Доган ли е нашият спасител?

Идеята, че Доган е гарант на етническия мир в България се превърна в клише. Наистина ли повечето хора вярват, че ако има заплаха за въпросния мир, точно Доган е този, който ни пази?

Националистическите настроения от страна на българския етнос са факт. Имат си и гръмогласни говорители. Ако преминат от думи към дела, Доган ли ще е този, който ще ги спре. И как?

Някой от вас чул ли е ясни, изпълнени с етническа ненавист изявления от страна на турския етнос. Аз не. Ако няма такива настроения, тогава от какво всъщност ни пази Доган?

Ако ли пък има, то защо Доган не ги посочи ясно и недвусмислено? Да не би да е заради това, че единствено той има ресурса да се справи с тях, и справянето включва и конспиративно мълчание?

Постоянното напомняне, че Доган опазва етническия мир ми звучи като заплаха, от която пък се възползват бг националистите, чието съществуване пък легитимира клишето, а оттам и ДПС.

Ще съм много благодарна ако представител на ДПС ми обясни ясно и недвусмислено, ако може с конкретни факти, кой и как застрашава етническия мир в България и по какъв начин Доган успява да го опази. Версията на Атака и компания съм я чувала, така че, моля да ми се спести.

Вчера Иво Христов публикува своя сценарий за изборна победа на ДПС. Би било интересно сценарият да се развие и да обхване времето след парламентарните избори. Засега моите опасения не са в посока етническа нестабилност, а пред-деветдесетарски тоталитаризъм, но днес нямам време за анти-утопии.

Само ще споделя, че ако ви се струва, че идващите с автобуси гласоподаватели решават съдбата ви, можете да направите проста сметка и да осъзнаете, че останалите български граждани, които имат право на глас са много повече, и ако не искат ДПС да управлява, могат просто гласуват. Ако всички те го направят, ДПС може да има незавидно парламентарно представителство, ако въобще има такова.

Моите притеснения за мира в страната

Гореща дискусия за ДПС по предишна моя публикация. Един от участниците твърди, че е самият Орхан Мемиш.

За евентуалната победа на ДПС (от Иво Христов)

Advertisements

21 thoughts on “Доган ли е нашият спасител?

 1. Не само, че не е гаран за „етническия мир“, но също така не е добър оратор, както и философията не го е направила добър политик. Митологемите около него са повече от клиширани, но тайнствеността около него кара много хора да вярват в тях. Разбира се, без да могат да обосноват тази си вяра. А той чисто и просто се възползва от това си положение сред хората и това, на което сме свидетели, случило се заради него е факт.

 2. Както в една връзка, за да има мир или война, са нужни (поне) двама.

  ДПС казва, че е гарант за етнически мир, но и българската общност има основание да го каже. Въпреки „националистическите настроения“ сред част от българския етнос, мнозинството българи дори не си и помислят да воюват против сънародниците си мюсюлмани както направиха сърбите в екс-Югославия.

  Твърдението на Доган, че ДПС е гарант на етническия мир, е част от митологията, която оправдава съществуването на движението. Въпросите са дали изобщо етническият мир е в заплаха и дали без ДПС ще има етнически мир?

  Наистина ще е интересно да чуем представител на ДПС! 🙂

 3. Нищо конструктивно няма да кажа, само се абонирам за коментарите 🙂

 4. Ние сме си спасители сами на себе си. Ние сме гарантите. Гражданите на България.

  Трябва да гласуваме. Дори само за да се разместят пластовете и играчите, но най-вече за да покажем, че политиците трябва да се съобразяват с нас. За да заявим, че ние сме част от играта.

 5. Интересно ми е как самите турци го приемат. Та нали самият той е писал доноси и досиета срещу тях. Той е допринесъл за събитията по смяната на имената и изслеването им от страната. Неговото първо агентско име е било Сергей. Ето тук един материал на Тома Биков: Досиетата на Доган -5: Как ДС сбъдна мечтата на “Сергей” да учи философия“ и линка към него:
  http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=3519&Itemid=28

 6. ДПС е основен фаворит за изборите 🙂 Социологическите агенции ряпа да ядат. Срещу попълнени директно 100%-ови протоколи гласуването не помага.

 7. Като на първите избори, когато след всенародните бунтове червените гяволи спечелиха с пълно мнозинство

 8. Не съм сигурна дали разбирам правилно. Имате предвид, че изборите биха могли да се фалшифицират ли? То бунтове може да има, но това че са големи, не значи че са всенародни.

 9. Вярвам, че се фалшифицират.

  Струва ми се тривиално да се попълни секционен протокол с явили се 100%, гласували 100% за ДПС или 80% за БСП, 10% за РЗС и 10% за АТАКА, в зависимост от това какви са настроенията на съответната комисия. В чувала с бюлетините ще има съответния брой бюлетини, а срещу съответните имена ще има съответните подписи. Не виждам какво на света ще попречи срещу този сценарий.

  Ако погледнеш резултатите от всички предни избори ще видиш, че е пълно с такива секции.

 10. Можем 🙂

  Правилата са такива, че фалшифицирането на изборите по селата и малките градове, където има дерибеи, изглежда по-вероятния сценарий от другите – „честни избори“, „телевизията е виновна за всичко“ и „България е заселена с кръгли идиоти“.

 11. И аз за това мислих, но все пак има доста хора, които не живеят в малки градове и села. Ако повечко от тях отидат да гласуват? 🙂

 12. Да, ако повечето хора отидат да гласуват, относителният дял на фалшификацията ще спадне. Тогава ще влезе в действие собствеността на медиите 🙂

 13. Да, даже реших как 🙂 Зелените за ЕП, Синята за НС. До преди час мислих да гласувам за СДС и на двете места, но проста истина ми бе посочена и везните се наклониха.

 14. Прочете писанието на Григор ли?
  И аз смятам да гласувам така 🙂

 15. Не. Написах статия, в която се мотивирах за кого ще гласувам. в собствената ми статия пишеше, че не искам да гласувам за Надежда Михайлова. В коментарите към статията любезно ми беше посочено, че водач на листата на СК за ЕП всъщност е Надежда Михайлова.

  Защо не искам за нея?

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Надежда_Михайлова – ето това е, с което и аз я помня, но и с още някои бонус клюки, дето не са за wikipedia. Членувала там, открила това, председател едикъде си, изложила се другаде. Няма защитени каузи. Няма обявени ангажименти. А е имала адски много възможности.

 16. Уф, и на мен ми боде очите като водач на СК за ЕП 😦 Не че имам големи наблюдения върху Меглена Кунева, ама за простите ми очи разликата е огромна.

Коментари са забранени.