Re:tv умря. Е, и?

Не мога да заплача за смъртта на re:tv, тъй като съм я гледала само няколко пъти, но се радвам, че извади на бял свят доста хора, които твърдят, че искат качествена независима обществена телевизия. За няколко дни във Фейсбук се събра групата Ре:Публика, която в момента има над 3, 000 членове. Появиха се няколко дискусии, сформира се инициативен комитет, който се срещна със собствениците, за им покаже, че има начини за дофинансиране на телевизията.

Аз не държа re:tv да бъде съживена, тъй като не съм кой знае колко впечатлена от тази телевизия, но смятам, че е важно да се роди независима, публична, качествена телевизия, която предлага неща, които не могат да се видят по другите телевизия. Такава телевизия може да няма много зрители, тъй като повечето тв зрители изглежда, че навикнаха да гледат плоски, пошли и лесносмилаеми неща, но самото и съществуване би било предпоставка да се появят още зрители, а защо не и имитатори. Как би могло да стане това, разбира се, е друга тема.

Тези дни често мисля за това и раждам съвсем конкретни идеи, за разлика от времето преди спирането на re:tv, когато просто си въздишах и мечтаех за нещо като BBC и PBS, но за рояка идеи за конкретни жанрове, публики и начини на изпълнение и финансиране не е времето да говоря сега. Сега искам да споделя само няколко нещица от по-общ харатер:

– Не е задължително основното финансиране да дойде от богатите чичковци; както отбелязаха и други, една сума може да се получи от малко на брой големи донори, както и от голям брой малки донори, така че ако има критична маса българи, които влагат едно и също значение в „независима публична телевизия“, те могат да обединят усилията си и да осигурят финансиране – не само от собствените си джобове.

– Качествени неща могат да се правят със свръхфинансиране, но могат да се правят и с висока ефективност; второто обикновено води до по-големи шансове за устойчивост.

– Хората не са мотивирани само и най-вече от парите; ето защо талантливи и амбициозни хора работят безплатно – някои защото вярват в каузи, а други защото така допринасят за изграждането на личната си професионална репутация, а трети, защото иначе нямат кой знае колко значими неща за правене, но пък имат умения, вдъхновение и време. Ето защо, смятам, че създаването на независима публична телевизия би могло да привлече талантливи хора на различни възрасти – от студенти и гимназисти до пенсионери, а онези,  на върха на каймака също биха били изкушени да поизлъскат още личната си търговска марка.

Такъв проект се нуждае от всякакви специалисти и таланти – от предприемачи и юристи, до PR специалисти и художници, а по-средата инженери, публицисти и какви ли още не.

Ако идеята ви изглежда вдъхновяваща, на първо време можете да се присъедините към Фeйсбук групата Ре:Публика, пък да видим какво ще излезе 🙂

Реклами

7 thoughts on “Re:tv умря. Е, и?

 1. Изглежда тези 3000 и кусур хора дето искат да съживят някаква си телевизия не са разбрали, че интернет уби телевизията преди няколко години…

 2. ReTv се правеше за блогващите, от блогващите, през блоговете.
  Което е добра причина да смръкне човек.
  Отнема време да се създаде новия зрител.
  Затова е жалко че приоритет бе даден на други инициативи.
  Преди да се прави екип за каквото и било и да се излиза с програмна схема, не са нужни парите на богатите, а дефиниране на нуждите на потенциалната аудитория.
  Ако този принцип се прилагаше и в образованието, бг щеше да е рая

 3. резултатът от сега е ясен – телевизия за 5.000 публика. Като се съберат подобен род ентусиасти на едно място и се пръкват недоразумения като онова предаване с Комитата и другите двама. Представям си Йовко и Гачев с уникално скучното си присъствие как омайват публиката…. оффф

 4. Интернетът не е убил телевизията. Интернетът модифицира телевизията.

  Стига излишен патос, сълзи и драми около смъртта на независимата журналистика.

  Аз гледах ре-тв редовно през интернет, дори когато си бях в България, защото не всички кабелни оператори я предлагаха.

  Наистина е много важен фактът, че това е първата телевизия, която даде пространство за изява на блогърите- феномен, на който другите харесвах петъчните издания на „Булевард България“, където „обикновените“ граждани коментираха политическата действителност.

  Да не говорим, че в българските телевизии думата „публицистика“ почти не намира място. ре-тв и в това отношение бе крачка напред.

  Искрено се надявам да се намери решение на въпроса, дори ако самият проект бъде различен.

 5. Нещо ти не си разбрал, а явно не си и допрочел… Първо, големият въпрос, за който се вълнуват тези „3 000 и кусур хора“, е дали изобщо в БГ може да съществува „качествена независима обществена“ телевизия, както е казала авторката, или ще се отдадем на всеобщата комерсиална тъпота и манипулация, която ни заобикаля не само в телевизията, а и в почти всички медии. Второ, тази телевизия се разпространява и в интернет и за много българи в чужбина е единствената безплатна българска телевизия, която могат да гледат. Трето, интернет въобще не е убила телевизията, виж статистиката за ползващите интернет у нас. И четвърто, това няма и да се случи в близко време, защото просто това са две различни медийни среди.

 6. Независима е много красива дума, но леко безмислена. Независима от какво? От феновете си? Ако една публична телевизия се изхранва от желанията на феновете, то колкото повече стават те, толкова по-големи недомислици ще виждат всички на екрана. И тогава Паси ще бъде прав да попита защо се дава ефир на глупостите от блогосферата. Наистина, кой ще определи филтъра на хорската изразителност? Всеки може да поиска да чуе някоя негова лична истина, табу за него или останалите и тогава къде отива възпитателния елемент? Всяка простотия или най-обикновена приумица ще намери ефир.

  Без Кралицата не стават тия неща. 🙂 Вижте как функционира ВВС. Може да се каже от данъци. Хората са задължени да плащат лиценз независимо какво искат да гледат. От приходите се формира качеството на въпросната национална медия, а от държавния контрол се филтрират всички отпадъци. А такива има. Това че еди-кой си блогър бил много свободолюбив не му гарантира наличие и на интелект. Кой друг ако не британците са най-наясно с това понятие? 🙂

Коментарите са изключени.