Дa подкрепя или да не подкрепя?

Миналата година се включих в кампанията за набиране на семейни спонсори за SOS Детски селища. Направих го, защото подкрепям тази форма на отглеждане на деца, лишени от родителски грижи.

Тази година получих покана да участвам в глобалната кампания на SOS Kinderdorf – SOS!Childhood. Не се отзовах веднага, а писах писмо до Калина, която работи за кампанията и споделих, че се чувствам малко като при получаването на покана за присъединяване към Фейсбук група, с което да изразя съпричастност и толкова, а аз имам смесени чувства по отношение на такива кампании. Повечето хора просто се регистрират, с което не променят положението на страдащите. От друга страна, по този начин, разпращайки покани, те осведомяват други хора за различни проблеми и така увеличават шанса да се намерят повече такива, които наистина биха могли и искат да помогнат.

Не знам. Аз по-скоро се чувствам лицемер в ситуации, в които призовавам хората да помогнат, а аз самата не помагам. Освен това се притеснявам, че когато хората непрекъснато биват затрупвани с такива послания, те губят чувствителността си към тях, и все по-често се изпълват с досада и просто изтриват съобщенията или пък прекъсват връзка с източника на информация. Има доста да се разсъждава по тези въпроси, но няма да го правя днес.

Днес просто ще ви кажа, че SOS Детски селища не са типичните домове за сираци, а еднофамилни къщички, в които децата растат в семейна атмосфера. Желаещите да станат SOS родители се подбират внимателно, преминават през солидно обучение и поемат дългосрочен ангажимент. Писала съм за професионалните родители тук, а така съм участвала в миналогодишната кампания.

Писмото, което получих ми напомня, че детството днес е в опасност:

– На всеки 7 секунди, едно дете умира от глад (общият брой е около 49 милиона);
– ¼ от деца по света живеят в бедност;
– 100 милиона деца не посещават училище поради бедност и дискриминация;
– Децата трябва да се държат като възрастни от твърде ранна възраст.

Можете да изразите подкрепата си към детските селища по този начин:

– като оставите името си на глобалния сайт: http://www.soschildhood.org/ (гласът му ще бъде отчетен веднага)

– като сложите Facebook application-а на глобалната кампания: http://apps.facebook.com/soschildhood/ в профила и поканите приятели (но може би не е добра идея да каните ВСИЧКИТЕ си приятели – отделете време и помислете на кого би било добре да изпратите)

В българския сайт на кампанията http://www.soschildhood.org/bg, можете да оставите и своето послание, като споделите щастлив момент от детството си.

Всъщност можете да помогнете и като направите дарение ( квадратчето  „Take action. Send a hug“ ще ви отведе до нужната страница, а може и да кликнете върху предния линк)

И още нещо … скромността може да краси човека, но не бъдете прекалено скромни ако помогнете на някого. По-добре споделете с повече хора, че сте го направили – така ще вдъхновите и други хора.

Advertisements

7 thoughts on “Дa подкрепя или да не подкрепя?

 1. Не знам, Лидия. Ако правя дарения, предпочитам да ги правя тихо и името ми никъде да не го пише. Дори на приятелите си не казвам. Може би не е правилно, но просто не съм в състояние да се изтъпаня и да кажа – аз помагам на тези или онези, това е много благородно, помагайте и вие. Дори когато ме набедиха, че съм била дала десет лева за децата от Могилино, за да се хваля после (а аз имах предвид съвсем друго), не си направих труда да ги опровергавам. И се дразня, когато хората изтъкват, че са дарители. Пак казвам, може би не съм права. Но бих се чувствала лицемер, ако се изтъквам – нищо от това, което съм в състояние да дам, не е толкова, колкото бих искала. А и никога не бих направила такова нещо, за да трупам имидж.

 2. Мисля си, че не е до трупането на имидж, а до това, че всеки от нас е в мрежа от връзки с други хора и споделянето може да доведе до ефекта на малка снежна топка.

  Преди няколко години с мои приятели играхме футболен мач срещу хасковски политици и ги бихме. Не това е важното, нито туй, че сам организирах мача и събрах хората. Важното е, че всеки политик се бръкна по двайсетачка за участието в мача, а цялата събрана сума отиде за лечението на едно болно дете, за което чух по новините.

  Всяко направено добро дело може да се сподели с другите. Не за хвалба, нито за показване на фарисейско лицемерно благородство, нито с очакване на някаква облага. А по друга причина – всеки от нас е все накакъв авторитет за други хора – приятели, колеги, ученици. Личният ни ангажимент може да подтикне и тези хора да се включат и да помогнат също.

  Представи си, че иначе някой може да си каже „Да бе, аз ли ще съм най-голямата шматка, та да се вържа на това?!“ Ноооо…, като види светлия пример на Светла, може пък нещо друго да му дойде наум, някакъв инсайт да просветне 🙂

 3. Абе в тези SOS селища децата не се ли отглеждат само от приемна майка?
  Ако е така, то по-голяма глупост от тава трудно може да се измисли. Всяко дете, особено момче, расло без баща, получава необратими изкривявания…

 4. Ами тогава да ги оставим да живеят в стандартните домове, в които нямат дори и майка и се отглеждат на стада.

 5. Мда-а-а… Любопитна дилема. ))))
  Особено като се има предвид, че в прекалено голяма част от „нормалните“ семейства децата растат всъщност без баща и майка – на работа ходят хорта, нямат време да се занимават с поколението си… )))

 6. Една от промените в СОС селищата е, че отскоро се допуска децата да имат двама родители – майка и баща, семейство. Тази практика още не се е наложила навсякъде и поголовно, но това ще стане с течение на времето, когато постепенно новите семейства заместят старите, които имаха само майка.

  Все пак СОС семействата СА семейства, за разлика от домовете, в които персоналът вечно е малко, а никой никога не се чувства отговорен.

 7. Е, щом има такива промени, значи им е дошъл акълът…

  Подозирам, че отначало нещата са се пръкнали в главите на поредните изтрещели феминистки, та затова е имало само SOS майки…

Коментари са забранени.