Поуки вместо поздрав за 1 юни (Асеновград и пр.)

видео от мястото на събитието

Не знам как бих могла да помогна на бащата от Асеновград, но мога да споделя няколко поуки, до които съм стигнала по самостоятелно изстрадан начин:

1. Когато ще ставаш родител, хубаво е да придобиеш малко повече правна култура, за да спестиш на себе си и децата си или поне да се подготвиш за бъдещи неприятности.

2. Това, че се чувстваш прав, не означава, че имаш право в очите на закона. Двамата родители имат равни права над децата докато съдът не наложи ограничения на единия. Дори и ако нямат сключен брак.

3. Когато правораздавателна / силова институция иска нещо от теб, има вероятност да не ти се размине. Проучи възможните законни и незаконни начини на действие, вземи решение и понеси отговорността.

4. Когато имаш законни права, не можеш 100 % да разчиташ на институция да ги защити. Подготви се за резервни варианти.

5. Ако силата (на закона, юмрука, парите и пр.) се окаже на другата страна, запази самообладание и гледай да спестиш стреса на децата. Преглътни самолюбието си, дай им кураж, спокойствие и ги подготви за живот без теб поне за известно време.

6. Огледай се за хора, на които наистина можеш да разчиташ. Вероятно е най-полезните да вдигат най-малко шум.

Advertisements

3 thoughts on “Поуки вместо поздрав за 1 юни (Асеновград и пр.)

  1. Pingback: Поуки вместо поздрав за 1 юни (Асеновград и пр.) « полетът на костенурката

  2. 5. Ако силата (на закона, юмрука, парите и пр.) се окаже на другата страна, запази самообладание и гледай да спестиш стреса на децата. Преглътни самолюбието си, дай им кураж, спокойствие и ги подготви за живот без теб поне за известно време.

    Ей туй е особено важно. Детсевика, квото ще да е, ама децата поне да не преживяват подобен кошмар.

  3. И не се пробвай да правиш нелепи кампании от типа „Отвличат българчета, да протестираме пред полското посолство“, нито да събираш съседи от махалата, които да пречат на полицията да изпълни разпоредбите на съда. Добре е и да не лъжеш и да изкарваш другия родител алкохолик и с леко поведение. И не преобръщай семейния проблем в национален и да захапваш за спасението на българщината.

Коментари са забранени.