Университетът: гушене на патици

Случва се и в най-добрите университети – бързо да се натъпкваш с информация, която нямаш време да храносмелиш. Но никъде не е задължително да ти се случи, освен ако самият ти не бързаш … да си тръгнеш с диплома.

Ако имаш свободата да избираш курсовете си, можеш да разпределиш „тежките“ така че да не вземаш много от тях едновременно, а последователно, като ги „разреждаш“ с по-леки.

Ако следваш фиксиран учебен план, можеш да отложиш вземането на някои изпити и евентуално да удължиш времето до дипломирането.

Когато се чувстваш преуморен, можеш да прекъснеш следването за известно време.

Ако нито едно от тези предложения не ти помага, хубаво е да преосмислиш избора на курсове / спецалност. Ако си сигурен, че точно това искаш да учиш, но ти е доста трудно да се справиш, би било добре да приемеш, че ти е нужно повече време.

Е, ако всъщност не те интересува какво ще научиш и най-важното за теб е дипломата, не очаквай подходящ съвет от мен 🙂

Advertisements

4 thoughts on “Университетът: гушене на патици

 1. Всъщност, поне в България половината – не, две трети – от специалностите са безмислени. За какво произвеждаме кадри за индустрии и отрасли, които ги няма и няма да ги има в обозримо бъдеще у нас? Къде да се реализират по специалността тези кадърни инженери, биолози, лингвисти?

  Поради тази причина Българското Висше образование може да има само три ползи за един млад човек:

  1. Да му позволи да се реализира ефективно в чужбина
  2. Да го научи да мисли и да разбира хората и света около себе си, за да направи успешен собствен бизнес
  3. Да му покрие изискванията за позиция в държавно учреждение / евентуална бъдеща политическа кариера

  Ако не можеш да се познаеш в някоя от тези три точки, или в комбинация от тях – според мен е безмислено да инвестираш време и усилия във висше образование в България.

 2. Тази вечер в Шоуто на Слави имаше гостенка студентка в ПУ, специалност макро икономика. И Слави я попита какво ще работи като завърши и тя каза – „Не знам“. Мисля, че това е един голям недостатък на нашето образование (освен, че голяма част от специалностите са безсмислени) учим, но без да знаем как ще се реализираме.

 3. Задължително и възможно ли е да знаем как ще се реализираме след университета? Задължително ли е след като завършиш образованието си в една страна, непременно да работиш по завършената специалност в тази страна?

 4. Не е задължително, но е препоръчително, иначе се получават парадокси, управители на огромни хотелски комплекси стават хора с педагогическо образование, специалност “ Биология“! . Къде отиват усилията, които си положил, за да се образоваш в определена област, след като намеренията ти за професионална реализация са други 😉 !

  Между другото Комплекса се казва „Емералд“ намира се в Равда и почти е обявен фалита му 🙂 !

Коментари са забранени.