ГМО бележка # 3

Ако приемем, че ГМО наистина са по-евтини и единствено благодарение на тях могат да се изхранват най-бедните от бедните, да помислим дали България има нужда от ГМО? Мислите ли, че в България живеят критичен брой хора, чието оцеляване зависи от бързото навлизане на ГМО? Аз мисля, че не е така. В България има ли фермери, които изнасят или биха искали да изнасят евтина земеделска продукция за най-бедните страни? Аз лично не съм чувала за такива. Ако всички фермери в малка България решат, че би било чудесно да произвеждат ГМО, за да продават евтино на най-бедните, дали биха могли да допринесат с кой знае какви количества и да изиграят кой знае колко важна роля в оцеляването на огромен брой бедни в третия свят? Ако български фермери (да не забравяме, че страната е малка, а оттам съответно и земеделските парцели)  се захванат с това, дали биха спечелили повече отколкото ако произвеждат обикновени или био-култури? Колко ще струва транспортирането на ГМО продукция до най-близките най-бедни страни и дали на тези най-близки бедни страни ще им бъде по-евтино да купуват от България отколкото да си произвеждат сами ГМО?

Задавам всички тези въпроси, за да напомня, че български блогъри и коментиращи може да са загрижени за изхранването на третия свят и да смятат, че ГМО ще помогне, но пропускат да помислят, че българските земеделци може да не са ангажирани и да не смятат да се ангажират точно с изхранването на третия свят. Ако в България и Европа няма достатъчно желаещи да консумират ГМО храни, то дали има смисъл българските земеделци да отглеждат ГМО?

Как можем да научим какви са намеренията на българските фермери, които вече са си направили сметката?

Реклами

26 thoughts on “ГМО бележка # 3

 1. Съгласен съм – затова смятам, че у нас ГМО трябва да са абсолютно забранени 🙂 Бедните хора у нас, които биха купували евтини продукти от ГМ царевица и соя (кренвирши примерно) много слабо ме интересуват…

 2. Да, само че пазарът е глобализиран, националните икономиките са отворени и много трудно може да се твърди, местните производители произвеждат само за местен пазар. Най-малкото в ЕС сме общ пазар и политиките, квотите и т.н. са общи и синхронизирани, така че няма смисъл според мен да разсъждаваме в национален мащаб. И точно заради това, както вече многократно беше споменавано и от експертите в министерството, промяната в този закон цели по-скоро синхронизация в европейското законодателство. Просто в момента нормативната база, която е от преди присъединяването, не отговаря на актуалните условия, в които функционира пазара и производството. Всичко останало според мен са глупави конспиративни теории на хора, за които zeitgeist и други подобни кино-недоразумения изглеждат достоверен източник за информация.

 3. Третият свят няма нищо общо. В България пазарната ниша на био продуктите е много малка и само по-малко от 10% фермерите могат да се изхранват с производство на био продукти. Другите фермери просто ще фалират защото са неконкурентоспособни без ГМО. България е отворена икономика и ако продуктите които произвеждат нашите фермери са по-скъпи от тези на международните пазари просто ще се купува само вносни храни и стотици хиляди души в България ще останат без препитание.

 4. Моето питане, обаче, е за това дали наши фермери изнасят и смятат да изнасят за Третия свят и дали у нас има хора, които не биха оцеляли ако не се хранеха с ГМО. Нека не изместваме въпроса 🙂 Относно другите страни в ЕС, мисля, че там няма толкова бедни хора, че да не могат да оцелеят без ГМО. Така че изобщо не говоря за затворена икономика.

  А Третият свят има много общо с дискусията, понеже някои българи са загрижени за изхранването на бедните там. Аз искам да изследвам връзката между бг земеделието и изхранването на третия свят. Ако такава връзка няма, то този аргумент на ГМО защитниците се оказва твърде слаб.

 5. Аз бих искал ГМО да се развиват по простата причина, че това развива познанието ни за механизмите на живота, и оттам възможността ни да ги манипулираме в своя полза.

 6. Българските фермери смятат смятат да изнасят на международните стокови борси, а там които го купи.

  Както в България така и в ЕС всички биха оцелели без ГМО с изключение на фалиралите фермери а те не са малко (в България със селко стопанство в момента се занимават около 500 – 600 хиляди души).

 7. Аз не гледам сериозно на аргумента, че ще изхранваме страните в третия свят с тукашна царевица. Това е почти толкова опростенческо, колкото и твърдението за зомбитата. Но щом поставяш въпроса, според мен връзката не е толкова пряка, макар да я има. Ако гледаме в по-общ план, става въпрос за това принципно да приемеш прогреса или да си седиш в средновековието и да ядеш царевица само защото божията воля е била да няма суша тази година. Самото отричане на гмо заради суеверия не помага с нищо да подобрим технологиите, да разберем по-добре как да се произвежда по-безопасно, ефектино и т.н. Така може да достигнем и до третия свят, ако искаме, но не мисля, че дебатът в България има пряка връзка с това.

