Цената на истината

Днес чух за предаването „Цената на истината“ по Нова Телевизия, в което участниците разкривали неприятни истини за себе си, за да спечелят награда от 300 хиляди (доколкото запомних). По-късно, в L’EUROPEO прочетох оправданието на Рупърт Мърдок пред майка му, която смята, че медиите не бива да се ровят в личния живот на хората: животът на много хора бил толкова безсъдържателен, че имали нужда да научават за живота на други.

Преди малко от блога на Пламето научих, че предаването по Нова стартирало в 20 часа. Представям си колко много сънародници го гледат заедно с децата си – както гледат „Биг Брадър“. Ясно е, че ако голяма част от родителите нямат нищо против да гледат такива предавания с децата си, те не биха имали нищо против излъчването им в 20 часа.

Но не за участниците и зрителите мисля аз, а за отговорността на медиите и си мечтая за качествена национална публична медиа от рода на BBC и PBS.

Advertisements

9 thoughts on “Цената на истината

 1. Гледах 1 епизод по принуда. Освен,че ти се отщява да ядеш след 5-тия въпрос ( в който става ясно, че участникът е спал с всичките си роднини до 9-то коляно, че и по-нататък), получаваш усешането,че гледаш hardcore версия на сапунен сериал… и ти се приисква да си вземеш душ. С 2 думи психическо изнасилване.

 2. В едно не си права – Нова ТВ не е публична, а частна. Така че тя си търси печалбата. За часа на излъчването… за мен не е решаващ, хорското любопитство ще ги накара да го следят, ако ще и да е в 23 часа.

  А иначе е вярно, че е нечистоплътно като ровичкане в душите на хората (ако не се окаже истина слухът, че участниците са платени актьори и реално всичко се развива по предварително замислен сюжет). Което логично води до преценката на самите хора дали искат да си цапат душите, ровейки в чуждите. Не е ли така?

 3. предаването е нагласено, „участниците“ са наети актьори и всичко върви по предварителен сценарий. „детектор на лъжата“, как ли пък не.

  полиграфите изобщо не са машинки, които казват лъже/не лъже, а просто измерват определени телесни реакции, от което чрез поредица въпроси разпитващият може да си направи някакви изводи, но цялата работа е доста съмнителна и поради това не се приема в съда за доказателство.

 4. Майка ми случайно или не го гледаме почти всеки път… Интересно е ама е много гадно като ги карат толкова лични неща да казват…. Злепоставят не само себе си, а и семейсвата си. Аз лично нямам против да гледам това предаване, но наистина дават го в много ранен час и не го цензурират по никакъв начин.

 5. Гадост и зараза!:)
  Моят отговор за децата – никаква телевизия след Сънчо, натискам копчето на секундата. Каквото и да започне след това, не става и за големи…

 6. @ Аспарух – никъде не казвам, че Нова е публична 🙂 Казвам, че мечтая за качествена публична телевизия 🙂

 7. Има хора, които не само нямат против да гледат такива предавания w 20 ч. заедно с децата си, но ако децата случайно са проппуснали някое издание, му го разказват в пълни подробности. Лично съм го виждала.

 8. Да, миналата година една жена разказваше, как с 5-6 годишната й дъщеря бързали да не изпуснат Биг Брадър и вечеряли в леглото докато гледали ТВ, а детето било уморено, заспивало с пълна уста и казвало: „Мамо, заспивам, нали утре ще ми разкажеш какво е станало!“

Коментари са забранени.