Докога ще има ДПС

За някои е очевидно, че ДПС не помага с нищо на българските турци. Ако искаше да им помогне, досега щеше да е започнало да работи за повишаване на образователното им равнище и преминаване от тютюнопроизводство към друг поминък. Предполагам, че нямаше да е трудно, защото те са малка, сплотена и дисциплинирана група от населението.

За други, обаче, не е. Едните от тях гордо се наричат „националисти“, а другите са избирателите на ДПС. Първите си имат Волен Сидеров и Боян Расате. Кого си имат вторите?

На пръв поглед изглежда логично различни групи от избирателите на ДПС да припознаят като представляващи интересите им други партии – селскостопанските производители, например, биха могли да гласуват за земеделска партия, а всички биха могли да се ориентират към ляво, дясно, център или негласуване. Това, обаче, се случва рядко.

Дори живеещите извън България продължават да гласуват за ДПС. Не само тези, които живеят в Турция. Хиляди гласове ще дойдат от други части на света, защото българските турци, живеещи в големи европейски градове гласуват за ДПС.

Защо?

Очевидно българските турци си имат причина – рационална или ирационална, но достатъчно добра. Очевидно никой друг не им предлага това, което им предлага ДПС. Очевидно никой друг не си прави труда поне да им обещае нещо – може би защото това изисква пътуване и усилия, а може би защото всъщност никой не се интересува от тях. Може би път точно статуквото е удобно за други политически формации – едни за да оправдаят съществуването си с противопоставяне срещу турците, а други за да разчитат на парламентарно коалиране с ДПС, което има сигурен електорат и предвидими проценти.

Удобно е да смятаме, че гласуват от глупост, с надежди, които никога не се оправдават. Ами ако гласуват от страх? А на нас, просветените и образованите, какво ни пука?

Вижте и текста на Никола + коментарите.

Advertisements

145 thoughts on “Докога ще има ДПС

 1. Два (този и линкнатия на Никодил) от много малкото наистина добри (и верни) анализи по темата.
  Благодаря ви, радвам се, че живея в една държава с хора като вас.

 2. очевидно гласуващите за ДПС са прости овце (без тези които се облажват), а ДПС имат изгода да си останат прости, щото образоват ли се ще спрат да гласуват за тях

 3. @voxy, погледнато по този начин, същото нещо (за овцете) важи за всички гласували през последните 20 години, не мислиш ли?

 4. А кои сме ние? Аз се считам за част от младите българи с образование, с професия и със занаят. Работя по специалността, за която съм учил, но имам много мои приятели, които нямат тази възможност и се лутат! Кой помага на младите българи? Майките им и бащите им? Кой помага на пенсионерите?! Кой помага на хората в България? Всички си имат някаква причина да гласуват и тя е, че нещо ще се промени, а избора винаги е бил по-малкото зло, което е нелепо и мазохистично! Не ме разбирайте погрешно, аз ще гласувам, но това, което се случва в нашата страна е тъжно и жалко…

 5. Мисля, че гласуването за ДПС е много човешка черта и че ние, българите, които се ядосваме на повечето български турци, задето гласуват за ДПС, щяхме в огромната си част да правим същото, ако бяхме на тяхно място. Така или иначе, по въпроса нищо не може да се направи, затова най-добре да сложим явлението в графа „човешки“ и да се опитаме да се ядосваме за него по-малко и изобщо да го мислим по-малко. Хубаво е, че има и такива като Юнуз, които гласуват политически, а не етнически.

 6. Напоследък, обаче, се опасявам, че етническото гласуване не е единствената причина 😦

 7. Правилен въпрос, уви и аз не знам отговор. Преди си мислех, че е защото в голямата си част за бедни и без достъп до образование, но май и това вече не е така. Май все още има райони, които ДПС се опитва да поддържа изкуствено бедни и зависими от него, но вотът на тези, които живеят в градовете, имат работа и образование остава загадка…

  Разбира се вина имат и останалите партии. Те сякаш са се отказали от тези хора.

 8. А защо ли другите партии са се отказали? И дали знаят нещо, за което ние не се замисляме?

 9. Да, знаят едно нещо много добре – договорката, която имат с ДПС.
  Защото са различни подразделения на една и съща фирма монополист, защо да си правят вътрешна конкуренция?

 10. Така погледнато, тази фирма все повече прилича на няколко мафиотски клана. Но на мен ми става все по-любопитно по какъв начин компактни групи хора гласуват за ДПС. Опасявам се, че за някои мотивите са … страх, и ако е страх от „чуждите“, от не-турците или не-мюсюлманите, ок, това е разбираемо – механизмът ни е познат, защото можем да го гледаме по „СКАТ“, но ако има страх от „своите“? Това вече е страховито и налага въпроса как се внушава този страх.

 11. * по повод последния коментар на Лидия:

  Край един път в Крумовградско веднъж видях надпис „Чуждите няма да решат нашите проблеми“ и следваше номерът на бюлетината на ДПС…

  * по повод основния въпрос на статията:

  Избирателите гласуват етнически и ДПС манипулира електората си, защото мнозинството граждани на републиката все още не осъзнават, че всички сме една нация и сме качени на една лодка.
  Когато лодката потъва, това е проблем както за Иван, така и за Осман.
  И за оцеляването в бурно море са нужни силите и уменията на целия екипаж.
  ……
  Не знам какви са причините някой умишлено да разделя хората на „свои“ и „чужди“ в бурното море.

 12. @Шлемовец, е как да не знаеш какви са причините някой умишлено да разделя хората? Мислиш ли че ако хората бяха сплотени, ония отгоре щяха да се возят в майбах?

 13. Излизах с едно момиче, което беше избирател на ДПС. Имам и един приятел, който е такъв. И двамата даже са членове на партията. Не са глупави – просто има много за партията, което те виждат, а ние не (защото не сме „вътрешни“ хора):
  1. Може селския електорат на ДПС да е всякакъв, но когато намерят някой способен и млад турчин, те веднага почват да го пращат по семинари, да му помагат в личното развитие и т.н.
  2. Повече от ясно е, че другите партии няма да направят нищо повече освен да им дадат няколко брошури и да им кажат „нашия лидер е велик“. Това правят с българските си симпатизанти, защо да правят повече за турците?
  3. Относно защитата на интереси – ДПС предлага нещо ясно и разумно – да пази статуквото и да не се меси в живота и бизнеса на хората (освен разбира се чрез разни умерени корупционни действия тук-там, но разбира се никога в ущърб на „свои хора“). Какво предлагат БСП,СДС и т.н., дето е чак толкова добро, че да рискуваш да останеш без „свои хора“ в парламента?
  Тук дори не споменавам мобилизиращият ефект на Атака и страха от тях, които са сравнително нов феномен. Атака бяха най-доброто нещо, което можеше да се случи на Доган, вероятно той го и измисли.

  Според мен ДПС ще изчезне тогава, когато другите партии придобият достатъчно организационен капацитет за набиране на качествени хора за симпатизанти. В момента този процес при тях е систематизиран, докато при всички останали е по-скоро инцидентен.

 14. Разбира се че гласуват от страх – страх от „чуждите“, страх от Доган, второто име на ДПС е страх… Бащицата е хванал здраво юздите в южните райони и не си ли част от мрежата му просто оставаш изолиран.

 15. Не е вярно, че гласуват от страх.
  Повечето хора си мислят, че българските турци са тъпи, страхливи и бедни.
  Тъпи, защото не говорят добре български; страхливи и бедни, защото така им се иска.
  Истината е, че българските турци след 89 година пообиколиха доста света (не само Турция), правиха бизнес и застроиха половин България (да си строител хич не е зле заплатена работа). В резултат от това е напълно възможно средният необразован турчин да е по-добре финансово от средния необразован българин (не знам дали е така).
  Така че може би най-верни са аргументите на Петър по-горе.
  Разбира се, има и „прости баби“, но дори и те не гласуват за ДПС от страх.
  Страх няма, защото за всеки е очевадно, че комунизма няма да се върне, нито „възродителния“ процес.
  Ицепките на Доган по съборите изобщо нямат за цел да стряскат електората.Те са просто мрънкане за да оправдае неща като авторитарния режим в партията, да отклони вниманието от теми като смъртта на Ахмед Емин и т.н. Точно както Бойко Борисов мрънка че премиерът му е виновен за всичко.

  ДПС ще има до тогава, докато мнозинството мисли турците за тъпи, страхливи, бедни, втора категория хора и т.н. Докато подобни неща са на дневен ред, турците ще гласуват за ДПС дори и само от инат.
  А ДПС ще изчезне (или ще се реформира значително) тогава, когато се опознаем достатъчно за да прозрем, че всички сме хора с еднакви права и еднаква стойност. Не само на думи (и на хартия), а и в разбиранията си един за друг. Тогава, когато се разбере, че всеки човек (било то и Доган) има еднакво морално право да участва в управлението на страната си.
  И точно от тази гледна точка, ДПС наистина е „балансьор“. И както и да го гледаме, ДПС наистина играе позитивна роля, защото в ролята си на дразнител поставя подобни въпроси (и аргументи) на дневен ред.
  И турците поне в някаква степен осъзнават тази роля на ДПС.
  Ето ви още една реалистична причина за това защо има ДПС и докога ще го има.

 16. И аз смятам, че всяка група хора, идентифицираща се като група със специфични проблеми, има нужда от и право на парламентарно представителство, и трябва да й бъде гарантирана възможност да избере такова представителство – освен ако не проповядва ненавист.

  Когато мои приятели се възмущават от корупционни практики от страна на етнически турци, им отговарям, че възмутителното е не това, че корумпираните са турци, а че има корупция и ги питам дали щеше да им е по-леко ако бяха изнудвани от етнически българи. Някои от тях са достатъчно дебелооки за да отговорят с „ДА!“. Това е едно от нещата, които показват, че предразсъдъците по отношение на турците в България са живи.

  Мисля и пиша за тези неща. Преди 8 години гласувах за ДПС. От няколко дни, обаче, все повече ме притеснява точно този въпрос – за страха на турците от „своите“. Да се страхуваш, не означава непременно, че си тъп. Може да означава, че имаш реални причини да се страхуваш. Мен ме интересува дали има групи от хора, които поемат сериозен риск ако не гласуват за ДПС. Ако това се случва в България, то демокрацията е сериозно застрашена за ВСИЧКИ.

  Покрай местни избори съм чувала за страховете на образовани българи, – казват, че гласуват за еди-кой си, защото ги е страх – понеже еди-кой си можел да разбере за кого за гласували. И още истории има, които не съм си позволявала да разказвам тук, може би от страх…

  Така че аз уважавам и рационалните и ирационалните страхове на хората. За вторите можеш да им отвориш очите някак. Но първите? Не можеш да кажеш на някого „Айде стига глупости. Няма страшно!“, подтиквайки го да поеме сериозен риск.

  Та това ми е важният въпрос – не дали турците гласуват от страх и дали е умно или глупаво, а дали имат истински основания да се страхуват. И ако е така, кой трябва да говори за това и кой да направи нещо.

 17. Аз лично на някои избори съм гласувал за ДПС, на други не. Никога не съм имал повод за страх.
  Познавам много турци, които откровено не гласуват против ДПС.
  На последните кметски избори в Ардино един бивш земеделски министър (и бивш кмет) почти спечели кметския пост издигнат от „новото време“.
  Лично според мен, той е далеч по-корумпиран и дебелоок от всички (други) кметове управлявали тази община. И беше изхвърлен от ДПС точно поради явна демонстрация на тези си качества.
  Не знам дали обикновени хора някога са били заплашвани от ДПС, но по време на неговата кампания се чуваха коментари, че „идвал с резачката“, че един куп народ щял да си загуби работата ако не бил гласувал за него и т.н. Доста народ си отдъхна когато спечели ДПС.
  Така, че монетата винаги има две страни. И ДПС не винаги е лошия субект.
  Освен това аз лично не виждам идея в това ДПС да си заплашват електората. Та те така или иначе процъфтяват. Защо да се показват като лошковци?
  Подозирам, че вероятно се упражнява някакъв рекет спрямо бизнеса… за да могат разни фирми да получават държавни поръчки, вероятно трябва да „си платят“.
  Но наистина, не съм чувал за тормоз над физически лица за гласуване.

 18. Не мисля, че българските турци гласуват за ДПС от страх. Или поне НЕ Е САМО от страх.

  Страхът е само половината от метода на моркова и тоягата. Морковът е по-демократичното средство, и на него се набляга. Не от любов към демокрацията, а за да се избягнат излишни проблеми.

  Разбира се, колкото по-гладен е електоратът, и колкото по-малко други храни познава, толкова по-ефективен ще е морковът. Затова електоратът системно и успешно се държи гладен (е, не чак да умре от глад, щото ако пукне, няма кой да гласува). И затова колчем се мерне на хоризонта някакъв друг зеленчук (особено пък ако е по-питателен и ако се предлага от политически опонент), незабавно между съблазнителната гледка и електората се монтират тараби, на които пише „Не се разсейвай!“ (евентуално – със звуков съпровод от леко потракване, като от небрежно държана тояга).

  Висшият пилотаж обаче, върхът на сладоледа, е да накараш електората сам да си представя моркова. Без да влизаш в разходи да показваш истински такъв. Даже ако може да си представя отвреме-навреме, че направо го хрупа, моркова. Кашпировски едно време май ги умееше тия неща. „Петдесет и седем… петдесет и шест… петдесет и пет… издишайте…“

  В момента няма нужда от Кашпировски, защото политическите ни шамани и заклинатели се усъвършенстваха неимоверно в занаята. Не само ДПС – но по отношение на собствения си електорат ДПС са безспорен фаворит за званието „Най-добър в професията“.

  А електоратът им гласува, най-общо казано, ПОРАДИ ЗАВИСИМОСТ.

  Което, според мен, е още по-гадно от това да гласуваш от страх.

 19. Е, то между зависимостта и страха има връзка. Може би трябва да се вгледаме в местните избори за да я видим отблизо. На последните общински избори служителите на цели фирми и организациия ТРЯБВАШЕ да гласуват за работодателите си и свои колеги, които на гроздове висяха в различни листи – на стари и нови формации. Във връзка с това писах текста за неофеодализма: https://lydblog.wordpress.com/2007/10/30/neofeodalizym/

  Когато си зависим, се страхуваш от различни неща – едно от тях е да не изпаднеш от зависимостта и да се налага да се спасяваш сам.

 20. Точно за рационален страх става дума, който може да бъде наречен и зависимост. Никой не се интересува от възродителни процеси. Бизнесът на юг е задължен да е част от ДПС, ако иска да съществува повече от месец… Безспорно ДПС са най-добри в професията, но пък техният електорат не държи да слуша за икономически програми и ядрена енергетика, не щото непременно е необразован, а понеже го интересува единствено оцеляването му като малцинство, нещо което не влиза в програмите на останалите партии, т.е. то влиза, но няма кой да го обясни по простата причина че никой освен ДПС не поддържа кадри говорещи съответния език. Колко забавно. Време е десните да го проумеят, щото „левите“ отдавна са в една мрежа с Доган.

 21. „Антиресно“ би казал дядо Шчукар по повод на вашити размисли, питанки и желанието ви да бъдете информирани…
  Уважаеми, отговорите на въпросите които ви терзаят бихте открили, ако си направите труда да вникнете в дълбоките нравственни устои и чисто човешки критерии на елементарната почтенност, да си признават без злоба и разочарования собстственните си ограничения и най-вече да са признателни на тези, които стават носители на техните мисли идеи и проекти за бъдещето. В този ред на мисли ви препоръчвам да прочетете интервюто на доктора на философските науки г-н Доган във в-к „Труд“ на 27 март 2004г. Ако и това ви се вижда трудно или невъзможно ще ви изцитирам пасажи от интервюто… Понеже и аз като Метин немога да не изкажа задоволството си от това, че въпреки всичко този проблем ви вълнува…

 22. Аз лично не съм фен на изхвърляния от сорта на „доктор на философските науки“. Подобни титли и ордени (ъъъ, май му дадоха и „Стара Планина“?) са по-скоро негатив в една корумпирана държава като нашата.

  Но въпреки това бих прочел въпросното интервю, ако някой подхвърли линк.

 23. Братко, да, ордени се раздават за щяло и нещяло, но доктор на определени науки се става със занания и упорит труд – препоръчвам ти и вчерашното му изказване по радио „Дарик“ – за правенето на фундаментални науки и колко това е неуместно да се твърди, че го има и у нас, за БАН и прочие… Ето част от интервюто, „Не съм месия“ което осмисля и горе казаното от мен за елементарната почтенност на нашите хора чисто сърдечно без злоба и разочарования да признават собственните си ограничения…
  г-н Доган казва: „Дори да изпълняваш някяква мисия в реалния живот, не трябва да се приемаш като месия.
  Най-трудното бе да преодолея себе си. Да приема жестокостта на държавата по време на възродитилния процес. Това ме разтърси – морално, социално и идеологически. Когато мислех, че няма сила която да ме отклони от пътя на метафизиката на духа, един морален проблем промени живота ми. Захванах се да организирам хора. Когато хората около теб са настръхнали за отмъщение, за саможертва в името на тази болка – преодолееш изкушението да не ги поведеш по този път, е голямо изпитание.
  Не съм допускал тероризъм.
  Светът неможе да бъде само добър. Ако не си осъзнал Мефистофел в себе си, не можеш да бъдеш Фауст. Ако не си осъзнал дявола в себе си, не можеш да бъдеш носител на Божието начало – да правиш добро, да създаваш любов и условия за Справедливост. Мразя дявола в себе си! защото и той не е слаб…“ казва моят приятел и Лидер. Колцина от познатите вам лидери биха били толкова лични и открити… Не е ли по-добре вместо да се питайте до кога ще го има ДПС, да си зададете въпроса, кога ще се появят Лидери от неговата класа и ерудиция.
  Турците в очите на непознатите може и да изглеждат, глупави, недодялани, необразовани и всякакви, но само за тези които немогат или неискат да ги опознаят… Понеже ако проявите интерес само от времето на шейх Бедреттин Семави,(който е пребивавал в силистренски регион) насам ще открието докстатъчно примери за хора като г-н Доган. Желая ви успех и ползотворно опознавае!

 24. Орхан,

  защо си мислиш, че не познаваме и не искаме да познаваме турците? Просто не разбираме, защо сами се вкарвате в тоя филм да гласувате за един човек, който ви манупулира и използва… Българите като цяло на мразят труците, повярвай ми!

