Колко всъщност струва лечението на дете с левкемия

Продължавам да се интересувам от въпроси, за които се смята, че няма защо да се интересувам – бюрократичните процедури в здравеопазването. Може би по-късно ще публикувам част от тях, както и отговори. В тези опити не съм сама – отговори търси по-усърдно от мен и друг човек. Може да не е нужно за да се проведе настоящата кампания за натиск върху правителството, но смятаме, че ще е хубаво тези неща да се знаят по принцип. Днес, обаче, ще пиша за нещата, които всеки от нас е в състояние да разбере. И отново ще задавам въпроси.

Това са груби изчисления за месечните разходи само за лекарства, които се надявам да бъдат коригирани от познаващи проблема отблизо.

Ел Аспаригиназа – вливане – 8-10 ампули на цикъл – 62 евро ампула (внос от Гърция) – един цикъл=около 4 седмици – до 620 евро на месец

Пуринетол – поддържаща терапия – около 18 месеца – 23 евро=25 таблетки – до около 30 евро на месец (а може и повече в зависимост от нивото на тромбоцитите)

Средно 650 евро на месец, без да смятаме пътните разходи до Гърция.

През 2002 д-р Драган Бобев е казал следното:

„Защото за двегодишно лечение само на едно дете, болно от левкемия, са необходими $ 20 000. „Това е най-често срещаното онкозаболяване сред децата“, продължава проф. Бобев. Обаче за него няма клинична пътека, няма и лекарства, които да се плащат от здравната каса.“

Но дали това е всичко? Днес получих писмо, в което ми препоръчват следното:

Освен това ти препоръчвам да поговриш с някоя майка, чието дете минава през подобно лечение и да и зададеш правилните въпроси:

Колко време прекарва тя с детето си в болезнени процедури всяка седмица?

Как се справя с травмата и страничните ефекти от тях?

По колко часа на денонощие спи средно?

Как се справя с информацията за болестта и какви решения й се е налагало да взима за детето си?

Как успява да се грижи за другите си деца?

Как се бори с паниката , безсилието и депресията?

и това без да стигаме до матералната страна на нещата:

Къде ще живеят докато трае лечението в друг град?

Как ще намерят пари?

Откъде ще си внесат лекарствата и как ще си ги платят?

Реклами

5 thoughts on “Колко всъщност струва лечението на дете с левкемия

  1. Боже Боже, помогни ни в таз борба! Тъгнали сме ние на децата на Хаити да помагаме, нищо против не ме разбирайте погрешно, но питам се на нашите деца кой ще помогне?!

  2. Майката, която може да ти отговори на тези въпроси, многократно е писала за тях. Едва ли щеше да се стигне до тази публикация ако не беше тя. Обикновено никой не се интересува от моралната страна на една болест. А тя засяга не само майката и семейството, а всички роднини, приятели, че дори и познати.
    Възхищавам се на майките, които в такава ситуация не губят куража и оптимизма си!
    И дано все по-малко майки да чуват тази страшна диагноза!

  3. Отговора на всички тези въпроси е един – Денонощен ад! Жалкото е, че някой държавни мъже и жени, го правят още по-трудно, вместо поне от части да го облекчат.

Коментарите са изключени.