Тайните на телешкото, говеждото и подобни

Телешкото и говеждото, които купувам от магазините в нашия град се готвят много бавно. Изключено е в делничен ден да имам време и търпение да сготвя нещо с такива меса, особено при липсата на тенджера под налягане, която никога няма да купя, понеже съм небрежна и ме е страх да не взривя кухнята.

Ето как ги надхитрих:

Купувам няколко килограма в събота. Накълцвам. Избирам време, в което ще съм вкъщи или наблизо и задушавам на бавен огън докато стане годно за дъвчене (няколко часа) в малко вода, като прибавям сол, дафинов лист и цели зърна черен пипер.

Разпределям в найлонови пликове заедно със соса и замразявам. След това манджите стават изключително бързо.

Днес сложих в тенджера една доза говеждо и замразен суров зелен фасул (купихме го през лятото от пазара, измихме, нарязахме и замразихме; запазва чудесен пресен дъх). Добавих ситно нарязан лук, ситно нарязани белени домати ( и тях  бурканирахме през лятото, но друг път очаквайте подробности), сол, олио и разни подправки (днес избрах сушена смес за зрял боб, мащерка, къри, кимион, целина и чесън  на прах, но вие можете да изберете каквото ви се прииска в момента). Сложих минерална водица, понеже в чешмяната официално има повечко манган и сега задушавам.

Смятам да го хапна с кисело мляко. Струва ми се, обаче, че с овнешко / шилешко е още по-вкусно. И все пак, за бременни с по-нисък хемоглобин, говеждо / телешко + зелен фасул изглежда да е добър източник на желязо 😉

Реклами

One thought on “Тайните на телешкото, говеждото и подобни

 1. ОК- ще опитам от минералната водица с манган,
  фасул със желязо
  и кисело мляко за безопастност
  в случай , че сготвиш говеждо по талибански
  в тенджера под налягане.
  Хм, идея за подарък.

  Лид- това звучи вкусно.

Коментарите са изключени.