Отечествен фронт?

Вчера (набързо поканена и нямаща време да проучвам) присъствах на учредяването на областната структура на ДНЕС (Движение за национално единство и спасение). Не станах член, но пък слушах внимателно и си водих записки. Искам да разкажа накратко, а изводите оставям на вас.

Пред вратата на залата няколко жени подканваха участниците в събитието да се регистрират като запишат трите си имена, ЕГН и се подпишат на листове, на които беше напечатано името на организацията, а под него 2-3 празни реда. Имаше отделни списъци за представители на медиите и неправителствени организации. Попитах дали вписването на името ми означава, че се регистрирам като посетител на събитието или като член на организацията. Уж било първото, но аз някак не бях сигурна, пък и не ми беше ясно защо ми искат ЕГН и любезно отказах. Но взех заявление за членство, в което искат да уточня и местоработата и длъжността си, да дам данни за контакт, ЕГН, естествено, но не и e-mail адрес.

В заявлението се съдържа декларация, че съм запозната с основните документи на организацията. Запозната с основните документи аз не съм, понеже ми се струва, че те би трябвало да съдържат поне устав / учредителен акт. Но според водещите на събитието, въпросните документи са АПЕЛ, ИСКАНИЯ и „Призив към българските политици“. Така и не разбрах дали тази организация вече е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или това тепърва ще се случи.

Това което знам е, че вече от края на април са се включили 44 организации и 18 хиляди (според сайта им 7 хиляди) граждани. Изграждат се областни и предстои изграждането на общински структури, със съответните координационни съвети.

Певиците Силвия Кацарова и Мария Илиева споделиха мотивите си да се включат в движението. Първата обясни, че не е вярно, че за 45 години не е постигнато нищо. Било постигнато, но сега за миг се разрушило. И така се противопоставяли млади и възрастни. После доста говори поетът Иван Есенски.

На тази конференция имаше и гласувания – няколко пъти. Никой не брои вдигнатите ръце. Аз не гласувах нито за, нито против, нито се въздържах.

Гласуваха и за протоколистка, която пък не записваше нищо, а това се виждаше с просто око.

Тази организация има претенцията да положи началото на гражданско общество като изгради огромна структура и обедини и представлява всякакви граждани и организации. На мен ми се струва, че повече върви такива организации-шапки да се изграждат от сродни организации, а могат да бъдат и разнородни ако се наложи да се действа с конкретна цел – да се обединяват временно и … отдолу. На мен ДНЕС ми дойде някак … отгоре, но това е субективно усещане.

Изглежда ми странно асоциации на бизнеса да се обединяват с организации, изразяващи откровено нестопански интереси в такава голяма представителна и замислена като дълготрайна структура с твърде общи цели. Все пак не става въпрос за обединяване около конкретен проект, за което е нормално да работят заедно и гражданското общество, и бизнеса, и политиците. Ама, кажете ми, бизнесът и гражданското общество едно и също ли е и естествено ли е бизнесът да се счита за част от гражданското общество?

Чудя се дали политиците са естествена част от гражданското общество, след като на тази конференция присъства инкогнито кандидатката за евро-депутат от Синята Коалиция Петя Ставрева? Ако са естествена част от гражданското общество, защо тази организация излиза с апел към политиците и се заявява като техен коректив?

Реклами

9 thoughts on “Отечествен фронт?

 1. На мен ми дойде малко отгоре само докато го четох, а ти как си издържала – не знам.
  Цитат от сайта им: \“ДНЕС се обявиха за възстановяване на исконните български ценности и морал, чрез въвеждане на патриотично обучение в училищата и задължителни часове по родолюбие и вероучение.\“ Без вероучението, всичко останало го имаше през 80-тте. Така че друг коментар е излишен. И добре, че не си си дала ЕГН-то, кой знае после какви ги вършат.

 2. Хахахаха 🙂 Ами аз в името на правдивата журналистика съм ходила и на среща с Волен Сидеров 🙂

 3. В наш’то село 4 фондации, 3 АД-та и едно СПТУ основаха партия УТРЕ – Утепани Тъпанари Реформират Европа 🙂

 4. Ха, dzver добре го е казал!
  А иначе – поредният рецидив от епохата на социализма – ‘любов’ към организирания, пардон, организационния начин на живот… Няма ли кой да каже на хората сами ‘да се вземат в ръце’ и да се грижат за собствения си живот, а не разни там организации и организацийки… Прекалено много партийни, профсъюзни и комсомолски председатели си отглеждахме някога, а те друго не знаят да правят, освен ‘да организират’ – на това са научили и децата, и внуците си даже.