 25. В последния ми отговор са допуснати няколко елементарни правописни грешки – понеже непроверих написаното – моля да ми простите!

 26. Допускам, че е така, повярвайте имам много близки а вече иприятели българи и то много стойностни хора, но ето тази неясна неприязън към г-н Доган и мисълта ви, че ние гласуваме за него… Ние не гласуваме за г-н Доган а за онова което ни обединява и осмисля на базата на неговата решителност и мъжество. Пак питам колцина лидери познавате, които биха били толкова ясни и открити в намеренияга си да ви съдействат!??

 27. И как това, че той ви използва ви обединява? Той ви манипулира, наистина ли не го виждаш? Вие сте равноправни граждани на тази държава и всеки един политик или партия работи за вас, независимо дали го демонстрира или не. Ако пръснете гласовете си и гласувате в целия политически спектър, ще е по-добре и вас самите. Не се маргинализирайте сами, моля ви.

 28. Bunny, аз пък съм останал с впечатлението че „обикновените“ българи си мразят турците доста сериозно. Особено тези, които не са виждали турчин през живота си.
  Обикновено когато се запозная с такива, в началото има доста негативни настроения. Неща от сорта на „не бе, аз по принцип нямам нищо против“ (което си е съвсем откровена демонстрация на обратното). В последствие, след като ме опознаят, вече няма нужда да ми казват, че „по принцип нямат нищо против“. Тогава минават на вълна „абе ти не си „баш“ турчин“. И след още доста време, след като се запознаят с мои приятели и роднини, чак тогава започват наистина „като цяло да не мразят турците“, както ти казваш.
  Така че, от подобен дебат наистина има смисъл.

  Орхан, въпреки всичко, предпочитам да гледам критично на Доган. И когато има 1 кирлива риза, аз търся още 10. Не искам да съм сляп за недостатъците на човек с неговото обществено значение. Човек от който зависи дори и моята репутация. Избягвам да посочвам плюсовете му. Все пак, мисля че всеки забелязва интелекта му и политическия му талант – няма нужда да се пъчим с това.

 29. Не знам, Метин, със сигурност знаеш най-добре как те приемат хората. Но ми е странно, че има българи, които не са виждали турчин през живота си? Визирам и български турци и граждани на Турция. М/у другото негативното отношение до огромна степен според мен се дължи и на Доган. На всички им е писнало от него. Писнало е много мека дума!

 30. Уважаема Bunny,
  предполагам, че сте дама – познавам г-н Доган още от студентските ни години, бях депутат във седмото ВНС – познавам и поддържам връзка с почти всички политици от прехода насам, ако някой някого манипулира това не е г-н Доган и скоро дори Вие ще го осъзнаете.

 31. Орхан, кое е това, което ви обединява и осмисля на базата на неговата решителност и мъжество? И кои сте вие? И дали всички тук не прехвърляме мярката на обобщаването като казваме „турците“. За мен турците не са нещо хомогенно, освен по един признак – етнически произход. Ако ще говорим за ДПС, по-разумно е да говорим за това кои са хората, които подкрепят ДПС и защо го правят. Предполагам, че избирателите на ДПС не са хомогенна маса и ми е интересно да проумея мотивите на различните групи в тях.

  Може би Орхан ще има време да отговори на горните въпроси 🙂 Ще съм наистина благодарна, защото наистина искам да знам.

 32. О, пропуснала съм няколко коментара докато напиша своя 🙂 Bunny, аз съм убедена, че българите ИМАТ предразсъдъци срещу турците. Коментар #30 на Метин е показателен. Можеш да кликнеш на етикетчето „турци“ над публикацията ми за да видиш други мои текстове. Или направо виж този: https://lydblog.wordpress.com/2008/06/05/turci-ataka/

 33. Метин, аз не се пъча – но неприемам толко повърхностно да се съотнасяте към онова, което не ви е до там познато, нейсе, както казва Чърчил „…предпочитаме Демокрацията не защото изобилства от добродетели, а защото е по добра от тоталитаризма“

 34. Спор няма, Доган се грижи за хората си много повече отколкото всеки български лидер за своите. Доколко ги превъзхожда по качества е друг въпрос, все пак трябва и желание, не само качества. Основният въпрос е – по какъв признак ви обединява и осмисля Доган или идеята която той представлява? Аз ще ви кажа – обединява ви по признака за малцинственост, нищо повече. Е, кажете ми, как ще станете мнозинство, когато се групирате в малцинство и оформяте твърдо ядро? Мислите ли, че Доган ще разреши вашият електорат да се разпредели между класическите партии, базирани на социални и икономически идеи надхвърлящи етноси и родове? Няма да разреши. Философията е хубаво нещо, но едно е да твориш на ливада, друго – в сарая си. За това става дума. Когато нашите лидери проумеят че вие трябва да участвате наравно с нас във всичко, тогава ДПС ще е минало.

 35. Не е вярно Bunny. Ако си пръснем гласовете в целия политически спектър, от нашия край няма да излезе нито един политик. Всичките ни кметове ще идват „отгоре“ – от други райони на страната. Няма да идват от местните хора. И всички ще ни експлоатират още по-жестоко.
  Както някой писа по-горе, другите партии само ще ни покажат „колко е велик лидера им“, няма да им дреме за образованието на хората от нашия край, няма да им дреме за нищо.
  Може да е всичко, но наистина има много кадърни млади хора, които са се изучили благодарение на ДПС. Разбира се, плащат си с лихвите сега, но иначе щеше да е както по комунистическо време:
  Доктора – българин от вътрешността (така казваме, защото сме пограничен район), ветеринаря – българин от вътрешността, полицая – и той така. Дори и магазинерите и бригадирите бяха така. Всеки един по-възлов пост. И в най-забитото село. Всеки е трябвало да „им снася“ – било яйца, било мляко за да получи благоволението им.
  Като си говорим за експлоатация, има и 2 и 200. И определено ДПС е изиграло огромна (позитивна) роля в това отношение. И затова трудно можеш да обясниш на избирателите на ДПС що е то експлоатация.
  Разбира се, въпросната монета има и друга страна – това е допринесло в някаква степен за това хората да научат български, да се образоват и да достигнат някакъв „комунистически“ стандарт (всяка година на море), това също не може да се отрече.

 36. Lyd, явно има повече предразсъдъци от колкото предполагам. И все пак аз съм категорична, че няма заплаха от нов Възродителен процес, както говори Доган, само с цел да обединява електората си.

  Освен това не смятам и че той прави за избирателите си повече, от другите парти. Наистина не съм.

 37. Метин,

  извинявай, но местните избори са си мажоритарни. Никой не може да ви „спусне“ кмет.

 38. Bunny, разбира се, че може. Ако ти сложат 5 кмета (нито един от селото) за които да гласуваш, какво ще се получи?

 39. По тая логика ДПС и сега ги „слага“ кметовете. Освен това селото винаги може да си издигне кандидат за кмет.

 40. Метин,,

  не е ли време да започнете да мислите не просто като хора от различен етнос, а просто като граждани? Нали целта е да има работа, сигурност, добро образование за всички. Това са неща, за които всяка партия трябва да работи, а не само ДПС и то само за „вас“. Няма „нас“ и „вас“, разбираш ли, това искам да кажа.

 41. Bunny, разбира се, че ДПС сега има властта да си сложи за кмет когото иска. Но това вече е „обикновена“ поличическа игра. С нищо неразличаваща се от това, което става в твоя град.

 42. Уважаема Lyd,
  естественно, е че турците подкрепящи ДПС не са хомогенна маса, но освен етническия признък не е зле да имате предвид и различното вероизповедание, и прочие морални нравственни устои , ако щете дори и манталитет. И ако за Вас определени критерии са ясни то боя се, че по-вечето от Вашите ясноти тук не са миродавни.
  Ако прочетете по- обстойно отговорите на Метин той в основни линии Ви е разкрил кои сме ние и каква е ролята дори на ДПС. Що се отнася до онова което ни обединява – прочетете още веднъж пасажа от интервюто на г- Доган и се надявам да си обясните.
  Простете но в момента наистина съм ангажиран и някой друг път бих бил по-подробен…

 43. Bunny, разбира се, че е време. Прочети коментарите ми по-нагоре и ще видиш, че точно затова говоря.
  Просто попитахте „кое е това което кара хората да гласуват за ДПС“. И аз ви обяснявам.
  Не знам дали е станало ясно, но аз изобщо не се изказвам много ласкаво нито за ДПС, нито за Доган.

 44. Метин, не трябва да се забравя че от комунизма реално сме пострадали всички, не само етноса ви. Дори тия облагодетелстваните, които са ходили на море, а сега дрънчат с празните тенджери по площадите. Преди въпросното безумие всички етноси са живяли заедно в хармония. Имаше един хубав филм на Иван Ничев разказващ за тези загубени времена…

 45. Lyd, аз пък си мисля, че турците до голяма степен са хомогенна маса. Поне що се отнася до политически виждания.
  Всички са либерали (тази думичка, която Доган експлоатира така добре).
  Под либерали, тук имам предвид обратното на „авторитарен режим“. Тоест – слаба държава и самоконтролиращо се общество. Което в голяма степен се случва в турските райони – поради малко по-строгия морал, обществото само контролира неща като престъпност, корупция и т.н.
  Замисли се само – каква част от българите вътрешно одобряват корупционните практики („като ти дават – взимай“). И попитай турците за същото нещо. Всички знаят, че това е грях. Всички знаят, че не бива.
  Същото се отнася за всякакъв вид престъпност.

  Ако погледнем настроенията на турците в спектъра „ляво – дясно“, да, турците наистина са дясноцентристко настроени. Самият ислям проповядва подобна ценностна система. „Търгувай, бори се за охолен живот, но помагай на бедните“. Дори има специален „религиозен“ данък (зекят), който се дава на бедните по време на един от празниците.

  Сега, аз не искам да ме разбирате погрешно. Аз не проповядвам ислям. Дори напротив, аз имам модернистичен, полу-атеистичен поглед над нещата. Просто ви обяснявам какви са нагласите на „простолюдието“ доколкото аз мога да се абстрахирам от него.

  И точно от тази гледна точка, ДПС много точно се вписва в представите на хората за политика. Ако не на практика (корупция), то поне идеологично.
  Дори ако погледнете какво става в Турция, ще видите, че там партиите не се делят на леви/десни. Не се делят на авторитарни/либерални и т.н.
  Там партиите се делят на такива, които искат да засилят религиозното и такива, които искат да засилят светското. От икономическа и социална гледна точка, всички партии там изповядват нещо, което би се възприело като „демократично“ в християнския свят. Просто защото дори и религията изповядва неща като умерен капитализъм и честна конкуренция, подобни неща дори не се поставят под въпрос. Сигурно тук ще ме опонирате с екстремни примери като Саудитска Арабия, но дори и там „под фереджетата“ има свободен пазар, капитализъм и т.н.

  Моля, не приемайте думите ми като заяждане. Не искам да се противопоставя на „вие“ и „ние“. Не искам да критикувам никого. Искам да сме партньори и да живеем щастливо в държавата ни. Да, знам, че всички са пострадали от комунизма. Да, напълно съм наясно с реалността.
  Всичко което пиша е просто анализ. Моля, гледайте на него като точно такъв.

 46. Не знам дали всички турци са либерали, но ми се струва, че като цяло, в сравнение с българите, по-лесно приемат нещата, които им се случват, не са толкова склонни да роптаят и вместо това, предпочитат да си свършат работата, която имат да вършат. Може би и затова солидна част от тях се придържа към един политически избор от години – приема гласуването като едно от нещата, които трябва да се свършат, вероятно не най-важното, добросъвестно си свършва тази работа и продължава с другите неща, които са на дневен ред.

 47. Колеги,
  естественно, не сме хомогенна маса, типичен пример са самопризнанията на Метин, да, имаго и този момент на дълбоко коренящия се в манталитета на турците да приемаме всичко на сериозно особенно това, че трябва онова което вършим да е стойностно. Бедата на вашия етност и въобще на славянския етност е, че ви е прекалено недостойно да се обедините и признаете един лидер. А у нас още от тюркоезичните времена отношението към водача и неговата неприкосновенност са свещенни. Не че те или той не биха допуснали или,че не допускат грешки, но всяко нещо с времето си и всеки узрява и осъзнава своето битие във времето. А това, че не си пасва с вашата представа за партийност и справедливост незначи, че сме манипулирани.

 48. Извинявай, Орхан,

  но ако изказването, че някои политици „имат мераци“ за нова смяна на имената в България не е манипулативно, не знам. Ти наистина ли вярваш, че има такава опасност към този момент – 21в, в държава членка в ЕС?

  Познавам хора, които предни години работеха по кампании в кърджалийско. Разказват как, ако ДПС не получи точно определения брой гласове на дадени избори, хората биват гонени от работа. За какво говорим въобще? Коя друга партия си знае с математическа точност колко гласа, че получи по места. Броя се задава от горе и това даже не се крие.

 49. Права сте, че го има и този момент на престараване от страна на наши съратници, но вие вярвате ли, че някой би заплашил брат или братовчед си без основание – естественно е че след като по някакъв критерий този почувствувал се заплашен за поста който ще му отнемат да бъде дискредитиран – никой никого не задължава с нас ли си работим заедно, не си с нас твоя воля, защо трябва да заемаш наше пространство и спечелена с общи усилия квота, ако си си променил убежденията – заповядай и се съотнеси към новата си идейност. Що се отнася до нов възродителен процес и опостността от него – г-н Доган ясно се изрази ама вие не сте го разбрали – понеже както винаги взимате или само отделни изказвания и не следите следващите или както и по-горе написах неискате да вникнете както в лексиката така и в дълбочинността на изказа. Посланието е ясно – бате Бойко се изцепи, че не е съгласен просто с метода а не с така наречения възродителен процес и добави, че дори в америка всяко новородено му се дава американсо име. Я си представете, че му дадете тази възможност, той нямали според вас да си позволи да наложи споменатото. Та в отговор на онова полупослание г-н Доган накрая каза на турски (аз ви го превеждам) „на който му стиска нека опита“ и допълни „…аз съм се родил в тази страна и я обичам, ние сме се родили в тази страна и си я обичаме и нямаме намерение да я напуснем или продадем, на който не му харесва да замине където си иска“ Ето това мъжество и този патриотизъм нас ни обединява уважаеми, а не демагогията и безпричинния вопъл на незрящите, че някой някого ограбвал, че някой някого корумпирал, манипулирал и прочие. Всеки от нас е достатъчно разумен и отговорен, е нека ако има вина правосъдието да се намеси и то ли е турско?

 50. @orhan:

  Когато попадна на нещо написано или казано от Доган, по правило го чета/слушам много внимателно. Защото на пръв поглед ми харесва – изглежда открито, естествено, логично (точно като в твоя цитат от интервюто по Дарик): въобще, именно този начин, по който лично аз бих искал да говорят всички политици от този ранг.

  Но винаги нещо ме смущава. И това нещо е ясно видимото усещане за непогрешимост, незаменимост и превъзходство, коeто през последните години започва да му личи все повече.

  Писал съм го и другаде: оценявам хората по два основни показателя.

  Първият е способността и желанието да мислят. В това отношение не мога (и не виждам причина) да отричам, че Доган е един от най-добре мислещите политици, които са се появявали у нас откакто се помня. Напротив, би ми се искало ако не всичките, то поне всички лидери да имат неговия интелектуален капацитет.

  Вторият показател е ЗА КАКВО съответният човек ИЗПОЛЗВА този си капацитет. Защото интелектът може да бъде градивен, но и едни от най-умелите престъпници в историята също са били с изключително високо IQ. Именно по този показател Доган се дъни пред мен все повече.

  Да се разберем: аз съм ГРАЖДАНИН, не ПОДАНИК.

  Не мога да имам вяра на политик, който „доброжелателно“ ми обяснва „как стоят нещата“ – с подтекста: „Щеш – не щеш, това е положението. Седни си на задника и се примири, нещата не ги решаваш ти.“

  Няма как да не изпитвам неприязън към политик, който ми говори (пък дори и само на моменти) със снизхождение, като на бавноразвиващ се. Това не може да е просто моментна „грешка на езика“ – ако го е казал веднъж, значи го мисли. Без значение колко искрено и разумно звучащи интервюта дава в останалите случаи.

  Не мога да подкрепям политик, който очевидно губи границата между откровеност и наглост. А Доган от няколко години насам прогресивно я губи.

  Единицата за наглост в БГ политика е, разбира се, 1 румен (петков). Него никой не може да го стигне. Но непосредствено сред него са още неколцина, от различни цветове, и единият от тях е Доган. Това е видимо, въпреки че напоследък тази „задача“ като че ли я е прехвърлил до голяма степен на Лютви Местан.

  Изключено е приема политик, който се опитва да ме убеди, че демокрацията е само фасада, и че ТАКА Е НОРМАЛНО да бъде: с обръчите от фирми, с купуването на гласове и т.н. Напротив, дори (за жалост) де факто да е така, искам да виждам политици, които РАБОТЯТ СРЕЩУ това. НЕ такива, които се опитват да легитимират това статукво. Демокрацията не сме я измислили ние. И Доган няма да е този, който ще я промени. Той може само да направи така, че да се замъгли разликата между прагматизъм и цинизъм – което би имало доста лоши последици ЗА ВСИЧКИ в дългосрочен план. И не бива да се допуска.

  И последно, но не по важност: не толкова аналитично настроените избиратели може и да не го осъзнават, но аз виждам ясно всичките точно пласирани хитри лафчета, с които се подбутва агресивният, пещерен национализъм, и непосредствено след това се разчовърква все още незарасналата рана на страха у турския етнос. И следя (доколкото мога) и действията, задкулисни или открити, в същата насока. Е, ТОВА ако не е манипулация, здраве му кажи. А политик, който гради успеха си върху масова манипулация, при това с най-мъчителните опасения на хората (които ужким води и закриля) според мен е престъпник. Кратко и ясно.
  ______________________________

  В обобщение: по поведението си Доган все повече ми напомня за висшите партийни функционери отпреди 89-та. Като гимназист бях попаднал на някаква лекция „пред комсомолци“ в зала „Универсиада“, където лектор беше Димитър Станишев (бащата на сегашния ни министър-председател). Говореше леко, гладко, логично, казваше неща, които би било изключено да прочетеш във вестниците; и не само това: произнасяше от трибуната истини, които иначе се споменаваха само под сурдинка. Излязох от тази лекция, чувствайки се някак странно обнадежден; с една завладяваща убеденост, че всичко е наред, че в основата на нещата има някакви добри процеси, след като член на Политбюро толкова открито говори за грешки и недостатъци в политиката на Партията-Хранителка. И че сигурно, в крайна сметка, „тези горе“ все пак знаят какво правят и водят обществото в правилна посока.

