Демократически съботник

Голяма част от хората, които държат да имат изгубеното право да протестират, митингуват и шестват пред парламента, президентството и министерския съвет, никога не са го упражнявали и не биха могли да го упражняват дори и ако има беше гарантирано – защото в делничните дни, когато единствено има смисъл да се протестира, шества и митингува пред сградите на тези институции, същите хора са на работа, голяма част от тях в други населени места, тъй като повечето български граждани не живеят в София.

Участниците в протести и митинги  пред въпросните сгради ще бъдат видяни на живо само от храта, които минат покрай тях в определен ден и час. Ако националните медии не отразят събитията или го направят в неподходящо време, повечето български граждани няма да разберат за събитията, тъй като не следят алтернативните Интернет медии.

Нужно ли е останалите граждани да знаят за такива събития? Да, иначе ограничен брой хора (максимум няколко хиляди) ще се опитват да си комуникират с властта без да имат по-широка подкрепа от сънародниците си, а ако нямат такава подкрепа, би било пресилено да твърдим, че изразяват волята на народа. (Не че е задължително, разбира се, каузите, за които работят да засягат пряко цялото население; намирам за значими и каузите на всякакви малцинства.)

Може да изглежда ефектно няколко хиляди да се съберат пред сграда на национална властова институция, но намирам за още по-ефектно и ефективно в  пъти повече души да се съберат на различни места в цялата страна.

Дните, в които могат да се съберат най-много граждани са събота и неделя, когато повечето хора не работят, а децата им не са на училище. Присъствието на цели семейства би придало доста по-голяма значимост на събитието и би допринесло за това обществените въпроси да присъстват в по-голяма степен в частните разговори. Така би се създало гражданско съзнание у децата и юношите, а гражданската активност би добила по-голяма популярност и приемственост.

На такива събития могат да бъдат  поканени и представителите на властта, които могат да вземат участие в публични дискусии. Вярно е, че все още нямаме такива традиции, и у нас политиците се появяват сред гражданите с клиширани монолози, но ако ние започнем да настоявам, ако покажем и на медиите, че ценим съдействието им за осъществяване на диалог с властта, ще променим стила на комуникация с политиците.

Защо да се събираме и да гледаме нагоре  към прозорците им? Нека те слязат и стъпят на една плоскост с нас – например в нашите Хайд Паркове 🙂

Реклами

3 thoughts on “Демократически съботник

  1. Отлична идея!
    Има и още един немаловажен плюс – на такива протести разните любители на „сблъсъци” и боища изобщо няма да могат да се вредят. 🙂

  2. Стратегия на протеста, който все още няма традиция у нас.
    Умни идей ,които могат да се разработят в струкура
    и план за протест в действие съобразно родните условия.
    !!!

Коментарите са изключени.