Вярваш ли в Призванието?

Като съм тръгнала да възхвалявам Рамачандран, да отбележа и това, че от осемгодишна възраст преминавал от една страст към друга, и че ако не бил станал невролог, щял да е археолог и да изучава древния Шумер, Месопотамия и долината на Инд. Предполагам, че е щял да бъде точно толкова добър, отдаден, продуктивен и щастлив. С което пък искам да кажа, че не вярвам в Призванието – единствено, върховно и едноформено (така както не вярвам в романтичната теория за половинките).

Хората имат потенциала да вършат добре много различни неща. Освен това, ако любопитството им не е убито, то ще ги влече към различни области. Ако не заглушават гласовете, които задават въпроси, твърде вероятно е да има доста хора, които се интересуват от всичко (особено ако са в стимулираща среда).

Ето защо не споделям тревогите на младите хора, които бързат да изберат и да специализират, но ги разбирам, защото знам как ги притиска средата. Сигурна съм, че предстои години наред да разнищвам тази тема, но засега просто я подхвърлям заради тези, с които напоследък я обсъждаме.

Припомням им това свое писание (отпреди 2 години и половина) и препоръчвам горещо книгата „Любопитни умове„- 27лични истории на големи съвременни учени. Може би ще подействат успокояващо фактът, че от физика и математика някои са стигнали до психология, както и фактът, че отпаднал от училище заради проблеми с наркотици и липса на интерес към образованието работник на бензиностанция може да бъде поканен за участие в тази сбирка.

Реклами

6 thoughts on “Вярваш ли в Призванието?

 1. аз смятам, че всеки е способен да прави всичко, което друг умее)
  хората сами избират да се ограничават, наричат го специализация, усъвършенстване, целеустременост, а всъщност не е нищо, различно от коловоз, календар вместо часовник, параван за страх, привидна сигурност, фиктивно дишане, мъртво спокойствие, застой…
  отплеснах се, да ми се прости)

 2. Имаше един стар български филм-„Специалист по всичко“ , гледай го и ще видиш че всеки е способен да прави всичко, което друг умее , но не и да бъде добър във всичко. Затова има професии и специализации. Хората не се ограничават сами те просто са ограночени в капацитета и възможностите си за познаване на света.

 3. Аз пък вярвам в теорията за половинките – вярвам, че за всяка възраст си има определена половинка 🙂 Предполагам и с призванията е така, стига да живеехме по триста години за да ни стига времето за развитие. Но като гледам как еволюцията увеличава времето на живот май натам сме тръгнали.

  За мен математика и психология винаги са вървяли ръка за ръка, тъй че не го намирам за странно. А физиката ми стана интересна години след училище, където я намирах за супер-досадна. Не вярвам в призванието като точни координати, по-скоро ми прилича на ветропоказател. Това се връзва с теорията ми за голямата лотария.

 4. Можеш да си добър в твоите всички, и още как!
  Възможността е едно, желанието – съвсем друго, знаеш.)
  Факт е, че някои( да се чете по желание; ) се затварят във времето, опаковат интересите, стремежите, мечтите си в кутии с етикети, служат си с надписи, перманентни маркери, папки, стрелки…
  Обзалагам се, че обичаш цитати, затова:

  „And in the end, it’s not the years in your life that count. It’s the life in your years.“

  и нещо любимо:

  “What if I should fall right through the center of the earth… oh, and come out the other side, where people walk upside down…“
  *намигване*))

Коментарите са изключени.