  Трябваше да минат години, за да разбера, че това всъщност е част от инструментариума за промиване на мозъци. Но сега усещам промиването на мозъци от километри. И от Доган ми лъха точно на такова.

  Пък който иска да го смята за месия и благодетел, негова работа.

  Лошото е, че с насажданите от него стереотипи и разбирания Доган фактически минира допълнително пътя на България към истинска демокрация. В името на някакви днешни цели залага опасности и капани, за чието преодоляване ще трябва да изразходваме доста енергия в бъдеще. Вместо да строим държавата си.

  Ако действително се познавате с Доган, прати му това да го прочете, ако обичаш. За един политик е полезно да знае как изглежда отстрани – а той като че ли е престанал да се интересува от това, и там му е сериозната грешка.
  ______________________________

  P.S. Не знам някой друг ще се съгласи с мен, но лично аз се дразня много от това доганово „колеги“, с което се обръща към журналистите. Те не са му никакви колеги, и не могат да бъдат. Както и тук не сме си колеги, а просто няколко души, които обменят мисли, без да имат нищо общо един с друг. Може би това е общоприето обръщение на семинарите на ДПС, не знам. Но, при все че се радвам на включването и на двете страни в тази дискусия (Метин, Орхан – благодаря, наистина), това обръщение не ми звучи на място.

 51. Името ми е Орхан Мемиш и не виждам причин да се срамувам от него не е зле и Вие да си го изпишете – да прав сте прекалено шаблонно е това колеги и непростимо от моя страна да Ви го натрапвам, простете. Да ние освен състуденти сме и съратници в известен смисъл съорганизатори на ДПС. При възможност обещавам Ви ще му предам посланието Ви. Но е добре и вие да проявите малко повече усилие и проучите същността на посланията му. Да прав сте и за това, че понякога посланията му са повече от поучителни, ама като няма кой друг и като няма достатъчно ангажирани лидери да поемат, както отговорността така и яснотата на своите послания логично е човек да си погъделичка самочувствието. Уважаеми, уверявам Ви и в скоро време и Вие ще се убедите, че няма по-умерен националист и родолюбец в истинския смисъл от г-н Доган. Може да Ви прозвучи неестественно и прекалено но той е единственния от сегашните, който не би продал родината си, нито на Турция, нито на Русия, нито пък на Америка – за това онзи ден по „Дарик“ говори за европейските приоритети и че ако попитате трима български политици за тия приоритети, че ще получите три различни отговора, не от нас и не от Доган трябва да се боите – никога не сме били и няма да си позволим сепаратизъм не сме търсили и не търсим компенсации – просто се съобразяваме с политическите реалности и конюнктура

 52. „Power tends to corrupt; Absolute power corrupts absolutely. This unalterable rule applies both to man and god“
  Приблизителен превод: „Властта разваля (корумпира). Абсолютната власт разваля абсолютно. Тази аксиома важи както за човека, така и за Бог.“
  Тези думи на Lord Acton в едно писмо до някакъв свещеник, особено много ми харесват.

  Казвам го в контекста на този разговор за да ви обясня какво ми е мнението за Доган. Това имах предвид когато казах: „предпочитам да гледам критично на Доган. И когато има 1 кирлива риза, аз търся още 10.“ Защото вярвам, че е мой граждански дълг да правя точно това.
  Защото политиците ни ще се научат да работят за нас тогава, когато ги принудим да го правят. За целта не е нужно да се ги сменяме като носни кърпички. Всеки топнал си пръстите в меда е изкушен да ги оближе. Всичко зависи от това „колко е голяма тоягата“ на народа. И както добре знаете, мечката играе според нея.

  И от тази гледна точка, разликата между Доган и Станишев е само в електората. В едно идеално общество, нямаше да има проблем, че единият е турчин. Фактът обаче, че в момента има проблем поради този факт, ясно обуславя нуждата от политическо представителство за българските турци.
  Поради една или друга причина, това в случая е партията на Ахмед Доган. Аз нямам проблеми с това нещо. Виждам и позитивите и негативите. И моето лично мнение е, че позитивите (поне малко) преобладават.

  Това, което трябва да направим всички заедно, е да си накараме политиците да работят за народа. Независимо от етнос, религия или някакъв друг признак.

  Няма нужда да човъркаме и да търсим изкуствени причини поради които електората гласува за ДПС. Ако на някой му е интересно, нека отиде и попита на 4 очи някой турчин въпрос от сорта на: „Как мислиш, през последните 20 години ДПС изигра по-скоро негативна, или по-скоро позитивна роля за турския етнос в България?“
  Това което ще ви отговорят няма да е от страх. Ще е съвсем откровена истина. И се съмнявам ако намерите много хора, които да ви кажат, че ДПС е изиграло по-скоро негативна роля.

  Идете и попитайте хората за БСП, СДС, НДСВ и сравнявайте.

  Мисля си, ще ви стане достатъчно ясно защо наричат Ахмед Доган „най-успешния“ политик. И защо ДПС процъфтява.
  Да, истината е, че ДПС нито веднъж не се изложи пред електората си толкова зле, колкото се изложиха всички други партии. Тоест, ДПС си върши работата в някаква степен. Поне това, което се приема за „приоритет“ на ДПС. Под една или друга форма, има представителство на малцинствата в управлението. Под една или друга форма, има „елит“ с малцинствен произход. Има лекари, адвокати, полицаи, мениджъри.
  Турският етнос е поне в някаква степен равнопоставен. Сравнете го с положението преди 89-та година и ще видите разликата.
  Това ако не е успех, не знам кое би било успех.
  Разбира се, съвсем друг е въпросът, че не цялата заслуга за това нещо е на ДПС, но това не им пречи да се гордеят.
  И да, знам че въпросният „елит“ е корумпиран и има множество недостатъци. Но те не са по-различни от недостатъците на „българския“ елит.

  Просто трябва да си свършим работата като граждани и да ги накараме и те да си свършат работата за да станем наистина просперираща нация.

 53. Да, братко прав си – и това ще стане – та ние се учим в ход, никой от нас не беше политик, просто реалностите ни го наложиха

 54. Не искам това да прозвучи като критика, но не ми харесва обръщението „братко“. Защото поне моята нагласа е такава, че колкото съм ти брат аз, толкова са ти братя и сестри всички хора на тази планета.

  Изолирането на турския етнос не е само еднопосочно – от страна на българите. Изолирането е двупосочно. Голяма част от турците се опитват да се разграничат от българите понякога.
  И аз всячески се боря против това.

  Всички сме хора. Всички сме еднакво хора. С еднакви права и еднаква стойност като хора.

 55. @orhan:

  За името – аз също нямам причини да се срамувам от името си, точно напротив: градя авторитета си от доста години вече и той е такъв, какъвто искам да бъде. Но няма да го напиша по две причини: първо, защото то тук не е от значение, и второ – защото смятам, че анонимността е съществена характеристика на онлайн общуването, и трябва да остане такава. Накратко какво мисля по въпроса може да се види в профила ми http://www.blogger.com/profile/15609228874147165784 , а по-подробно – тук http://marfiland.blogspot.com/2008/03/blog-post_8675.html (търси с Ctrl+F „Зелен Бетон“). Но това е отделна тема.

  Много се надявам наистина да се убедя, че Доган е умерен националист и родолюбец. Всъщност аз доста време го смятах за такъв, но напоследък поведението му ми дава твърде много поводи силно да се съмнявам в това. Дано аз да съм в грешка.

  За боязънта: не се боя, просто ми е неприятно (да не кажа – гадно). Както винаги ми е неприятно, когато (сам или заедно с други) имам далеч по-важна и належаща работа, а трябва да се занимавам с глупости, защото на някого му скимнало да си разиграва коня както си иска.

  А действително важната работа е, както пише Метин:

  „И когато има 1 кирлива риза, аз търся още 10.” Защото вярвам, че е мой граждански дълг да правя точно това.
  Защото политиците ни ще се научат да работят за нас тогава, когато ги принудим да го правят. За целта не е нужно да се ги сменяме като носни кърпички. Всеки топнал си пръстите в меда е изкушен да ги оближе. Всичко зависи от това “колко е голяма тоягата” на народа. И както добре знаете, мечката играе според нея.“

  „Това, което трябва да направим всички заедно, е да си накараме политиците да работят за народа. Независимо от етнос, религия или някакъв друг признак.“

  „Просто трябва да си свършим работата като граждани и да ги накараме и те да си свършат работата за да станем наистина просперираща нация.“

  Виж, под това всичкото се подписвам не с две, а с четири ръце. Без възражение към нито една дума. И не само не ме притеснява, че го е написал човек, носещ турско име, а точно обратното: с още по-голямо удоволствие ще се подпиша. Защото това означава, че пропастта между нас е измислена. И че, когато седнем да МИСЛИМ (със СОБСТВЕНИТЕ си глави), ние неминуемо ще се окажем съюзници, а не противници. Както и трябва да бъде.

  Благодаря ти, Метине! Точно такова потвърждение се надявах да открия в някоя от тези дискусии.

 56. Абсолютно вярно, че ако Доган не беше турчин проблем нямаше да има. Това е първият факт който се набива в стереотипните очи. И това е проблем, да, но реално Доган не прави нищо за решението му, напротив, той изважда на бял свят призрака на възродителния процес, след което пъчи гърди и приканва ентусиастите да опитат да го повторят. Вече казах, че той може да даде пример за подражение на голяма част от бг лидерите които не чувстват връзка с избирателите си, факт. Това е към положителните му качества. Но само толкова. Метин каза че разликата със Станишев е само в електората – съгласен съм, но ако приемем че Станишев е най-ниската и низка форма на живот възможна на политическата сцена, то доколко това сравнение помага на Доган? И двамата прилагат добре изпитана, но архаична форма на управление, в която този на върха е лъв, както сам Доган се изрази, т.е имаме хранителна пирамида, а надолу съответно са тревопасните. Докато всички им се подчиняват наградите са усмивки и философия. Посмееш ли обаче да изразиш критика или съмнение в поетата посока просто биваш оглозгван и изчезваш от слънчевия свят, изпадаш от командната верига и забравяш за всички благини от управлението. Работеща схема, но вече не е много модерна. Сравнете с Обама и неговата визия за бъдещето…

  Още нещо – Доган беше този който събори от власт първото демократично правителство в страната (с което първоначално се беше съюзил), което всъщност беше внедрило част от малцинствата в редиците си, например кандидатът от моя район беше циганин, макар в квартала да живеят не повече от стотина роми. Такива неща не вълнуват Доган защото той е опортюнистичен организъм, който единствено се движи в посоката на плячката. Също както и Царю който загърби цялата си история и се съюзи с мъчителите си! С каква цел, мисля на всички е ясно. И за момент не му е хрумвало на Доган да извади на бял свят имената на палачите от възродителния процес. Нормално – няма как да стане докато играе в един отбор с тях. Това ли наричате загриженост за етноса? Да ги нахрани, да ги приспи, пък те вярата си я носят в сърцата…

 57. Прав е Орхан, когато казва, че на моменти гледате прекалено повърхностно на нещата.

  Седим тук и ви обясняваме подробно каква е реалната полза от ДПС, а вие след това идвате и ни казвате „Доган не прави нищо за решението на проблема със стереотипите“.
  Ето какво прави Доган: Сега в България има едно достатъчно силно и уверено в себе си турско малцинство. Малцинство, което започва да се чувства наистина равноправно и равнопоставено. Дори и само заради това, че и „нашите мафиоти ги бива“ (с извинение – и нашите екскременти миришат достатъчно силно). Малцинство, което е готово да загърби историческите глупости и да работи заедно с другите обществени групи за благото на страната.

  Разбира се, всичко което ще последва от тук нататък е чиста проба спекулация, защото никой не би могъл да знае как би се развил светът при други обстоятелства, но някак си ми се струва, че ако не беше ДПС, сега на никого нямаше да му дреме дали има стереотипи по отношение на турците, нито дали турците изобщо съществуват. Евентуално най-много някой щеше да разказва расистки вицове, както по времето на комунизма. Нищо повече.

  Да, понякога наистина трябва да бръкнеш в раната. Това прави Доган.

  И пак, за пореден път ще отбележа – Да, „ние“ наистина гледаме не по-малко критично от вас на ДПС и на Доган.

  И накрая, нещо което ми направи впечатление от коментара на Орхан. И аз също искам да го подчертая. Никога, абсолютно никога не съм чувал някой дори да фантазира за сепаратизъм. 99% от българските турци са про-европейски настроени. И да, ние наистина искаме силна България в Европейския съюз. И да, ние наистина мислим за България, като за „нашата държава“. И ако ДПС не беше „обединило“ до такава степен настроенията сред българските турци, нямам идея какви „течения“ биха си проправили път сред „нас“. Може да звучи изтъркано когато се каже, че ДПС „гарантира етническия мир“, но когато „събера 2 и 2“ не мога да отрека това твърдение.

 58. Моля да ми простите за отсъствието, но аз съм ангажиран с това и да бъда полезен. Чистосърдечно ви благодаря, че прозирайки своите истини и силното ви желание да наложите Справедливост.
  Приятели, братя, съмишленници, свободомислищи хора или просто както ви харесва. Явно ви се иска да се занимавате и с политика…
  Разбира се, че имате право да критикувате и да не харесвате онова, което ви се струва ненормално, но нека ви припомня ЛИДЕРСТВОТО И ХАРИЗМАТИЧНОСТТА НЕ СЕ СПОДЕЛЯТ – НЕ СЕ ДЕЛЯТ. Така, че или си изберете някоя партия и опитайте да прокарате идеите, намеренията и справедливите ви искания, за да разберете колко не е лесно да убедите дори и най-близките си. Или приемете реалностите и по-скоро помагайте – критикувайки давайте и идеи, съвети, а не само голо отричане да не казвам низгвергване. Мислители, че ние не си знаем кусурите, но за 20 години анджа това можахме. А вие, а вашите лидери, вашите партии…?
  Иначе явно освен начетени сте и стойностни хора, но се опитайте да бъдете и обектини. Не искам и невиждам смисъл да ви изтъквам предимствата на ДПС – Метин го презентира доста сполучливо и достойно, особенно като страничен човек.
  Ще ви кажа сомо, че се огледайте и вижте как вече ваши събратя активно работят с нас – стават депутати, министри от нашата квота – нашите врати са отворени. ЗАПОВЯДАЙТЕ! Опознайте ни и от вътре и тогава отново си кажете тежката дума. А това, че десните си изпросиха да ги поставим на мястото им потърсете истината сред тях – аз бях там познавам и Филип и Иван, немога да отмина и шут’аджията Марков много по-добре от вас, опитайте се да ги опознаете и вие тогава може и да ни разберете…

 59. @orhan:

  В написаното от Метин видях приликите в начина на мислене. В написаното от теб обаче виждам разликите.

  Скоба: говоря на „ти“ не от неуважение, а защото смятам, че Интернет е място за неформални комуникации – и винаги съм бил именно „за“ този стил на общуване. Това въобще не значи липса на уважение, разбира се. То си личи не по обръщението, а по това, което се казва.
  __________________________________

  Та за разликите:

  > Явно ви се иска да се занимавате и с политика…

  Не. Според мен не е наша работа да се занимаваме с политика. За това си има политици. Наша работа (и задължение!) обаче е да бъдем осведомени със ставащото в политическата сфера и да изразяваме ясно мнението си за него. Само тогава можем да се наречем граждани.

  > Разбира се, че имате право да критикувате и да не харесвате онова, което ви се струва ненормално,

  Това се подразбира.

  > но нека ви припомня ЛИДЕРСТВОТО И ХАРИЗМАТИЧНОСТТА НЕ СЕ СПОДЕЛЯТ – НЕ СЕ ДЕЛЯТ.

  Политикът е човек, който се е хванал да работи за мен, гражданина. Лидерските му способности са добре дошли не за друго, а защото ми вършат работа НА МЕН. Защото политикът-лидер е ЕФЕКТИВЕН.

  Що се отнася до харизматичността, това е качество, което улеснява самия политик. Един харизматичен политик по-лесно обяснява на хората какво и защо възнамерява да прави. Но за мен е по-важното да ми върши работа, харизмата си е негов технологичен въпрос. Аз не си търся месия, пророк или един-единствен източник на истина, за да го зяпна в устата и да го заобичам; търся хора, които – ЗАЕДНО – да управляват държавата така, че на мен, гражданина, да ми е сигурно и удобно да живея в нея. Нищо повече.

  Ако си търся духовен водач, морален идеал, философски ментор или пример за подражание, няма да го търся сред политиците. За това си има други категории хора, които се отличават с необходимите качества.

  > Така, че или си изберете някоя партия и опитайте да прокарате идеите, намеренията и справедливите ви искания,

  Ето това е основната грешка на цялото общество у нас: поставянето на знак за равенство между „политическо“ и „партийно“.

  НЯМА такъв знак за равенство. Аз, като гражданин, съм достатъчно легитимен (политически), за да имам правото да изказвам мнение и то да бъде зачитано. За целта не ми е необходима нито партийна книжка, нито партиен опекун. Аз казвам какво искам. Политиците ме слушат (длъжни са) – и който от тях прецени, че може да реши проблема ми, го заявява. Ако му се доверя, му давам подкрепата си. Това е принципът.

  „Политическо“ е всичко, което се отнася до управлението на обществото; „партийно“ е само това, което касае функционирането на партийните структури.

  Партиите са 100% политически феномен; политиката обаче НЕ Е 100% партиен прерогатив. Защото – при демокрацията поне – съществува и факторът, наречен ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО.

  И още една грешка (по-скоро, неприятно наслоение от миналото): „партийно“ въобще не значи „идеологическо“. Времето на идеологическите партии, които претендираха да градят цялостна структура на обществото по някакъв свой абсолютен модел, и които имаха манифести неподлежащи на промяна като библии, вече е в миналото. Днес партиите са (и би следвало да бъдат) едни от политическите инструменти на обществото. Нищо повече и нищо по-малко.

