да са извършили престъпление. И могат да я загубят за неопределено време. Ако не сте чули историята на Максим Савов от Пловдив, време е да научите за нея – от Фейсбук или Националното Радио.

Спомнете си с какъв патос маси хора у нас защитаваха медицинските ни сестри в Либия, без дори да се усъмнят, че може и да са виновни; дали невинни и заслужаващи помощ са само тези, са които се вдига шум на равнище национални телевизии, национална и международна политическа сцена? Както и друг път съм казвала, обичам да работя за каузите на малките хора, които без помощта на други малки хора като нас не биха имали никакъв шанс.

А сега да отговоря на тези, които се интересуват дали има изгледи Аревик да бъде освободена. Не знам.

Аз лично изпратих хартиени писма на Директора на полицията в Монтана, който е издал заповед за задържането й, както и на Министър Цветанов – с обратна разписка. Сигурна съм, че още няколко души със сигурност са го направили. Предполагам, че някои членове на Фейсбук групата и читатели на блоговете, които писаха за случая са изпратили електронни писма. Би било хубаво да имахме координация и да знаехме какво е изпратено и как е отговорено, за да си направим съответните изводи за това как действат въпросните две институции, но за съжаление нямаме такава координация. Ако аз получа някакъв отговор или науча, че някой друг е получил, ще съобщя.

Някои предлагат да се организират протести. В Бусманци вече имаше протест, в който участваха около 30на души. Сега вече има и Фейсбук групи, които искат да защитават правата на имигрантите в България и да закрият дома в Бусманци. Надявам се да се намерят достатъчно активни граждани за следващи действия.

Аз пък се чудя дали не би било по-ефективно Аревик да съди институциите, които са отговорни за незаконното й задържане в Бусманци, но, както знаете, спечелването на дело не е нещо, което се случва бързо. Ние дори не знаем кога ще има решение от настоящото съдебно дело, в което се разглежда молбата й за хуманитарен статут. Което означава, че Аревик може и да роди бебето си в Бусманци – ако тя и бебето успеят да оцелеят, де.

И накрая, да съобщя личната си класация на медиите: най-адекватни засега са Агенция Крос и Нова Телевизия. Списък с медийните отразявания до момента можете да изтеглите оттук arevik_links_28_April_2010.  В червенко съм отбелязала най-важните. За всеки случай публикувам и трите най-важни видео-материала тук:

Нова ТВ   23. 04. 2010 http://www.novatv.bg/bg/videos/view/3238/ (най-адекватното от телевизиите до момента)

TV7 23. 04.2010 http://tv7.bg/news/51422.html (Адвокат Савова)

Нова ТВ 25. 04. 2010 http://www.novatv.bg/bg/videos/view/3255/ Централна емисия новини: Интервю с Валерия Иларева – от 15 до 21 мин

Advertisements

4 thoughts on “Какво се случва с Аревик и не само

  1. Да, историята с Макс е абсурдна… Май и за нея не се говори достатъчно. Изглежда са много хората, които смятат, че „такова нещо на мен не може да ми се случи“ и „кой знае каква е истината“.

  2. Съобщих за случая на Женския клуб към ВМРО, и от тяхна страна очаквам активна подкрепа. Засега е имало само среща с шефа на Агенция по бежанците, резултата ще разбера тези дни и ще съобщя.
    ПП. Можеш да добавиш и моя блог в списъка 🙂

  3. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

Коментари са забранени.