 5. нерде Ямбол, нерде Стамбол :-)))

  в страната на чудесата и неограничените възможности не е необичайно да се съвместяват всякакви функции и най-добрите кандидат-депутати са или бизнесмени, или следствени, все пак…

  изобщо не разбирам какво учудва авторката и откъде-накъде не си дава ЕГН-то на тези прекрасни хора да си го ползват за каквото пожелаят.

 6. Абе, почва да пълзи една такава тенденция – да се появяват политически субекти, претендиращи да бъдат „изразител“, outlet някакъв на гражданското общество.

  Това само по себе си е безсмислица. Но не само това, а е и опасно.

  Гражданското общество е субект ПОЛИТИЧЕСКИ (затова и му е измислено име – защото е фактор в политическата среда), но НЕ и ПАРТИЕН. Това са реакциите и инициативите на групи от граждани, които се създават ad hoc, разформироват се след постигане на целите си, и НЕ СА структурирани на ПАРТИЕН принцип. Още по-точно казано, „гражданско общество“ е първоизточникът на всичко онова, което се случва в политическата среда, но НЕ произлиза от партиите или други подобни трайни обществени формирования (профсъюзи, обединения, асоциации и пр.)

  Преди време в блога на Мария http://metafrasiorg.blogspot.com дойде реч за думата „яхвам“ (покрай опитите за „яхване“ на януарските протести). Това действие открай време е любимо на българските политици, както и на всякакви други властови фактори и кандидат-фактори. Аз обаче си мисля, че не бива да се гледа леко на подобни мераци. Напротив, гражданското общество трябва да хвърля яки къчове и да не допуска „ездачи“. Иначе рискува да загуби смисъла си.

  Сещам се за един лаф от соц времената: „ако искаш нещо да отиде в глуха улица, организирай го“. Точно на този принцип, примерно, беше създадено т.нар. Движение „Ален мак“ – за да държи спонтанно зараждащата се младежка субкултура под око и под контрол. „Организирайки“ я.

  Та затова имам априори съмнения към всякакви, дето идват с лозунга, че „ще създават гражданско общество“. Гражданското общество си се създава само, и само си намира формите на изява, тенкю вери мач – то няма нужда никой да му бабува. Партиите си имат задача да работят за интересите на своите избиратели и привърженици. Това да правят както трябва – берекет версин.

  Но да не се мешат там, дето не им е работа. Гражданското общество е работа на гражданите, не на партийните ръководства.

  Нещо повече: понятията „гражданско“ и „партийно“ са АНТИПОДИ в политическия живот. И те трябва да останат такива, за да може първото да действа като коректив на второто, когато се наложи.

  Виж, ако някоя партия реши да удари едно рамо на конкретна гражданска инициатива (но без да я узурпира) – чудесно. Щом инициативата е в съзвучие с целите на тази партия, няма нищо неестествено. Ако обаче партия претендира да бъде ПО ДЕФИНИЦИЯ говорител, изразител, организатор или (недай боже) „създател“ на гражданското общество, значи или нейните идеолози си нямат хабер от света, или не им е чист косъмът, или (в най-лекия случай) си правят сметката да паразитират върху гражданската активност на хората.

  P.S. Сетих се как промениха наскоро името на оня закон – от „Закон за допитване до гражданите“ на „Закон за пряко участие на гражданите във властта“. И подозирам защо го направиха: за да може, когато гражданското общество пак надигне глава (а поводи ще има, със сигурност), да му кажат – а-а-а, не така! има си закон за пряко участие във властта, там това, дето го правите, не го пише!…

  Да, ама не. Такива прозрачни хватки няма да минат.

 7. Най-страшното е, че манипулацията на този народ е пълна. И като, че ли никой не я осъзнава или малкото осъзнали я са безпомощни да се преборят с нея. Прегледах сайта им и ми направи впечатление, че никъде няма устав. Няма лошо в НПО тата, но когато всичко е честно, прозрачно и ясно. Липсата на устав, регистрация и конкретни и ясни публично достъпни цели са съмнителни.Гражданско общество трябва да има и то е единствения коректив на лудостта в политиката. Но това може да се случи само, ако гражданското общество се представлява от независими организации. /Мнението ми по въпроса може да прочетете в блога ми на адрес http://bg.netlog.com/kamimircheva /.

 8. Pingback: Протестен туризъм « полетът на костенурката

Коментарите са изключени.