Докато се караме кой да води дружината

Вече стана ясно, че почти всяка политическа партия може да заема ту тази, ту онази позиция, в зависимост дали е на власт или в опозиция. Но това е друга тема.

В момента темата е, че отново се опитват да узаконят достъпа на ченгетата (а чрез тях на всеки, който им е близък или може да си плати) до разговорите ни по мобилни телефони и движенията ни в Интернет.

Хубавото е, че има активни граждани, които се опитват да осведомяват и организират колкото се може повече граждани, за да се противопоставят на тези опити. Вече съм член на две Фейсбук  групи на хора, които не искат да ги посдлушват. Първата и втората.

Лошото е, че групите май няма да обединят усилията си, макар че имат общи членове. Създателят на едната група смята, че създателят на другата група има непоследователно отношение по темата и е партийно обвързан. Вчера писах за това в блога си и споделих личните си притеснения. Обвиненият в непоследователност и партийна пристрастност Вени Марковски остави в блога ми дълги коментари, придружени с линкове, за да покаже, че винаги е бил против подслушването, освен това се включи и като член на втората група.  Комитата (Константин Павлов) все още не е отговорил на предизвикателството – вероятно все още не е включил компютъра си.

От линковете към стари публикации в блога на Вени Марковски, става ясно, че позицията му по въпроса винаги е била против подслушването. Ето негови текстове от 14 февруари, 2008 и 9 април, 2009. Това, че подкрепя БСП е негово лично право на политическо пристрастие, което се полага не само на Комитата, който се заявява като безпартиен, но пристрастен 🙂 А моята грешка е, че се доверих на Комитата и не поразрових за повече информация за Вени – предполагам заради собствените си пристрастия. Можех поне да му пиша и да го попитам, а той щеше да ми изпрати връзките, които публикува в моя блог, за да се защити. Вземам си поука. Вече не върви да трия предишния си текст, но като добросъвестна медиа, пиша това за да поправя грешката и поднасям своите извинения към Вени Марковски.

Настоявам двете групи да координират усилията си.

Реклами

6 thoughts on “Докато се караме кой да води дружината

 1. Privet!

  Ne wizhdam problem s towa, che ima dwe grupi: po-dobre 2, otkolkoto nito edna. A oswen wryzkite i emailite, problemyt e, che malcina osyznawat kakwi interesi se kriat zad podslushwaneto w Internet i, syotwetno, malcina mogat da pomognat…

  (Sorry za metodiewicata, no sym via blackberry, na koeto njamam kirilica)

  Po-dobre e wtorata grupa da napishe oshte edno pismo ili da podpishe nasheto, wmesto da sae habi energia w prikazki „tia sa edi-kakwi-si“. ili da organizirat protest pred Ministerski sywet ili Parlamenta? Ima mnogo neshta za prawene i mnogo malko wreme, zashtoto promenite sa gi zadwizhili kato ekspresen wlak.

 2. И последно – не мисля, че в случая се караме кой да води бащината дружина 🙂
  Това не е дори и последното нещо, което би минало през главата ми в такъв момент. Винаги съм казвал (писал), че ако някой има проблем с мен, това не бива да му пречи да подкрепяме справедливи каузи, пък проблемите винаги ще си ги има. Не съм политик или шоумен, че да ме е грижа за рейтинга ми, за да се опитвам да изглаждам мнението на хората за мен. От друга страна, ако всички ме харесват, значи си меня принципите според обстановката… Затова да се концентрираме върху задачата – борба с подслушването в Интернет, а останалото – като му дойде времето.

 3. Не, не се караме, но заглавието е ефектно 🙂

  А групите могат да бъдат и 20, но да си сътрудничат. Повече глави – повече идеи – по-качествен текст на петиции и пр.

  Не е задължително да се обединяват или да се съгласят да правят едно и също. Но могат да покажат, че са по-голяма сила, когато демонстрират, че общуват помежду си.

 4. Няма какво да триеш Лидия. Ако г-н Марковски не беше закърмен с червено мляко щеше бързо да съобрази, че страната ни е членка на ЕС и като такава е длъжна да спазва класически закони за хорските свободи. Малко ме домързя да проверя как стои тоя въпрос в Европа, но нещо ми подсказва, че тотално подслушване на телефони и мрежи може да има само в съюзи основани върху руско обществено съзнание. Герб както винаги не са в час с материала и първо измислят проекто-закони, а после ги хвърлят в кошчето. Може би отчитат дейност за пред Вожда или тайно се надяват, че подобен закон може да мине в демократична държава. Дори да бъде гласуван в парламента със сигурност ще последват санкции от Запад. А комунистите използват момента да натрупат червени точки. Безполезни отрепки.

Коментарите са изключени.