Интервю с гинеколог

Току що интервюирах лекаря, при когото раждах преди 16 години – без да тогава го познавам, без предварителни уговорки, по време на нощна смяна, без оплаквания. Този лекар в момента не работи в болница, но предполагам, че има наблюдения върху всички болници, в които обикновено раждат хасковлийки – т.е. болниците в Хасково и Пловдив.

Питах го дали е вярно, че рутинната процедура в българските болници включва:

– ускоряване с медикаменти ( за което Василена каза, че „действително е стандарт и се прилага на всички нормално раждащи, с изключение на тези, които се явяват с надничащо между краката бебе и няма време“)

– спукването на мембраната на 4 см разкритие

– епизиотомия

– натискане на корема

Той ми обясни какви ситуации налагат всяка от тези процедури и каза, че когато не се налагат, не се правят. Според него не е вярно, че това е стандартната практика на болниците у нас.

Казах му, че според много мои познати това се прави рутинно, за да се ускори процедурата. Той отговори, че ако става въпрос за бързина, най-бързо става секциото – за не повече от 40 минути. Според него секцио се налага в 10-12 % , но у нас се прави в около 25% заради желанието и по настояване на майките. В лекарските среди се водел спор дали е добра идея да се направи секцио само защото майката настоява, без да има истинска необходимост от това.

Според него най-добрият подход при раждане е на ненамеса в естествения процес ако не се наложи такава.

Реклами

32 thoughts on “Интервю с гинеколог

 1. Лид,
  Хубаво е да се чуят алтернативни мнения, като това на твоя познат гинеколог. Обаче Бу, чийто разказ ти цитира в друг постинг, е раждала именно в Пловдив и й се е наложило да прилага множество тактики, за да не ражда по часовник и с окситоцин, приложен, без лекарят да обясни защо се налага. Действително, как можем да преценим кое е изключение и кое е практика, ако всеки (лекар или родилка) твърди, че неговият опит е представителен за цялостната тенденция и при липса на статистика?

 2. И четирите неща, които си изброила са приложени на жена ми и за двете ни деца. Като аз и давата пъти ходих да търся(по това време нямаше навсякъде) тези ускоряващите. Ражданията са в АГО Хасково.

 3. Лид, ще ме накараш да говоря и с нашият гинеколог. А понеже той има и уеб страница – смятам да му помогна в изграждането на блог в който майките да си изливат въпросите.
  Интересното обаче е друго – в 90% от случаите аз пък знам, че майките НЕ желаят да се мъчат с естествени, натурални и неподпомагани раждания и тичкат в болницата. Ако толкова им се иска да е неасистирано, натурално и чисто – що не раждат у дома? Да ти кажа ли? Щото ако нещо се обърка в процеса – да има човек, който да поеме отговорността – така сме научени. Моята жена роди със секцио, планово, платихме си в частна клиника (обвиняват я за смъртта на родилка, клиниката де) и СМЕ доволни. Останалото са инсинуации, особено като попремине родилната треска и всички стават виновни…

 4. Ами да, това е добра идея. Ако повече хора попитат повече лекари, наистина ще разберем какво мислят лекарите. Дотук предимно слушам майки, които свръхобобщават своя опит или пък нераждали жени, които свръхобобщават предимно негативния опит, за който са прочели в Интернет.

  Стефка хубаво казва, че липсва статистика. Ако прочетем предимно коментарите в моя блог, ще останем с впечатлението, че жените са масово насилвани или мамени да правят неща, които не са в техен или на децата интерес. Но дали това може да бъде представителна извадка за цялостната практика в България?

 5. Интересен въпрос, на който не съм подготвена да отговоря. Предполагам, че няма да остане без ЕГН детето, но по-добре разгледай темите в бг мама – мисля, че там имат теми за раждането вкъщи, може и да засягат този въпрос.

