И аз това се чудя

На 14  януари не отидох в София, за да участвам в протеста срещу подслушването.  Почти цял ден, обаче, проверявах дали някой от известните ми присъстващи не е написал някакви отзиви – поне за това колко души са присъствали, какво са направили, как се е държала полицията, появили ли са се политици и т.н.  На 15 януари Иван Бедров писа за това как чуждестранните медии отразили събитието. Хубаво е, че някои от нашите също го отразиха. А блогърите?

Същото се пита и Григор Гачев, който е написал в блога си и други важни неща за законопроекта за подслушването. От коментарите при него разбирам, че блогърите не бързат да пишат преди да е публикувана стенограмата от парламента – за общественото обсъждане, на което са присъствали и някои от активистите, от които очаквах да напишат нещо. Не че разбирам точно защо.

На 17 януари Пейо е писал за внесените от МВР промени в законопроекта.

Ако някой е открил нещо друго в блогове и подобни, нека остави линкче в коментар.

Реклами

21 thoughts on “И аз това се чудя

 1. хахаха и защо трябва да има новини за 200 протестиращи, повечето от които изобщо не знаещи защо са там, пенсионери искащи по-високи пенсии. Кого да отразяват!? Изобщо това новина ли е…

 2. Аз пък не разбрах защо изобщо се състоя този протест. Два дни преди него ченгетата клекнаха пред реалността и разбраха че законът няма да мине пред Конституционния съд (което беше и причина да не се вдигне голям шум около него, освен от заинтересовани да сринат доверието към Бойко), след което го преработиха и единственото им нереално искане е мобилните оператори да предоставят данни за интересните на полицията лица, при поискване, в рамките на два часа, което е малко пресилено. Някой има ли идея за какво точно беше протеста?

 3. @neuromantic, нещата не стоят баш така. Никой за нищо не е клекнал. Само се оптва да създаде илюзия за промени.

  Всъщност декларираните промени целят заобикаляне на нещата, срещу които се протестира и прокарването им под друга форма.
  Никой от авторите на закона въобще няма намерение да се отказва от подслушването и следенето в максимално възможен обем.
  И тава ще стане при всички положения, ако ще и цяла България да протестира – просто милиционерите могат да мислят единствено по милиционерски.

  Ако не се говореше за протест щяха да прокарат всичко съвсем безпрепятствено. Сега пак ще го прокарат, ама поне малко да се понапънат. 😉
  Трябваше да се протестира, за да се покаже, че в тази робски мислеща страна все пак има хора, които не са съгласни да ги третират като рая – защото общата маса говеда очевидно има психика на рая. Ей затова са протестите.

 4. Политиците се обявиха против след като се вдигна шум, защото това им е работата, да ни представляват, в случая да пригласят на бунтовния хор. На тях им е пределно ясно, че подобен закон не може да съществува, по ред причини, най-важната от които е, че нарушава Конституцията! Всичко останало са празни приказки. Моментално след евентуалното му приемане, опозицията ще сезира Конституционния съд, да не говорим че президентът има право да наложи вето, а той само чака удобен случай да играе добрия помирител на нацията. Най-голямата заблуда в случая е, че протестиращите са променили нещо и без тях е щяла да дойде мрачната реалност на Оруел. Всъщност Костов беше този, който спаси новоизлюпените управляващи от тотална излагация, като им обясни какъв автогол си вкарват с приемането на подобен закон, докато през това време Мартинчо само декламираше колко пъти досега е преборил злите свободомразци… Трупат точки за следващите избори.

  Толкова ли не можете да повярвате, че след като в ЕС няма нито една държава с подобен закон, то България не може да е изключение! Управляващите са кретени, събрани от кол и въже, които тепърва осъзнават в какъв свят трябва да живеят. Интерфейс няма да има!

 5. Такива протести, обаче, и разгласата им, помагат за осведомяването на повече хора – за проблеми и реакцията на политиците към тях. Наивно е да се мисли, че този протест и Интернет отзивите ще стигнат до много хора, но аз знам, че това което пиша, стига поне до учениците ми и ги кара да мислят за разни неща. А Костов обясни, но след като се вдигна шум, което ме остави с неприятно усещане, но си казах, че не можем да очакваме от избраниците ни да бъдат такива каквито ни се иска, но можем да не ги оставяме на мира, за да се доближат до това което ни се иска 🙂

 6. Президентът може да наложи вето, след което закона се гласува пак, а президента втория път нема право на глас… Това е. 😉
  Позицията на Конст. съд е нещо подлежащо на натиск, договаряне, купуване и т.н.

  Да се чака Европа да реагира? Щото нямало такъв закон в друга европ. страна? Хе-хе-хе! Веселба! 😉
  Политиците са навсякъде еднакви. Ако им изнася, ЕНП ще подкрепят всичко, което прави българското правителство и ще намерят оправдание.

  Както примерно очаквам да бъде утвърдена Желева, въпреки очевидната й пълна несъстоятелност за поста. Тогава ще се види, че политическите договорки и междупартийни далаверки са същите като у нас, само че може би ги правят малко (всъщност доста!) по-рафинирано и хитро, а не по груб и поросташки начин като в Булгаристан.
  Но ще се види, че политиците са еднакво безпринципна сган навсякъде…

 7. Впрочем най-точното определение на ситуацията с г-жа Желева прочетох в един анализ на Андрей Райчев – че това е „Кен лий“ в политиката… 😛

 8. „Позицията на Конст. съд е нещо подлежащо на натиск, договаряне, купуване и т.н.“

  Покажи един път, когато Конституционният съд е купуван. Newromantic е прав, законът нямаше да мине.

  А организирането на протестчета ей така, за да има, ми напомня за окупационната стачка на студентите преди години („еденье, пиенье и ебанье“ в палатки за хора, на които животът иначе им е скучен).

 9. Защо възприемате купуването по най-елементариня начин – пачка пари? 😉

  Лидия, една молба – тъй като ми прескача компа (а и аз невинаги внимавам) и коментара за г-жа Желева се е оказал в тази тама, можеш ли да го прехвърлиш в обсъжданията по въпроса за нейната кандидатура? Извинявам се…

Коментарите са изключени.