Една добра причина да бъдем граждани

Нямам представа кой от властимащите лъже, кой е просто заблуден и кой казва истината за изчезналите лекарства за левкемия, но все повече се убеждавам, че у нас има нещо гнило не просто в начина, по който се спазват правилата, но и в самите правила и начина, по който се създават. Знам, че с този текст откривам топлата вода, но и предполагам, че има хора, които, подобно на мен, досега не са се замисляли за тези неща, така че се надявам да им дам повод за размисъл. Темата е обща и принципна, но започвам от частния случай.

Гражданите питат кога ще има лекарства, какво са направили управляващите, за да осигурят поне вноса им в страната, защо няма такъв, как се е стигнало до настоящата ситуация, в която се налага животоспасяващи лекарства, които са се употребявали съвсем легално в България, сега да се внасят нелегално от чужбина, понеже тук ту ги има, ту ги няма, и не е ясно има ли ги, няма ли ги, кога и откъде може да се появят в някой склад. Властимащите отговарят по различни начини на едни и същи въпроси, но не това е въпросът. Въпросът е, че лека-полека се обединяват около идеята, че в момента държавата не може да разреши проблема, че зависи от благоволението на фармацевтични производители и търговци, че прави всичко възможно, но нещата не могат да се решат светкавично.

Тъй като ми липсват юридически познания, не мога да преценя дали държавата лъже, а след няколко опита да се ориентирам в правилата, останах с неприятното чувство, че благодарение на тези правила, май е възможно държавата да се озове в такова положение. Това може да послужи за оправдание на бездействието настоящи чиновници и управляващи, които са поставени в ситуацията благодарение на предишни чиновници, управляващи и законодатели. Още по-притеснителното е, че в такива случаи, за да се разреши спешно важен проблем, на държавата може да й се наложи да наруши собствените си правила, особено ако е невъзможно светкавично да ги промени.

Хубаво е, че все пак се намират хора, на които им стиска да нарушават правилата и по този начин да решават важни проблеми – като онези, които внасят контрабадно лекарствата в България, за да спасяват животи, като онези, които събират пари, за да платят лекарствата на тези, които не могат да си ги платят сами. Всъщност май на повечето от живеещите в тази страна им се налага да нарушават правила за да оцеляват, колкото и да не им харесва идеята да го правят.

Ето защо е важно да се създават смислени правила, които да не саботират нито работата на държавата, нито благополучието на гражданите, а когато светът се променя,  да са достъпни механизми за своевременна промяна на вече остарелите и пречещи правила. За тази цел е важно да избираме законодатели (депутати), които разполагат и с добри намерения, и с мозъчен ресурс, и със знания. Важно е и да дадем достъп на колкото се може повече умни и добри хора да участват в създаването и променянето на правилата. Ето защо би било хубаво по един и същи законопроекти и всякакви наредбопроекти да работят повече хора – не само тези, които са избрани за официални законодатели, но и всякакви други групи и индивиди – граждански сдружения, непредставени парламентарно партии, еднолични мислители и пр. Би било хубаво техни представители да вземат участие в пленарни заседания – какво като нямат право на глас? И най-вече, би било хубаво не само управляващите да имат правото да внасят законопроекти.

Ако искаме по-добри правила, не можем да си позволим да оставим създаването и променянето им единствено в ръцете на управляващите. Нужно е да учим, да мислим, да обсъждаме, да спорим, да разпространяваме знания, да плащаме на експерти, да даваме безплатно собствената си експертиза. Това би било възможно ако не казваме „Нали затова им плащаме на онези горе? Откъде накъде трябва да им вършим работата?!?“ Демокрацията е скъпо и отборно занимание.

Advertisements

3 thoughts on “Една добра причина да бъдем граждани

 1. докато се делим на управляващи и граждани, няма да имаме демокрация

 2. „не можем да си позволим да оставим създаването и променянето им единствено в ръцете на управляващите“
  „не само управляващите да имат правото да внасят законопроекти.“
  !!! Лид.
  Демокрацията не решава проблемите със светкавични решения.
  Добре е, енергията на членствете във ФБ групите да се материализира
  в промяна на законодателството и пряко участие в разискването на секи закон пред парламентарните комисии.
  Демокрацията е скъпо и доброволно занимание.

 3. Здравейте,
  Един от най-наболелите проблеми в България вмомента е безконтролното подслушване. Ние предлагаме услуга, имаща за цел да Ви защити от недоброжелателите, които ще си позволят да Ви подслушват и проследяват чрез собствения Ви мобилен телефон. На нашия сайт можете да намерите информация за услугите ни и сигурността и надеждността на технологията, която използваме, а в блога ни ще намерите и много допълнителна информация, за това как действат системите за подслушване и как да се предпазваме.
  Надяваме се, че съобщението ни няма да се приеме за spam, и предварително се извиняваме ако информацията не Ви е била полезна.
  Cryptotel
  CryptotelBlog

Коментари са забранени.