 6. Има вратичка в закона, от която тази година са се възползвали 8 майки да родят в къщи по собствено желание. Има документи, които се получават, попълват се от ДжиПи и се подават след това в Отдел Гражданско състояние. Който много се интересува, да погледне темата за Раждане в Къщи, в подфорум Родители в Чужбина към БГ-Мамма.
  Ще бъде интересно да се чуят наистина мненията на повече гинеколози и акушерки, защото желание за диалог има от наша страна, но когато се стигне до конкретни действия, те се покриват като щрауси пред опасност. Така диалог не може да стане.
  Затова искаме да направим и този протест – един вид хвърляне на ръкавица за диалог на кръгла маса.
  Между другото тези неща, за които си го питала, Лид, ги беше писал в темата за активното раждане самия доц. Сираков! Не сме си го измислили ние. Ако той така практикува и обучава, това е едно, но ако има клиники в страната, които подкрепят естествения ход на раждането, ще бъде добре да се знаят и къде са и кои са или най-малкото лекарите, които подкрепят този начин на израждане.

 7. Ами наистина е интересно, че доста лекари твърдят това, което и твоят гинеколог. Само че аз стоях 3 денонощия в предродилна зала. Е как пък за толкова време нямаше една жена родила без окситоцин?! Съвсем рутинно се прилага в МД – София.
  Спукването на мембраната в същия МД е рутинно. Гинеколог от там/доц. Сираков/, обясняваше, че се правело, защото само пречела и бавела раждането след 4 см и нямало смисъл от нея.
  За епизиотомията не мога да твърдя нищо. По логични причини нямам наблюдения:) При второто ми раждане акушерката искаше да ми направи такава, но лекарката я спря. Имах 1 външен шев, съвсем малък. Т.е. въпросната процедура така или иначе щеше да е излишна.
  Скачането по корема не е рутинно. Случва се само от време на време. Но е такова безумие, че няма смисъл дори да се коментира.
  Моята информация напоследък е, че гинеколозите в провинцията наистина използват по-малко рутинни интервенции, отколкото колегите им в София и по-големите градове.
  Процентът на секцио е около 40% в момента. Вярно е, че има търсене от страна на раждащите. Причините са много. Има си и лекари, които си препоръчват секцио като по-интелигентен начин да родиш и те никак не са малко.

 8. Може би недостатъчното легла в големите градове са причината да се бърза, а броят на леглата не се определя задължително от мнението на лекарите. Ако случаят е такъв, те намират оптималният начин за ситуацията, предполагам.

  Относно скачането върху корема … на мен не са ми скачали, но лекарят каза „Сега малко ще помогнем на бебенцето да излезе“ и натисна съвсем леко и безболезнено за мен, а аз бях доволна, че се свърши, така че не бих могла да отричам тази процедура по принцип.

 9. Аз не съм съгласна с това, че няма легала. Поне не навсякъде това е проблем. В МД в предродилна зала има предостатъчно легла. Докато си лежах там 3 денонощия, беше доста натоварено. Но дори и половината налични легла не бяха запълнени. Струва ми се несериозно да се твърди, че ако чакат някой да ражда 8 часа, няма да им стигнат леглата.

  Освен всичко друго, далеч не всички родилки анатемосват окситоцина. Истината е, че повечето предпочитат да приключат по-бързо. Да не говорим, че не е ясно дали раждане без окситоцин ще продължи дълго или кратко. Особено, ако родилката има възможност за движение и за смяна на позите.

  Не става въпрос да се отричат процедурите по принцип. Повечето от тях си имат място и са добри, ако се използват разумно. Например, аз не исках окситоцин, защото раждането ми си вървеше. Но акушерката ми се сопна, че ако не искам окситоцин, ще трябва да подпиша отказ и тогава няма да ми слагат изобщо. Честно казано, не ми се влизаше в дискусия/още повече, че бях с контракции/ да обяснявам, че бих искала окситоцин, ако нещо се закучи, но в момента не виждам смисъл от ускоряване. Защото наистина бих предпочела да опитам с окситоцин, а ко раждането не върви, вместо директно да отидем на вариант секцио.

 10. Не знам. В различните болници може да играят роля различни фактори. Трябва да се изследват тези фактори.