  Да си политически активен или политически легитимен НЕ значи да имаш партиен цвят. А да си привърженик или член на някоя партия НЕ значи да я смяташ за винаги права и източник на някаква абсолютна истина.

  Още по-недопустимо е това да важи за политическа личност, каквато и да е тя. На обратното едно време му казваха „култ към личността“ – а това е феномен от един отминал период, който много се надявам да не се завръща.

  Участието в политическия живот НЕ Е въпрос на ВЯРА, а въпрос на МИСЛЕНЕ. Още по-точно: въпрос на КРИТИЧНО мислене. Вярата да я оставим за религиите. При тях става дума за други неща и техните функции са други.
  _________________________________

  Що се отнася до чисто пропагандната част от постинга ти: смятам я за тревожен знак. Много ми прилича на една друга пропаганда, която ме е заливала доста години. Прилича ми и на неща, които съм чувал от привърженици на нароилите се напоследък секти. Същалявам ако ти звучи неприятно, но точно такива са асоциациите ми – и съм длъжен да го кажа.

  Ти очевидно си мислещ човек. Би следвало да ти е ясно, че една такава дискусия не е място за подобни призиви. Най-малкото защото хора, дискутиращи по такъв начин, ако решат да се присъединят към една или друга политическа формация, няма да имат нито притеснения да го направят, нито нужда от специална покана за това.
  _________________________________

  Та ведно с приликите, добре е да се очертават и разликите. Защото неминуемо ги има.

  И то – забележи! – въобще не става въпрос за разлики от етнически характер. Говоря за разлики в принципните виждания за основни неща. Всичко горенаписано е призмата, през която гледам както ДПС и Ахмед Доган, така и всички останали партии и политици. Без разлика. Включително и тези, които смятам за най-близки до собствените ми политически убеждения.

 60. Харесва ми че Орхан говори искрено и нябляга над същността на нещата. И друг път съм забелязвал такъв тип поведение в ДПС, което принципно ги отличава от сегашните им коалиционни партньори. Ситуацията у нас е такава, че засега Доган е най-доброто което бг турците са извадили на бял свят. Политиката е изкуство на компромиса и се изисква голямо усилие да балансираш между милион и едно желания, трябва да говориш езика на хората и то достатъчно ясно и страстно. Няма как едно потиснато и обезверено малцинство да изплува без помощта на силен и харизматичен лидер, а Доган е точно такъв и едва ли някой тук ще го оспори, както и че от дъното на блатото не можеш да излъчиш неземен лидер като Обама. Какъвто и да лидерът обаче, политиката до голяма степен е въпрос на вяра, защото не много хора могат да мислят и защото тъй или иначе няма как с мислене да прецениш какво ще свърши представителят ти в елита. За всички е видно че Доган свърши добра работа по приобщаване на турския етнос към българската цивилизация, доколкото изобщо я има в момента. Въпросът е докога ще продължава този процес. ДПС изнервя хората защото фактически е част от всяка власт от 89-а до ден днешен. Те реално никога не са били в опозиция. И няма как да бъдат докато не дефинират партията си извън рамките на малцинствените интереси. Едно е сигурно – малцинства винаги ще има. ДПС може да играе тази карта вечно и винаги ще бъде балансьора, от който никой няма нужда, но с който всички трябва да се съобразяват. Добър ход от страна на партията е да отвори вратите за всички, но засега, поради структурата и няма как да участват свободолюбиви хора. А това че българи участват в ДПС звучи добре, но като вземем предвид липсващите ценности в нашето общество не е трудно да се досетим какво ги води там. Можем да дадем за пример йордан цонев, един политически труп, без всякакви идеали и белязан за рециклиране, който сега използвате като оръжие…

  Не знам какво пише в Корана, но ако бог беше решил хората да сме вечни, било то и на някакъв пост, нямаше да ни направи смъртни. Смяната е хубаво нещо, пречиства от застояла и самозабравила се материя… Ако Метин говори добре и уверено пред хора, ако успява да комуникира послания до масите, ще го вземете ли за нов лидер в партията, без да се налага да прекрачи трупа на Доган? Малко ме съмнява.

 61. Благодаря! За посланията, своеобразните ви анализи и желанието да се изразите – разбира се, че не ми е проблем обращението но аз ако сте забелязали не персонифицирам и не искам да влизам в диалог с вас, просто искам да ви представя същността и исконността на нещата – простете, че не сега ще ви отговоря, понеже се налага да отида на заседание, просто си бях проверил пощата и видях мненията ви. Обещавам ще ви отговоря и за това, че не сте ме разбрали – аз не призовавам и ние нямаме нужда от това, само изтъквам, че няма причина да не дойдете за да ни опознаете, ще ви отговоря и за лидерството и за Метин, и за Данчо, но засега ме извинете. Може би късно вечерта може утре – при първа възможност ще ви отговоря – „антиресни“ сте ми. Хубаво е че има мислещи хора, ама както и по-горе се изразих моето намерение не е да споря с вас или да ви убеждавам, а да се опитам да ви дам възможност да преоткриете обективността и истината за нас, за да си отговорите сами до кога ще го има ДПС. До скоро!

 62. @Метин, Орхан:

  Момчета, я кажете (ако имате информация от първа ръка) какъв точно е случаят с тия от ТВ СКАТ, дето били бити на митинг на ДПС в Асеновград? Че на скатаджиите много им нямам вяра, а пък другите медии повтарят като папагали каквото им се подхвърли. Освен това в началото на май пак имаше някакви обвинения за оператори на СКАТ бити от НСО-охраната на Доган, които доста бързо затихнаха, не знам защо.

  Та се чудя доколко има истина или пак е някакъв фишек, и ако е истина, кой и как е предизвикал конфликта. И ми се ще да чуя и друга гледна точка. Предполагам, че ще бъде интересно и на останалите, които следят тази тема (все още) 🙂
  _________________________

  P.S. Извинения за страничния въпрос тук, но не се сещам къде другаде мога да го задам.

 63. И да са ги били, малко им е. Ясно е откъде е дошъл конфликта и кой търси такива ефекти изобщо. С действията си Атака единствено усилват влиянието на ДПС и отклоняват овчите гласове в неправилна посока.

  На Орхан искам да кажа – диалог между нас не е възможен защото излъчваме на различни честоти. Същността и изконността на нещата ви ми е пределно ясна, признавам силата ви, ясно ми е колко се разминават реални действия с празни приказки, но нямам нужда да ви опознавам защото не ви смятам за непознати. Също така лесно можете да лепнете петното на порока на всеки доближил ви – това е опасно и предпочитам да ви гледам от разстояние. Факт е, че много от българите трябва да ви опознаят малко по-добре, за да няма повече недоразумения като Атака, но след това трябва да послушат хора като нас тук и да ви опознаят още по-добре, за да знаят с кой наистина си имат работа, нали така Орхан, или може би да те наричам агент Етиен? Имаме ли шанс да преоткрием обективността и истината за вас, агентурната мрежа тренирала до съвършенство изкуството на мъглата? Както виждаш в моите очи не става дума за разделение между турци и българи, става дума за хора с достойнство и хора без. Аз ти казах докога ще го има ДПС – докато гражданите на републиката ни започнат масово да гласуват, да участват дейно в изграждането на държавата ни и когато надраснат тия низки страсти които се развихрят в условия на хаос и от които печелят хора без ценности (печелят именно ценности за да запълнят празнината), в това число и когато интегрират всички етноси в редиците на истинските партии. Къде е ключът към промяната? В технологиите – сега вече и нормалните хора си имат мрежа – и това е Интернет. Сега сме силни, сега чуваме гласа си и истинският лидер вече не е човекът Хикс с аурата на месия, знаещ единствен правилния път, а Идеята, познанието-сила, както го дефинира Фуко, конструкцията която е над всички нас и за която всички заедно работим, това е лидерът на бъдещето. И срещу тази сила вие сте безсилни. Естествено, в близко бъдеще винаги ще трябва човек начело, но той ще бъде друг тип лидер, ще бъде силен без да бъде демагог… Но да не се отплесваме във философия. Може би не днес, не утре, но съвсем скоро, времето ви е преброено, бъдещето ви е остаряло. Казано като съвет – живейте максимално днес, защото утре ще сте история, вие и наследството ви. Комунистите се държат като партизани в момента и се окопават, разделят пари, пробиват дупки в кораба и приготвят спасителните пояси. Какво прави ДПС не знам, виждам само опити за консолидация базирани на етно-напрежение. Това няма бъдеще.

  Както е видно и аз просто опитвам да дам възможност на хората да преоткрият истината за себе си. 🙂

 64. Ами ако потърсим отговор във физиката – времето ще забърза ход когато отслабим гравитацията на Доган и Ко 🙂

 65. Съжалявам! Не бях на този митинг и незнам какво се е случило. Уважаеми neuromantic, твърдиш, че не сме ти непознати и че те терзае умението ни да владеем и „изкуството но мъглата“ боя се, че зле си ни опознал, но нейсе. Не е зле щом си чул прочел или си в системата, и знаеш за „Етиен“, да провериш, прочетеш и разбереш, и обективната истина за мен. В действащатата комисия по така наречените досиета би могъл да провериш и убедиш, че съм работил и работя за България, за просперитета и целостта на която съм загубил по-големия си брат, подлаган съм на дедектора на лъжата, и че нямам причина да се срамувам или чувствам отговорен за натвореното от други. И както сам знаеш това е една отделна и сама по себе си много комплицирана тема …
  Та да си дойда на думата и да изпълня обещанието, да отговоря и на предишните въпроси.
  Питаш дали бихме приели Метин за наш лидер, уважаеми, Лидерството, както вероятно знаеш е сложен и труден процес и за това всички политически дейци, включително и водачите на партии са политически лидери. А Лидер е само онзи, който има ясна Програма и се бори за нейното изпълнение. Така, че ако уважаемия Метин притежава гореупоменатите критетии и не се бои както казваш „да му лепнем петното на порока след като дори ни доближи“ … Още по-вече, че Лидерът както знаете трябва също да е наясно, че само идейните убеждения са носители на човешкия прогрес. Че те играят главна роля при селекцията на лидерите, които трябва да притежават ценностната система, ОТРАЗЯВАЩА ОСНОВНИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ НА СВОЯ НАРОД, и да имат и изградени управленски качества. Този който се цани за Лидер трябва да осъзнае, че неможе да се наложи на обществото, ако преди това не го признае елитът… Не е зле да имате предвид тези наглед клиширани но безспорни критерии, за да може даден човек да го приемем за лидер.
  Още по-вече както знаете, много често недоволството срещу етническите партии произтича не от чувството за справедливост, а от обикновенна политическа завист. Ако проблемът на САЩ и на Обама е в хармонията на на институциите, то проблемът на ЕС е в координацията на националните и етническите възгледи уважаеми. Поради което правенето на политика в рамките на европейското обединение ще означава все по-вече БАЛАНС НА ИНТЕРЕСИ в интерес на общата Сигурност. Не е зле да потърсите отговора на вашия въпрос именно тук. Защото модерното политическо мислене вече не работи само в контекста на толерантността. Става дума за пресметливост и обикновен здрав разум – вчерашния враг е утрешен съюзник. Така, че уважаеми, както виждате политиката е…

 66. Сигурност vs Свобода 😉

  Лидерите се издигат отдолу или са ръкополагат отгоре?

 67. Уважаема Lyd – да, това за издигането отдолу е вярно, но тва за ръкополагането наистина ли го вярвате!? Е ли е възможно и сега, при тази конфигурация?

 68. Как да разбирам това, Орхан:

  „Този който се цани за Лидер трябва да осъзнае, че неможе да се наложи на обществото, ако преди това не го признае елитът…“

 69. Буквално. Без да асоциирате и съотнасяте към ръкополагането. Опитайте да си създадете днес партия – без да са ви признали в обществото в елита.

 70. 1. Доган за 20 г. създаде силна партия с военни порядки и подчинение
  2. Същото се отнася и за електората им – създаде организиран и подчинен електорат – целия бит и икономика на този електорат се ръководят от ДПС – на всеки е определено до къде може да стигне в бизнеса, какво да произвежда и къде да го продава.
  Горното е следствие на мюсюлманската религия – изискваща подчинение към по големия/старшия/богатия.

  Костов имаше абсолютно мнозинство в парламента и можеше да забрани ДПС – но не го направи, щото не му дадоха

  Зад ДПС стоеше и стои Турция с парите си и армията си
  Зад ДПС стоеше и стои САЩ с тяхната политика за контрол на целия свят.
  Целта на цялата тази история е че ДПС е част плана на САЩ да създат мюсюлмански полумесец в югоизточна Европа: Албания-Косово – Македония – България – Турция – за контрол на региона

 71. @orhan:

  Разбирам прагматизма, уважавам го (аз самият съм много повече прагматик, отколкото нещо друго) и си давам сметка, че в политиката без здрав прагматизъм не можеш да постигнеш нищо. И то не само като „успех“ (както и да се разбира това), а и като полезност.

  Има обаче една граница – между прагматизъм и ЦИНИЗЪМ – която у нас, за жалост, вече тотално е премината.

  И не само това, а откровеният цинизъм започва да се налага като едва ли не задължителна и неотменна характеристика на каквото и да е участие в политиката. Това е (според мен) изключително вредно и е крайно време да започне обратният процес. И то масиран обратен процес. Иначе не само че реална демокрация е невъзможна, а и нещата завиват отново към тоталитарна власт, независимо под каква маска. А това по никакъв начин не бива да се допуска.
  ______________________

  „Завиването“ от прагматизъм към цинизъм е характерно не само за Доган, а за цялата политическа прослойка. Но като че ли най-често именно Доган е този, който се опитва да ЛЕГИТИМИРА цинизма и да го направи да изглежда безалтернативен. Именно затова имам сериозни предубеждения към всичко, което прави (колкото и разумно да изглежда то на моменти), и гледам под лупа поведението му.

  Не знам дали самият той осъзнава, че демонстрираната от него обща философия дискредитира дори и реалните му постижения като политик. И че всичко това е бумеранг, който в някой момент ще се върне – и бившият самодоволен говорител на статуквото ще бъде сочен с пръст като учебников пример как НЕ БИВА да се прави политика.

  Но не ме касае толкова той самият. Не му съчувствам ни най-малко. Тревожа се за последствията от неговото политическо поведение върху обществото като цяло.

 72. еба ти дрънканиците дето ги пишете тук – и с какво себелюбие и величие за „myself“

 73. Интересен поглед на Орхан за бъдещето на ЕС. Баланс на интереси в рамките на мултиетническо мнозинство. Вероятно това наистина е бъдещето ни, предвид засилващото се влияние от юг, а ДПС разбира се са добре запознати с тенденциите в европейската политика. Така и така сме тръгнали натам, защо за начало не започнем с преименуване на партията? Например Европейска партия за интереси и свободи. Нещо ми подсказва че Евробалканска ще прилегне повече на местните вкусове. Нека забравим напълно неправното минало и сменим името, защото по-голяма рамка – повече избиратели. С такъв доказан лъв като лидера начело сигурно далеч ще стигнем. И друг път съм си мислил за евентуалния край на класическите държавни граници, които ще бъдат изместени от границите на партийно-фирмени интереси, като ударението, разбира се, е на фирмената част. Доган многократно се постара да ни въведе в неизбежната реалност…
  Все пак аз предпочитам дисхармонията на институции пред фирмената такава. И модерният лидер трябва да носи ценностната система не само на своя народ, но и на всички останали народи, защото всички имаме общи корени. И да, трябва да бъде признат от елитите, въпросът обаче е от кои точно елити. Аз имам проблем с по-голямата (и значително по-богата) част от нашенските елити. Моят род никога не е правил опити да се съюзява с вчерашните врагове издигнали се рязко чрез пладнешки обир, за да си върне загубеното, явно сме счели че няма нужда от краткосрочни победи с цената на изгубена идентичност. Рано или късно всичко се подрежда. В развитите общества значение имат не само парите, но и техният произход – неслучайно Хилъри Клинтън върна пари дарени за сенаторската и кампания от най-големия за времето си наш магнат Илия Павлов. Наистина, има неща по-важни от парите. Колко леки жени могат да запълнят празнината от подменената памет? Стигнахме и до баш клишетата, но както сам Орхан спомена говорим също и за безспорни критерии. Дотук играта върви предвидимо, остава ни само да разберем какъв ще е трендът на акциите на ДПС след поредната оценка на наблюдателите. Успех!

 74. Много хора гласуват за ДПС заради религия или етническа принадлежност. Точно затова партии като ДПС за забранени от Конституцията ни. Проблемът не е в туржите и циганите, които гласуват за ДПС, проблемът е в тази „партия“.
  Вижте на сайта ми как по незаконен начин не без помощта на БСП се дава възможност на ДПС да участва в управлението ни:

  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/dps.php

 75. Полседните два мандата мафията, наречена ДПС използва окрадените пари от еврофондовете, както и властта си по места да изнудва хората да гласуват за нея.
  Това е трудно за доказване, но незаконната същност на ДПС поне е явна:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/turci.php

  Има много материали – който се интересува ще види как ДПС погазва законите ни…
  Още няколко филмчета:
  http://www.vbox7.com/play:3d20169c
  http://www.vbox7.com/play:648c9c65
  http://www.vbox7.com/play:12b8b8b7

 76. Напротив, никак не ми се ще. Не ми се ще да има въобще поводи за такива дискусии. Неприятно е.

  Но докато има поводи, ще има и дискусии, в това можеш да бъдеш сигурен. И тъй като на тези избори този точно повод (имам предвид Доган и формираното по негов модел ДПС) положително няма да изчезне, то след изборите няма начин да не продължим.

  Всъщност, проблемът е в това, че действителната дискусия по проблема „Доган“ едва сега започва. Ако беше започнала по-отрано, може би вече щяхме да сме към приключване.

 77. Здравейте, помислете защо турците гласуват за дпс? -а нима са нямали друга „етническа“ партия като алтернатива?Имаха, но те продължават да гласуват за дпс. Това е в резултат на дългогодишна сериозна, целенасочена и организирана работа на партията с избирателите си.Не се питайте защо турчина гласува за дпс не ви ли е по интересно защо и някои българи гласуват за тази партия.

