Социалното предприемачество

Вече две седмици тук спорим за подходящия начин да се помогне на безработните. В последния си коментар Жоро попита какво е това социално предприемачество и вместо да му отговарям в коментар, реших да го направя в отделен текст.

Най-често социалното предприемачество се дефинира като дейност, която решава социални проблеми посредством бизнес-методи. Често се казва, че то се занимава и с проблеми на околната среда. Все още, обаче, не е постигнато единодушие по отношение на дефиницията.

По същия начин, все още не е постигнато съгласие дали социалните предприемачи работят за нестопански организации или може да са хора, които работят в частния или правителствения сектор.

Според различните дефиниции, социалният предприемач е човек, който учи другите на предприемачески умения, или пък който стартира социално / екологично отговорен бизнес, или пък този, който генерира печалби, за да подпомага нестопанска организация. Общото на всички дефиниции, обаче, е социалната полза от начинанието.

Често дефинициите включват изискване за иновативност.

Според много от дефинициите, социалните предприемачи създават решения, които са ефективни, устойчиви, прозрачни и с измеримо въздействие. Някои настояват, че тези решения променят цели системи.

Често цитирани примери са:

*Grameen Bank на Мухамад Юнус, пионер в микрофинансирането в глобален мащаб

* Движението за бавно хранене на Карло Петрини, което работи за опазването на културните традиции и биоразнообразието

* Програмата „Teach for America“, която набира студенти от най-известните университети, за да осигури отлични преподаватели за най-проблемните обществени училища

Бизнес факултетите на някои университети вече предлагат специалност „Социално предприемачество“. Тук можете да видите Центърa за Социално Предприемачество Скол към Oxford University.

Ако искате да научите повече за социалното предприемачество, да разгледате конкретни примери, търсете с ключови думи „social entrepreneurship“.

Миналата година чрез блога се запознах с Емилия Славова, един от пионерите на социалното предприемачество у нас. Ето нейният разказ за плейцентровете в Нова Зеландия. А това е сайтът на сбъднатата й мечта: плейцентърът „Приятели“ в София, за който обеща да ни разкаже.

Реклами

11 thoughts on “Социалното предприемачество

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Yunus#Grameen_Bank

  Мухамад Юнус е добър пример, защото взе Нобелова награда за мир и стана известен, но по същество той не прави нищо изключително или ново.

  Знаем, че за да спечели човек от нещо, трбява да намери от какво се нуждаят някои други хора и да им го достави. Същността на предприемачеството по принцип е такава – да открива незадоволени нужди и да намира начин да ги задоволи. Така печели предприемачът (печели пари), печелят и клиентите му, защото вече могат да си купят стоките/услугите, от които имат нужда.

  Точно това прави и М. Юнус с микрокредитите – вижда хора, които имат нужда от кредити, но никой не им дава, защото традиционните методи за това са неподходящи в случая. Той намира начин да задоволи тяхната нужда – разработва методика, която е по-сигурна и гарантира изплащане на кредитите и… бизнесът тръгва.

  Печели Юнус (от лихвите), печелят и хората, които за пръв път имат възможност да ползват кредит, за да започнат свой малък бизнес – и на свой ред да задоволяват потребностите на своите клиенти… завъртайки колелото на икономиката 🙂

 2. Решението, както обичайно, почва с много ясна стъпка: премахване на всички бариери за започване на работа.
  ***

  има някакво забавяне в тоя сняг плъгин, което блокира писането

 3. longanlon, с тази част съм напълно съгласна: „Знаем, че за да спечели човек от нещо, трбява да намери от какво се нуждаят някои други хора и да им го достави. Същността на предприемачеството по принцип е такава – да открива незадоволени нужди и да намира начин да ги задоволи.“; с тази – не съвсем: „Така печели предприемачът (печели пари), печелят и клиентите му, защото вече могат да си купят стоките/услугите, от които имат нужда.“ При СП обикновено печалбата се реинвестира в предприятието или пък се преразпределя между съ-кооператорите (ако има подобни отношения), не се превръща в лична печалба. Това е разликата с обикновения предприемач, който, колкото и да задоволява обществени нужди, в крайна сметка трупа в собствената си банкова сметка. При СП водещи са социалните мотиви; печалба може да има, но тя не се преразпределя между собствениците. Това позволява да се обхванат сектори, където няма твърде голяма печалба по принцип: като образование, грижи за децата, за природата и пр. Говорим също за тройния ефект (tripple bottom line): финансов, екологичен, социален.
  Ето и моите любими примери за СП от Великобритания: http://www.edenproject.com; http://www.coinstreet.org/.

 4. „печалба може да има, но тя не се преразпределя между собствениците“

  a каква тогава е мотивацията на собствениците да развиват бизнеса?!?

 5. Много се радвам, че срещам съмишленици.
  Предполагам, че можем да коментираме заедно и конкретни идеи. Тук ли е „форумът“, или някъде има група по темата?

 6. Lyd, не мисля така, ако става дума за бизнес.

  Това виждане може би руши идеализираната картинка на отдадени социално отговорни граждани, масово загрижени за общото благо или за благото на нуждаещите се, но работя в неправителствения сектор от достатъчно дълго и с достатъчно много огранизации с идеална цел и благотворителни – наши, европейски и американски, за да си изградя мнение.

 7. Лонги, не ми казвай, че познаваш всички хора, фирми и нестопански организации на света.

  Йордан,

  Тук не е форум за социалното предприемачество, но си говорим за него, а ако някои говорещи решат да направят нещо заедно, чудесно 🙂

 8. не разбира се, но както казах, познавам достатъчно, за да си изградя мнение

  хората там работят за заплата. може да си обичат работата, но…

 9. Някога европейците са смятали, че няма бели лебеди, понеже не били срещали такива. Увереността им идвала от това, понеже били виждали много лебеди и всички от тях били бели. Когато, обаче, европеец видял (извън Европа) черен лебед, станало ясно, че лебедите не са само бели.

Коментарите са изключени.