субективни смутени мисли

Вчера станах член на Фейбук група, която се противопоставя на поредните опити за прокарване на законопроект, който ще даде възможност на МВР, ДАНС и МО да следят разговорите ни по мобилни телефони, както и сърфирането ни в Интернет. Обясних защо това може да е опасно за всички нас.

Станах член на тази група и поканих всички свои български Фейбук приятели да подкрепят инициативата на тази група, която смята да изпрати писмо до Народното събрание – за да е подписано от повече хора.

Цял ден след това ме глождиха следните мисли: тази група е основана и администрирана еднолично от Вени Марковски – кумец на бившия премиер Станишев, както и бивш кандидат-кмет на София, който навремето ми стана несимпатичен с изказването си, че България ще се оправи тогава, когато премиерът на страната е кум на кмета на столицата. Станишев още не беше премиер, но предполагах, че има големи шансове да стане в следващото правителство – така и стана. Запитах се защо ли не се намери някой друг да оглави тази инициатива, но не си направих труда да потърся дали съществуват други групи със същите цели. Освен това, заедно със салатата на вечеря, реших накрая да преглътна предразсъдъците си и да си кажа „Ами нормално е, БСП е в опозиция. Нали е по-важно да постигнем целта.“

Днес, обаче, видях, че Комитата е основал друга група . Присъединих се към нея и веднага съобщих, че съм член и на другата и дали не е по-добре двете да се обединят, тъй като на първо четене не откривам принципни разлики в позициите им. Получих следния отговор: „Няма лошо различни групи да има. Искам да ви припомня, че Вени Марковски няма стабилно мнение по темата. Преди няколко месеца той подкрепяше БСП и тяхната политика в областта на Интернет (т.е. Румен Петков и Миков), както и президента, така че е добре да има група, независима от партии и колебанията им по въпроса.“, както и линкове към дискусия в блога на Вени Марковски, блога на Атанас Чобанов (от когото пък имам неприятни впечатления от някогашното ми участие в един онлайн проект)  и сайта на в-к „24 часа„.

Става ясно, че Вени Марковски, член на Управителния съвет на сдружение, чиято цел е да защитава правата на Интернет потребителите, си е позволил от името на сдружението да подкрепи листата на БСП за европейските избори. Членове на сдружението са възмутени и пишат отворено писмо до Управителния съвет: „Считаме за недопустимо сдружение, призвано да защитава интереса на интернет потребителите, да се обвързва с партия, известна с опитите си да ограничава информационните права и свободи в България“.

Според коментиращите в блога на Вени Марковски, подкрепените от него кандидат-евродепутати от БСП Калфин и Винегин подкрепят следенето в Интернет. Кристиян Винегин се включва и се опитва да обясни, че не е за безконтролното следене в Интернет, но смята, че след като служителите на мобилните оператори, Интернет доставчици и други имат достъп до данните ни, така или иначе не сме защитени и животът ни се превръща в Биг Брадър, и че не е оптимист по отношение на тази тенденция. Калфин не се включва в този разговор, но вече е казвал, че не се страхува от подслушване, ако това е законно. Можете да проследите коментарите в блога на Марковски.

Нямам време да изследвам всички движения на Вени Марковски по въпроса за подслушването и си оставам с едно неприятно чувство. Може би сега трябва да поканя всички приятели във Фейсбук да се присъединят към групата на Комитата ако не искат да се чувстват партийно обвързани.

А за мен си остава  притеснението да членувам в едни и същи групи и сдружения с хора, които не харесвам.

Реклами

21 thoughts on “субективни смутени мисли

 1. Привет.
  Съжалявам, че се налага да повдигаме старата тема, но може би вчерашната новина, че Ивайло Калфин е избран за член на борда на Европейската Интернет фондация ще сложи край на една дискусия, която някои хора безуспешно се опитаха да направят скандална. В блога на Интернет общество има достатъчно факти с какво се занимаваме, а по въпроса за „подкрепата на БСП“ има и нарочна публикация. Можете да я видите тук, заедно и с информация за предишната акция срещу подслушването. Това, че някои все още си мислят, че аз лично съм подкрепял политиката на Румен Петков и Мишо Миков е техен проблем; може би е добре да се обърнат към независим човек, например бившия нар.пр. Минчо Спасов (НДСВ), който е достатъчно запознат с това какво съм правил аз, какво е правило и „Интернет общество – България“ по темата. Вярно, че това е по-трудно – трябва да пишеш писма, да търсиш истината, докато другото е по-лесно: просто пускаш в обръщение нещо, намекваш друго и хоп – готово. После кел файда и да се оправдавам, че нямам сестра?