 78. При Тодор Живков избирателната активност беше по правило над 95% (въпреки че по закон гласуването не беше задължително). И практически всички гласове бяха все „за“ БКП. И всичко това – в продължение на десетилетия наред.

  Твърде много хора искрено вярваха, че „гласувайки“ по този начин, дават личния си принос за светлото бъдеще на държавата и за собствения си по-добър живот. Някои – поради наивност, други – поради фанатизъм, а най-голямата част – поради промитите им от режима мозъци.

  Мнозина имаха сериозни възражения относно методите и практиките на господстващата партия. Някои бяха съвсем наясно, че БКП нито ще ги изведе към светло бъдеще, нито ще им осигури по-добър живот – и то не защото не можеше, а защото НЕ Й БЕШЕ ИЗГОДНО. Но огромното мнозинство от тези несъгласни също гласуваха заедно с всики останали. За да не си създават излишни проблеми (на себе си и на близките си) – и защото фактически не им беше оставена никаква друга алтернатива. Тоест, защото се бяха примирили, че нищо не може да се промени.

  Не ти ли прилича всичко това на картинката около ДПС?

  Естествено, че прилича. Дори твърде много.

  Днешното ДПС не е никаква политическа партия, а ЕДНОЛИЧЕН ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ. С всичките характерни черти на една тоталитарна по същността си власт върху хората. Няма да ги описвам поотделно – те се виждат много ясно.

  За своя електорат Доган е това, което са братя Галеви за Дупница. Едно към едно.

  При това използването на етническия елемент за целите на ДПС-върхушката вече е от второстепенна важност. От много по-голямо значение е фактът, че в България – държава с парламентарна демокрация – съществува структура на еднолична тоталитарна власт върху компактна и значителна група от населението.

  Точно както наркобароните в Колумбия колят и бесят в провинциите си. (Всъщност, колЕХА и бесЕХА – защото през последните години властта им беше значително ограничена.)

  Самото съществуване на уродливото днешно ДПС е подигравка с демократичните принципи.

  Ако ДПС иска да продължи да съществува и да има влияние в българския политически живот, то трябва да се превърне в НОРМАЛНА политическа партия. Няма друг вариант. Това означава, че трябва да се реформира коренно – и то колкото по-бързо, толкова по-добре.

  При това ДПС трябва да се реформира ОТВЪТРЕ – а не под външен натиск. Сред избирателите и членовете на тази формация положително има достатъчно мислещи хора, които са наясно с безобразията на Доган и шайката му. Хора, които искат да живеят в демокрация и държат на демократичните си права. Е, крайно време е тия хора да започнат да задават въпроси и да изискват отговори. И не само отговори, а и ОТГОВОРНОСТ.

  Така че, драги ми оптимисте, недей да ми разтягаш локуми колко успешна била работата на партията с избирателите и как заради това се гласувало масово. Не се опитвай да промиваш мозъците на хора, които са свикнали да ги използват по предназначение. Нищо няма да се получи.

  По-добре вземи се замисли. Ама не с щампите и готовите формулировки, които твоите „лидери“ са ти наляли в главата, а със собствените си сиви клетки. Ако все още можеш.

 79. Мдаа, интересни виждания, истината е наяве – отиде си царя, дойде падаря – жалко ще е за разлюляните надежди на хилядите хора… Огледайте се и белки осъзнаете, че не само, че не си отива, напротив ДПС ви остава единственна алтернатива. Да прав е зелен бетон, че има и множество неуредици сред нас, но да ги приписвате като неудачи или приумици на г-н Доган, ще рече, че все още не искате да го опознаете и разберете. Скоро обаче сами ще установите, че и най-добрите от вас е възможно да грешат. И времето и г-н Доган ще ви помогнат да го осъзнаете. Вярвате ли, че дойде онова, което искахте…?

 80. @ orhan:

  > ДПС ви остава единственна алтернатива.

  Когато гражданите останат с „единствена алтернатива“, това вече не е демокрация, а нещо друго. Точно такова нещо не може да се допуска в никакъв случай – независимо дали става дума за ДПС или за някакво друго „единствено“ политическо представителство. Без значение дали говорим за етнически турци, етнически българи или каквито и да било други обществени групи.

  Затова въобще нямам намерение да разисквам такава хипотеза. Безалтернативността в политиката е недопустима. Точка.
  __________________________________

  А що се отнася до това, че възраженията срещу ДПС се насочват лично срещу Доган – това е естествено. Разбира се, всичко ставащо във и около тази формация не е лично негово дело. Но:

  Първо, колкото по-категорична е лидерската позиция на един индивид, толкова по-безспорна е неговата персонална отговорност за всичко ставащо в управляваната от него сфера (партия, структура или каквото и да е). В края на краищата, именно така е справедливо: той може да не прави всичко сам – но именно той, с авторитета си, насоките и примера, които дава, създава СРЕДАТА, в която е възможно съществуването на едни или други практики. Иначе казано, той формира ценностната система на общността. А специално в случая на Доган това НЯМА НАЧИН да е неволно: той просто е твърде умен, за да допусна, че е „залитнал“ без да иска или че е бил принуден от обстоятелствата.

  Второ, обществото изразява оценката си за даден феномен чрез отношението си към неговите СИМВОЛИ. Обществената оценка е сумарна, обществото не е длъжно да се рови в детайли и да ги оценява един по един. А Доган е символът на ДПС, това е безспорно. При това е такъв не защото някой го е натресъл там против волята му, а точно обратното – защото с години е действал съзнателно и последователно, за да стане такъв. И да бъде единствен. Точно както Живков беше символ на предишния режим.

  Така че е напълно нормално именно Доган да поеме негативите за днешната форма и практики на ДПС. Просто няма как да се измъкне чрез разпределяне на вината върху повече хора.

  И именно в отношението към него очаквам да видя признака, че ДПС се реформира и нормализира. НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДПС да стане нормален политически субект, без да отнеме сегашния статут на Доган и без да му потърси отговорност. Именно ДПС трябва да направи това, не друг.

  Търсенето на съдебна отговорност за доказани престъпления е рутинна административна функция на държавата, това е нещо отделно. МОРАЛНАТА преоценка на Доган обаче следва да я направят точно членовете и избирателите на ДПС. Само тогава тя ще има истинска стойност в демократичен контекст.
  ___________________________________

  Орхане, надявам се, че ме разбираш правилно. В това, което пиша няма нищо антитурско. Тревогата ми е за поругаването на принципите на демокрацията. А примерът на моделираното от Доган ДПС е заразителен: ето, Ковачки се опита направо да си направи такова нещо – макар и не въз основа на етническа, а на икономическа зависимост. Галеви в Дупница са друг пример – при тях типът на зависимостта е силов. И подобни мераци няма да спрат, докато самите хора не покажат, че отхвърлят ВСЯКАКВА форма на зависимост и принуда.

  Ако това не стане, язък за етикета „демокрация“.

 81. Благодаря! Разбира се, безалтернативността води до безвластие и именно безвластието е онзи социален недостатък в който се поражда диктатурата или Тираниата, както я наричаше Платон. Но уважаеми зелен бетон да сравнявате г-н Доган с онзи селски хитрец с две средни образования никак не приляга на начетеността и яснотата, която искате да внесете. Разбира се, че г-н Доган поема негативите и отговорността за деянията и на тези, които маскарят и допринасят за недотам приемливия имидж на ДПС. Но не е ли твърде рано да го обвинявате, че не се е заел с тези негативи. Обърнете внимание на речта му на пресконференцията, където открито заговори, че е време да спрем мутризацията, сам казвате, че е прекалено умен за да пуска случайни залитания и фрази. Повярвайте идва и това време! Аз го познавам и той с тези неща не се шегува. Що се отнася до единственността или безспорното му лидерство – съжалявам, но наистина няма друг с неговите способности, възможности и най-вече умения. А това, че ДПС наистина се налага като единственна алтернатива това по-скоро е в посока на това което показа последния вот – не е зле да се замислите по вероятността дали след Бойко ще се намери друга месия или партия освен ДПС – виждате как сами ги отричате и не приемате отново уж дясното, какво друго остава?

 82. Не на последната, а на предходната пресконференция – на тази за евровота г-н Доган много ясно и категорично заяви, че е време да спрем мутризацията в политиката, а и въобще!

 83. pirvo se izvinqvam 4e pi6a na 6lyokavica, ta zelen beton kazva6 4e dps ne e normalna partiq kazva6 4e dps e totalitaren rejim ami pone priznay 4e privarjenicite na dps pone sa kulturni hora za razlika ot mnogo drugi krayni partii v balgarskiq parlament nie ne se zanimavame s populizam nqmame ili nay malkoto ne demostrirame omraza kim drugite ,tolerantni sme.Zelen beton az kato 4ovek ot balgarskite turci moga samo da ti kaja 4e vseki den 4eta po forumite ne6ta protiv balgarskite turci ti gi znae6 po dobre no ne samo tova zelen beton no i v realniq si jivot sa mi go kazvali i sa se podigravali sas tova 4e sam tur4in pitali sa me kakiv sam vsa6tnost balgarin ili tur4in no vapreki tova az posre6tam vsi4ko sas usmihnato lice ne si pozvolqvam omrazata da me zavladee i povqrvay mi 90 procenta ot turcite v balgariq sa nau4eni da badat dobri hora i da ne mrazqt balgarite no 90 procenta ot balgarite gi u4at ot malki kolko lo6i sa bili turcite kolko mnogo sa gi bieli besili koleli, u4at gi ot malki da sa vragove govorqt vse o6te za turskoto robstvo, lo6o nqma da govorqt ama kato istori4eski fakt a ne sas strast tova ve4e otiva na radikalizam kolko piti ste 4uvali ot bagarskite turci da govorqt kolko mnogo sa gi bili balgarite povreme na vazroditelniq procest vapreki vsi4ko tova balgariq e na6ata rodina rodeni sme vbalgariq i 6te umrem za balgariq vie balgarite iskate da nqma dps iskate balgarskite turci da nqmat lider sigurni li ste 4e taka 6te e po dobre kato ne gi kontrolira nikoy pri uslovie 4e vseki den ot malki sa posre6tani s omraza na vsqkade,sigurni li ste 4e vse taka 6te badat poslu6ni i 4e nqma da stanat po radikalni i nqma da stanat teroristi.zelen beton ot mnogo vreme 4akam edna svqstna partiq da mine na4elo na darjavata ne iskam da e turska iskam da e balgarska iskam balgarite da si q izberete s mnogo golqmo mnozinstvo i da si q kontrolirate no az 6te si glasuvam pak za dps ne 4e nqma da mi dfopada va6ta partiq a za6toto po tozi na4in 6te znam 4e balgarskite turci sa kontrolirani i 6te sam spokoen za6toto balgarskite turci sa mnogo organizirani i dosta silni ne ni podcenqvayte zelen beton a podkrepqyte sobstvenata si partiq ako tq vlastva na stoprocenta korupciq nqma da ima ne obvinqvayte edna umerena partiq kato dps ne 4e i na6te ne sa bokluci no pone ne sa radikali i ne zastra6avat mira v balgariq dokato v parlamenta ima takiva partii koito zastra6avat mira v stranata organizirat mitingi i taka natatik mislq 4e to4no sre6tu tezi partii trqbva da zastanete.Kakvo lo6o vijdate v parlamenta da ima 150 balgarski 60 turski 40 ciganski deputati naprimer lo6o li e 6tom iskate samo balgarski partii v parlamenta togava pak ni izgonete kakto napravihte predi 20 godini ili napravete taka kakto hitler napravi s evreite za6toto v parlamenta imame edin hitler i toy e volen siderov 4ovek sas bolen mozak normalno li e v balgarskiq parlament da ima takiva hora kaji mi

 84. pirvo se izvinqvam 4e pi6a na 6lyokavica, ta zelen beton kazva6 4e dps ne e normalna partiq kazva6 4e dps e totalitaren rejim ami pone priznay 4e privarjenicite na dps pone sa kulturni hora za razlika ot mnogo drugi krayni partii v balgarskiq parlament nie ne se zanimavame s populizam nqmame ili nay malkoto ne demostrirame omraza kim drugite ,tolerantni sme.Zelen beton az kato 4ovek ot balgarskite turci moga samo da ti kaja 4e vseki den 4eta po forumite ne6ta protiv balgarskite turci ti gi znae6 po dobre no ne samo tova zelen beton no i v realniq si jivot sa mi go kazvali i sa se podigravali sas tova 4e sam tur4in pitali sa me kakiv sam vsa6tnost balgarin ili tur4in no vapreki tova az posre6tam vsi4ko sas usmihnato lice ne si pozvolqvam omrazata da me zavladee i povqrvay mi 90 procenta ot turcite v balgariq sa nau4eni da badat dobri hora i da ne mrazqt balgarite no 90 procenta ot balgarite gi u4at ot malki kolko lo6i sa bili turcite kolko mnogo sa gi bieli besili koleli, u4at gi ot malki da sa vragove govorqt vse o6te za turskoto robstvo, lo6o nqma da govorqt ama kato istori4eski fakt a ne sas strast tova ve4e otiva na radikalizam kolko piti ste 4uvali ot bagarskite turci da govorqt kolko mnogo sa gi bili balgarite povreme na vazroditelniq procest vapreki vsi4ko tova balgariq e na6ata rodina rodeni sme vbalgariq i 6te umrem za balgariq vie balgarite iskate da nqma dps iskate balgarskite turci da nqmat lider sigurni li ste 4e taka 6te e po dobre kato ne gi kontrolira nikoy pri uslovie 4e vseki den ot malki sa posre6tani s omraza na vsqkade,sigurni li ste 4e vse taka 6te badat poslu6ni i 4e nqma da stanat po radikalni i nqma da stanat teroristi.zelen beton ot mnogo vreme 4akam edna svqstna partiq da mine na4elo na darjavata ne iskam da e turska iskam da e balgarska iskam balgarite da si q izberete s mnogo golqmo mnozinstvo i da si q kontrolirate no az 6te si glasuvam pak za dps ne 4e nqma da mi dfopada va6ta partiq a za6toto po tozi na4in 6te znam 4e balgarskite turci sa kontrolirani i 6te sam spokoen za6toto balgarskite turci sa mnogo organizirani i dosta silni ne ni podcenqvayte zelen beton a podkrepqyte sobstvenata si partiq ako tq vlastva na stoprocenta korupciq nqma da ima ne obvinqvayte edna umerena partiq kato dps ne 4e i na6te ne sa bokluci no pone ne sa radikali i ne zastra6avat mira v balgariq dokato v parlamenta ima takiva partii koito zastra6avat mira v stranata organizirat mitingi i taka natatik mislq 4e to4no sre6tu tezi partii trqbva da zastanete.Kakvo lo6o vijdate v parlamenta da ima 150 balgarski 60 turski 40 ciganski deputati naprimer lo6o li e 6tom iskate samo balgarski partii v parlamenta togava pak ni izgonete kakto napravihte predi 20 godini ili napravete taka kakto hitler napravi s evreite za6toto v parlamenta imame edin hitler i toy e volen siderov 4ovek sas bolen mozak normalno li e v balgarskiq parlament da ima takiva hora kaji mi

 85. Аз пък не разбирам що всички негативи обира ДПС. Трябва да благодарим на Доган че беше толкова откровен с хората и по тоя начин нанесе смъртоносен удар на селската ни аристокрация. Той несъзнателно влезе в ролята на айсберг и помогна на кораба-майка да потъне като Титаник, което беше красива гледка – до последно самонадеяни и самозабравили се другари, с чувство за превъзходство над стихията наречена български народ, гуляеха на борда, а след фаталния челен сблъсък с реалността изведнъж добиха оня поглед съпътстващ напълнените памперси и взеха панически да се лутат по коридорите на министерствата… Защо обаче за глава на октоподния ни елит е нарочен Доган? Защо е смятан от всички за враг номер 1? Защо продължава тая истерия покрай него, ей това не мога да проумея. Каквито и връзки да има етническият лидер с мафията, той е просто едно от отрочетата на червената матрица. Сега новата власт започва да парадира с някакви дела срещу него, ок, но защо не чувам да се готвят дела за Румен Петков например? Първият погнат бивш министър също носи турско име, а ББ е готов да приеме подкрепата на Атака за ново правителство! На такова елементарно ниво на разсъждения няма как да се изправим срещу същинското зло. На мен Доган ми изглежда доста по-дипломатичен и цивилизован от братя Галеви, доколкото тия понятия значат нещо в България… Чудя се, как един път не чух по някоя медия, че голям злодей е Емил Кюлев или Васил Божков, хората които закупиха цар? Те му постлаха червен медиен килим и на него му оставаше само да слезе от самолета и да се разходи до парламента. Никой никъде не попита как в малка смотана страна като нашата с бизнес можеш да спечелиш стотици милиони. А какво да кажем за Милен Велчев, човекът ощетил държавата с близо милиард лева чрез борсова спекула с външния дълг? С какво той, с веригата му хотели, които се виждат от открито море е по-добър от Доган? Защо не е изпратен пръв в прокуратурата? И т.н. Примери за комунистически отрочета из нашите ширини дебелеещи безцелно от националните блага бол. Те друго и не умеят. Дошли са на бял свят с тероризъм и до ден днешен не са научили други методи за издигане в обществото. Техен специалитет остават манипулацията, лъжата, грубата сила и инвестиране на държавната хазна в семейния бизнес. Те създадоха и партийния ни елит. И Бойко Борисов и Царю и Иван Костов и Доган са един и същ тип лидери – без тях машината не върви. Те така я конструират, че тя се задвижва не от идеи, а от определен човек – този който има ключа за запалване и държи кормилото. Без тях няма живот. Това е. Стига сме се фокусирали върху Доган, той ще е в опозиция дълго време. Самото общество е увредено от наследствена болест обхванала напълно съзнанията ни. В парламента ни трайно се настани партия носеща името АТАКА. Какво атакуват българите? Себе си, единствено и само. Истината е, че ние водим война помежду си, вместо вътре в нас, както е заложено в същността на понятието джихад, свещената война. Смятаме мюсюлманите за по-низши, но тяхната древна култура е родила тази извечна идея за хармония, докато ние продължаваме в мислите си да препускаме с конницата насочили копия срещу врага. И като прегазим Доган кой ще е наред? Накрая наистина ще дойдат танковете. И бронираните лимузини.

