Финдъс и Петсън

От книгите, които четох тези дни, най-много и харесаха двете детски книжки (тънички, голям формат, 3.50 лв) от поредицата на издателство Фют.

Автор и художник е Свен Норквист. Историите му били преведени на 44 езика, адаптирани за телевизията, снимани във филм, изграни на театрална сцена, а аз го открих съвсем случайно сред редовете с глуповати, твърде ярки и неодухотворени детски книжки.

Илюстрациите на Норквист също са ярки, но пълни с изтънчен усет към детайла (Много, много детайли! Можеш да прекараш няколко минути на една картинка и да се връщаш пак и пак!) и доста приятно чувство за хумор. Ръцете ме засърбяват да рисувам като ги гледам.

Историите са простички и човечни; сигурна съм, че ще се харесат и на деца.

Петсън е дядо, който живее в пълна с неща позанемарена къща-ферма. Няма компютър и Интернет, но чете списания и вестници. Времето е някакво селско безвремие през 20 век. Финдъс е котето.

Ето малко изгледи от спалнята, кухнята, хола, двора и двора.

Реклами

3 thoughts on “Финдъс и Петсън

  1. Финдус и Петсон са любими герои на много скандинавски поколения. Моят 4 годишен племенник умира да играе на Финдус, а баща му трябва да е Петсон. Едно нещо не е сигурно: дали на майка му се налага да играе кокошките, които, според мен са страшно чаровни и на всяка маджа мерудия. Не знам дали това за кокошките си личи от книжките, но филмчетата са страхотни и дано да ги преведат и на български. Моят мъж казва, че една картинка от Финдус и Петсон сама по себе си е цяла книжка 🙂 И още нещо: приятно съм изненадана от цената.

Коментарите са изключени.