Моите предизборни обещания

Вчера прекарах 2 часа у родителите ми. Говорихме за политика. Разнищихме сините, червените, герберите, кафявите и др. Прибрах се уморена и ми стана лошо. Реших да сложа край на политическата си активност за този сезон.

Не вярвам, че на света има политическа сила, която сама или в коалиция да е в състояние да превърне едно парче земя в райска градина. Дори и ако се състои от човеколюбиви безкористни гении и мъдреци. Дори и в такъв случай, голяма част от населението ще се състои от средно и нискоинтелигентни егоисти, част от които са мързеливи. Ще изтече доста вода докато се променят мнозинствата. А не мен ми остава да живея не повече от половиин век.

Ще продължа по старому, дори и ако дойдат на власт фашистите:

Ще спазвам някои закони, а други ще нарушавам, като всеки път си давам сметка за мотивите си и последствията.

Ще продължа да търся Истината и да споделям малките си открития.

Ще се старая да върша добре нещата, с които се захващам.

Ще подписвам петиции и ще се включвам в демонстрации само в краен случай. Когато ми изглежда изкусително да настоявам някой друг (например Държавата) да свърши нещо, ще си задам въпроса дали лично бих се ангажирала с него. Ако отговорът е „не“, то тогава нещото или не е толкова важно (следователно не е нужно да настоявам за него), или аз не разполагам със знания, умения и време за да помогна. Ако е вярно първото, ще си мълча. Ако е вярно второто, ще подкрепя с петиция / демонстрация / дарение, но само ако виждам в това действие потенциал за промяна.

Ще пестя ресурс откъм символични действия, за да има за реални такива. Предпочитам, например, да отделя часове, за да обясня на някого какъв е проблемът, вместо да се утеша, че с един подпис или разходка допринасям за решаването му.

В неделя ще гласувам за Синята коалиция и Соломон Паси. И ще стискам палци да спрем фашистите.

Реклами

12 thoughts on “Моите предизборни обещания

 1. Лид, ако ти се кандидатираш за пост в политиката, ще гласувам за теб! Сериозно! Подкрепям твоята политическа платформа изцяло.

 2. Всеки помага колкото му стигат силите. 🙂 И аз имам хора, с които като дебатирам политика ме заболява главата.

  Междувременно нещо обнадеждаващо. Из писмените обещания на партитие в Капитал:
  1. Сините от трите най-важни реформи, които предлагат, една е „образованието – парите следват ученика“ (точно така детайлизирано)
  2. Според ГЕРБ двамата министри които заслужават да запазят мястото си са „Даниел Вълчев и Даниел Вълчев“
  3. НДСВ също застанаха зад Даниел Вълчев като един от двата успешни министри

  Това са едни доста силни гаранции, че започнатите реформи в образованието ще бъдат продължени в същата посока и допълнително доразвити.

 3. Даниел Вълчев участва ли в листите на НДСВ? С удоволствие бих гласувала за него, но се опасявам, че гласът ми ще се изгуби- поради безумният закон, че спечелилият един глас повече печели! Няма балотаж, няма нищо!

 4. За съжаление, на мажоритарен вот в София , някаква неизвестна госпожа със средно образование, е избрана пред Даниел Вълчев. …А виж сега какво направи!?

 5. гравитон, мажоритарният вот, няма как да е реален, дори и да беше избран известен и преуспял висшист. доколкото помня, поправката с включването на мажоритарни кандидати беше приета в навечерието на изборите. при това положение не може и да става дума за естествено възникнало желание у политически активни хора да се самопредложат на избирателите, с идеи, платформи и мотивация. още повече някой да ни е питал нас избирателите искаме ли мажоритарни кандидати? да се е състоял обществено значим дебат за смисъла и функцията на мажоритарните депутати? аз не помня такова нещо. това беше някаква игричка на управляващите с цел печелене на гласове, но поради своята неестественост, начинанието се провали.

 6. Като виден политически деятел и аз имам няколко обещания:

  1. Обещавам ви, че през зимата ще е по- студено.

  2. Обещавам ви също така, че през зимата ще вали сняг.

 7. Лид не влизай в политиката .никога.
  ако всеки почне да обещава неща които зависятсамо от него ,светът ще стане по хубав.

 8. Има ли неща, които зависят само от един фактор? Не съм сигурна. Но философстването настрана, има неща, които се налага да се вършат от екипи. Има неща, които се постигат с политически средства. Хайде да не демонизираме политиката. Докато я има, ще трябва някак да я използваме – може да се използва и за добро 🙂

 9. Отново проява на интелигентски декаданс – нарочно греша думата, защото каквото и да кажа, все тая – хубави думи на вятъра.

Коментарите са изключени.