 11. Аз пък не мога да разбера каква е тази мода за раждане у дома. Защото не мога да нарека по друг начин, освен мода нещо подобно. За мен това е ужасно безотговорно. Някой чел ли е историята на упойките за раждали жени и гледал ли е филми по темата? Според горепосочените, 50% от случаите на смърт на млади жени (не говорим за Бг, а за великобритания по времето на кралица Виктория, когато са започнали да се развиват упойките. Тук за къде по-пресни неща няма статистика) е било раждането. И тези сладурани, решили да направят „най-доброто за бебето“ знаят ли какви луди ритуали за запазени в българската народна традиция, за да се роди бебето без проблем? Ако жените са раждали за „добрутро“ едва ли щеше да ги има. И изобщо как са с информацията за човешката биология и как ние сме единствения вид в природата, при който бебетата се раждат толкова трудно, защото хората сме се изправили, а не ходим на четири крака. Едно е да искаш да не те тормозят лекарите, да искаш по-нормално отношение, избор и яснота. Съвсем друго е да се влияеш от разни течения, без да си даваш сметка за рисковете.

 12. Лид,
  Факторите за рутинно използване на медицински интервенции са много и са изследвани в страните, които вече са надживели този етап. Има доста статии на акушерки по въпроса. Ще потърся и ще пусна линкове. Книгата на д-р Сиърс The Baby Book също засяга въпроса. За мен лично, причините са подобни на тези за ненужно честото използване на антибиотици.
  Факторите за наличие на нечовечно отношение в болниците по принцип и в родилните домове в частност, също са доста интересни, но не мисля че подобно отношение има оправдание.

 13. E, хайде стига вече с този рефрен – не търся оправдание, а обяснение. Ако искаш да решиш проблем, познаването на корените му е улеснение. Както и изясняването в какво всъщност е проблема, понеже, нали, за едни клизмата е насилие, а за други не е 🙂 А факторите в едни страни не са задължително фактори в други страни. Айде да излезем от рутинния бг мама начин за анализиране на проблемите, а?

 14. Отдавна не анализирам проблеми в бг-мама.

  Не разбрах с какво толкова предизвиках възмущението ти. Никъде не съм казала, че ТИ търсиш оправдание. Просто за мен липсата на пари и големият стрес не са причина да не си вършиш качествено работата. А в това влиза и да се държиш човешки. Ако не греша, ти си учител, така че смятам, че знаеш за какво иде реч.

  Ако нещата се повтарят в 10+ страни по света, твърде вероятно е да имат общи корени. Като например технологизирането на раждането по принцип. Като това, че раждането от женски /на акушерката/ преминава предимно в мъжки ръце, т.е. в някого който само теоретично знае как стават нещата. Като това, че лекарите са обучени да реагират при проблем и често се презастраховат ненужно, защото нагласата им е такава. Като схващането, че човек може безнаказано да се намесва в природни процеси и да коригира намесата медикаментозно…без последствия. Ето такива неща, несвързани с географската ширина, имах предвид.

 15. „50% от случаите на смърт на млади жени е било раждането“
  Стотици хиляди жени в UK са родили, 200 да речем умират по време на раждане, още 200 умират от болест и пр. Това не прави половината от хилядите родилки, извинете.

 16. Лид, той д-р Сербезов оня ден го каза – всичко зависи от шефа. Ако той е касапин, всичко се предава по веригата надолу, а ако е човек и последната санитарка ще си върши работата човешки.

 17. Четох вчера отчетните теми, където според БГ мамите са разказани много истории за неуважение спраямо родилката. Във въпросните теми има и много положителни истории. Дори тези за Тина Киркова не са само отрицателни. Но това, което прави впечатление е, че много от родилите в Тина Киркова, пишат, че персоналът е прекалено натоварен и понякога родилите чакат с часове за вода или лигнин и препоръчват на майките да си носят такива неща от вкъщи, въпреки, че боницата не го изисква. Може би Тина Киркова има някакъв специфичен проблем с натоварен график, от който произтичат други проблеми.

