Икономиката в един урок

„Ключът към икономиката се състои в това да се виждат не само непосредствените, а и дългосрочните резултати от всяко действие или политическа програма; да се следят последиците от тази политика не само за една, а за всички групи.“

Това е цялата икономика, сведена в един урок от Хенри Хазлит, журналист в „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк таймс“. Първото издание на книгата е от 1946, а последната преработка от 1979. На тези, които са запалени по изучаването на икономиката на 21 век, може да изглежда излишно да се връщат към теориите на класиците, но мисля, че си струва, защото двайсетината глави описват ситуации и въпроси, които са валидни и днес: обществените проекти, данъците, кредитите, развитието на технологиите, синдикатите, бюрокрацията, заетостта, митата, вносът и износът, държавните опити за спасение на отрасли, фиксираните от държавата цени, контролираните наеми, минималната заплата, инфлацията, спестяването, пенсионното осигуряване, социалното подпомагане и пр.

Всяка глава изследва докрай последиците от всяко разгледано действие за всички групи от обществото, включително за забравените хора. Хубаво е и десни и леви да се замислят за съдбата на забравения човек. Кой е той? Би могъл да е всеки от нас, в зависимост от това накъде духат политическите ветрове. Не мога да не споделя този откъс от есето на Уилям Греъм Съмнър, написано през 1883:

„Веднага щом А види нещо, което му се стори несправедливо спрямо Х, той го обсъжда с Б. След това А и Б предлага да се прокара закон, който да поправи злото и да помогне на Х. Техният закон винаги постановява какво В трябва да направи за Х, или в по-добрия случай, какво А, Б, и В трябва да направят за Х.

Искам да насоча поглед към В. Ще го наричам Забравеният човек. Той е човекът, за когото никой не се замисля. Той е жертвата на реформаторите, обществените мислители и филантропите. Надявам се да успея да ви убедя, че той заслужава вашето внимание както поради характера си, така и поради многото тежести, които се стоварват върху него.“

Книжката е издадена тази година и струва 10лв за 175 страници. Горещо препоръчвам на младия социалист Sickdreamer, както и на любителката на неограниченото потребление Кака Сийка.

Пък аз отивам да си нагледам нивката във Фармвил 😉

P.S. oткъси от нея можете да намерите в сайта на Майя Маркова (да, нашата позната блогваща и коментираща и тук Майя), която е преводач на книгата. Ето и нейното ревю.

Реклами

3 thoughts on “Икономиката в един урок

Коментарите са изключени.