Плът и кръв

Често се питам дали е възможно да се напише съвременна непрефърцунена проза, която да изобразява случващи се в съвременна България неща и да не е сюрреалистична. Досега не съм успявала да си го представя. Опитвам се да вземам представители на различни прослойки и да се опитвам да ги видя в роман с качеството на стайнбековите, например, но не мога. Като че на тези хора им липсва … реалност. Хм, а досега си мислех, че просто им липсва красота. Не изключвам възможността аз дасъм неспособна да видя реалността и красотата, но освен това смятам да изследвам по-сериозно идеята на Христо за реалитито.

Всъщност, това което пиша сега е ревю на „Плът и кръв“ – още една хубава книга на Майкъл Кънингам. Тя е семейна сага, която започва от 1935, когато бащата, Константин, е на осем години, работи в башината си градина в Гърция и мечтае за своя. Там хората се скъсват от работа за да оцелеят. Продължава с живота на Константин в Америка, където той се скъсва от работа, за да преследва американската мечта, жени се за американско момиче, което отчаяно се старае да бъде образцова майка и домакиня.

Трите им деца изглеждат твърде различни от тях – син-гей, който завършва Харвард и става учител в прогимназия, дъщеря-красавица, която се омъжва за богат съученик, предопределен за бляскава адвокатска и политическа кариера, и дъщеря-дивачка, която се движи по свои правила из ню-йоркския ъндърграунд сред наркотици и травестити.

Историята включва и живота на внуците, като се разпростира чак до 2035, където се споменават и правнуците.

Книгата ми напомни за това, че по някакъв мистериозен начин в повечето случаи децата оцеляват и порастват поне малко по-здрави от родителите си. Не знам дали Господ ги пази или това е ефект от еволюцията. Напомни ми и за това, че в същото време, наглед твърде различните от родителите си деца често повтарят моделите на тези, от които така яростно се опитват да се разграничат.

Отново се появяват познати мотиви и герои – порастването на гей-момче, брачната драма на петдесетте, фините противоречиви връзки между родители и деца, и пр.

М.К. пише за неща, които познава добре от собствен опит – самият той е гей, роден в началото на 50те. Писането му може и да  форма на авто-терапия, но по-късно се превърща в акт на милост към другите – начин да им помогнеш да разбират и да обичат.

Надявам се скоро да намеря време да пиша за изучаването на литература в училище. Дотогава прочетете някоя от книгите на Майкъл. Писала съм за Дом на края на света и Дни образци. Гледайте Часовете с Мерил Стрийп, Никол Кидман, Джулиън Мур. Надявам се да чуя отзиви за творчеството на М.К. от моите гей приятели.

P.S. току що попаднах на „Двоен гид за лесбийки и гей мъже и техните родители“ от Мери Борек, майка на гей. Можетеда я купите от Виргиния Захариева само срещу 5 лв.

Advertisements

5 thoughts on “Плът и кръв

  1. Автотерапия се пише слято – въобще, където има свързващо „о“, не се пише тире при сложните думички. За разлика от това 50-те се пише с тире. Иначе пишеш добре.

  2. Хващам се за първото ти изречение и се питам дали си чела „Майките“ на Теодора Димова. Много реалистична, дори прекалено, на някои им идва тежка, за мен е много добра книга. Не е сага, не мога да определя жанра – кратки разкази за съвременни деца и техните родители, обединени около една случка (герой). Тъй като виждам, че те вълнуват въпросите на съвременното възпитание и отношението родители-деца надявам се ще ти хареса. А аз си заплювам да прочета нещо от Майкъл Кънингам. Обичам саги, предполагам си чела Форсайтови. Гледала съм Часовете и ми хареса.

  3. Мда, чела съм „Майките“ и съм писала за нея. Виж категорията „книги“, а предполагам, че и в етикетите „майки“ и „деца“ може да се намери 🙂

  4. А, този път потърсих по-усилено „Майките“ и я намерих, „замаскирана“ в друга статия. Харесала ти е. Пожелавам ти да отговориш с книга един ден 🙂

Коментари са забранени.