 18. Eto tok komentaryt na edna lekarka za razkaza v BG mamma:
  „Mомичето е получило атония на матката след раждането, което не е рядко усложнение на раждането и векове наред е било причина за смърт на майките от тежки неовладяеми кръвозагби. По тази причина от тридесетина /може да не съм точна за годините/ години се прилага профилактично метергин, който поддържа тонуса на матката и плацентата се ражда в рамките на половин час. Не се прави за улеснение на лекарите, а за да се намали рискът от кръвозагуби. Ако беше раждала у дома, можеше и да не оцелее.
  Преди няколко месеца в продължение на два часа отговарях на едно момиче на всичките тези въпроси – защо окситоцин, защо епизиотомия, защо абокат, защо мехура, ако пренося, защо записи, защо бързаме, стволови клетки….и т.н. Въпреки че беше пациентка на една от най-белите докторици от белия списък, в частна болница, колегата не беше намерила време /то не е нужно да е два часа/ да и отговори на въпросите. Момичето искаше да роди с минимум външна намеса, ако не се налага такава. За колегата това не беше удобен вариант, ние винаги искаме да се застраховаме и да вържем гащите, което от една страна е в интерес на пациента, но от друга не точно. Но в България тече война, противпоставяне на живот и смърт и лекарите искат да се защитят предварително. Време е това да спре и двете страни трябва да са готови да слушат и чуват. А лекарите и да разговарят. Соцът уби достойнството на няколко професионални съсловия, между които и лекарското, жалкото, чиновническо и мижитурско, в много случаи поведение на колегите е един от резултатите . Шест години и половина се учи медицина, още около пет специализираш. През 99% от времето те учат че сестрата ти е враг, а пациентът невежа, който трябва сляпо да ти се довери. Аз имах късмет да попадна на друг тип учители и благодаря на съдбата за този шанс. Извинете за дългия пост.“

 19. „Шест години и половина се учи медицина, още около пет специализираш. През 99% от времето те учат че сестрата ти е враг, а пациентът невежа, който трябва сляпо да ти се довери.“

  Мда, ето това е истинският проблем според мен.

  Аз съм писала в моята страница, че трябва да измрат всички пост-комунистически нафталинови професори, че и няколко поколения техни студенти, за да се променят нещата. По-мекият вариант на това е да пътуват повече за специализации и да гледат как е в Европа. 🙂 Може пък да помогне за първата плаха стъпка към увеличаване на личните свободи и права на пациентите, на доверяване (в рамките на избягване на всякакъв риск) на техните преценки за техните тела и т.н.
  В тази връзка, Лид – ясно, че не защитаваш нито едната теза, но това интервю не е особено убедително и само разводнява нещата, съжалявам. „Предполагаш“, че има поглед над сегашната обстановка, „според него не е вярно, че това е стандартна процедура по болниците“, „според него секцио се прави в 25% от случаите“, когато по официална статистика са 40%, а реалните доста повече…
  Хубаво е, че даваш думата на обратната на пациентите страна, но ситуацията се променя едва в съвсем последно време. Преди 16, преди 5, че и преди 2 години отношението на лекарите към родилките е било същото, но нищо от това не се е инициирало,нали?
  Така че, това е само първата стъпка. Сега трябва да се започне отначало. А аз подкрепям такава първа стъпка:)

 20. мдаа… как се казваше онзи разказ… там един индианец си прерязва гърлото, лежейки на леглото над кушетката, на която лекр изражда жена му – слуша виковете й и не успяваа се справи с болката!
  как изобщо се измерва болката?

