Акъл или пари?

Тази сутрин четох Mrs Dalloway; Peter Walsh седи на сянка и пуши, наблюдава минаващите по улицата лекари, бизнесмени, жени – способни, енергични, добросъвестни – добри хора, на които можеш да се възхищаваш и да повериш живота си. Първо си казах, че никога не съм се чувствала така, но после си казах, че няма как да съм израснала с пълно недоверие към възрастните. Въпросът, тогава, е как съм изгубила по-голямата част от него, за да се стигне дотам, че компетентността и добросъвестността неизменно да ме учудват в последните не-помня-колко години. Струва ми се, че повечето хора тук не смятат, че е необходимо да бъдат компетентни и добросъвестни, не възпитават децата си така че да развиват компетентността и добросъвестността си, но в същото време очакват тези неща срещу високо заплащане. Вярват, че ако имаш пари, няма как да не си купиш компетентно и добросъвестно обслужване.

Свикнахме да оправдаваме липсата на компетентност и добросъвестност с ниското заплащане, и малко хора си дават сметка, че е нужно време, вдъхновение и любов, а не просто предвкусване на високо заплащане, за да се изгради добросъвестен и компетентен професионалист. Дали от чирак който не се старае много и пести усилията си, тъй като на този етап не получава пари, ще излезе добър майстор? Струва ми се, че на младини се стараех да бъда добра в работата си, защото бях наясно, че ще получавам малко и ще се налага да работя и друго, т.е. не бях мотивирана на първо място от заплащането, а от възможността да правя това което обичам. Вероятно ставам все по-добра заради това, че не измервам всичко, което правя в работата си в пари.

Не се изморявам да повтарям на прохождащите в някоя област, че вместо да се оплакват от заплащането е добре да си дадат сметка, че чираците всъщност плащат на майсторите за да се учат на занаят от тях. Познавам немалко студенти, които предпочитат да мързелуват през ваканциите вместо да стажуват за 400-500 лв. на месец. В същото време, разбира се, познавам и такива, които се борят за да ги вземат на стаж без заплащане, но те в повечето случаи учат някъде другаде.

Струва ми се, че докато предпочитаме да получим пари вместо акъл, компетентните и добросъвестни хора у нас ще намаляват.

Advertisements

13 thoughts on “Акъл или пари?

 1. Добрият акъл (умения), получен навреме може да ти донесе много повече пари за в бъдеще. Има много ползи, които не се измерват в пари. Или поне не в налични (днешни) пари.
  Но на мен ми се струва, че добросъвестността е много малко свързана с получаваното срещу нея заплащане. Малкото пари са само оправдание за ниската компетентност и не добре свършената работа. Моите наблюдения показват, че дори и срещу добро заплащане, недобросъвестните хора полагат същите недостатъчни усилия.

 2. Акъл, категорично. Освен ако не си опрял абсолютно до конкретните пари – в конкретния момент.

  Но ми хрумва и друго – повечето хора така или иначе не работят това, което обичат, така че нищо чудно, че парите им се виждат по-ценни от акъла. А и у нас акълът не води непременно в крайна сметка до пари (лично мнение).

 3. Mного са точни наблюденията ти, за съжаление.

  Много хора предпочитат да започнат да дават повече от себе си само срещу много пари, а това умножено по броя на мислещите по този начин, прави много трудно развитието във всяка конкретна област. Фрапантни са случаи с лекари и учители у нас, които под предлог, че са слабо заплатени, се отнасят безотговорно и незаинтересовано към работата си…

  Аз не смятам, че трябва да се работи съвсем без пари, но смятам, че ако на човек са му малко парите, за това не са виновни фирмата, колегите или клиентите и трябва да си търси ново работно място, където балансът заплащане/усилия го удовлетворява.

 4. Според мен опира до ценностна система.

  Когато човек няма свои ценности (или не е сигурен в тях), той механично приема ценностите на другите: тези на личности, които уважава, и/или тези на средата/социума, в която съществува. Ако отраснеш в джунглата, ставаш Маугли. Ако отраснеш под влияние на силна личност (родител, ментор), заприличваш на него. Ако отраснеш в среда с ясно изразени приоритети, ги възприемаш.

  А парите (респ. удобството и удоволствието) са универсална ценност, при това съвсем елементарна и лесна за възприемане. Когато средата не насърчава индивида да си изгради други, по-сложни ценности, и/или когато самият индивид е неспособен на това, ценностната му система се изчерпва с уважението към парите и видимите признаци на тяхното притежание.

  Освен ако не е Маугли, разбира се. Там основната ценност е на още по-ниско ниво: физическото оцеляване.

  За да се формираш като компетентен и добросъвестен човек, трябва първо да си видял примери на такива (колкото повече, толкова по-добре) – и още по-важното: трябва да си видял как тези качества са уважавани и ценени.

 5. Засегнаха се няколко теми в тази статия и за жалост всички отиват на провал в нашето общество (БГ). За жалост у нас и професионализмът често няма нищо общо с добросъвестността (наскоро в блога на batpep беше описана случка с доктор). Мотивацията ни дори не зависи от парите, защото гледаме в канчето на другия и завиждаме. Искам обаче да кажа, че за да станеш професионалист се иска много воля и работа и винаги започваш от по-ниско ниво и с много труд се изкачваш нагоре, за да дойдат след време парите и признанието.
  Поздрави.

 6. Макс, за съжаление в България, кариерата не зависи от обективни а по скоро от субективни фактори. През последните 10 години съм държавен служител и съм се убеждавал многократно, че назначенията на длъжности от средно ниво началник, на горе са политически. Рядко сред тази група хора попадат добри професионалисти. 🙂

  Така че допълвам акъл не чак толкова, по скоро партийна принадлежност 🙂 !

Коментари са забранени.