Що е то?

Биоразнообразието е от онези думи, които не се опитваме да разберем, понеже чуваме често и ни звучат познато. Предполагам, че повечето от вас са я чували във връзка с дейностите на зелени активисти, от онези, които си представяте като дългокоси хипита с насекоми в косите. Част от вас смятат, че тези хора се реят в облаците и прегръщат дървета, че са готови в името на модни субкултурни идеали да пожертват истинското благополучие на хората. Всъщност и аз съм на мнение, че част от зелените активисти са точно такива, но знам и това, че другата част са онези, които се опират на науката, комплексното мислене и истинската загриженост.

Биоразнообразието = разнообразие от биологични видове. Въпросът е за какво ни е то? Нужно ли е да опазваме всички биологични видове? Дали няма да живеем по-добре ако някои от тях не съществуваха – такива като маларийните комари, домашните мухи и листните въшки? Не знам. Предстои ми да разбера и да споделя.

Въпреки това, обаче, смятам, че в запазването на разнообразието има смисъл. Когато се вгледаме внимателно в един наглед нищожен и дори неприятен биологичен вид, откриваме, че той е свързан с други видове в сложна система. За нас, израсналите и живеещи в града, това често е непонятно. За много от нас природата са онези спретнати многоцветни градинки и равномерно окосени тревни площи, за които аплодираме градската управа.

Може би си струва да излезем извън града или да посетим някое запуснато местенце в него, за да открием разликите. Градската градинка е нещо, създадено и контролирано от човека, което не би могло да оцелее без неговите грижи; гората е неръкотворна и се справя чудесно без човешка намеса … всъщност тъкмо човешката намеса би могла да причини гибелта й. Ако изследваме няколко квадратни метра гора, ще открием множество растения и животинки, които влизат в множество взаимоотношения помежду си; времето за пикник няма да ни е достатъчно да опознаем всички видове и да проумеем взаимоотношенията им. Ако изследваме градската градинка, обаче, за минути ще преброим наличните видове ще схванем простата им зависимост от човека. Не ни е нужна научна подготовка за да разберем какво ще се случи с цветята и тревата в градинката ако човекът спре да полива, плеви, тори и пр. Научната подготовка, обаче, може да се окаже недостатъчна за да разберем какво ще се случи с горичката ако човекът се намеси в живота й.

Накъде бия? Към сложността и взаимосвързаността на естествените системи, които можем да схванем с помощта на познати на всички опростени схеми – например, хранителните вериги. Хищната птица се храни с малки гризачи, които се хранят с някакви растения, а растенията поемат хранителни вещества от почвата, „приготвени“ от микроорганизми, получени от разлагането на трупа на хищната птица. Изберете най-несимпатичния от изброените видове, извадете го от уравнението, и ще откриете, че в разултат на това, най-симпатичният за вас ще умре от глад. В действителност в природата взаимодействията често са много по-сложни, а понякога невидими дори за най-учените.

Биоразнообразието е важно не само за оцеляването на биосистемите, с които ние, градските хора не взаимодействаме. Понякога то е важно тъкмо за нас, живеещите по градски – за да можем да продължим да купуваме любимите си храни от магазина, за да разчитаме на все по-добра медицина, за да не ни налагат режим на тока и купони за бензина. Точно на градските хора искам да припомня две предишни публикации: За какво ни е биоразнообразието и Приказка за бананите. Припомням и за съществуването на новия ми блог, Фермата, посветен именно на взаимодействието между нас, търсещите благополучие хора и природата.

Защо написах всичко това точно днес? За да напомня, че тази година ЕС посвети на биоразнообразието. От сайта на кампанията, можете да научите повече за това що е биоразнообразие и за какво ни е то. Разбира се, можете да откриете и нещичко във Фейсбук: тук и тук. Отрих и български сайт за биоразнообразието, който можете да използвате не само за работа, но и за забавление – има биоразнообразни игрички 😉

Реклами

One thought on “Що е то?

  1. Доста опростено представяне на нещата всъщност.
    Има малко истина и много, непочиващи на факти внушения.
    Е, когато маларийният комар изчезна от България, кои видове изчезнаха след него?
    Не, всъщност нищо не стана. Освен че спряхме да измираме от малария.

Коментарите са изключени.