Черният лебед

Една пуйка всеки ден получава храна от стопанина си. С всеки изминат ден става все по-уверена, че той я обича и ще продължава да се грижи за нея. Минават хиляда дни. На хиляда и първият стопанинът заколва пуйката.

През 17 век в Европа вярват, че всички лебеди са бели. Изразът „Черен лебед“ означава нещо несъществуващо и невъзможно. До 18 век, когато в Австралия европейци виждат черен лебед.

Насим Талеб умее да открива поуките във всяка история и пролуките в човешкото мислене. От една страна го прави, за да се забавлява ( той предпочита да работи малко, да чете интересни книги вместо да гледа телевизия и да чете вестници, да говори с интересни хора, да се разхожда, да съзерцава), а от друга, за да се предпази и да спечели от случайността – особено от онези неочаквани събития с големи последици, които нарича „Черни лебеди“. Хобито му е да дразни хората, които вземат твърде насериозно себе си и качеството на познанията си, на които не им стиска от време на време да си признават, че не знаят. Интересува се основно от това как да вземаме решения в условията на недостиг на информация и разбиране, за да не се превърнем в пуйки.

Фен е на Пиер Хюе, Пиер Бейл, Попър, Поанкаре, Монтен, Хайек, Манделброт, Дани Канеман, Амос Тверски и т.н. Нарича себе си емпиричен скептик и епистемократ 🙂

В новата си книга (вече я има и на български за 15 лв., докато от „Хеликон“ си я купих на английски за 9.95 преди няколко месеца), Талеб отново е многословен и сладкодумен. Запознава ни с добри и лоши мислители и практики от областта на науката, бизнеса и философията. В индекса си подчертах доста имена. Има и дълга библиография.

По-рано съм писала за другата му книга:

Надхитрени от случайността

Надхитрени от случайността 2

Advertisements

12 thoughts on “Черният лебед

 1. Отдавна приятели ми препоръчват книгите на Талеб, но на английски се четат доста мъчно. Радвам се, че са излезли и на български и ще си ги потърся в най-скоро време. Благодаря!

 2. Което да не се тълкува като част от флейма на тото – Талеб кефи :Р

 3. За сега не успях да го намеря никъде, но няма да се откажа.
  П.П. Защо не отвориш една страничка, където да пуснеш списък с всички подобни книжки, които си препоръчала? 🙂
  Поне на мен ще ми бъде доста интересно (и полезно).

 4. Кой ти чете подобни книжки. Една трева да си пушнем по-добре.

 5. Енея, имам категория „книги“ – там са всички „ревюта“ . Не пиша за всички книги които чета, но вече има приличен списък 🙂

 6. Хубава приказка но мисля че в нея липсва рецептата за избягване на черни лебеди 🙂

  Интересувал се бил от правилни решения при недостиг на информация, хехе. Ние хората работим по тая схема откак се помним – всичко при нас е вероятност. Странно как толкова песимистична книга може да предизвика такъв интерес. Дори няма класификация на черните пернати.

 7. Точно заради това я харесвам – заради липсата на рецепта 🙂 Така работим ние, хората, вярно е, но колко от нас го осъзнават? Акцентът на книгата е в последното – в когнитивното смирение 🙂

 8. Книгата витае в интернет-пространството в *.pdf и аудио формат. На когото не му се чете или просто няма време за това, може да я изслуша. Книгата ми хареса много, въпреки че към края Талеб вече започва да се повтаря. На който му е допаднала, препоръчвам Dan Ariely – Predictably Irrational, също доста любопитно четиво.също

  Малко линкове:
  http://semkiibonbonkidownloads.blogspot.com/2009/05/nassim-nicholas-taleb-black-swan-impact.html
  http://semkiibonbonkidownloads.blogspot.com/2009/05/predictably-irrational-hidden-forces.html

Коментари са забранени.