 2. Още нещо – и на мен ми е странно, че в групата ни има хора, които агитират „за“ подслушването. Но нали правите разлика между това да си човек с позиция и да си политик или шоумен? Само последните имат нужда от това да бъдат харесвани и да си вдигат рейтинга. За мен като човек, който отдавна се занимава с изграждане на структурите на гражданското общество, е по-важно да се свърши една работа, без значение е кой ще води „бащината дружина“. Тази група, например, с 2754 души в нея си свърши работата без много шум.

 3. Не знаех , че Вени Марковски е кумец на бившия премиер Станишев. По време на предишното правителство се бях отказал да пиша и дори да посещавам блогът му поради явното пристрастие и цензурата, коята налагаше чрез триене на коментари. Сега си обяснявам позицията му. Благодаря!

 4. Вени : съгласен съм, че проблемът с подслушването не трябва да се политизира и точно тук и сега му е мястото да посочиш публикацията си с която осъждаш желанието им за следене на нета по време на управлението на БСП.

  btw за да няма хън мън : аз гласувах за ГЕРБ и нямам право да се обаждам. Подвел съм се, че ГЕРБ няма да допуснат безконтролно следене в нета. И наистина е така – просто се опитват да го узаконят 🙂

 5. p.s. няма значение, че с Вени Марковски имаме различни политически пристрастия – когато е прав – прав е … и трябва да бъде подкрепен ! Имено затова съм член и на другата група. Ако се разделим сега … може да има трагични последствия !

 6. Огняне – ето и някои връзки. Нарочно не ги пускам във Фейсбук групата, защото според мен тя е на тема „против МВР“, а не „писал ли е Вени по темата“ 🙂

  http://blog.veni.com/?p=1416
  http://blog.veni.com/?p=444

  както и в сайта на „Интернет общество

  Отделно от това са десетките срещи и разговори, които сме провели от „Интернет общество“, някои от тях – аз лично.

  Но защо ме карате да се обяснявам, при това с името си, а не накарате някой от анонимните обвинители да кажат как именно съм цензурирал мнението им? Не-е-е, няма да го сторите, защото е по-трудно.

  Нейсе.

 7. Да, Вени, наистина по-трудно е някой да докаже, че си цензурирал мнението му – по простата причина, че не всеки си пази скрийн-шотове на всички свои мнения, които е публикувал някъде – за да покаже след това и скрийншот как вече мнението е изтрито от тебе.
  Въпреки че фактът, че под повечето постинги в твоя блог и досега не се вижда нито един коментар, би трябвало да е достатъчна индикация за доста силно цензуриране.
  Всъщност използвам този повод, за да съобщя, че от стената на групата на Вени във Фейсбук
  беше изтрит мой коментар, в който обръщах внимание именно на този факт във връзка с твоя блог.
  Така че триенето на мнения продължава – дори в група, посветена уж на свободите в Интернет.

 8. Хехехе, Любо, в сайта на Нели Огнянова си жалък с опитите си да защитиш подслушването в Интернет. Тук си още по-жалък, защото по стар обичай си мислиш, че можеш да прехвърлиш разговора от принципния въпрос за свободата на достъпа до Интернет към моята личност.
  Когато се преборим със злите намерения на МВР, може и да обърна внимание на твоите личностни нападки.
  Аз искрено се радвам на всяка твоя публикация, в която говориш по мой адрес, защото написаното слово остава, не можеш да го изтриеш. Лидия – за разлика от теб – чете и мисли, без да е жертва на някакви клишета. За мен нейното признание е значително по-важно от твоите личностни нападки.
  Добрата дума на един непознат е много по-сериозно признание от лошите думи на един човек, който защитава подслушването в Интернет.
  Всъщност, на фона на това, което пишеш в подрепа на желанията на МВР да следи Интернет потребителите непрекъснато, 24 часа в денонощието, думите ти за мен нямат никакво значение.
  Съмнявам се, че ще можеш да ме разбереш, но се надявам, че другите читатели тук ще го сторят.

  С теб имаме не просо несходство в мислите, но и в стремежите, във вижданията за това какво общество е свободно и сигурно…. Успех в оплюването – няма да си нито първият, нито последният, който се пробва в това.

 9. А, във връзка с това (Любо, гледай да използваш по-малко русизми), добре е да поразтърсиш малко повече из мненията в моя блог, за да видиш дали няма „случайно“ и доста критични, вкл. и обидни… Но, разбира се, ти няма да го сториш, защото това ще е край на тезата ти за цензурата.
  Или пък начало на други терзания 🙂

 10. Вени, радвам се, че този път, за разлика от много други случаи, поне не се опитваш да отричаш фактите, а те са:
  1.Ти действително цензурираш, и то в група във Фейсбук, посветена уж на свободите в Интернет.
  2. В сравнение с тебе Ивайло Калфин е навраво пръв демократ.

