Питанки относно ФБ и друг онлайн активизъм

Харесвам опцията Фейсбук групите да могат да изпращат лични съобщения едновременно до всички членове. Лошото е, че няма как да се направят настройки такива съобщения да отиват само до онези, които биха искали да ги получават.

Оказа се, че когато броят на членовете надхвърли 5 хиляди, изпращането на такива масови съобщения става невъзможно. Всъщност, невъзможно е и да пратиш копи-пейстнати съобщения до повече от 20 души един след друг, понеже ФБ започва да подозира, че не ти е чиста работата и да те предупреждава, че може да ти блокира профила и подобни.

Невъзможно е и да изпращаш масови съобщения до списъци със свои приятели ако списъците надхвърлят някакво двуцифрено число, да речем 30 или нещо такова.

Може би във всичко това има смисъл, понеже колкото и да са големи ФБ групите, активните им членове са малък брой. Можем да сметнем, че активните биха си правили труда да следят ставащото в групите – движенията в дискусиите, по стената. Но не е задължително да е така. Има хора, които нямат достатъчно време да го правят и биха били благодарни някой да отсява ненужната информация вместо тях и да им изпраща обобщение на полезната.

Можем да решим, че повечето членове в групите така или иначе скоро след регистрацията се превръщат в пасивен баласт, но как да разберем кои са тези и кои са онези, които биха помогнали за каузите, но нямат време да четат всичко? (напълно ги разбирам – по стените има купища излишни възгласи и глупави коментари) Преди време трябваше да пиша мотивационно писмо, за да ме приемат в една Гугъл група. Скоро след това спрях да получавам информация от нея и открих, че са ме изключили – предположих, че е защото нямах време да участвам активно в дискусиите и пр. Истината е, че в този период нямах и време да чета, но си оставам вярна на въпросната кауза и ще продължа да си работя за нея както мога, колкото мога, и с каквато честота и скорост мога, но няма как да координирам усилията си с активистите от групата. (напълно ги разбирам – не искат пасивен баласт)

Хубаво е различни видове комуникация да могат да се управляват от една платформа, а от тази платформа да може да се достига до голям брой потенциални съмишленици, но не живеем в толкова прекрасен свят. Чрез Фейсбук можем да стигнем до хиляди непознати хора, но после не можем да им напомняме за себе си. Чрез собствен сайт и поща, можем да подаваме информация до много хора, но не можем да ги съберем толкова лесно и бързо, както можем чрез Фейсбук. Ето защо смятам, че засега най-добрият начин за водене на кампании е чрез използването на комбинация от различни инструменти, а това пък е деликатна работа, тъй като не бихме искали да досаждаме на някои хора с многократно споделена информация.

Advertisements

One thought on “Питанки относно ФБ и друг онлайн активизъм

  1. Вие сте луда самотница и неудовлетвореница. (частно мнение) Защото сте глупава и грозна. Но това е поправимо. Бъдете добра и се опитвайте да се запитвате за последиците от деянията си.

Коментари са забранени.