Лицата на България ;)

В последните години не ми се гледат хората по улицата. Не ми харесват излъчването на лицата им, начина по който са облечени, говорът им …

В блога на Еленко видях видео от София, снимано от чужденец.  Хубави цветове, музика, дори хората изглеждат хубави – дори и тези, които изглеждат като онези, които не обичам да виждам.

Като че за секунди превключват на друг режим, малко свенливи и обезоръжени от човека зад камерата, изваждат навън хубавото.

Какво ли ще се случи ако по улиците на България плъзнат повече чужденци, които да гледат през камерата хората тук? Може бавно и полека превключването да става все по-лесно, защото ще се случва все по-често, докато красивият режим стане default. Като Д-р Джекил и Мистър Хайд, но в обратна посока.

Всъщност може и да не носят камери, а просто да живеят сред нас – хора, които гледат през различен филтър.

Sofia’s People: Canon 5dmk2 25p from Philip Bloom on Vimeo.

Advertisements

8 thoughts on “Лицата на България ;)

 1. Клипът е прекрасен.
  Спомням си поредицата „Новите българи“. Хората от малките села бяха толкова топли и отзивчиви към заселилите се сред тях англичани, холандци и т.н. Е, селските хора винаги са отзивчиви, но същото съм виждал да се случва и с граждани.

  Като че ли пред другоземци ставаме по-усмихнати и искаме да се представим по-добре. Забравяме да говорим за комшията зад гърба му и май ставаме по-благи, щом чужденците са сред нас…

  Да, добре ще е да идват повече чужденци! Но – според мен – не отвсякъде. Според теб, от кои краища на света?

 2. Може би оттам, откъдето гледат на света по начин, различен от нашия 🙂 Но не съм мислила за това кого да ограничим 🙂 Може би терористите, мафиотите, религиозните фанатици – независимо откъде идват 🙂

 3. Та тука вече сте на една крачка от идеята да си внесем чужденци не само за съседи по врата, но и управляващи, наблюдаващи и котролиращи специалисти които не само да пречупват картинката на жалката ни държава през тяхната призма, но и да раздават правосъдие и интегрират нормалните европейски практики в „нашта система 4-4-2“.
  С една дума чужденците ще ни оправят нас, а не ние самите, понеже нямаме желание да се оправим (тука довод ни не требе – 20 години вече го гледаме тоя филм ).И интересното е, че милото ни правителство преди няколко месеца го отправи този въпрос до Брюксел – официално да се изпратят наблюдатели и контролиращи в структурите на нашта татковина. А от там отговора беше накратко: „Сори майна ! Не може вие да ни държите отговорни за собствените си бакии. Точка!“
  Разочаровах се – чесно. Ама са прави хората….
  А без контрол и наложени норми, няма да стане работата. Знаеме се …….

 4. Въпрос на гледна точка.
  От всички националности които съм срещал по широкия свят
  българите са единствените , които се отнасят с
  деклариран негативизъм към Родината си.
  Намират го за оригинален индивидуализъм
  и дори го декламират в поп-арт форми…
  Повечето сънародници дори ги аплодират.
  Стадно чусвсво на споделен черен национализъм.
  Жалко.

  Моята приятелка от чуждестранен произход
  миналата година посети Приморско индивидуално,
  от интерес към мен и страната ми.
  Картичката която ми изпрати бе лаонична като въздишка –
  „България – Прекрасна !“
  със залепени под марката песъчинки от България.

  „To to see the world in a grain of sand“
  Да можеш да видиш света дори и в песъчинка.

  Life is a point of view.
  Le joi de vivre.
  Я люблю тебя, Жизнь.
  ……….
  С живота под вежди се гледаме строго…

  Лицето на България – въпрос на гледна точка.

 5. Написаното от Бисер ми припомни – сестра ми беше в Гърция и там в 2 съседни малки селища видяла паметници на Левски…

  За изброените от Вас, lyd, си има съответни власти. Аз бих посочил като нежелани тия, които високомерно считат, че единствено правилен начин на живот е техният и всички други са долно качество.

 6. Tuk v Brazilia e sastoto – kato chujdenec srestash samo greinali usmivki i toplina! Kadeto i da otidesh te priemat kato star priatel. Praviat go s iskrena toplina, ne prosto ot lubeznost.

  Naskoro edin priatel, aktiven v AIESEC, kaza che kogato horata ot razlichni strani se opoznavat, tova obogatiava vsichki. Kaza sasto che tova moje daje da namali voinite po sveta… kato se zamisli chovek ima logika – mnogo po-lesno e da tragnesh srestu hora koito sa ti nepoznati i dalechni.

  Usmivki 🙂

 7. С риск (за пореден път) за off-topic… Музиката към клипа ми допадна страшно много. Stacey Kent си я добавям в колекцията на любими jazz изпълнители. Благодаря lyd 😉

Коментари са забранени.