 21. и аз за същата епоха говорех, то 200 смъртни случаи на родилки ако има в сегашните епохи…

 22. Лид, информацията, която съм споменала за стандартите за раждане в момента (ускоряване с окситоцин, спукване на мембрани на 4см, прилагане на метергин при ражданетона плацентата) са от преподавателка в мидицинския колеж във Варна, където се обучават акушерки. Тя изреди тези стандарти на лекция в колежа във Варна през юни това лято.
  Много гинеколози казват, че предпочитат естественото, но за тях то не изключва тези намеси. Вярно е също, че преди време, когато майка ми е раждала например, никое от тези неща не се е прилагало. Само че тогава изобщо не са позволявали на жените да се движат, държали са ги само по гръб през цялото време. Само който е раждал разбира колко гадно е това. Но мисълта ми е, че ако питаш по-възрастен гинеколог, който вече не практикува, информацията му може да не съответства напълно на това, което се прави в момента в родилната зала.
  Вярно е

 23. Вярно е, че много жени искат секцио, повечето от страх от болката и грубото отношение, но има и твърде много лекари, които ги насърчават, защото за тях е по-бързо и по-удобно, а и по-лесно се контролира кога ще се случи, така че някой друг да не се вреди за уговорената сума – известно е, че в повечето случаи има такава.

 24. Въпросният гинеколог е на 40 и няколко години, продължава да практикува активно.

  Точно така, лекарите не изключват тези процедури, но ти можеш ли да се подпишеш под твърдение, че се прилагат във всички болници, на всички родилки, във всички случаи? И според тебе трябва ли тези процедури да се изключват като възможност?

 25. Такааа, ето ви текстчето в Уикипедия http://en.wikipedia.org/wiki/Maternal_death
  А ето и едно малко изречение за 1800ната година – Mortality rates reached horrible proportions in maternity institutions in the 1800s, sometimes climbing to 40 percent of birthgiving women.
  Ще потърся и линк за филма, за който ви говорех – за Викториянската ера, когато се поставя началото на упойките при раждане и изобщо по-сериозните грижи за раждащите жени. Цифрата, която цитираха, мен също ме изненада, да.

 26. Когато отидох да раждам и казах,че не искам окситоцин,всички ми се караха,а акушерката ми каза:ти да не си от някоя секта???Същата акушерка искаше да ми направи епизиотомия прибързано,но аз се помолих на доктора да изчака малко.акушерката се засмя и ми каза:добре,чакай,ма после ша видиш,че ша има само двойки по математика,хахаха“,разкрещя ми се:айде ,че вземам ножицата…аз се уплаших и родих детето за секунда,нямам разкъсвания.Но този стрес ,който преживях,не мога да се оправя вече година от него.чувствах се като животно ,докато раждах,и имайте в предвид-това е частна клиника.ако ми бяха направили тази епизиотомия как щях да правя секс с мъжа ми,сигурно щях да се променя там???това ми беше най-големият страх,защото мъжътси иска своето и ако не можеш да му го дадеш има жени,които не са раждали и могат…

 27. Аз искам да споделя, че мен ме държаха цели 12 часа, че и повече докато ми включат окситоцин и то бях с изтекли води. Така че си беше абсолютно наложително и въпреки това получих едва 3 см разкритие след още 3-4 часа на окситоцин. Така, че не бих казала че изобщо раждането се форсира в болниците. Накрая се наложи спешно секцио и ако знаех, че изобщо ще преживея всичко това и то накрая с риск за бебето (което лежа в кувиоз 5 дни) щях направо да легна под ножа.

 28. Лид, съветвам те, ако не искаш да изтриваш предишния коментар, поне да махнеш спам-частта му. Това са най-гадните спамъри, които знам. Пишат уж смислени коментари, но никът им сочи към банка за стволови клетки, която си пълни гушата, като внушава безпочвени страхове на младите родители.
  Колкото до намесите в раждането – съветвам те, ако имаш време, да навестяваш този блог:
  http://www.skepticalob.com/
  Той представя другата гледна точка – че жената трябва да има избор дали да роди вагинално или чрез секцио, че в уместно приложените интервенции няма нищо лошо, че на жените също като на останалите хора им се полага упойка при непоносима болка и т.н. Авторката промени мнението ми по доста въпроси, свързани с бременността, раждането и грижата за децата. Нейната основна теза, изразена с две думи, е: не идеализирайте каменния век, неслучайно човечеството го е оставило зад гърба си.

Коментарите са изключени.