Клан срещу клан

Като минавах покрай предизборния щаб на една политическа сила в една съботна сутрин, останах с впечатлението, че виждам семейно събиране. Спомних си лица от листата им за общинските избори, където, в дългия списък, по-ясно се откроява моделът – няколко близки семейства образуват партийна организация. Или пък листата е изградена от колеги. Или пък от колеги и техните семейства.

Преди време питах как се влиза в политиката. Миналият ден си отговорих – чрез познанства, а най-естественият начин да си близък с някого офлайн в своя град е да сте роднини или колеги.

И все пак, когато става въпрос за политика, не следва ли обединяването в партии да става около идеи а не на базата на личностни взаимоотношения?А как в офлайн среда можеш да срещнеш повече хора, които споделят идеите и ценностите ти?

Ако отдолу се сдружаваме и работим по правилата на шуробаджанащината, без да сме притиснати да го правим, защо се оплакваме, когато след време, в по-критични ситуации изгубим по силата на същите правила?

Парламентаризмът може и да е замислен като възможност за изразяване на волята на групи от хора, обединени около идеи и ценности, но у нас той се практикува като средство за прокарване на икономическите интереси на хора, които формално застават зад каквито и да е идеи, стига да имат по-голем шанс да влезнат във властта.

Реклами

One thought on “Клан срещу клан

Коментарите са изключени.