Доброволци и зорноволци

Преди малко получих писмо, от което научих, че Американският конгрес е гласувал Здравната реформа – от мой приятел, който е частица от гражданското движение в САЩ от 1992 година. За това, че години наред е работил като доброволец за каузата, в която вярва, той не е награден с пост, от който да може да упражнява власт или да вади пари, нито пък получава някаква протекция, за да развива бизнеса си, а само елекронно писмо, подписано с благодарност от Барак Обама. В момента е пенсионер, и вместо да си гледа спокойствието, той продължава да работи за другите си каузи, да раздава времето и труда си на хора, които няма как да му се отблагодарят с повече от това, с което се е отблагодарил Президентът.

Писмото му ме подсети за един кратък разговор, който проведохме с Георги вчера, докато седяхме на полянка в изкуствено засадената преди десетилетия горичка близо до нашия квартал.

Аз: Тази горичка от доброволци ли е засадена или от зорноволци? (нали знаете, че през соца гражданите често бяха задължавани на доброволен труд)

Той: От зорноволци.

Аз: Защо толкова много хора в гнилия капитализъм стават доброволци, а тук не е така?

Той: Може би защото нашият капитализъм още не е достатъчно гнил.

Всъщност не става въпрос за икономическата система, а за това, че човек може да бъде доброволец само ако има свободна воля, т.е. свобода. Може да е вярно, че някои обстоятелства насърчават свободата, а други не, но доброволци е имало при всякакви обстоятелства, дори и когато животът им е бил застрашен. Според определението на една врачка от Телевизия 2001, тези хора се наричат „будали“, тъй като „будала“ означавало, че Аллах се е пробудил в теб и си готов да работиш без пари.

Advertisements

6 thoughts on “Доброволци и зорноволци

 1. Сравнението между дарените за благотворителност суми (като абсолютна стойност и най-вече като процент от дохода) между САЩ и Европа е направо фрапиращо. Познай защо.

 2. Не мисля, че нивото на лицемерие в САЩ е много по-малко от нивото му в България. И при „социализма“, и сега има безкористно раздаващи се хора – и тук, и там…

 3. Не разбирам за каква свободна воля става въпрос в една система , която те принуждава да работиш на две три места, за да оцеляваш; в една система където ти свалят пръстови отпечатъци, снимат зениците на очите ти, като на най-закоравял убиец…
  … Аз тези дни посадих доброволно, елхичка, ябълка, дюля и круша! Присадих калеми и се надявам старата ябълка да започне да ми дава и круши…
  … Свободата не е в системата, а в самите нас!…

 4. Да изпитваш удоволствие ,че
  чашата ти е наполовина Пълна
  или да се вайкаш вечно , че
  твоята е наполовина Празна.
  That is the question.
  To be.

 5. Когато бях комсомолец, ни четяха доста подобни писма от обучаващи се във Великия Съветски Съюз. Ето един американец с мисли за доброто и злото по света и в Америка:

Коментари са забранени.