 8. Много грешно разбираш идеята как ГМО ще помогне на бедните страни, а идеята е много проста и лежи на чисто пазарни принципи.

  Както знаеш населението на земята нараства с големи темпове и затова ръста на търсенето на хранителни продукти е световен мащаб расте с големи темпове, ако ръста на потреблението е по-голям от ръста на производството съвсем нормално и цената на хранителните продукти в света ще се вдига и все по-малко хора ще могат да си я позволяват. И обратно ако ръста на производството е по-голям от ръста на потреблението цените ще падат и дори и хора от третият свят ще могат да си ги позволят. Само, че за да изпревари ръста на потреблението старите технологии не помагат, затова трябва да се търсят нови технологии една от които е генното инженерство.

 9. Това ми е ясно. Точно затова питам дали България като малка страна, дори и ако всички фермери в нея произвеждат ГМО ще повиши значително ръста на производството на храни в световен мащаб. Ако няма, то тогава не можем да твърдим, че дори ако всички бг фермери отглеждат ГМО помагат на бедните в третия свят 🙂

 10. Разбира се България е малка страна и почти няма да се усети на международният пазар това дали произвеждаме или не ГМО. Но за сметка на това фермерите ще загубят дори и българският пазар и ще фалират. Така има голям шанс да увеличим броя на бедните по света :).

 11. По същият начин можем да кажем, че ако осуетим продаването на дрога, дилърите ще останат без прехрана и ще увеличим броя на бедните по света 🙂

 12. Едва ли, защото прозиводителите на „чисти“ „био“ продукти ще се възползват от оголената ниша и ще забогателят, така нещата ще се компенсират 🙂

 13. Ами аз предпочитам да не ги махам, така ми изглежда по-адекватно. „Био“-то за мен е само маркетингов трик. Всички са толкова луднали по каквото и да е природно, натурално и зелено, че е просто лудост да не се възползваш и да не печелиш от хорската глупост. Притеснително става, когато политиците яхнат вълната и почнат да взимат важните решения с популистки мотиви.

 14. А какво да правим с огромната площ неизползвана (ненапоявана редовно) земя в България, напълно подходяща за производство на царевица за биоетанол?
  Защо никой не мисли че това открива нови възможности, а не спира старите?
  И като втора бележка – Ти би отказала по евтина пшеница, нали?

 15. Цената ти осигурява достатъчно надежден ориентир за поведението ти като потребител и е носител на информация. Бих могъл да се позова и само на цената при избора си на дадена стока и ще мога с достатъчна доза сигурност да предположа какво качество ще получа за съответната цена. Това разбира се е е толкова по-вярно, колкото по-близо сме до идеалния пазарен модел, който го пише в учебниците.

  Така че ако си избера стока, все едно евтина или скъпа, мога да твърдя, че съм направил относително информиран избор. Не мисля, че е така обаче, ако си купя „био“ продукт, представен ми от производителя като идеалното творение на природата, което той едва ли не само е откъснал от някакво митично дърво, недокоснато от човешка дейност, и е имал безкрайната добрина да ми предостави, загрижен за здравето ми. „Био“-то постига заблуждаващия си ефект най-вече заради всякакви там вкоренени в съзнанието ни представи за това, че всичко „естествено“ и „природно“ е непременно добро. Обезателно приемаме подобно твърдение на доверие. И никой не е предприел граждански отговорни кампании и петиции срещу такива производители, за да доказват на етикетите си благотворното влияние от необременените с никакви неестествени добавки, пестициди и каквото още се сетите доматки. Достатъчно е да увиеш един изгнил банан в целофан и да кажеш, че е „био“, за да се вържат феновете на природосъобразния начин на живот и да спят спокойно. Къде тук е информирания избор?

 16. Първо трябва да си отговорим на въпроса:

  А ПО-евтини ли са ГМО от конвенционалното земеделие? А от биоземеделието? Като това на Филип от Тринога в село Желен?

  Като отговори се приемат само публикации в peer-reviewed научни списания. 😉

 17. Разговор на чисто икономическа тема и нито едно число?!?
  Питам дали знаете:
  – колко струва на производителя 1 кг. царевица добив от единия и другия вид;
  – какъв е добивът на декар по години за първите 10 години.
  Като знам това може и да умувам дилетантски по въпроса.

 18. Да, готова съм да плащам по-скъпо и го правя. Не е толкова лесно да „вързваш“ феновете на природосъобразния начин на живот (както и кои да е фенове), защото производителите са в конкуренция и предполагам, че се опитват да надушват измамници, за да намалят конкурентите, а потребителите все повече споделят информация. Така че тези, които искат да са информирани и търсят начини да се информират – отвъд критерия цена.

 19. Не бива да допускаме това… Но няма как да го сторим. Не зависи и от „българското“ правителство. Както преди време бе казал един български гостенин от чуждия политически свят, „България ни интересува само като територия“.
  Enough said.

Коментарите са изключени.