ГМО бележка # 4

Не съм против развитието на науката и подкрепям инвестирането в изследване на ГМО, тъй като развитието на въпросната технология може да доведе до значими полезни открития. Против съм, обаче, преди да разполагаме с достатъчно надеждни данни ( а за сдобиването с такива е нужно време), технология, за която има сериозни опасения че може да доведе до бедствия, да бъде прилагана масово извън лабораторни условия.

Няма гаранции, че след години няма да допуснем грешки, но вероятността да сгрешим е по-малка когато повече хора разполагат с повече познание. Ето защо подписах

Петиция срещу промените в Закона за генетично модифицирани организми (ГМО)

Законът е приет на първо четене, но това не значи, че е невъзможно да се промени. Надявам се България да не прибързва с това важно решение. А аз ще продължа със своите бележки и ще очаквам от вас добросъвестни коментари по същество, без значение дали сте за или против ГМО, както и спестяване на клишета и квалификации.  Важно е да вървим към по-добро разбиране на проблема.

Реклами

28 thoughts on “ГМО бележка # 4

 1. Присъедини се и ти към народа, Лид… Дето пресата може да му каже да вярва в каквито глупости си иска. Мутанти, отрова, всички ще умрем

 2. Веско, айде по-сериозно, де…

  Не е въпросът какво е казала пресата. Пише ли в петицията някъде: СПРЕТЕ науката?

  Разгледай представителите на двете страни – ЗА и ПРОТИВ – тук:

  http://bnt.bg/bg/productions/74/edition/6033/referendum_2_fevruari_2010_obshtestven_debat_ayza_au_i_ayprotiv_au_gmo

  Усещаш ли за какво _всъщност_ е битката?

 3. Не знам какво е казала пресата, Жилов, понеже не я чета. Не гледам и телевизии. Не следя и повечето неща в българското Интернет пространство. Позволявам си да мисля, че това че моите мисли може да не са като твоите е друг въпрос. Не знам какво имаш предвид под „народ“, така че не знам дали е лошо или хубаво ако съм се присъединила към него. Не знам дали ще се отровим и умрем, но и не знам дали обратното е вярно. Това, което знам е, че не знам, че не ми е лесно бързо да избера на кого да се доверя. Нужно ми е време и затова се опитвам да си го осигуря. Може би ти знаеш Истината, но колкото и да си ми симпатичен, просто в момента не мога да съм уверена в твоите познания.

 4. Моите уважения, г-н Жилов, нещо извън споровете: Вие консумирате ли храни с ГМО и готов ли сте да преминете Вие и семейството Ви изцяло на такава консумация?

 5. Това с надеждните данни е абсолютен абсурд. С един ГМ-продукт може да няма проблеми с друг да има, въпросът е единствено до контрола, това което искаш е все едно някой да докаже, че никога никой не може да произведе вредно за здравето сирене, ами може и изобщо не е задължително да има нещо общо с генните модификации

  Не знам какъв по-голям тест от всички американци, че не расте трето ухо от ГМ-храни

 6. Ще изгледам предаването като се прибера вкъщи. За вредата за здравето нямам притеснения, а за икономическото заробване, подлостта и монопола съм скептичен.

  Във всеки случай това, че се заемаш с благородни каузи, замъглява преценката ти. Каузата я подкрепят анархисти, комуняги, религиозни наивници, както и хора, които са напълно невежи и наплашени от Франкенщайн. Дори и „врагът“ да е зъл и безскрупулен, поне е образован и интелигентен, и мисля, че би нанесъл по-малко вреда от невежите, идеалистите и т.н. Явно не съм чак такъв хуманист, щом разсъждавам така.

 7. Не говоря за 100% сигурност. И все пак не всеки човек е готов на всичко, нали? Ако ти искаш да ядеш ГМО, хубаво е да имаш възможност да ядеш. Ако други не искат, хубаво е да имат възможност да не ядат. Ако засега на теб всичко ти е ясно, на много други не е, така че предпочитат да изчакат.

 8. Изгледах го. Покъртително. Просто е вбесяващо какви зомбита са всички. Ръкоплясканията на публиката, пристрастното репортажче, приготвено предварително, факта, че бяха решили да сложат като защитници на ГМО главно юристи – сухари, дето с отвлечени абстракции се занимават, всичко беше много точно.

  Първо, страхотни лъжи за това какво „зло“ са тези организми

  Второ, защита на интересите на „био“-производителите (които сякаш не са печалбари и измамници). Защитниците на природата лесно могат да бъдат подведени. И типично комунистически изказвания – не обслужваме българския интерес, а злите чуждоземни корпорации (след като истинската картина е по-сложна).

  Трето, о, ужас, това е чума, която ще се разпострани навсякъде, ще поквари майката Земя и ще лиши всички от избор… Това е като в оня разказ на Шекли, в който една спора постепенно порасна и изяде целия свят. Отново ще препратя към Caveman Science Fiction, линка за който дадох на Лид по-долу. Става дума за същия тип абсурд (абсурд в смисъл на нещо невярно).

