Колапсът

Ако сте чели „Пушки, вируси и стомана“ на Джаред Даймънд, може би бихте искали да прочетете и „Колапсът“ (700+ стр., 35 лв.), книгата, за която бях почнала да пиша преди 2 години, но не дочетох. Сега отново е у мен – започнах я отначало и я довърших онзи ден.

В тази книга Джаред Даймънд изследва редица фактори и техните взаимодействия, за да покаже как едно общество може да стигне до или да избегне крах:

– щетите върху околната среда ( поради съсипване на почвите, горите, водите, прекомерен лов и риболов, въздействието на внесените биологични видове, пренаселеността и повишаването на стандарта на живот)

– климатичните промени

– враждебните съседи и приятелите

– начините, по които обществото реагира на проблемите

Историите, които разказва този път са:

старовремски
: за Великденския остров, островите Питкерн и Хендерсън, анасазите, маите, викингите и Исландия, Норвежка Гренландия, Нова Гвинея, остров Тикопия, Япония

съвременни: за Руанда, Доминиканската република, Хаити, Китай, Австралия

В последната част са уроците, които можем да научим – как се допускат грешки, как бизнесът взаимодейства с околната среда, кои са обичайните ни начини да се утешаваме, какви са разликите между миналото и настоящето, имаме ли основания за надежда и какво може да направи всеки от нас.

Надявам се книгите на Джаред Даймънд да бъдат прочетени от учители по география и автори на учебници, за да осъзнаят, че фактите сами по себе си може да са досадни на едни и любопитни за други ученици, но ако не се разглеждат в сложното си взаимодействие са напълно безполезни.

За тези, които ги мързи да четат дебелите книги на Даймънд, онлайн се намират и филмчета.

Ето какво съм писала някога за:

Пушки, вируси и стомана

и първите глави на:

Колапсът, част 1

Колапсът 2-1

Реклами

11 thoughts on “Колапсът

 1. Така им се пада на древните народи, които са колабирали вследствие на климатични промени – като не са намалили парниковите си емисии навреме…

 2. Мисля, че преводачите заслужават специални наради за положените усилия. Сигурно ще си ги купя на български тези книги и ще ги прочета, тъй като на английски не успях – много ми доскучаха. Даймънд има оригинални идеи, но е твърде многословен и често му изпускам нишката на мисълта. Все пак, си струва да се прочете.

 3. Голяма част от древните (това не е точнжтж жпридилинши за неща, станали преди 300-1000 г., но както и да е) „катастрофи“ са неправилно определени като такива. Някои въобще не ги е имало (напр. при маите), други са били резултат от сложно съчетание на разнообразни фактори и най-вече външни нашествия. Идеите са интересни но почиват главно върху тнърде спорна фактология, като са използвани като че ли най-сензационно звучащите хипотези.

 4. @ Maйк – не съм убедена, че си струва да си ги купуваш и на бг. Просто изчакай да ти се четат такива неща и да имаш повече време, за да можеш да ги четеш без големи прекъсвания 🙂

  @ Black Wolf – на мен не ми звучаха никак сензационно, пък и нямам толкова богати познания, та да преценя фактологията, но все пак се доверявам в голяма степен, тъй като е почерпена от теренни изследвания на самия Даймънд и работи на голям брой учени.

 5. Броят на учените е голям и те казват най-различни неща (говоря само за въпросните казуси)… Примерно смешката с „изчезването“ на цивилизацията на маите. Е, аз не бип употребил точно думата „цивилизация“, но това е вече друг разговор. Цивилизацията на маите е „изчезнала“ ок. 150 год. след идването на испанците – поне тогава падат последните две майански царства.

  Гренландските викинги, анасазите и пр. – да не влизаме в детайли, но всички тези примери са ПОВЕЧЕ от спорни.

 6. Снощи, 16 Март ,2010,
  присъствах на беседа между Джаред Даймънд и директора на Природонаучния музей в ЛА. Проведе се в Hammer Museum – Los Angeles, и бе част от програмата на UCLA – най-големия университет в Калифорния.
  Киносалона( 500 ) на музея не побра всички желаещи и разговора по обичайните за проф. Даимънд теми бе излъчен в допълнителна зала на киноекран за други 100-тина почитатели.
  Появата му пред широката публика
  предизвиква винаги оживен интерес .
  Като събеседник не е толкова интересен , колкото в трудовете си.
  Липсва му сценично присъствие и малко повече чар.
  Вярно е , че изреченията и мислите му са прекалено дулги
  за широката публика.
  Но това е холивудска претенция.
  Идеите и тудовете му продължават да бъдат витални
  и се радват на интереса на младата академична смяна.
  Чудатостта и неконвенционалността на посланието на
  Джаред Даймънд са все още притегателна сила
  към неговата интерпретация на еволюцията
  на цивилизацията.

 7. И двете ме чакат ЗАПЛАШИТЕЛНО на кулата от книги до леглото ми. Опасни са, защото могат да убият човек, ако се използват непредпазливо.

 8. На мен лично ми е много повече легвал на сърце Джери Мандер. Макар и от скоро…

Коментарите са изключени.