 86. neuromantik tolkova si prav 4e si nqma6 na predstava qvno misli6 obektivno 4e absolyutnitno vsi4ki v parlamenta sa mafioti nqma zna4enie turci ili balgari no omrazata kam dps se razbira kato omraza kim turcite za6to po sa6tiq na4in ne se mrazi i ataka da ne bi da sa mnogo po diplomati4ni i umereni to4no takiva kato ataka 6te donesat tankovete v balgariq a ne dps i da kaja 4e balgarite sa malko neblagodarni iskat za 10 godini balgariq da stane ray nqma kak da stane i boyko nqma da uspee za 10 godini za6to se tvardi 4e za 8 godini balgariq ne e naprednala az si spomnqm kato v4era denq kak 4akahme na opa6ki za olio i pravehme hlqb vka6ti balgarite ograbiha dps a ne turcite badete sigurni ne 4e v na6to stado nqma mar6i ama mi se struva 4e kostov e mnogo po zle ot dogan da znaete nay golemiq izmamnik i gazolizec a za mutrata boyko neznam ne go poznavam imam nadejdi da se spravi dobre s rabotata si za6toto mi izglejda kato 4ovek koito 6te obedini balgarite i 6te spre korupciqta koqto e nay golemiq problem na darjavta ni

 87. Благодаря Ви момчета, ето, че започваме да напипваме изконното – мъдро и умерено, това е разковничето. Идва новото, истинското и реалното, разбира се не с Бойко, а след него и то скоро. Сполай ви!

 88. „Партия“ ДПС е антиконституционна:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/dps.php
  Вижте какво казва Желю Желев в 1991г. – още от тогава ДПС налага сепаратизъм и дискриминация. Ако не вярвате на моя сайт – ето го пълния текст, от официалния сайт на Конституциония съд:
  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=34

  Ето го накратко Решението на Конституционния съд:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/resources/Reshenie_KD1_1991.php

  А ако тръгнете да ми обяснявате, че ДПС се е променила от 1991г. – ето агитация на турски език в нарушение на законите ни през 2009г.:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/turci.php#agitacija

  Това е ДПС – партия извън законите ни!
  ДПС е едно раково образувание, което трябва да се махне от политическата сцена.

 89. angele mnogo 6te vi e hubavo kato si zamine ahmed dogan ot parlamenta nali i si misli6 4e kato si zamine ahmed dogan ot parlamenta i vsi4ko v balgariq 6te e na 6est ama ne tova 6te dade mnogo dobar povod myusulmanite da v balgariq da po4nat da se grupirat tayno i togava 6te vidi6 liceto na terorizma koyto nqma po4va v balgariq za6toto turcite v balgariq si izbraha umeren lider kato dogan znae6 li kolko malko ni trqbva za ggrajdanska voyna ami dostata4no e grupa turci da napravqt nqkakvo organizirano prestaplenie sre6tu balgari togava cqla balgariq 6te se nadigne sre6tu turcite a turcite ot svoq strana 6te otvarnat na udara i vij kak darpame 1000 godini nazad tova li iskate za decata si az li4no ne iskam tova az ne iskam omraza i аngele molq te ne puskay linkove sas tazi pristrastna i nezakonna televiziq skat nedey da pada6 na tqhnoto nivo vsi4ko tam e pripraveno i preuveli4eno badete obektivni i umereni i nay ve4e dobri balgari

 90. i mnogo se izvinqvam 4e pi6a na 6lyokavica ne moga da si opravq kirilizatora skoro kato go opravq 6te prodalja na kirilica

 91. Ангеле, Ангелеее, Ангеле – как ли се обръщат в гроба тия дето са ти дали това херувимско име, или срамуват, ако са живи, за невежеството и псевдо- меракът ти, да се наречеш патриот… Това което си ни пратил – всичко това дело на ДПС и Доган ли е? Жалко за майка България, че освен тия от Скат има и такива като теб дето се връзват. Нека ти сторя урок! Къде е била българщината преди ДПС и Доган, те ли са пращали нередовни учители по тия краища, та сега тия хорица да са на тоя хал. Доган и Баязид ли са ги насила направили такива – или те са от оня лош материал, та за разлика от всички останали, само те са се огънали и всички останали сте си останали християни и уж българи, хайде холан… Защото ако наистина бе патриот и те болеше за истината щеше да отидеш до с. Кайнарджа, Силистренско и щеше да видиш чешмата, която признателните Българи са построили и написали паметна плоча, на която ясно е изписано, че не кой да е, а именно султанът още през онези размирни според вас години, е разрешил на българското население да изповядва християнската вяра и изучава български език в училищата. Иди и я виж тази чешма, вземи и приятелите си от опоменатата телевизия. Точно тази чешма с паметната плоча бе изтипосана и по времето на така наречения възродителен процес под формата на пощенска картичка – от които аз тогава си изпокупих, та ако те мързи или нямаш пари да посетиш с.Кайнарджа, напиши си адреса да ти пратя една картичка, та да ти се опресни родолюбието.
  Що се отнася до това, че по времето на Баязид и въобще по време на война се стига и до подобни ексцесии, то „оптимист“ добре ти припомня, че ако както и тогава недай си боже разрешим на башибозука да определя стойностите… Иначе разбирам вероятното ти намерение да запазите българското и изконното за вас, но да обвинявате ДПС и Доган, че ги е накарал или, че им влияе за да се потурчат, сте в дълбока заблуда. Самия човечец там казва „аз турски незнам“, той баща ми знаеше… и това ли ДПС го провокира да го каже. Притеснява ви уж и това, че сочейки нещастника Адем Кенан у нас се е породил или ще се породи сепаратизъм, то да се оттегли както ви си иска г-н Доган, та тогава вие ще видите що е сепаратизъм, особенно при тия неофеодални и псевдо аристократични порядки, които по нежелан от нас начин последно време се пораждат. Но повярвайте и на това лекарството пак е г-н Доган и след недълго време той ще ви го предостави. Пък това, че Бахри Юмер е говорел на турски на митинга, при това, че официалния език у нас е българския – както и по-горе ви написах – още през 16-17 век при тези издевателства и поробеност на страната ни е имало подобна толерантност е позволете си и вие малко широта на възгледите… и не очаквайте от деликатния еквилибрист Лютфи Местан да ви отговори защо.
  Още дълго бих ви давал примери и ясноти за това колко херувимски а не пъкленни, както би ви прилягало спрямо името, да са ви делата, ако разбира се това ви е истинското име, но освен, че съм ангажиран едвали ще си струва и труда… Вие посетете все пак с. Кайнарджа!

 92. Значи сред турците има достатъчно опасни люде, които само Доган успява да озапти … като им напомня, че са турци и че са застрашени по някакъв начин от българите? Дали в такъв случай да не кажем, че сред българите е пълно с фашизирани елементи и Волен Сидеров едничък ги озаптява. Но нали Доган, за разлика от Сидеров, е умен и добър. Какво точно прави за да озаптява опасните турци? Защо е тази мистериозност около свещенодействията му? Сидеров поне го виждаме какво прави и какъв е резултатът. А на Доган просто трябва да вярваме, така ли?

 93. Уважаема lyd – откога си пишем и ако дори вие не успяхте да разберете, колко… и какви сме, какво остава за другите. Да както сред турците, така и сред вашите има мутри, башибозуци и всякакви, но както законите и държавността, така и държавните люде в това число преди всичко г-н Доган са си на мястото, така също и читавите, свестни и стойностни хора в тази страна слава богу сме по-вече, та умерените ни, мъдри, лишени от прекалени емоции решения и или поне желания и намерения за сега са в унисон на онова, което се нарича мир и добруване. Но отдадем ли се на страстите и необуздани псевдо мераци за мегаломанизъм и Боленизъм извинете Воленизъм ли трябваше да напиша… Озаптете се и недейте сравнява, г-н Доган с човека, който неможе една елементарна парламентарна група да състави без да я опорочи та… Нейсе не ми разваляйте доброто отношение и уважение към интелектуалния ви капацитет. Да! Опасни елементи и неозаптени люде бол, и докато тези от нашата срана г-н Доган наистина може да ги контролира и им въздейства, то другите както виждате с всяка промяна на статуквото и появата на новата власт или се избиват и опитват да покажат ръст или размахват разни метли, на което скоро пак ще сме свидетели… Е къде тогава ви е българщината, разбирането за демокрация, човешкото, ако не, българското отношение един към друг, не се ли мразите достатъчно едни други та се опитвате да опорочите или ни причислите и нас…!!!?

 94. Гледал съм чешми аз, и тази на Буново съм гледал.
  Покрай фирмата ни за пътна помощ из цяла България съм обикалял…

  Политиката на сепаратизъм, която ДПС води е в разрез с член 44 ал.2 от Конституцията ни. И не съм само аз или СКАТ, които го казват. Дори президента Желев в далечната 1990г. го каза.
  Нищо не се е променило от тогава.

  В Учредителния устав на ДПС пише ли, че защитават правата на турци и мюсюлмани? Защото това пък е в разрез с чл.11 ал.4 от Конституцията ни. Вижте половината съдии (6 от 12) от Конституционния съд какво казват на делото за антиконституционност на ДПС (да повторя линка):
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/dps.php

  Не мога да си затварям очите за партии и хора, които систематично години наред нарушават законите и Конституцията ни. В това число влизат и БСП и НДСВ, не си правете илюзии че говоря само срещу ДПС:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/turci.php

  Не мога да подкрепям издигането на държавни длъжности на хора, които са осъдени за терористични актове (например Сабри Мехмедали Али). Да беше откраднал хляб – разбирам, но бивш терорист във властта – това си е гавра.

  Не мога да подкрепям „президент“, който нарушава Конституцията ни, за да даде власт на мафията (част от която е и той самият):
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/nezakonno_upravlenie.php

  Та недейте ми защитава този престъпник Ахмед Доган. Същият е като останалата мафия, която ни мачка!
  Единственото,което му признавам, че е открит, целенасочен и последователен в политиката си. Нещо, което липсва на нашите продажни лицемери.

  Тезата ми е проста – Доган е престъпник и мястото му е в затвора (както и на още доста мафиотчета, прикривани от „органите на реда“).

 95. Само дето Сидеров няма нищо общо с фашизираните БНС, които му се мазнеха 2005г., но истинският националист ги разкара. Такива като БНС са срам за българските патриоти.
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/nacionalisti/nacionalizam.php

  Българските патриоти нямаме завоевателни или асимилационни стремления и НЕ изповядваме ционистките идеологии за расова омраза, дето ги приписват на Хитлер:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/zionism/history.php

  Накратко:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/nacionalisti/

  Извинявам се за незавършените теми, но напоследък съм се сгърчил от работа…

 96. Да допълня за тези, които не знаят…

  Банда терористи слагат бомба във вагона за майки с деца, която избухва близо до гара Буново. На стената на гарата има плочка с имената на умрелите от кървавия атентат – виждал съм я лично. Споменатия от мен Сабри Мехмедали Али е осъден за съучастничество в доста атентати, включително и тук споменатия.

  Та това ми беше намекът…

 97. Ето пример за умерения и мъдър държавник:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/turci.php#agitacija

  Воденето на агитация на не-български език е забранен от Закона за политическите партии (все още).
  Казвам все още, защото нашата продажни управляващи не се поколебаха да осакатят един ясен и точен закон в името на Реджеп Ердоган:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/bsp.php

  Така, както „пипнаха“ Закона за държавния протокол, така сигурно ще „пипнат“ и този за политическите партии.

  То каква полза от закони, като ето – разни „умерени и мъдри държавници“ ги нарушават и няма последствия.

 98. Ангеле, да за това си прав – но повярвай това нямя нищо общо с ДПС и г-н Доган, мен за това ми е болно, че ни причислявате както сам се изразявате към тези банда терористи. Да сте видели оттогава насам подобни ексцесии. Това, че на някой му скимна да ни направи насила българи, значили, че всички сте виновни. Не, ние не ви обвиняваме вас като цяло, дори ако сте забелязали все още не сме обявили и истинските виновници за това. Но това е друга тема. Да, прави сте и по-горе го отбелязах, че е имало, има и ще има оттелни индивиди и от двете страни, но точно ние трябва да сме и е време да сме коректива и ако щете суверена, който да приеме истинските европейски ценности и загърби елементарното, първосигналното за да се наречем най-после хора, а не такива или онакива. Сполай ви!

 99. Още по-вече, че този акт е отговор именно, на онова действие на тогавашното правителство – и е извън знанието и контрола на г-н Доган. Докато както виждате откакто той е поел ръководството отговорността, контрола и организирането на ДПС, (която в упоменатия от вас Ангеле период не е съществувала) вече не само, че няма, но както и той самият го декларира няма и да има подобно нещо. Това разбира се незначи, че всеки хрумнал му да ни приписва, припознава или приема като такива ще го оставим на мира. Вижте последната пресконференция на г-н Доган, внимателно се вслушайте и вижте и онова, което ще ви каже на 14.07. на откриването… И, да повярвайте му той не се хаби приказките на вятъра!

 100. Angele ya ni kaji tozi atentat kak i za6to se polu4i? da ne bi da e za tova za6toto turcite v balgariq bqha podtisnati i pravata im bqha pogazeni ami i tvoite prava da se pogazqt i tvoyte maika ba6ta brat ili sestra badat biti ili ubiti ot sistemata i ti 6te izperka6 ne 4e deystviqta ti 6te badat opravdani oba4e v tova sastoqnie na gnqv i omraza bi go storil, ta tozi atentat koi go e napravil dps’ li ?dokolkoto si spomnqm dps go nqma6e togava .Тam stava vapros za edni turci koito sa izlezli ot storoq te sa teroristi i prestapnici no zabeleji pri4inite koito sa gi podtiknali kam tova, vie tova li izkate da postignete kato mahnete dps ot parlamenta.iskate da se stigne do sformirane na malki teroristi4ni grupi i angele ne samo pri turcite ima prestapnici i pri balgarite ima i ne biva da se slagat prestapnici i mirni grajdani pod edin znamenatel.az li4no ne delq horata na religiq rasa naciq a gi razdelqm na lo6i i dobri ako si malko na4eten i inteligenten vinagi se samnqvay daje v tova koeto vijda6 sas sobstvenite si o4i nau4i se da misli6 po liberalno i obektivno ina4e nqma da si po razli4en ot edin autsayder koito vqrva slqpo na vsi4ko koeto mu se predostavq.

 101. pppa orhane izvinqvay ne vidqh otgovora ti imame edni i sa6ti otgovori no ni6to tova samo 6te dokaje 4e tova koeto kazvame e samata istina

 102. lud iskam da ti kaja 4e naistina mejdu balgarite e palno sas fa6izirali elementi ami te sa qvni pone ve4e gi vijdame 500000 sa na broy ami te sa horata koito glasuvaha za siderov a za razlikata mejdu dogan i siderov,ha tya e ogromna siderov pokazva 24 4asa televiziq koqto e kategori4no protiv malcinstvata a ot dogan edna duma pone da ste 4uli sre6tu edin balgarite celta na atak e qsna da se dobere do vlasta kato izpolzva populizam i omrazata na balgarite sre6tu turcite to4no tazi partiq e nezakonna a ne dps koqto pak vi kazvam e umerena partiq i e sas vsi4kite si prava v parlamenta dps ne e etni4eska partiq tq e partiq koqto predi se bore6e za tova malcinstvata v balgariq da imat ravni prava s balgarite za6toto te znaqt 4e ako malcinstvata imat po malko prava ot balgarite te 6te sa nedovolni i tova moje da dovede do lo6i posledstviq poneje togava malcinstvata boreyki za pravata si 6te stanat moje bi dosta opasni

 103. Ами хубаво – нека загърбим елементарното и първосигнално поведение. Нека не се поддаваме на провокациите и манипулациите на мафиотите. Като например това на Димитър Атанасов, който ЛЪЖЕ – вижте видеото:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/mafia/nezakonno_upravlenie.php

  Познавам лично Волен Сидеров и той никога не е и не би казал че ще прави циганите на сапун. Той винаги е говорил и се е борил срещу мафиотизираната върхушка във властта. Мафията го представя в казионните медии като фашист, ксенофоб и т.н. лъжи, защото много ги беше страх, че хората ще му повярват и ще гласуват за него. Защото за разлика от ДПС, Атака не води сепаратистка политика:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/nacionalisti/

  Само не знам защо упорито се опитваш да представиш Доган като чиста вода ненапита – стана ултра богаташ, а беше беден като църковна мишка преди 1990г. Незаконната сеч на горите ни са протектирани от негови хора по министерстки постове и по места.
  Като ни спряха еврофондовете, ги спряха сигурно защото ДПС не са корумпирани („Гори и земеделие“, „Околна среда и води“)…

  „мен за това ми е болно, че ни причислявате както сам се изразявате към тези банда терористи“

  Осъденият терорист Сабри Мехмедали Али е (или поне беше) областен координатор на ДПС за Бургас!

 104. И кога по-точно ДПС не е съществувала?

  Аз още пазя бр. 35 на Държавен вестник от 2 май 1990 г., където се вписва сдружението с нестопанска цел „Движение за права и свободи“ в регистъра на политическите партии.

  За съжаление сайтът на Държавен вестник няма архив от толкова стари години. Така че се надявам, че ще се довериш на сайта на Конституционния съд:
  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=33

  Цитирам Раздел I:
  „ДПС е създадено на Учредителна национална конференция, проведена в София на 26 и 27 март 1990 г., на която са приети устав и програма на движението и са избрани ръководни органи. По молба на Централното оперативно бюро на движението (в смисъл ДПС) то е вписано в отделния регистър за политическите партии в Софийския градски съд съгласно решение от 26 април 1990 г. по ф.д. № 2574/90.“

  През 1993г. Любен Беров състави правителство с мандата на ДПС (както направи Станишев 2005г.). Въобще – ДПС е комунистическа креатура, изстреляна от самото си начало във властта.

  Но надявам се, рано или късно Атака ще пребори мафията.

 105. оптимисте,
  поизмъчих се да чета шльокавицата ти (не всички мнения че е трудно за четене).

  Май яко са ти промили мозъка за СКАТ и Сидеров. Къде видя политика срещу малцинствата (по СКАТ има предаване за циганите например).

