Какво от това, че ченгетата ще ме следят в Интернет и ще ми подслушват телефона

Преди няколко години ми откраднаха портфейла и се наложи да си извадя нова лична карта. След известно време на служебния ми телефон ме потърси непознат, който се представи като Пламен. „Кой Пламен?“, попитах аз. „Ами гаджето ти от първи курс. Аз сега работя в полицията и видях, че скоро си вадила нова лична карта и реших да ти се обадя.“ Досега разказвах тази история като показвах снимката в новата си лична карта, за да илюстрирам факта, че скенерите в МВР са толкова качествени, че скриват всички бръчки и те показват с 10 години по-млад. Днес, обаче, ви я разказвам с друга цел – за да ви покажа, че всеки ваш познат, който има познат в системата на МВР може по всяко време да има достъп до всички известни на МВР данни за вас.

Вярно е, че не са кой знае какво – адрес, евентуално телефон, семейно положение … но за някои хора би могло да бъде важно да не са известни на целия свят. Вярно е, че няма нищо престъпно в това да имаш адрес, телефон и семейно положение, но тази информация все пак може да бъде използвана срещу теб. Моя позната продължава да бъде тормозена ( и физически) от  бившия си мъж, и ако проблемът не се разреши, може да се наложи да се премести в друг град. Което би било безсмислено ако насилникът се обади на свой приятел, а онзи на друг приятел и т.н. докато се снабди с новите й координати. Вярно е, че за повечето от нас случаят не е такъв, но никой от нас не е застрахован.

Сега пък МВР, ДАНС и МО искат непрекъснат и директен достъп цялата информация за това с кого и откъде се свързваме по мобилния си телефон, както и какво точно правим в Интернет.

Не става въпрос за това да се следят заподозрени в сериозни престъпления и следенето да се извършва след специална заповед от прокурор, а за това да се следи всеки по всяко време, без да се дава обяснение защо и как.

В този случай не е нужно да сте извършили нещо, за което смятате, че е нормално да ви потърсят и следят, но едва ли искате всеки да знае с кого чатите, за какво си говорите, с кого си пишете и т.н. Всичко това може да бъде използвано срещу вас стига да имате и един „доброжелател“, без значение дали работи в системата на МВР, ДАНС, МО. Освен това, за изваждането на всичко, което може да бъде представено като „кирливи ризи“, няма да ви платят, понеже не сте участник в „Цената на истината“.

Както казва Светла, не е нужно да сте някой дето скача срещу властта, за да си изпатите …  може да стане ей така – за назидание, за да се покаже, че МВР и подобни си вършат работата и ловят престъпници. Да не би да сте платили за всички mp3, които имате на компютъра си? Примерно. За повече примери, посетете блога на Светла, а оттам ще видите линкове към всички останали, които са казали нещо по въпроса.

Ще напомня, че такъв законопроект не успя да мине веднъж (при предното правителство), но сега може и да мине. Ето защо, ако не искате ченгетата да ви подслушват когато си пожелаят, можете да се включите с подпис под писмо на група граждани до Народното събрание. Дори и да не го направите, можете да помислите и ако решите да вдигнете шум – по какъвто и да е начин.

Реклами

15 thoughts on “Какво от това, че ченгетата ще ме следят в Интернет и ще ми подслушват телефона

 1. Чета и не вярвам, че дори има възможност такъв закон да бъде приет. Какво се случи с правото на лична информация? Това ли е новият вариант на демокрация в България?

 2. Имах приятел, който проверяваше всички в обкръжението си просто за забавление… Разбираше кой е осиновен, къде живее, какви близки има, те теглили ли са кредити… И цялата тази информация я използваше просто за да се забавлява на гърба на останалите. Честно казано нямам какво да крия, но е ДРАЗНЕЩО! От къде на къде някой мизерник ще чете личната ми информация и ще я използва за забавление? Малко лично приемам нещата, защото съм изпитала на гърба си разпечатване на личния ми е-мейл, вадене на информации от лични карти… какво ли не… Никога няма да спрат да съществуват такива хора, които злоупотрябават с информацията, с която работят, но да им даваме право ЗАКОННО да разполагат с нашия живот??? АБСУРД!

 3. Абсолютно съм против. Защо?-написано е в статията на Лидия. Между другото много хора също са против, но не знаят, че подобна изненада приближава с вероятността да се осъществи. И аз не знаех. Добре, че тя е социално ангажиран човек и го прави достояние за хората в мрежата, докато ние си цъкаме в интернет пространството и не подозираме нищо. 😉

 4. @Алекс: Не е сбъркал годината Оруел, просто при нашата нация от бавноразвиващи се 1984 е дошла с 25 години закъснение.

 5. Много е гадна такава ситуация. Да не говорим, че все пак работата на полицаите е да ни пазят, а не да злоупотребяват с лични данни.

 6. Ченгетата обаче са по-ефективни в овластяването на стремежите си чрез институциите на държавата. Поне в България – тази безмилостно „свята и чиста Република“ на Левски.

  Така че и на нас ще ни се наложи да станем светци в интернет и по телефона. А когато сме трудолюбиви и ефективни и безупречни и отговорни граждани, защо наистина да се притесняваме, че ни подслушват. 🙂

 7. @Жоро: „…защо наистина да се притесняваме, че ни подслушват. “ !!!!!!
  Ти каниш ли непознати да присъстват като свидетели на личните ти срещи с приятели?

  Това е абсолютно погазване на свободата на хората.

 8. А какво ще кажете за следното: Изпращаш оферта до голям клиент на фирмата. Един мил приятел полицай, който следи кореспонденцията и между другото е приятел на един приятел на конкуренцията ти. Вдига телефона и му казва следното: „Те му дават цена Х това е телефона на човека, това е мейла му. Пращай оферта!“ Изобщо не искам да коментирам че вече 90% от комуникацията във всяка фирма минава през интернет. Това значи, че полицията ще има информация за ВСЯКА фирма и ще може да я продава. Просто ще следи тези, за които има търсене и склонни да платят…

 9. Уф, такова нещо колко народ ще прокуди, трява да се спре, то даже и аз не знам дали ще остана, ако законно ми следят живота нон-стоп. ЗА протест, с много хора, но и с медиите.

 10. Pingback: Кой няма какво да крие? | Блогът на Гонзо

 11. Pingback: Протест ” България не е Биг Брадър ” и защо е важно нашето участие « Nikolai92mihailov's Blog

Коментарите са изключени.