Ако имах дъщеря

Щях да й препоръчам летния лагер Camp GLOW (Girls Leading Our World). Няколко мои ученички участваха в него, а две от тях бяха одобрени за младши сътрудници за следващия сезон.

Всяка година 50 момичета от страната се събират за 7 дни в Търново, за да повишат самочувствието си, да се научат да работят в екип, да развият комуникативни умения, да се учат да си поставят цели и да вземат решения, да осмислят идеи като гражданска отговорност и доброволчество, да станат по-толерантни и отворени към културните различия.

Те научават много за проблеми, които на тази възраст изглеждат твърде абстрактни – трафик на хора, СПИН, дискриминация, както и за такива, които са им близки, но за които рядко се говори хем сериозно, хем увлекателно – здравословното хранене, пушенето, алкохола.

Обучението се провежда под формата на сесии, малки семинарни занятия, симулации, дискусии в малки и големи групи, интерактивни игри и се извършва на принципа „връстници обучават връстници“ като обучители стават лагернички от предходни години, доказали се като най – активни.

Езикът на общуване е английски.

Участието в лагера струва 80 лв, след процедура на кандидатстване и селекция. Възрастовите граници са 14-18. Срокът за кандидатстване тази година е до 14 юни. Можете да изтеглите документите оттук.

Организира се от доброволци, предимно от Корпуса на Мира (американската правителствена програма, която изпраща доброволци в много страни; у нас работят предимно в сферата на образованието и младежкото развитие).

Можете да подкрепите лагера с дарения, популяризиране, идеи.

Advertisements

13 thoughts on “Ако имах дъщеря

 1. Мда. Каквото и да ви говорят, да знаете, че става дума за пари.

 2. Помолиха ме да популяризирам участието в лагера, кой каквото ще да разправя. Но предпочетох да пиша и за другото. Защото лагерът беше безплатен (по инерция писах точно това в първоначалния вариант), а преди малко получих мейл, че вече струва 80 лв.

  Не разбирам обаче МОТИВА ти за този коментар.

 3. Няма ли да има и Boys leading our world? Или те тия умения си ги имат по рождение?

 4. Мотивът е да стигне до повече момичета, защото си струва. Не съм чула за лагер за момчета. Би било хубаво да има и такива.

 5. лагернички от предходни години обучават сегашни лагернички – това е супер възбуждащо и заслужава да се види

 6. еее а защо не говорят на езика на папуасите или да речем на някой африкански диалект..? още по интересно ще е …
  май на някой хора им липсват пионерските лагери и не знаят с какво да ги заменят

 7. всъщност в пионерските лагери, както и в думата пионер, няма нищо лошо. идеята за африканския диалект (диалект, не език, така ли?) е чудесна, но измества малко фокуса 🙂

Коментари са забранени.