  Трябва да проумееш, че Атака не е срещу турците, а срещу овластената мафия, която ни окраде и се гаври с нас. Атака е срещу сепаратистките течения, насочени срещу целостта на държавата България. Ако се информираш малко по-подробо ще видиш, че не се говори срещу турците въобще, а срещу фундаменталистки секти, някои от които са забранени дори и в Турция. Имаше ирански водачи, доколото си спомням в някои секти…

  Атака говорят срещу такива като Ахмад Наим Мохамед Муса и сектата „Мюсюлмански братя“, срещу такива като Метин Каплан и сектата „Халифат“, която е забранена и в Турция, срещу такива като Адем Кенан и нерегистрираната му „партия“.

  Колкото до „делене“ на нацията – това е патент на ДПС – дейността ѝ е сепаратистка още от 1991г.,както президента Желев каза в речта си. Точно Атака е срещу сепарирането на България.
  Атака е за законност, а ДПС систематично нарушава законите – дал съм линкове виж.

 106. Орхан,

  Точно това казвам и аз: че фашизираните българи се увеличават. И за съжаление никой не повдига този въпрос преди избори. Лозунгите приканваха да спрем Станишев, Доган, Костов и т.н., но НИКОЙ не каза „Да спрем фашистите“. Това ме доста ме притеснява.

  Но непрозрачността на действията на Доган също ме притеснява. Зададох простичък въпрос: щом има опасни турци, как точно ги озаптява Доган – бае ли им, магии ли им прави и пр. Интересува ме съвсем конкретно.

  Освен това ме интересува по какъв точно начин в момента се нарушават правата на турците в България, та ДПС се бори за тях.

  Във въпросите ми няма ирония. Съвсем сериозно ме интересува.

  Ето това е. Искам конкретен отговор от ДПС.

  Ангеле,

  Напомням, че темата тук не е Атака и Волен Сидеров, нито пък дали ДПС е законна партия или не. Това са други теми. Досега одобрявах коментарите ти, защото по принцип не трия коментари, но вече ми идват в повече, защото разводняват темата. А тя е защо има ДПС и докога ще го има. ДПС, а не Атака! Благодаря за разбирането.

 107. Не мисля, че може да се направи толкова повърхностно разделение на „опасни“ и „неопасни“ турци. По същия начин както не може да се направи същото разделение и за българите.
  Въпросните терористи от гара Буново „опасни“ ли са били? Или просто обикновени хора, чиито бащи са били убити от тогавашната власт? Или просто глупаци идеалисти?

  Също мисля, че ролята на Доган доста сериозно се преувеличава. Той персонално не озаптява никого. Единственото, което прави Доган е това, че консолидира политическата воля на турците. Нещо, което си мисля, че е по-скоро плюс отколкото минус за тях(нас).
  Като резултат турците имат парламентарно представителство. Ако не беше Доган, такова нямаше да има. (Ако турците бяха престаавени от 2-3 враждуващи партии, никоя нямаше да прескочи 4%ната бариера)
  Когато една (мразена) социална прослойка не участва в политическия живот (независимо дали той е „демократичен“ или „мутризиран“) резултатът е това, което в момента са циганите.
  Нямам нищо против циганите, но малко народи имат тяхната способност да се примиряват с ролята си на най-низша „каста“ и турците определено не са от тях. Какво би станало ако турците в България нямаха сегашния статут (който е поне в някаква степен равностоен на всички останали български граждани) не знам. Но си мисля, че сегашната ситуация не е най-лошата възможна.

  И само ще помоля да не се опитвате да ме „контрирате“ със смешни доводи от сорта на „турците са прости овце и гласуват под строй“. Дори да приемем, че 20% от турците са такива (както и 20% от българите гласуват под строй за БСП), какво става с останалите 80%? Защо 99% от турците гласуват за ДПС? Колкото и да фантазираме, няма как Доган да е толкова могъщ, че да тероризира около 700 хиляди човека и това все още да е само кръчмарска клюка. Личните ми наблюдения са, че сред турците образованите хора с широк светоглед са не по-малко отколкото сред българите. Тях кой ги кара да гласуват за ДПС?

  И да, аз също не харесвам особено много неоспоримата власт на Доган. Но предпочитам нея пред 3 слаби политически партии на българските турци.

 108. Ами извинявай, lyd, сигурно съм разводнил темата, така както я виждаш.

  Аз я виждам така – мафиотизираните издънки като БСП, ДПС, и НДСВ (а според мен и ГЕРБ влиза тук) ще съществуват, докато ги търпим.
  Всички те нарушават законите ни и ни крадат, но ДПС в допълнение е анти-Конституционна и би трябвало веднага да се закрие. Всъщност такава партия не трябваше да съществува и нямаше да съществува ако не й беше „помогнато“ навремето. За пример – замислете се защо в Турция няма партия на кюрдите, или на българите и християните!

  Между другото, „фашизираните“ българи в България са малко и винаги ще бъдат малко – видяхте какъв „успех“ имаха БНС. Фашизмът и въобще крайностите са твърде чужди за нас.

  Големички ми бяха постовете, защото се постарах да дамо повечко информация защо ми е такова мнението. Просто не обичам да съм голословен.
  Надявам се, че не съм разводнил пак темата…

 109. Уважяема lyd,
  сред турците няма опасни хора. Онова, което Ангел ви пробутва, и оптимист и Метин ви го обосновават… г-н Доган е философ, политик и държавник от много, ама много висок ранг, това, че не искате или неможете да си го признаете , не е беда и на този ваш проблем, времето ще ви отговори. Та не очаквайте от г-н Доган да ви дава обяснения или да ви учи на демокрация, прозрачност или каквото и да е. Всичко при него е достатъчно прозрачно и ясно и това турците съвсем ясно и категорично го виждат, знаят и за това го следваме, а това, че на вас той не ви е прозрачен, ясен и неразбран или, че вие неможете да прозрете не е нищо друго, освен ценностната ви система, манталитета, понятието ви за морал или както ви харесва – ако си направите труда да се върнете на по-предните ми редове там съм ги обосновал… Що се отнася до нарушените права на моите събратя и за какво се бори ДПС ще ви отговорят действията или бездействията на досегашните и следващи български партии и мислещите, като Ангел, че ДПС е етническа и противоконституционна партия – Задайте си въпроса дали ще има турци в управлението и на ГЕРБ, защо не ги е имало извън ДПС и въобще какви освен на „равноправни обикновенни граждани“ треторазредни работници, инжинери, учители и пр. специалисти, но не и авиатори сте позволили да има от нас, висш полицай или в генералния ЩАБ на БНА и въобще какви права сте давали на турците, след като дори правото на Патия не им признавате. И въпреки дори, че вече сме приети дори и от Либералния Алианс и не малко членуващи в ДПС българи все още се намират такива като Ангел да задават въпроси от рода, защо в Турция няма кюрдска партия. Ангеле (съжалявам, че изричам това херувимско име, но ще се наложи пак да ти сторя урок) в Турция има кюрдска партия. И не една! Доган Гюреш беше Началник ЩАБ на турските войски и бе кюрдин, Тургут Йозал беше президент на Турция и си беше кюрдин.
  Уважаема lyd, вместо да се терзаете с тия сложни и невъзможно да се обяснят с няколко реда въпроси за ДПС, не е ли по-добре да преминете на въпроса какво става с майка България и накъде я водят блудните и чеда?

 110. Значи, Борисов направи следното изказване ,,етническата ни толерантност мина всякакви граници ,, и ,,У нас в последните години са построени над 1500 джамии,, как бихте коментирали това? за какви граници говори Борисов, откога в България има граници за етническа толерантност и квота за джамии?И как искате да гласуваме за други при условие че никоя друга партия не каза че ще направи нещо за нас нито пък за ромите.И Луд, ще има дпс докато почувстваме че балгарите не ни мразят и спрат всякакви нападки срещу нас.За сега нито една друга партия с мнозинство българи не застана зад малцинствата. И как да се отречем от дпс като само на нея дължим имената си и още много права.Аз мисля че ДПС е умерена партия и тя помага за демокрацията в България.

 111. Ако новото правителство води антитурска политика няма да изкара мандат, както стана с комунистите. Грешката им беше да водят антитурска политика, надявам се в България умните граждани са повече и не биха допуснали да се случи това.

 112. Ето още от изказванията на Борисов-Думите на Борисов:
  „Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната. Каква е основата на населението в момента – 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията. Викат си: „Едно време на Хаинбоаз какъв хубав проход направихме. Па имаше един Пешо – ехей какъв хубав беше…“ Все едно, че ще се върне младостта. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води и под строй отиват да гласуват за Станишев. И вие – милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям. Лесно е да се каже: „На тебе разчитаме“. Ако така ще разчитаме, значи след 1 година ще се издъня и аз“.
  По в-к Сега

 113. Защо си задавам въпроси за ДПС? Ами защото живея в България, а ДПС е българско явление.

  За опасни турци и озаптяването им от Доган чувам от членове на ДПС, както и от някои от коментиращите тук турци. А и какво значи това, че ДПС е гарант за етническия мир?

  Ако сега кажете, че изобщо не става въпрос за опасни турци и пр. (в коментарите все пак се говореше за такива неща, без да слагам в сметката други коментиращи българи), може би последното означава, че ако не беше ДПС, турците нямаше да имат никакви права и добре, че е ДПС да се бори за тези права, понеже обезправените хора може да нарушат мира. Позволявам си да се съглася с Иван Костов, който наскоро каза, че гарант на правата на българските граждани са съответните документи, в които са описани тези права. Оттам насетне като се нарушат, гражданите могат да потърсят справедливост пред съответните институции.

  Съгласна съм, че циганите не са в цветущо положение (сами можете да видите, че познавам проблема отблизо – вижте категорията „Ромите“ в блога). Съгласна съм, че ако не им се помогне сериозно отвън, още дълго време ще останат така, но ми се струва, че турците не са в такова положение не защото има ДПС, а защото никога не са били в положението на циганите – турците ценят образованието, имат традиции да изкарват хляба си, предлагайки продукти и услуги, за които има търсене. Отделен е въпросът какво ще се случи с тютюнопроизводителите ( интересно ми е какво прави за тях ДПС, тъй че да се преориентират към друг бизнес или да развиват този без да зависят от субсидии)

  Но ако някой тук има примери за нарушаване на правата на турци СЛЕД 1989 (нека оставим онзи режим на мира – там нещата са ясни), нека ги напише. Водена ли е в последните 1989 години антитурска политика в България? Наистина ме интересува и въпросът ми не е риторичен.

  Няколко пъти вече ми казват тук, че ние, българите, не можем да разберем за какво става въпрос заради предразсъдъците си. Това може да е вярно за част от българите, но не мисля, че съм от тази част. В такъв случай вероятно неразбирането ми се дължи на някаква интелектуална недостатъчност или пък на нежеланието на някои да се опитат да ми обяснят, а може би и от двете по малко 🙂 Както и да е. Няма смисъл да повтарям до безкрай едни и същи въпроси. Ако на някой му хрумнат други, вече неспоменати аргументи и примери, нека да ги напише – днес, утре или ако му попаднат – след месеци.

  Пък аз засега относно претенциите, че ДПС гарантира етническия мир оставам със сериозни резерви.

 114. Къде турци обясняват колко опасни биха могли да станат турците ако го няма Доган? В коментар # 89

  vie balgarite iskate da nqma dps iskate balgarskite turci da nqmat lider sigurni li ste 4e taka 6te e po dobre kato ne gi kontrolira nikoy pri uslovie 4e vseki den ot malki sa posre6tani s omraza na vsqkade,sigurni li ste 4e vse taka 6te badat poslu6ni i 4e nqma da stanat po radikalni i nqma da stanat teroristi.zelen beton ot mnogo vreme 4akam edna svqstna partiq da mine na4elo na darjavata ne iskam da e turska iskam da e balgarska iskam balgarite da si q izberete s mnogo golqmo mnozinstvo i da si q kontrolirate no az 6te si glasuvam pak za dps ne 4e nqma da mi dfopada va6ta partiq a za6toto po tozi na4in 6te znam 4e balgarskite turci sa kontrolirani i 6te sam spokoen za6toto balgarskite turci sa mnogo organizirani i dosta silni ne ni podcenqvayte

 115. Е, във връзка с горното, аз не искам българските турци да бъдат контролирани от когото и да и не се страхувам от потенциала им да се организират и да нарушат етническия мир. Не се страхувам, че в подобно нещо биха се включили всички турци. Не казвам, че е невъзможно част от турците, оставайки без поминък, подтиквани от ислямски фундаменталисти да се заловят и с тероризъм. Точно както е възможно по подобни причини да се фашизират още повече българи. Но не провиждам спасение в лидери, които контролират.

 116. Луд, истината боли но има и опасни турци и опасни българи, но стига с този ислямски фундаментализам в българия няма такива радикални мюсюлмани но става въпрос че от 3 години открито се нападат правата на турските граждани в България, виждам и надписи от рода на ,,турците в турция,циганите на сапун,, и после ме убеждавайте че няма опасност за нас и незнаеш какво е да живееш в страна кадето бъдещия премиер мисли че е минал границите на етническата толерантност. Най ме дразни факта, че вместо да се сасредоточи бъдещото правителство към мизерията в страната те се занимават главно с турците.

 117. Луд антитурска политика се води последните 3 години. Говори се за премахване на двойното гражданство, говори се за джамиите които са построени,искат да махнат от власта партия за която сме дали гласа си,постоянно ни се напомня че българския език е официален,говори се за спиране на турцизирането на българия.Най лошото е че сегашните деца растат съсъ омраза към турците

 118. Оптимисте, когато казваме „Води се антитурска политика“ става въпрос за това какво прави властта. А можеш ли да кажеш, че властта е водила антитурска политика, след като в нея участваше ДПС?

  Това, за което говориш не е никак приятно, дори е притеснително и аз все за това говоря – за омразата и неразбирането, за фашизирането, за изкупителните жертви. Но това не е официална политика. Не казвам, че политиците не могат да помогнат. Могат, но не и като открито спомагат за насаждането на омразата или лукаво и подмолно я подстрекават за свои цели. А с това ми се струва, че се заиграва Доган, и да, може да е много интелигентен ( признавам му го – затова и веднъж гласувах за ДПС), но това не означава,че е мъдър и добронамерен.

 119. Луд, ние много добре знаем за какъв човек гласуваме но ти добре знаеш че в политиката добрите не оцеляват поради това че не може да угодиш на всички, ето станишев е мекушав и по моя преценка не става за лидер на такава силна партия.Лидера трябва да може да обединява като Борисов и Доган.Но сегашните полтици добре си научиха урока че най- добрия начин за влизане във власта е воденето на антитурска политика, тоест използват омразата на някои българи спрямо турците.Точно поради тези причини никой политик нямаше смелоста да покаже симпатии към турците и не очаквайте от нас да гласуваме за хора които със нищо не са се опитали да ни привлекат.А виж дпс какава политика води виж целите им,виж структурата им листите им са 50 на 50 българи и турци и 50 на 50 мъже и жени. Дпс – движение за права и свободитова е идеята около която се обединяваме,всички да сме с равни права.Ние не се притесняваме да гласуваме за българи в листите ни има 50 % Българи и въпреки това наричат дпс етническа партия, те не знаят ли че партия която е със 50% българи не може да работи срещу България ами вижте в парламента колко турци има забележете колко са малко.Със какво вредим на милата ни родина България бъдете сигурни че най-обичаме родината си и едва ли бихме я предали, това че дпс има силни връзки със турция само помага на България.Нито един български турчин не желае да сме част от Турция. Ако някои обича Турция пове да си ходи там да живее.Вие си нямате напредстава колко е прекрасна родината ни и колко демократично общество сме. Тука не е било косово и няма да бъде защото никога българи и турци не са заставали един срещу друг доказателство за това е че след освободителната война сме избрали тука да живеем ако омразата беше толкова силна щяхме да сми игонени от тези земи или 89 година -тогава турците се биха срещу системата и българите не застанаха срещу нас.Даже комунистите нямаха лоши намерения към нас те просто искаха единно общество -да ни направят акъна Българи и то не как да е а чрез сила.А сега са ми излезли някакви кариеристи и се опитват да направят България- Косово но пак ще се разминем от толкова години живеем заедно не могат да ни обарнат един срещу друг някакви комплексари.

 120. Значи всички нападат дпс и турците и после когато дпс реши да се защитава казват че дпс манипулирала турците нима твардите че дпс пробужда етническа омраза нима е лъжа че от 3 години някои партии пробуждат етническа омраза и дпс се бори срещу призраци аз по скоро бих се ядосал на дпс че стои безучастно та нали за това ги избираме за да се противопоставят на такива партии които искат да ни отнемат правата.

 121. господа вижте омразата която подклажда атака с помоща на телевизия скат това са коментари относно едно клипче от vbоx7 откъс от предаване на телевизия скат-Гласувай за АТАКА !!! Спрете Ахмед Дуган !!! Турците ни поробихааа !!! Защо са се борили дедите ни ?