  И в крайна сметка става дума именно за спиране на науката от суеверен страх. Именно за това е „битката“. И разбира се, шанса в България да се занимаваме с такова нещо (плюс сьответните печалби от това), също отпада. Учените не могат дори да тестват, защото по такъв магически начин се разнасят тия изроди, че просто не е истина. Чак и плевелите прихващали „лошите“ гени!! Представяш ли си го това!
  А генетичните манипулации са много важни, в тях има много повече смисъл отколкото в това да се занимаваме с каквото и да е друго. Нейсе!

 9. Колко мило да ми пожелаете успех за нещо толкова тривиално. 🙂 А такъв успех наистина ни е нужен. Иначе какво ще правите, когато с жена ми се превърнем в зомбита и дойдем, за да изконсумираме Вас и вашата челяд?!

 10. Айде, айде да не разводняваме темата. Всеки може да излива сарказъм. Мен ме интересуват факти и документи 😀

 11. Не те интересуват факти и документи, Лид. Както не дочете темата на Мая за еволюцията, така и не те вълнуват линковете, които аз съм ти дал. Сигурно са ти скучни, какво да направя

 12. Мисля, че за пореден път се откланяте от поантата на Лидия (и поантата на гражданския искания):

  „Против съм, обаче, преди да разполагаме с достатъчно надеждни данни ( а за сдобиването с такива е нужно време), технология, за която има сериозни опасения че може да доведе до бедствия, да бъде прилагана масово извън лабораторни условия.“

 13. Достатъчно надеждни данни има. Безочливи, нагли лъжи, невеж журналистически вой и ирационална паника също има. Досега само нелепи, неверни и абсурдни твърдения съм чул от противниците на ГМО.
  Обяснявам си го така. Дълбоко в себе си хората мразят науката и чакат я единението с Природата, я добрия Цар (Лид, помня, че ти беше гласувала именно за Царя и считам, че между тези две неща има общо). И също така искат да се отърват от демоните и вещиците. Всички са толкова лесни, едно побутване и са готови. Дори тези, които са интелигентни и начетени, защото днес можем да си позволим лукса да можем напълно да пренебрегнем точните науки и да се насочим към хуманитарните. Излизането навън от лабораторията е следващата стъпка от проучването на ГМО. Но дори тези опитни посеви са парализирани. Защо? Защото, както казах по-горе, явно ГМО се разпостраняват и разрастват с нереалистичната ефективност на агент Смит, Пиявицата и The Maw едновременно.

 14. Веско 😦

  С изказвания като „Досега само нелепи, неверни и абсурдни твърдения съм чул от противниците на ГМО“ само показваш:

  а) собствения си ПРО фанатизъм – такива свръх-обобщения са ГРЕШНИ по подразбиране: за НИТО ЕДНА кауза няма и не може да съществува дотолкова еднородна сган като тази, която ти се привижда на теб;

  ИЛИ

  б) неумението да търсиш безпристрастни източници.

  Ето ви нещо ново:

  http://www.i-sis.org.uk/GMCropsFacingMeltdown.php

  Помисли пак как се разпространяват ГМО – и ДОКОЛКО всъщност ги познаваме, че да твърдим „Достатъчно надеждни данни има“.

 15. Калине, уважавам каузите, зад които стоеше досега и се възхищавам на решимостта, с която ги отстояваш. Фактът, че сега не стоим от една и съща страна, натъжава и мен.

  В случая би следвало да си дадеш отговор на следното:

  – Всички тези линкове и източници, които давате, наистина ли са достоверни, имат ли истинска научна тежест? Шегуваш се с т.нар. peer review, а когато ви бъде посочено, че дадена статия е псевдонаучна, аматьорска, пълна с грешки или пък казва нещо съвсем различно от това, което заявявате, проявявате пълен непукизъм и просто вадите отнякъде следващата: „Добре, хубаво, а какво ще кажете за ТОВА?“

  Присмивате се на хора, които се занимават с биология и генетика и говорите с тях все едно, че разбирате повече от тях – поведение, което говори именно за невежество, защото само някой, който не разбира, може с такова невъзмутимо самодоволство да продава краставици на краставичар.

  Подобно хлъзгаво поведение вече ми е познато и съм го виждал сред хората, отричащи еволюцията, стъпването на Луната или пък сред поддръжниците на помнещата вода. Не говори добре за вас.

  – Нека го признаем, ясно и честно: Крайната ви цел всъщност е пълно елиминиране на тази технология, невъзможност да се направят дори тестови посеви навън. Оправдавате това искане с твърдението, че би донесла бедствия в митични пропорции, а в нея дори няма нищо толкова необикновено.
  Заплахите, което чертаете, добиха такъв мащаб и разнообразие, че не знам има ли вече възможност, която да не сте покрили. С подобно мислене нямаше да излезем от пещерите, защото към всяко откритие, от огъня до компютрите, може да се подходи с параноя, която чертае подобна апокалиптична фантасмагория.

