Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се

В предишния си текст за бежанците, „Под гъбката“, предложих да се опитаме да погледнем на тях не като на консуматори, а като на ресурс. Ако заемем тази позиция, не само ще облекчим своята работа (в случай, че се опитваме да им помогнем), но и ще възвърнем значителна част от достойнството им и психическата им цялост – хората обикновено се чувстват по-добре, когато са ангажирани в смислени дейности.

Сега искам да отида още една крачка по-нататък. Докато в предния текст казвах, че може да се намерят български граждани, които да имат идеи, готовност и възможност да започнат някакви  инициативи (например социално предприемачесто), тук искам да кажа, че такива хора могат да се намерят и сред бежанците. Нека да ги подканим да споделят уменията, знанията и идеите си и да ги инвестират в разрешаването на проблемите си – битови, здравни, правни и пр. Българските граждани да подадат щафетата – да покажат готовност да съдействат, а сред бежанските общности – тези „навън“ и онези, затворените в домове, със сигурност ще се намерят лидери, които да я поемат.

Тъй като повече глави мислят по-добре от по-малко, можем да помислим за платформа, която да свърже всички участници, независимо къде се намират – форум, блог, и пр.

Как можем да осигурим достъп до Интернет на тези, които са затворени? Как можем да преодолеем езиковите бариери?

Реклами

6 thoughts on “Спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се

 1. Колко великодушни хора са се заели с проблема. Не е като да кажеш: „Не те знам коя си. Върви на психиатър.“

 2. It is one of this cases when institutions talk to other institutions. The fact of the matter is, it is about human rights. If one wants to help, one should register NGO. Always a good start.

  The definition of resource does not exist outside the system.
  Refugees are outside the system while their application is reviewed and therefore they cannot be a resource.

 3. Всеки път като го видя това „Вашият коментар в ИСТИНСКИЯ блог“ се ядосвам и си мисля „Защо ли я чета тази с фалшивия блог!“ Щом блог-а не е истински, сигурно и темата и мнението не ги бива 😦
  Извинявам се за offtopic-a, но искам да знаеш че вече загуби един читател.

 4. Поне теоретично, платформата е простичка – едно wiki би трябвало да е напълно достатъчно. Може би е добре да питаш по въпроса Григор, той има опит с подкарването на уикита, макар и не за точно за такива нужди. Максимално отворена технология, минимални усилия от хората, които ще го ползват. И абсолютна свобода на публикуване.

  За езиковата бариера… сори, не ми хрумва нищо смислено. Или трябва на научат английски/български, или не ми побира акълът как ще се получи комуникация. Разни автоматични превеждащи системи онлайн има, но… резултатът е твърде далеч от истината. Ще се наложи да знаят някой западен език или български, без това просто не може.

  За Интернет достъпа… ами и сега има достатъчно свободни безжични мрежи почти навсякъде, макар че не би навредило да има и още. Въпросът е по-скоро чрез какво биха могли да го ползват? Нетбуците не са скъпо нещо, но този технологичен праг ми се вижда труден за преодоляване. Все пак в повечето случаи говорим за хора почти без имущество и определено без средства. Ако някой има идеи по въпроса… и на мен ще ми е интересно да ги чуя.

 5. Работим по прехвърлянето на информацията на правната клиника в wordpress блогче. От репортажите по бтв останах с впечатлението, че бая хора в Бусманци за проговорили бг, а някои говореха на английски. Мисля, че проблемът за Интернет достъпа е най-вече с тези, които са затворени в дома, но ще науча за тези неща по-късно и ще докладвам 🙂

 6. @in2h2o

  Всеки човек е ресурс, независимо дали работи във връзка с институция, но съм съгласна за това, че чрез неправителствена организация могат да се направят доста неща, които е невъзможно да се направят от името на частни лица. Защо не пишеш на български?

Коментарите са изключени.