 11. Любо,
  то е достатъчно само да потърсиш малко, но защо ти е да го правиш, след като е по-удобно да твърдиш нещо без доказателства? Имаше един академик навремето, Михайло Апостолски, в Югославия. Той така работеше: „Нямям доказателства, но твърдя“. И той беше жалка гледка.
  http://blog.veni.com/?p=2165
  http://blog.veni.com/?p=1994

 12. Любо, Любо… Много мъка те е налегнала, виждам.
  Ако използваше тази енергия за нещо позитивно, щеше да е супер.
  Що се отнася до твърдението ти, че съм изтрил нещо от групата, напомни ми за какво става въпрос – аз не мога да се сетя. За това, че Ивайло Калфин е демократ съм съгласен – и може да го видиш в негово мнение под една от публикациите в блога ми, в която става дума за подслушването от месец април или май тази година. Ще ми се да видя твоя позиция по тези въпроси, която да може да бъде наречена демократична. Но… знаеш ли, няма смисъл – защото разговорът за теб не ми е интересен.

 13. Впрочем, всеки, който иде в групата, може да види какво пишат хората – на стената, в страниците за дискусии. Не съм забелязал някой друг, освен теб, да е такъв голям „сторонник“ (ползвам дума, която ще разбереш лесно) на подслушването в Интернет. Пак да те попитам – защо тогава си член на група,, която е ПРОТИВ подслушването? Не, не се мъчи да отговаряш, това е риторичен въпрос 🙂

  Ха-ха.

 14. Вярно е, Вени, че всеки може да види какво пишат хората на стената в групата – около 1/3 от мненията нямат нищо общо с проекто-закона, а са свързани с някакви най-общи впечатления на отделни хора, че те лично постоянно са следени (въпреки че за повечето от тях е повече от ясно, че никой никога не ги е следил), или пък че тяхната „свобода“ вече им е отнета по най-различни начини. Друга 1/3 от мненията пък са още по-неуместни, защото са в стил „Полицията на сапун!“.

  Има дори мнение „F___CK the POLICE!!!“ – което ти си оставил да си стои, сигурно смяташ, че това е някакъв особено силен интелектуален принос по темата…

 15. Любо, последно – цензурирам ли или не, че вече съвсем се обърка. В групата има над 5000, може би вече 6000 души, освен теб (единствен!), друг не съм забелязал да твърди, че подслушването е хубаво и той е готов да жертва свободата си заради илюзорната сигурност, хляб и работа. В този ред на мисли, добре е да четем какво си казал по темата тук: http://nellyo.wordpress.com/2009/12/09/data_retention-3/#comment-7155

 16. Всички тези приказки за „следене“ (и то „тотално“), са просто едни манипулации.

  Реално погледнато, „подслушване в Интернет“ и днес като словосъчетание е също толкова безсмислено, колкото и преди 1989 г. би било „надничане през телефона“.

  Това са изцепки в стил „слушам и не вярвам на очите си“…

 17. Ето едно подробно мнение от юрист:
  http://ognyanov.wordpress.com/2009/12/14/%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%88%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b2-%d0%b8%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5/

  Само два цитата ще дам тук:
  “”
  Причината за съществуване на горните митове се корени отчасти както в писането на законите „на парче“, така и в тяхното четене по същия начин.
  “”
  и

  “”
  Защо е необходимо да има такъв дуалистичен режим при предоставяне на една и съща по същността си услуга според това дали я предоставя предприятие, вписано в регистъра на КРС или не, остава неясно. Ясно е, обаче, че не ЗЕС отваря вратата за получаване на трафични данни за електронна поща, например – ЗЕС по-скоро създава рамка и ограничения в тази посока. Без разпоредбите на ЗЕС трафични данни ще могат да се искат директно от всеки полицейски инспектор с полицейско разпореждане по реда на ЗМВР, и директното позововаване на Конституцията на РБ и ЕКПЧ надали ще помогне много в хилядите случаи, в които данни се искат и ще се искат.
  “”

 18. Вени, хората масово НЕ СЕ вълнуват от товите истерии, че предстои „тотално“, „безконтролно“, „постоянно“ и т.н. „подслушване“ „на всеки“….

  И причината е много проста: нормалният гражданин има инстинкт за тези неща, и инстинктът му подсказва, че е по-важно да те чуват (другите граждани, а оттам – и държавта), а не дали те подслушват (везависимо дали от МВР или от друго място).

  Ето поредното потвърждение, че нещата стоят точно така:
  Групата „Ние сме против групата „Fuck Bulgaria“/ We are against „Fuck Bulgaria““
  http://www.facebook.com/group.php?gid=201211068567
  която не е създадена по някакъв много сериозен повод, нито е промотирана от хора с някаква особена известност, вече е събрала
  114 972 участници

Коментарите са изключени.