Как да помогнем на Аревик (момиче, а не куче или планина)

Преди няколко дни Светла Енчева писа за Аревик – момичето от Армения, което от няколко години общува по Скайп с Давид, който живее в България. Аревик пристига в България, за да живее със своя любим, но поради бюрократични причини не може да се омъжи за него. След като забременява, поради особено тълкувание на нашите закони попада в „дома“ за Бежанци в столичния квартал Бусманци – нашенски вариант на концлагер, за който съм писала и друг път (моля, вижте текстовете в категорията „бежанци и имигранти“).

Аревик не е заплаха за националната сигурност – не само заради тежката си бременност, която протича в нечовешки условия. Въпреки това, подобно на много други хора (включително болни и малки деца), тя ще остане там, без да е извършила престъпление, ако никой не й помогне.

Ако бъде освободена, Аревик ще живее у родителите на приятеля си, където ще я издържат и ще се грижат за нея. Има кой да й предостави юридическа помощ.

Как можем да помогнем ние? Като окажем обществен натиск върху някои институции. Практиката показва, че в подобни случаи у нас тази стратегия е била успешна.

Можете да прочетете историята на Аревик в блога на Светла – ТУК, а ТУК да чуете радиопредаването посветено на случая, да видите снимки на Давид и Аревик, както и да прочетете примерно писмо, което можете да копирате и изпратите в подкрепа на Аревик, а също и адресите, на които можете да го направите. Ако се интересувате и от други подробности, например защо задържането на Аревик е незаконно, хвърлете око и на коментарите при Светла, както и в блога на Правната клиника за бежанци и имигранти.

Според Светла е по-добре да изпратите хартиено писмо, за да го заведат под номер и да се чувстват задължени да отговорят, но доколкото ми е известно, същото важи и за електронната поща. Друг е въпросът дали институциите могат да си позволят да се направят на разсеяни и да не отговорят. Мисля, че този вариант е най-възможен с обикновеното хартиено писмо, за което никой от нас не може да докаже, че е било получено. За мен по-надеждните варианти са хартиено препоръчано и електронно. Как мислите?

Реклами

12 thoughts on “Как да помогнем на Аревик (момиче, а не куче или планина)

  1. Благодаря ти, Лид! Днес моето писмо ще бъде изпратено с обратна разписка, според мен, това е най-сигурният вариант. Отделно писах и на трите електронни пощи.

  2. За хартиено време няма да се намери,но мейли може.Направо не еза вярване какво се случва там.Като животни са ги затворили и ги третират.

  3. Медиите как реагират? За мен това е най-краткият път за упражняване на натиск. Убедете някоя от младите журналистки на БТВ да се заеме със случая. С писма ми се струва ОК, но много бавно и тромаво.

  4. МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е НЕЩО НЕ ЧУВАНО ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ…НИМА ТОВА ДЕТЕ ЩЕ ИЗБЯГА?ЕСТЕСТВЕННО ЧЕ НЕ,ЧЕ ДА СЕ НАЛАГА ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА ТАМ.МОЖЕ ДА ИЗЧАКА РЕШЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ ПРИ СВОИТЕ БЛИЗКИ.С НИЩО НЕ Е ЗАСЛУЖИЛА ТОВА ОТНОШЕНИЕ-САМО ЗАЩОТО Е ПОИСКАЛА ДА ЖИВЕЕ С ТОЗИ КОГОТО ОБИЧА В БЪЛГАРИЯ….ПРИЕХМЕ ОНЯ ЗАТВОРНИК-ТЕРОРИСТ ОТ, НЕ ЗНАМ СИ КЪДЕ?А НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ДОБРОНАМЕРЕНИ ЗА ДА ВЗЕМЕМ НАЙ-ДОБРОТА И ХУМАННО РЕШЕНИЕ….Г-Н БОРИСОВ-ВЗЕМЕТЕ ОТНОШЕНИЕ…ПОМОГНЕТЕ ЗА ТОВА ДЕТЕ НАШАТА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ РОДИНА.

  5. Pingback: Да помогнем на Аревик: невинна, бременна и затворена « Моето ъгълче

  6. Ако беше куче или планина нима щеше да има по-малка нужда или щеше да бъде по-недостойно за помощ?!?

  7. Не, намекът е, че напоследък гражданските групи в подкрепа на животни и планини събират повече участници, отколкото тези в подкрепа на хора. Никой не противопоставя каузите. Моето заглавие е ехо от заглавието на първоначалната публикация на Светла, за да припомни на читателите, че става въпрос за една и съща кауза. Всичко това е отклонение от темата. Ако можеш да предложиш нещо, с което да помогнем на Аревик (нищо, че не е куче, планина или българка), пиши. Ако не – няма смисъл и не смятам да губя време в разговори извън темата.

  8. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук « Правна клиника за бежанци и имигранти

  9. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук | BLOG.Farbg.eu

  10. Pingback: Случаят на Аревик и Давид получи безпрецедентен обществен отзвук

Коментарите са изключени.