 16. Веско,

  Вместо да се хабя с поредната предварително загубена (откъм време) препирня – само си виж последното изречение и всичките епитети и свръх-обобщения в него… това довод на _разумен_ опонент ли е? – ще ти кажа:

  Аз се чувствам ТОЧНО по начина, по който си описал „нас“, само дето тук-таме трябва да сменя някоя дума – примерно „биология и генетика“ с „опазване на околната среда и грижа за Земята“, „помнещата вода“ с „фармацевтиката“.

  Какво говори това за КОМУНИКАЦИЯТА помежду ни?

  (По тоя повод ще изкарам и аз един пейпър, да се види къде съм специалист:

  http://www.bukvite.bg/poem_old.php?docid=16830

  И защо ми е толкова криво, когато наблюдавам, отново и отново, едни и същи доводи и нежелание за -истинско- общуване…)

  За да можем да си отговорим на КАКВИТО и да било въпроси, първо трябва да сме убедени, че някой ни слуша.

  Аз продължавам да се опитвам да се убедя в това. Но – поне засега и поне тук – не мога.

  Затова премълчавам собствените си разсъждения и предоставям само материал за анализ.

 17. Заключенията съм си ги извадил от изчитането на всички коментари в тази дискусия, в която участваш и ти:

  http://begem0t.wordpress.com/2010/01/06/%D0%B5vilgeneticengineers/#comments

  В нея виждам много оглушки и твърда предубеденост от ваша страна. Начинът, по който и ти го правиш, е показателен.

  Но хората, разбира се, ви харесват. И медиите помагат. Така че сигурно ще победите. Затова и моите коментари тук нямат смисъл…

 18. А тази дискусия дискусияТА ли е? Въплъщението на онова, което сме „ние“? Мястото, където пишат всички от „нас“?

  И прави ли ти впечатление начинът, по който begem0t отбягва отговорите на конкретни мои въпроси на няколко пъти? Мигар очакваш да се държа с нея възпитано и уважително впоследствие?

  Препращам те към още една, дето хем е по-ЗЛЕ, хем е по-… смислена, на места:

  http://www.sf-sofia.com/phorum5/read.php?1,24611

 19. Калине, ти наистина ли не разбираш, че мнението на някакъв фалшив учен, който няма истински научни публикации и отгоре на всичко поддържа и връзката между ваксините и аутизма (още една лъжа) има каквато и да е стойност? Та това автоматично дискредитира всяка негова дума. Вместо това ти продължи с въпроса си „Отговори ми, лъже ли той?“.

  Точно тук е разминаването явно. Там, където говориш за избягване на въпроси става дума именно за такъв конфликт.

 20. Не виждам какво повече имаше да коментира от това, което тя вече коментира.

  Петицията ви например парализира възможността български учени да се занимават със създаване на ГМО – на каквото и да е ГМО. Говоря за засаждане (което е част от тестовете). А това ограничение всъщност помага на монопола на корпорациите, които доколкото разбирам, са ви враг?

  Водещо в нея също така е сатанизирането на ГМО – да имало обществена дискусия, обществеността да била информирана… Първо, тя е добре „информирана“, на хората им е много лесно да повярват в това, че тия неща са страшни, дори и само една дума да чуят, и практически всички вече вярват, без много да мислят. Второ, бегем0т коментира и това – лаици наистина нямат право да обсъждат тези неща, защото нищо не разбират и не могат да отсеят истинския научен материал от фалшивия.

  Що се отнася до пазара – казвате, че „проверките“ трябва да заклеймят като нелегално всяко ГМО, за които има „съмнения“ (т.е. практически всяко, защото според параноята за всяко ГМО има съмнения), иначе не биха били истински проверки, а фалшиви такива – сигурно платени от злите Монсанто.

  Допускате все пак и обратното (противоречащо на други точки в исканията) – че на пазара все пак може да има „безопасни“ ГМХ, но те да бъдат етикетирани, за да се знае, че са ГМХ. Бегем0т изрази съгласие с това, макар че уместно отбеляза, че исканията са противоречиви и взаимоизключващи се.

  Единствено МОN810 не го коментира сериозно, но не се и учудвам, предвид това, че думите й отиваха на вятъра. Това демотивира да разнищваш всичко едно по едно. Все пак следва да отчетем това като пропуск.

  Не разбирам каква е целта ти – искаш да изкараш исканията умерени, внимателно формулирани и уместни, след като те са крайни?

 21. Веско –

  Забележи, че НИКЪДЕ нагоре не съм питал за _твоя_ отговор по моите въпроси.

  Сега ти благодаря за отделеното време. Аз обаче вече се изхабих от дискусии в стила на begem0t – за да разбереш защо и доколко точно, заповядай в линка, който дадох последно – и няма да продължа с тях.

  На тоя етап се занимавам САМО с работната група (понеже там се и РАБОТИ, не само приказва) + пускане на ключова нова информация на места, в които виждам, че четат любознателни хора.

 22. Калине, ако беше чел, щеше да видиш, че Бегем0т е отговорила същото, аз просто преразказах (включително и за разработката от български учени).

  Но сега пък би ме сигурно обвинил в това, че съм папагал. 🙂

  Гледам, Григор престана да се ослушва и най-накрая пусна нещо и той.

Коментарите са изключени.