Скучният нов свят

Казват, че в Рая е скучно, че благоденстващите общества, в които се живее удобно превръщат хората в безмозъчни и безрадостни същества, които поради липса на проблеми губят усещането, че са живи и търсят „тръпка“ в алкохолни, сексуални и пр. прекомерности и пристрастявания. Макар че познавам безрадостни хора, които са и обичани, и обгрижвани, не вярвам, че удобният живот сред красиви, интелигентни и добри хора задължително повяхва заради безпроблемността.

Да си представим живот, в който не се налага да си мръднем пръста, понеже всеки труд се извършва от роботи, и всеки е свободен да прави каквото поиска с времето си. Ако е преситен от консумиране, може да реши да твори и/или да се грижи. Ако не друго, никой не може да ни забрани да измисляме други светове. Ако в такъв свят децата се раждат естествено и непрограмирани ( за разлика от тези в „Прекрасният нов свят“ на Хъксли), непрекъснато ще има нужда от възрастни, които да ги отглеждат, образоват и посвещават. В това могат да открият радост зрелите хора, които са надраснали егоизма на младостта.

Има радост и отвъд това – когато не ти е нужно да се грижиш за света, когато можеш само да бъдеш. Това е мистичното състояние, до което, предполагам е стигнал Лао Дзъ, след като е напуснал царството през западната порта, за да заживее сам в пустошта. Предполагам, че това състояние е Раят.

Advertisements

6 thoughts on “Скучният нов свят

 1. „Казват, че в Рая е скучно, че благоденстващите общества, в които се живее удобно превръщат хората в безмозъчни и безрадостни същества, които поради липса на проблеми губят усещането, че са живи и търсят “тръпка” в алкохолни, сексуални и пр. прекомерности и пристрастявания.“

  Това изречение нямаш си представа колко добре описва Америка. Права си, че живота е удобен, но не е задължеително сред „интелигентни и добри“.

 2. „Да си представим живот, в който не се налага да си мръднем пръста, понеже всеки труд се извършва от роботи, и всеки е свободен да прави каквото поиска с времето си.“

  Това ще е началото на края на човечеството. Сега не съм в настроение да пиша пространствени обяснения защо мисля така, само ще припомня една популярна утопия за идеалното общество на бъдещето, според която, видите ли, когато работа на Земята започне да се върши изцяло от роботи и паричните отношения изчезнат от живота, човечеството ще цъфне и върже, защото вместо в непрестанна борба за насъщния, хората ще имат цялото време за творчество и други „типично човешки“ дейности. Толкова повърхностно и лишено от здрав разум, сякаш някой болен американски мозък го е измислил между два бигмака.

  Между другото интересна гледна точка за „благоденстващото общество“ се прокрадна и в първата част на филма Матрицата (който е гледал). Прокрадна ли? То направо си беше изкрещяна диагнозата за съвременното (американско) общество: „Хората са БАТЕРИЙКИ, а привидно удобния живот, който водят, е чисто и просто едно програмирано състояние, целящо да ги държи далеч от осъзнаването на истинската им същност и природа“.

  Хубава тема. Браво!

 3. Абсолютно всеки заслужава начина на живот, който живее. А когато си гладен, беден, нещастен винаги е по-лесно да обвиниш някой друг за собственото ти повехнали съществуване. И тук почват аналогиите с Американското общество и защо ли все от хора , които го познават от филмите на холивуд.

 4. Simeon, naistina li vqrvash che „absolutno vseki“ zaslujava nachina si na jivot? I ne znam ti dali si bil v Amerika, ama az i v momenta sam tuk i ne q poznavam samo ot Hollywood.
  Osven tova, ne vidqh nqkoi tuka da obvinqva Amerikancite za povqhnaloto si sashtestvuvane.
  Izvinqvam se za latinicata.

 5. На първия въпрос , Да , смятам че всеки си заслужава положението.
  А за Америка , ами познавам малка част от „най-великата“ страна :-), но в Ню Мексико не съм бил , можеби там е по различно 🙂

 6. хм… надали Адът е по-малко скучен…
  Казват, че „добрите момчета“ отивали в Рая, а лошите… там, където си поискат. 😀
  Дали това важи и за момичетата,а? 😉

Коментари са забранени.