  Коментари
  общо: 180

  И ти можеш да напишеш коментар за това клипче…
  подреди по:
  преди 3 дни 6 ч. профил на b3bz b3bz каза:
  6e go ybiq tfa kopele DOGANE ymri ky4e mrusno ….. !!! Az ne sum izrod 6ot priznavam BULGARSKATA konsticiq! Nikoga nqma da sum izrod ! BUGARIQ ZA BULGARITE !! (flag:bg)(flag:bg)(flag:bg)(flag:bg)(f
  скрийотговори на b3bz
  преди 5 дни 12 ч. профил на esmepal esmepal каза:
  АХМЕТ ДОГАН ТРЯБВА ДА УМРЕ!!!
  скрийотговори на esmepal
  преди 5 дни 18 ч. профил на future_generation future_generation каза:
  NA maikati v kosmqsalata putk awe dogane da i go narugat si4ki bulgari.Samo ATAKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  скрийотговори на future_generation
  преди 6 дни 17 ч. профил на shogy_87 shogy_87 каза:
  БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО! СМЪРТ ЗА ДОГАН, НЕГОВАТА МАМИЦА!!!
  скрийотговори на shogy_87
  преди 6 дни 18 ч. профил на nffcgenadi nffcgenadi каза:
  България над всичко,ВЪН ТЕЭИ БОКЛУЦИ ОТ РОДИНАТА
  скрийотговори на nffcgenadi
  преди 6 дни 20 ч. профил на lili_i_nani lili_i_nani каза:
  Дупедавци сме…
  скрийотговори на lili_i_nani
  преди 1 седм. профил на ludiq91 ludiq91 каза:
  I KVO TURCITE IMAT MUSTACI A CIGANITE NQMAT TAKA LI NEZNAM KAKVO DA GOVORQ
  NO TAKA E 4OVEK KATO SI NQMA DIRJAVA TAKA SI E KVOT ISKAT TVA PRAVQT S TEBE
  скрийотговори на ludiq91
  преди 1 седм. профил на ludiq91 ludiq91 каза:
  ciganIn?
  tam ne vijdam nito edin ciganIn i molq ne obijdai te ciganite!
  i tova koeto go kazvat 6tom si myusulmanin zna4i si tur4en…
  prozvu4a mi interesno zna4i i arabite sa turci taka li a za6to
  скрийотговори на ludiq91
  преди 1 седм. профил на icemenn icemenn каза:
  всеки мюслюманин трябва да носи не турско, а мюслюманско име!!!
  скрийотговори на icemenn
  преди 1 седм. профил на goldstart goldstart каза:
  На 9:23 минута този ако може да ни направи на сапун да се пробва ще ги еба мангалите смотани ебаха ни мамата на Държавата да си отиват във турция мама им мръсна сган.България Над Всичко !
  скрийотговори на goldstart
  преди 1 седм. профил на daivol32 daivol32 каза:
  (flag:bg)
  скрийотговори на daivol32
  преди 1 седм. профил на da_iztrebim_ciganite da_iztrebim_ciganite каза:
  koi she praish ti sapun we mazen ciganin oshte taq vecher izlizame maikavi ciganska
  скрийотговори на da_iztrebim_ciganite
  преди 1 седм. профил на leydensoccer leydensoccer каза:
  Blagodarenie na turcite BULGARIA … awe rqzan kabriolet fa6tai pytq kym Turciq i s tebe si4ki turci … trqq dokato e vreme da se izkoreni si4ko tursko v Bulgaria ne kato stane kysno !!!
  скрийотговори на leydensoccer
  преди 1 седм. профил на drunk_lord drunk_lord каза:
  Bulgaria na bulgarite 6 im eba maikata neka se probvat maaaim deba 6 gi og1nem kat svineta 6 gi izkolim
  скрийотговори на drunk_lord
  преди 1 седм. 1 дни профил на sami_king sami_king каза:
  van dogan i turskite mikereta ot bulgariq SMART ZA CIGANITE KAKTO TE NAS TAKA I NIE TQH
  скрийотговори на sami_king

 122. ето още-
  до всички МАНГАЛИ които се чувстват турци ми вървете в Турция бе, до политиците на република България научете български, до месните мюсулмани които ни смятат за каури (или нещо такова) добре дошли в каурия м…а ви стара и изроди фанатизирани
  преди 1 седм. 2 дни профил на arman arman каза:
  SPRIAHME GO ZA SEGA TRIABVA TAKA DA PRODALJDAVAME
  преди 1 седм. 2 дни профил на gous7 gous7 каза:
  MAIKA VI RQZANA NA SAPUN! DOLNI GOVEDA VARETE SI LAPAITE RQZANITE TRABI…POMQQQRI
  преди 1 седм. 2 дни профил на lanky lanky каза:
  DEBA I TURCITE MAZNI I MRUSNI I DOLNI VIDISH LI CIGANIN BOI ZA TURCITE SAMO ATAKA DA JIVEEEEEE ATAKA ATAKA NAD VSI4KO DEBA I MRUSNITE CIGANI I TURCI UMRETE
  преди 1 седм. 2 дни профил на cvetetodd cvetetodd каза:
  500 години!!!! Изроди! Обявете се срещу турците
  преди 1 седм. 2 дни профил на enfold_darkness enfold_darkness каза:
  МАЙКАВИ УМРЯЛА ТЪПИ ТУРЦИ ВРЪЩАЙТЕ СЕ В ТУРЦИЯ ПЕДАЛИ СМОТАНИ!!!!!
  БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ
  преди 1 седм. 2 дни профил на rapon4eto rapon4eto каза:
  С АТАКА или без, българите трябва да се изправят срещу турците и циганите!!!!! СЪБУДЕТЕ СЕ
  преди 1 седм. 2 дни профил на bara bara каза:
  samo DPS.Ataka da ide v bataka
  преди 1 седм. 1 дни профил на jus7tme jus7tme каза:
  lili mama ti deba ega maika ti umre debaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  преди 1 седм. 2 дни профил на upasnia upasnia каза:
  ATAKAAAAAAAAAA
  преди 1 седм. 2 дни профил на bodil4o_marto bodil4o_marto каза:
  Автора…неграмотник!

  Гласувай за АТАКА !!! Спрете Ахмед Дуган !!! Турците ни поробихааа !!! Защо са се борили дедите ни ?

  ДОган !
  И кво само спамите…вие кат пенсьонерите вярвайте на всчки реклами…и после си спамит
  преди 1 седм. 2 дни профил на garojkkk garojkkk каза:
  АТАКА!
  преди 1 седм. 2 дни профил на demetreo demetreo каза:
  Така е като само стойм и цъкаме с език-малко по-мъжки братя Българи-спрете догам-мръсния Циганин
  преди 1 седм. 2 дни профил на awveronica awveronica каза:
  Нямам думи просто.
  преди 1 седм. 3 дни профил на dianji dianji каза:
  oleee tez turci …. ave hora trqq se gordeem 4e sme bulgari ne trqbva da turpim tova v sobstvenata ni strana .. tova v nito edna dr strana go nqma … kak moje taka da se gavrqt teq fesove s nas …
  преди 1 седм. 3 дни профил на gocce gocce каза:
  T1pi tur4ini ,Neka da Spasi BULGARIQ ,mahnete go tozi Tur4in ot vlasta
  преди 1 седм. 3 дни профил на milen7610 milen7610 каза:
  iskam samo da kaja koito e za ahmed dogan ,,4e hristianskata Ni viara 6te MU EBE PUTKATA MAINA MRASNA TURSKA,ATAKA E ISTINATA ,NQMA OBVARZANOST S AHMED DOGAN MRASNATA SVINQ,,6TE IMA RAZPLATA ZA VSI4KO
  преди 1 седм. 3 дни профил на kabilenski kabilenski каза:
  Ами молете се! дано АТАКА не се провали, защото ако стане така , ГОСПОД няма да може да ни помогне!! АЗ ВЯРВАМ НА АТАКА, защото, аз мисля, че тя е единствемата истинска партия, всичко друго е НА ДУГАН
  цитат: ПАРИТЕ СА В МЕН (АХМЕД ДУГАН)

 123. @ оптимист:

  А ще се съгласиш ли аз да ти извадя лафовете на Адем Кенан и да кажа – ето ги турците, хубавичко ги вижте как мислят и какво се канят да правят? М? Дето за него било унижение да е едно с бившите си роби, дето българската нация била нация от изроди и дето не се знаело дали България утре ще се казва така. И за въоръжената борба, и други подобни идиотщини.

  Недей сипа тук глупости, писани от разни пишлемета по форумите, и недей да казваш, че точно тези глупости представляват отношението на българите към турците. Във всяка една общност има кретени, които имат твърде малко мозък, но пък за сметка на това са гласовити колкото си искаш. Ако човек седне да ги слуша и по техния лай да си прави изводите, ще му се стори, че едва ли не етническата война вече е избухнала. А това е много, ама много далеч от истината.

  Но да оставим лаенето. Колко случая от действителността можеш да ми посочиш, в които българи мразят и тероризират съседите си турци само защото са турци или мюсюлмани?

  Българи и турци живеем по тези земи от много години, и то в добросъседство, което не навсякъде може да се срещне. „Българският етнически модел“ (ако въобще има смисъл от това сложно наименование) НЕ Е ЗАСЛУГА НА ПОЛИТИЦИТЕ. Той е заслуга на самите хора.

  НАША заслуга – и на родителите, бабите, дядовците ни и т.н., от поколения назад. И пак ние сме тези, които трябва да го съхраняваме и опазваме. Не някакви политици, които изневиделица се явяват на бял кон и твърдят, че етническият мир зависи от тях. Няма такова кино, това са самозванци. Вярват им само хора, които не могат (или не щат) да мислят със собствените си глави.

  Твърдя категорично, че цялото „етническо напрежение“ между българи и турци е измислено и внушено от фактори, които искат да разделят народа, за да го командват по-лесно. Защото много лесно се командва човек, който е уплашен и отчужден от съседа си.

  Това беше една от целите и на т.нар. „възродителен процес“. Допускам, че ако той не се беше случил, комунистическият режим щеше да бъде изритан доста по-рано – с обединените усилия и на българи, и на турци. А така бяхме твърде заети – двата етноса – да се гледаме изпод вежди, в което време режимът продължи да прави каквото си иска. С „възродителния процес“ те просто си спечелиха още няколко години съществуване.

  „Атака“ е подобно явление. Това е изкуствено създадена партия, която обра негативния вот, обединявайки в себе си вечните недоволници. Основната част от нейните привърженици са хора, които винаги търсят виновника за собственото си положение извън себе си. И като им казаха „Турците и циганите са виновни“, те веднага ревнаха – „Ами да, разбира се! Турците вън, циганите на сапун!“ Защото масата привърженици на „Атака“ не се отличава с особено висок интелект. Още по-точно казано: те за съвременните лумпени – индивиди, които искат да си излеят гнева върху някого, без да са наясно точно срещу какво се гневят, а още по-малко – какво искат да дойде на негово място.

  Гюрултията, която вдига „Атака“, е твърде голяма. Така се получава впечатление, че едва ли не цяла България мисли по този начин – което абсолютно не е вярно. Просто който крещи най-силно и който се изразява най-скандално, той се чува най-много. НОРМАЛНИТЕ хора в България са несравнимо повече от атакистите. А и голяма част от самите атакисти, ако ги приклещиш в ъгъла да ти обяснят каква точно им е идеологията и за какво се борят, ще се оплетат и няма да ти кажат нищо смислено. Обаче ги кефи да викат „На сапун!“ – и го правят с пълна сила. Защото на елементарния човек тълпата му дава сила; когато е част от нея, се чувства някак по-значим и по-сигурен. За жалост е така.

  И още нещо много вредно направи „Атака“: постави знак на равенство между национализма и антитурските/антициганските настроения. А това въобще не е едно и също. Национализмът (в смисъл поставяне на интересите на страната/нацията на първо място, над интересите на други държави и силови фактори) е здравословен елемент, който би трябвало да присъства в политиките на всички партии. Този именно национализъм е в основата на всяка свястна национална доктрина по света. Появата на „Атака“ обаче принизи национализма до елементарно етническо противопоставяне. Това освен че е крайно погрешно като схващане, е и безкрайно вредно за страната и за всички нас, които живеем в нея.

  По тези точно причини съм бесен на всички, които експлоатират т.нар. „етническа карта“. Твърдя, че ВСЯКО заиграване с тази тема има една-единствена цел: да подчини големи маси от хора на нечии интереси. А сметката я плащаме всички заедно.

  За разлика от други, не казвам, че ДПС не е трябвало да се създава. Напротив, през 1989 г. беше обективно невъзможно българските турци да получат нормалното си пропорционално представителство чрез другите създадени тогава партии. Трябваше им „своя“ партия, в която да се чувстват спокойни. Разбираемо е – след това, което бяха преживяли през предходните години.

  Проблемът обаче е в това, че тази партия полека-лека узурпира правото да ги представлява и ги превърна в свои крепостни селяни. Постепенно и внимателно отрязвайки им всички алтернативни пътища за политическо представителство. И най-гадното: като инструмент за това използваше (и ПРОДЪЛЖАВА да използва) именно незарасналите още болезнени спомени и страхове от 80-те години. Точно в това е и голяма част от личната вина на Доган и на близкото му обкръжение.

  Пак казвам: ДПС според мен има място в политическия живот. Но НЕ ВЪВ ВИДА, В КОЙТО Е В МОМЕНТА – защото сега представлява не демократична партия, а едноличен тоталитарен режим. С култа към личността на лидера, практически безграничната му власт, подмолните, заобикалящи закона методи на действие, промиването на мозъци и всички останали подробности.

  И още нещо да добавя: ако през следващите 4 години ДПС се реформира и стане наистина демократична партия, „Атака“ главоломно ще загуби подкрепа и на следващите избори ще последва НДСВ в небитието. Над това също си струва да се замисли човек.

 124. Зелен Бетон -Истински се радвам че в българия има и мислещи хора като тебе съгласен сам с теб напълно ти си истински патриот извинявам се че публикуван изказвания от форумите.

 125. Ха така момчета, озаптете се!
  Уважаеми Зелен Бетон, приемам общочовешката ти загриженост и правилни разсъждения, но Адем Кенан няма нищо общо с ДПС, освен, че по едно неуместно недоглеждане беше попаднал навремето във ВНС. И ето ви и премера за достойнството, мъжеството и безпрецедентната намеса на г-н Доган, който освен, че се разграничи още тогава от него, по-късно го и остави и в изолация драга ми Lyd.
  Та уважаеми Зелен Бетон и Lyd, казвайте каквото щете и давайте примери за елементаризми и неадекватни постъпки, изказвания и квалификации за когото си щете, но… МОЛЯ ВИ! Първо наистина си позволете много обстойно и много по-трезво да опознаете г-н Доган та едва тогава го нападайте или критикувайте. Иначе вашето е просто отрицание, знам, че сега пак ще се опитате да се обосновете, но сакън, недейте… Просто изчакайте, ето случи се лелеяната мечта на мнозина – ние сме в опозиция, ами изчакайте малко, потрайте. И вместо да си посипвате главите с пепел тогава виждайки колко несправедливи сте били, не е ли по-добре да почакате още няколко месеца?

 126. @ оптимист:

  Мислещи хора има, и те са доста. А още повече са хората, които просто имат здрав разум. Само че си мълчат, затова не си личи колко са.
  И тук не става дума за патриотизъм или разни такива възвишени неща, а просто за реален поглед върху действителността.

  @ Орхан:

  Знам, че Адем Кенан не може да се идентифицира с ДПС (а още по-малко – с турците в България). Затова го и споменавам като пример, че по неговите изяви не бива да се вадят генерални обобщения. Но дистанцирането от него не е кой знае каква заслуга на Доган. То е все едно да съм признателен на Сидеров, че не е вкарал Боян Расате в парламента. По някой и друг екстремист винаги ще има – и да се държат такива настрани е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на политиците, а не въпрос на благоволение от тяхна страна.

  Що се отнася до това „да почакаме няколко месеца“ – аз съм много търпелив и мога дълго да чакам. При това винаги се стремя да разсъждавам трезво, никога не се „заключвам“ в сляпо отрицание, винаги съм отворен да забележа случващите се (евентуално) по-добри неща, и нямам проблем да си призная, ако някъде съм сбъркал.

  Но вече твърде много наблюдения ми се натрупаха в подкрепа на това, което съм изписал по-горе – и нищо, което да ме разубеди. Затова го и казвам толкова категорично. Дай боже ти да си прав, пък аз да греша. Но няма как да не си задам въпроса: ако Доган действително е толкова полезен и позитивен образ в българската политика, защото впечатленията ми са точно обратните? Каква е тая полезност и позитивност, дето е толкова тайнствена, че е тъй трудно да я забележа? Аз съм гражданин и искам да имам ясна представа за това, което става из политическите етажи. Не ми е достатъчно само да ВЯРВАМ, че някой политик действа в мой (и на страната) интерес – искам ДА РАЗБИРАМ как точно става това.

  Но вече започваме да се повтаряме. Позициите ни са ясни, едва ли ще си изгладим различията тук, в блога на Лидия (която беше така добра да ни изтрае 🙂 ). Съгласен съм да приключим засега и да почакаме, дето викаш. Пък после пак ще си приказваме.

 127. БЛАГОДАРЯ! Както за разбирането, така и за търпението. И на Теб, на Lyd, на Неоромантик, Метин, Оптимист и всички проявяващи разум и желание да сме по-добри. Понякога не всичко трябва и се налага да е открито… Политиката не е от най-чистите занимания. До скоро, повярвайте България се нуждае от стойностни люде като Вас! Сполай Ви, че Ви има.

 128. За мен темата е изчерпана господа, благодаря ви за разговора в добрия тон

 129. Когато Доган направи нещо, от което да личи, че не сме в приказката „Новите дрехи на царя“, ще се радвам да го съобщите тук 🙂 И изобщо ако се появи нещо ново. Засега оставаме на позициите:

  – не вярвам, защото не виждам

  и

  – вервайте, ще видите 🙂

 130. @Зелен бетон каза:
  „И като им казаха “Турците и циганите са виновни”, те веднага ревнаха – “Ами да, разбира се! Турците вън, циганите на сапун!” Защото масата привърженици на “Атака” не се отличава с особено висок интелект.“

  Всъщност Атака казват „управялващата ни мафия е виновна“.
  Казионните медии, които са подчинени на управляващит представиха Атака като расистка и ксенофобска – виж линковете, които съм пратил преди да говориш наизуст. Фашисти и ксенофоби са точно мафиотите, които ни управялваха с тяхната анти-българска политика (БСП, НДСВ, ДПС, дори и пребоядисаните комунисти СДС/ДСБ)!
  И наистина властимащите са виновни за беззаконията и ненаказуемостта на престъпници. Това не е защото съм с нисък интелект, а защото Сабри бейовци и Румен Петковци са (поне бяха) във властта.

  @Зелен бетон каза:
  „ако през следващите 4 години ДПС се реформира и стане наистина демократична партия, “Атака” главоломно ще загуби подкрепа и на следващите избори ще последва НДСВ в небитието.“

  Атака ще спре да съществува, когато точките ѝ бъдат изпълнени – ето някои от тях:
  Спиране на опитите са сепариране на България по верски, етнически и култутен признак.
  Спиране на налагането на не-български език в национални медии и държавни министерства
  Българският бизнес да е в български ръце (подпомагане на българи да правят бизнес)
  Ревизия на приватизационните сделки и въщане на ограбеното
  Съкращаване на администрацията и преразпределение на спестените пари към гражданите
  Неутралитет и неучастие във военни блокове и най-вече в чужди окупационни операции
  Никакви чужди бази на българска територия
  Прекратяване на зависимостта ни от МВФ и Световната банка чрез засилване на собствената ни икономика, а не чрез „заеми“, които трупат главница и вече дори лихвите по него ни е трудно да изплащаме.

 131. Pingback: Защо има ДПС? – Бг Ревизия

Коментари са забранени.