Скучни изводи

Наскоро моя приятелка искаше да се откаже временно от една дълго чакана възможност, за която беше работила много. Отлагането, обаче, не й гарантира същите условия след година.

На мен ми се иска да приеме тази възможност още сега – не само защото ми се струва, че за нея би било по-добре, но и защото се страхувам да не я изгуби съвсем. Предполагам, че за мен е толкова важно и заради това, че аз самата никога не съм имала такава възможност и по съвсем обективни причини никога няма да имам. Но това, за което завиждаме някому може да не е чак толкова ценно за самия него 🙂 Знам, че макар тази възможност да засяга почти всички аспекти на живота й и би трябвало като цяло да го промени в нейна полза, никой не може да гарантира, че ще се чувства щастлива ако я приеме сега.

Понякога за да имаме едно, трябва да се откажем от друго, и в някои случаи изборът е доста по-труден от това дали да си купувам книги или да спестя за ваканция извън града, в който живея.

Но когато човек приема факта, че не може да има всичко и не роптае, а поема отговорност за собствения си избор (защото избор винаги има, дори и в концлагерите), животът му не се превръща в древногръцка трагедия.

Advertisements

6 thoughts on “Скучни изводи

 1. Всичко хубаво, добре, но не съм сигурна, че в концлагерите са имали право на избор. Скоро отново попаднах на филмирани разкази на преживели тази трагедия хора и думите на жената – очевидец бяха нещо подобно: нито ум, нито красота, нито богатство имаха някакво значение там, само случайността и късметът… За съжаление.

 2. ако погледнем реално възможните сценарии на живота си днес и утре няма как да не стигнем до заключенето, че за древногръцки трагедии е малко късно 🙂

 3. Жени, в концлагер човек има избор дали сам да се превърне в звяр, за да получи малко повече храна, например или пък да сподели оскъдната си храна с някого. Може да избере да се самоубие или да се опита да оцелее. Изборът не е единствено това, което ни се ДАВА ОТВЪН.

  Бих ти препоръчала една книга на Виктор Франкл – австрийски психиатър, оцелял в концлагер http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=4055

 4. Не съм чела книгата, ще я потърся. Благодаря за насоката.
  Може би наистина винаги имаме възможност да избираме между варианти, дори и да не осъзнаваме това в момента, в които всъщност ние случваме нещата.
  Мисля , че това, което се е случвало в концлагерите е от най-ужасните сътворени от човека – хората не са правели естествения си избор, а под свърхатиска на трагичните обстоятелства… Хубаво е, че не знаем.

 5. Остави приятелката ти да направи своя избор. Ако добре го обмисли и вземе решението сама, после е много по-малко вероятно да съжалява, дори да се откаже от нещо голямо.

  Била съм поставяна пред подобен избор. В един неподходящ момент получих нещо голямо и важно, което много хора отчаяно искат, възможност веднъж в живота. Не я приех. Няколко дни сън не спах, докато го реша, но не го приех и сега не съжалявам.

  Не можем да изминем всички пътища, които ни се предлагат в този живот. И не можем да знаем дали не сме пропуснали един по-добър живот. Но красотата на живота е в това – да правиш избор, да не знаеш какво те чака, да намираш неочаквани неща, когато си се отказал от други …

 6. Прочетох книгата на Виктор Франкл , която ми препоръча. Всеки черпи свите знания за света и живота като изхожда от собствения си опит. И така, говорейки си за правенето на избори всеки от нас без да иска си припомня минали случки в живота си и начините, по които е постъпвал. Някой хора имат дарбата да описват историята на своите избори, за да можен ние, четейки, по-ясно да погледнем в собствените си души. Все още мисля, че не винаги човек е свободен да прави своя избор, такъв, какъвто му се иска да е – обстоятелствата или собственото му безсилие в момента му налагат понякога да направи грешния избор с ясно съзнание…
  Предполагам, че всички бихме искали да притежаваме дълбоката вътрешна сила винаги да избираме вярното решение.
  Книгата ми хареса, благодаря ти, че ме насочи към нея!
  Жени

Коментари са забранени.